2022. augusztus 18. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Család, szabadidő, érdekességek >> Borok
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 következő lap )
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-11 18:27   
2004-11-11 14:48, rigojanos:



-
Így könnyü ülve maradni

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-11 14:57   
2004-11-11 14:30, Zuloaga:
-
Reggelre kelve ne ijedjünk meg a táskás szemû, piros orrú embertõl a tükörben. Megvan szegénynek a maga baja...

Hogy is mondják azt a zenében, hogy ismételjük az elejétől? Azaz...
Sose kezdjük borivással a napot, a reggeli bor megfekszi a gyomrot, rátelepszik a mozgásközpontunkra, és kettõslátás is kialakulhat.
Tapasztalt szüretelõ törkölypálinkával indítja a reggelt féldecis kiszerelésben...stb

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-11 14:48   
2004-11-11 14:30, Zuloaga:
-
Szüreti szabályok

Lehetõség szerint keveset tartózkodjunk napon, a szeptemberi-októberi napsütésnek még ereje van, könnyen okozhat szédülést, kóválygást, egyensúlyi zavarokat.



Igen, ezek nagyon fontos szabalyok. Tudni kell kapaszkodni is, kilincsbe, ajtofelfaba, de meg a szekbe is.

Itt van egy jo megoldas ilyen helyzetekre:



 
 Zuloaga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-11 14:30   


Szüreti szabályok


--------------------------------------------------------------------------------

Sose kezdjük borivással a napot, a reggeli bor megfekszi a gyomrot, rátelepszik a mozgásközpontunkra, és kettõslátás is kialakulhat.
Tapasztalt szüretelõ törkölypálinkával indítja a reggelt féldecis kiszerelésben, ennek kiváló az értágító hatása, meg a muslincák sem jönnek ránk annyira mint bor esetében.

Lehetõség szerint keveset tartózkodjunk napon, a szeptemberi-októberi napsütésnek még ereje van, könnyen okozhat szédülést, kóválygást, egyensúlyi zavarokat. Ha tehetjük, vonuljunk a pince hûvösébe, a megfáradt, kitikkadt szervezet itt tud igazán akkumulálódni.

Ernyõt, botot sose vigyünk magunkkal a pincébe, ez tudniillik a lépcsõn való lezuhanásunkban akadályozhatja a biztos talajfogást, plusz a poharakat is leverhetjük vele, ami újabb bajforrás lehet. (Vágásos sérülések)

A lopót mindig kézzel fogjuk, így szabad kezünkkel megtámaszthatjuk szüretelõ társunkat.

Sose vedeljük a bort, csak hörpöljük, kortyolgassuk. A vedelõ borivó unesztétