2022. január 20. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Borok
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 következő lap )
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-04 21:12   
2005-01-04 20:49, liz:
-
Örülök hogy találtam valakit, akit egyetért nézeteimmel. A leárazott pezsgöt házassági évfordulonkra vettem, ami nyáron volt, azt hiszem valamikor elötte tavasszal találtam, a végét most ittuk meg az ünnepek alatt, mert van olyan jol záro metall pezsgödugonk is.

Mi soha nem vettünk Dom Pérignont, lehet hogy David is ajándékba kapta, nem kérdeztem. Öszintén szolva ittam jobbat a multban, pl. a Pérrier Jouët régebben, szép virágos üvegben volt.

Lányom kedvence a muskotály szöllöböl készült pezsgö és fehérbor, igyekszem neki itt olyanokat találni. Az Asti Spumante, ami odaát olyan olcso volt, itt relativ drága $ 10.- körül van, de van itteni cégtöl is hasonlo, most nem jut eszembe hirtelen a neve. A helybeli Trader Joe'snál a Barefoot Bubbly (? vagy hasonlo neve van) nevü az amit szeret. Mivel ö nagyon ritkán iszik, nehezen fogy el.

 
 sycamore  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-04 20:49   
Andi en sem adnek ki 100£-ot pezsgore de meg 10£-ot sem akkor amikor a legelvezhetobb bor a nemet Liebfraumilch szereny velemenyem szerint.Meg szilveszterkor is ezzel koccintottunk illik vagy nem illik.7dl £ 1.89

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-04 20:09   
2005-01-04 13:32, poesje:
-
Sajnos csak angol linket találtam a Moët & Chandon-rol, melyet pl. itt Kaliforniában is termelnek nem csak Ausztráliában, Spanyolországban és Brazilban:

http://www.bbr.com/US/db/producer/1?ID=null

Kedvenc cocktailom a Champagne Cocktail.

Milyen jo hogy a digital képek olyan nagy méretben jönnek, eszembe jotott megnézni a multkori Moet & Chandont amit leárazva vettem a Sav-on drug storeben ($ 15.50), az is francia volt, de ittunk a multban többször kaliforniai termést is.

Minden alkalommal megnézem ott, mit áraznak le és veszek. Az ausztrál Chardonnay amit szilveszterkor ittunk $ 2.60 volt. Persze elöre kell mindent megvenni amikor nem tudják olyan könnyen eladni ünnepi alkalomra!

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-04 13:32   
Ha már pezsgő, tudunk-e róla eleget?
Akit érdekel e gyöngyöző ital múltja, itt olvashat róla:
http://mindmegitta.hu/index.php?apps=rovat&rovat=231

és egy érdekes nevű koktél pezsgőből

Zöld özvegy

Hozzávalók:

5 cl Blue curacao
1 dl narancs juice
1,5 dl félédes pezsgő

Elkészítés: Pohárba töltjük a narancslét és a curacao-t, majd néhány másodpercet várunk, hogy összemosódjon, végül rátöltjük a pezsgőt.


_________________
poe

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-01 21:47   
Tegnap lányomék hoztak nekünk egy üveg Dom Perignon-t. Szép elegáns dobozban is jött.

Elöször volt ilyen a házunkban, eddig egyszer ittunk férjemmel mikor svájci barátnömet vittük el egy svájci ismeröséhez Northridgebe és a fiatalember utközben megállt és vett egy üveggel. Emlékszem az utcai táblán akkor $ 55.-re volt hirdetve. Akkor betette a fagyasztoba de hamar kiszedte kinyitni és elég langyos pezsgöt ittunk, nyitáskor ki is ment jocskán, Margrit mérges is volt hogy milyen kár azért a drága pezsgöért. Az kb. 23 éve volt.

Se Alexandrának, de Davidnak nem izlett, lányom jobban szereti az édeskés Asti Spumante szerü pezsgöket. Este 9 után koccintottunk velük az Ujévre, mert hamarosan mentek vissza haza, mi ketten férjemmel aztán befelyeztük az üveget kicsit éjfel után.

Most néztem meg a weben: http://www.pricegrabber.com/info_picture.php?masterid=4218870
Wine.com
Merchant Info $129.99 $15.00 off

Soha nem fizetnék ezért ennyit!

 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-19 21:58   
2004-12-19 12:01, poesje:
Jól esett mellé a pincehideg bor...
__________
Egeszsegedre !

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-19 12:01   
Mea culpa, mea maxima culpa!

Mentségemre szolgáljon, hogy a kalács forró volt. Jól esett mellé a pincehideg bor...na meg lusta voltam melegíteni
_________________
poe

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-19 11:29   
2004-12-18 22:34, poesje:
-
...füszeres vörösbor, a glühwein. Most csak úgy hidegen kortyolom ...
-
Brrrrrrrrrrrrrrrrrr, ..... egy világ omlott össze bennem! Ezt az édeskés löttyöt ennyi fűszerrel csakis forrón lehet elviselni. Ha az ember át van fázva, bármilyen lélekmelegítő tütüt megiszik. No de józanul, rászorultság nélkül, hidegen?! ...

Nagyot csalódtam Benned, poesje! És mindezt 5 perccel karácsony előtt. Nem is tudom ...

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-18 22:34   
Hoztam egy kis fahéjas, mazsolás tökösbélest, meg pár szelet frissen sült vaniliás-kakaós fonottkalácsot. Nagyszerüen illik hozzá a német füszeres vörösbor, a glühwein. Most csak úgy hidegen kortyolom
Tartsatok velem

_________________
poesje

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-07 22:28   
hmm 3 utcával arrébb is megéreztem az illatot. ettöl jön meg igazán a mesélö kedvünk. Köszönöm. Azért hagytam még egy kortyocskát, hátha más is becsábul
_________________
poe

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-07 22:20   
Készítettem Poesje-féle forraltbort, fehérborssal. Bár a recept valóban borzasztóan komplikált, és igazi kocsisbort sem találtam, olyan söröskupakosat, a végeredmény forró, illatos, és határozottan "kell-még" ízű (természetesen hosszabb távra értve). Mindenkinek ajánlom.

Aki időben jön, még talál egy kicsit a fazék alján, a fahéjdarabkák és szegfűszeg-csomó társaságában. Szűrőként fogak, és/vagy csipkés zsebkendők kiválóan megteszik.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-05 13:16   
rendben uram ...a lik nem téma
_________________
poe

 
 ubuge  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-05 12:42   
2004-12-05 12:32, poesje:
-

Nagyon mélyen tisztelt Olvtársnő!
Ha már mindenki magyarít, akkor én miért ne? Nekem olyan unalmasnak tűnik az, hogy Téma.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-05 12:32   
ubuge 2004-12-05 12:20

Hölgyeim, alkoholizálni az erre szakosodott Vitalikba Tessenek fáradni

Kedves Polgártárs. Az említett hely egy Vita- lik? Mert vasárnap lévén nem vitatkozom




_________________
poe

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-05 12:25   
Kedves Borozótulajdonos és Kollegina

A forralt bor receptje rettenetesen komplikált, de azért beírom ide, hátha Walakinek kedve kerekedik kipróbálni

Végy személyenként 2 dl kocsisbort - pártatlanul válogathatsz a két szín között - tégy hozzá ugyanannyi csapvizet, forrald föl, füszerezd ugyanannyi kanál mézzel, fahéj, szegfüszeg, és késhegynyi fehérbors vagy csípös paprika adja meg a módját. A nátha, influenza a mennyei illatot megérezve garantáltan ajtón kívül marad.
Leginkább utazás vagy fagyos programok után tudom ajánlani. Gondüzönek sem utolsó, de csak mértékkel

_________________
poe

 
 ubuge  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-05 12:20   
Hölgyeim, alkoholizálni az erre szakosodott Vitalikba Tessenek fáradni
 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-05 12:13   
2004-12-04 20:12, poesje:
-
Kedves Edgar Allan , beugrottam a borozóba tegnap este, de már addigra hazamentél. A sarokban ülő urat már fekvőhelyzetben láttam a lóca alatt, igaz, még nem volt egy óra. Nagyon örülnék, ha megosztanád velünk annak a forralt bornak a receptjét.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-04 20:12   
Jó estét

Benéztem ide, de nagyon halvány a hangulat. Csak egy illuminált úr üldögél a sarokban és motyog. Közelebb settenkedtem és ezt hallottam:
"Most azt mondta az asszony, hogy egyet igyak, és 10-re legyek otthon vagy tizet igyak és 1-re legyek otthon? "

Az asztalokon meggyújtottam a gyertyákat és föztem egy kis füszeres forralt bort, ha netán betévedne még Walaki...

_________________
poe

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-20 18:00   
Drága Bovi én már semmiben sem vagyok biztos

Igazad van, nyakunkon a tél, fát kell hasogatni, nem a szőrszálakat.
_________________
poe

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-20 17:00   
2004-11-20 11:24, poesje:
http://www.wagenschenke.ch/HomeRun.swf

Biztos vagy abban, hogy bort iszik az ipse?
Vagy, ne legyünk olyan hajszálhasogatók?

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-20 11:24   
Borkedvelök, hoztam nektek valamit, ne unatkozzatok, míg a pincérre vártok

http://www.wagenschenke.ch/HomeRun.swf
_________________
poe

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-14 22:43   
Idézetek a tokaji borral kapcsolatban

„Ilyen bort csak levetett kalappal és állva szabad fogyasztani.”
M.A. Geraszimov

„...annyi gyönyört, mint e bor, csak Isten képes nyújtani.”
Voltaire

„... wegen Apfelverzehr und nicht wegen Weintrinkens wurde das erste Menschenpaar aus dem Paradies verjagt.”
Friedrich der Große
„...a paradicsomból nem ivás, hanem almaevés miatt űzték ki az első emberpárt.“
Nagy Frigyes porosz király


"Ama híres tokaji bornak dícsérete

Bújjon el a német Rhémusi borával,
Hallgasson az olasz Falernumával,
Csak igya meg a franc híres sampanerét,
Egy hordónk feléri boraik tengerét.
A halhatatlanság mennyei nektárja
Ez volt, vagy ez annak valós párja."

Vers a XVIII. századból

Olvasható „A tokaji bor dicsérete“ hordó szőlődíszes keretű mélyítésén Budafoki pinceváros, Kossuth Lajos u. 84. sz. alatti pincében.

„Euch soll sogleich Tokajer fliessen...
Ein tiefer Blick in der Natur!
Hier ist ein Wunder, glaubet nur!
Nun zieht die Stopfen und geniesst!“
J.W. Goethe: Faust (Szene aus dem Auerbach Keller)

„Tokaji fakad itt az asztal lapjából...
Merülj a természetbe el!
Itt a csoda, csak hinni kell!
Ki a dugót, most igyatok!“
J.W. Goethe: Faust (Jelenet az Auerbach pincéből)


A Tokaji aszuról

„C’est le roi des vins, et le vin des rois“
Louis XV.

„Vinum regum, rex vinorum“
Louis XV.

„Ez a borok királya és a királyok bora”
XV. Lajos

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-14 22:38   
A borivó tízparancsolata
1.
Bort soha ne igyál éhgyomorra!

2.
Bor előtt ne egyél édes ételeket!

3.
Légy figyelemmel a bor megfelelő hőmérsékletére!
Legmegfelelőbb a 9-11 C-os természetes pincehőmérséklet,
a vörösbornál szobahőmérséklet: 16-20 C.

4.
Ügyelj a palackos bor helyes felbontására!
Utána tiszta kendővel töröld meg a palack nyílását!

5.
Bort mindig lassan igyál!

6.
Apró kortyokban élvezd a bort!

7.
Nemes fajbort ne keverj vízzel!

8.
Tarts mértéket a borivásban!

9.
Jobban izlik a bor, ha eszel közben valamit!
(Téliszalámi és ementáli jellegű sajt után közvetlenül rendszerint keserű a bor, míg a dió, mandula és mogyoró után édes.)

10.
Amikor egy pohár bort veszel a kezedbe, hogy fehér abrosz mellett jókedvbe álmodd magad, gondolj arra egy pillanatig, mennyi fáradságos, verejtékes munka van ebben a pohárnyi borban és hogy minden elfogyasztott fürt szőlő vagy pohárka bor a szőlőművelő munkásnép számára egy-egy darab kenyér.

(Fornády (Fuchs) Elemér „A borkezelés mestersége“ c. művéből)

 
 eRPeti  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-14 20:44   
2004-11-14 18:58, Perec:
-
Kedves borbarátok, köszönet a jótanácsokért. A mértékletes fogyasztás valóban igen bölcs dolog...

Látod ez az.Én nem keverném össze a tömeg gyártott borokat laboratóriumban beállítva a legkedvezőbb mutatókra, inkább a minőségi, de természetes előállítást kellene folytatni.A bor a komoly termelőknél minden évben kicsit más, mert az év meghatározó körülményei is mások minden évben.Nincs két egyforma évjárat.Persze vannak kiemelkedő évek amikor minden olyan kedvezően alakul a szem fejlődésétől a kész fogyasztható italig, hogy külön említésre méltó a következő ilyen alkalomig.
De valyon mi érzékelhető ebből a nagy fémtartályok és kémcsövek világában.A borhamisítók éppen ezt használták ki, hogy a tömegtermelésben izlés ficamot szenvedett tömegek úgysem tudják már megkülönböztetni a valódit az áltól.Na meg nem ismerték a halálos ágyon elrebegett titkot, hogy "fiam bort szőlőböl is lehet készíteni".
Hogy miért emelkedik az alkohol fok is a könnyebb italoknál,Talán pont azért , mert az égetett szeszes italok teret nyertek a borral szemben.Mindenből az erősebb kell a közel azonos hatás eléréséhez.Ki emlékszik már azokra a sörökre amiket szinte a víz helyett is lehetett fogyasztani, inkább voltak üdítő italok.Ma már az ilyenre azt mondanánk miután kiköptük, hogy mi ez a lötty.
Szóval visszatérve az eredeti témához , szerintem az eladhatatlan mennyiségü tömegbor helyett inkább kevesebb , de minőségi bor kellene , ami magában hordozná a termesztés évének jellegzetességeit.


_________________
A kutya az embert választotta,ne éljünk ezzel vissza!

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-14 18:58   
Kedves borbarátok, köszönet a jótanácsokért. A mértékletes fogyasztás valóban igen bölcs dolog, és ezt nemcsak mondom, hanem gyakorlom is .

Most visszakerestem az üzenetemet, amelynek kapcsán a hozzászólások születtek. Ebben én az ún. "újvilági", azaz ausztrál és chilei borokat említettem. Az ilyen borok többségét modern technikával készítik (fémtartályokban, a hőmérséklet beállításával stb.), a borkészítés minden oldalát kontrollálják, beleértve az alkoholfokot is. Erre jegyeztem meg, hogy én jobban szeretném, ha kicsit alacsonyabban tartanák az alkoholfokokat. Amennyire én tudom, a bor karakterét (pl. testességét) nemcsak alkoholfoka befolyásolja, azaz nem hiszem, hogy gyökeresen megváltozna a karaktere, ha pár fokkal kisebb lenne az alkoholtartalma egy-egy bornak.

Valahol olyat is olvastam, hogy az italok lassan emelkedő alkoholfoka egy tendencia, ami nemcsak a borra, hanem pl. a sörre is igaz, legalábbis errefelé. Erre példának az itt tömegcikként (és nem sörkülönlegességként) kapható világos söröket hozták fel. Manapság az átlag már 5 százalék körül van, de egyre inkább előfordulnak az ennél magasabbak is. Ha van érdeklődés, utánanézek, hol is olvastam erről.

 
 szigy  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-14 15:02   
2004-11-09 21:59, eRPeti:
-
2004-11-09 21:44, Perec:

Tudatom, hogy erPetinek tökéletesen igaza van. Nem a mennyiség a cél, hanem a kellemes hatás és a jó közérzet. Az otellóban rengeteg olyan egészségfenntartó anyag van, amihez másképpen nem lehet hozzájutni.

A komoly és mértékletes borivók (elsősorban a termelők és az észnél levő fogyasztók) nem előre meghatározott mennyiséget fogyasztanak, hanem amennyit jólesik.
Ennek egyik alapfeltétele, hogy meg kell várni az éppen kiürített pohár utáni hatást.
A borivás nem lóverseny. Aki annak nézi, arra ráesik a ló.

A törköllyel való napkezdés ajánlott. De csak nyugiban.
Utána várni kell. A komoly bor nem kísérő. Mint hónapokkal korábban említettem, szükség esetén fogyasztható speed is, néha rászorul az ember, mert nem érünk rá, hogy élvezzük a finom bor hatását. Olyankor, azaz szükség esetén, gyorsítható.
Nem kokóról beszélek, hanem pálinkaféléről. Pincében általában a törköly van kéznél (vigyázat, fele- és egészbarátaim, mert nagyon csalós), otthoni fogyasztásra bármi jó, csak ártson.



_________________
Szeretettel: szigy

 
 zitazita  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-14 14:33   
2004-11-12 13:23, Valeria:
-
2004-11-05 11:28, Perec:
-
2004-11-04 18:36, Valeria:
-
Kedves Valéria, emlékszel, melyik termelőtől származott az a Kékoportó?

Kedves Perec:

Ne haragudj, csak most lattam az uzenetedet. Sajnos nem emlekszem, hogy melyik termelotol szarmazott a Kekoporto. Probaltam visszaemlekezni, de nem sikerult. Majd legkozelebb ha Budapesten leszek megirom, mert meg maradt a kamraban
-


A kékoportó Egervin terméke,de van villányban is.
_________________
:zita

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-12 18:29   
A fiamnak van egy könyve, amelyben egy halász és a fia szerepel. A gyerek kezdi kétségbe vonni apja színes történeteinek hitelességét, mivel az apa egyebek között egyszer azt állította, hogy az olaszoknak kékek a fogaik.

Most jutott eszembe, hogy nekem is volt már, hogy időlegesen ugyan, de bekékültek a fogaim. Azonban ennek okát én eddig nem a származásban, hanem az előzetes vörösborivásban kerestem.

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-12 18:16   
2004-11-12 13:23, Valeria:

Várom a további részleteket . És szívesen olvasok más borokról is, nemcsak magyarokról.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-12 13:23   
2004-11-05 11:28, Perec:
-
2004-11-04 18:36, Valeria:
-
Kedves Valéria, emlékszel, melyik termelőtől származott az a Kékoportó?

Kedves Perec:

Ne haragudj, csak most lattam az uzenetedet. Sajnos nem emlekszem, hogy melyik termelotol szarmazott a Kekoporto. Probaltam visszaemlekezni, de nem sikerult. Majd legkozelebb ha Budapesten leszek megirom, mert meg maradt a kamraban

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó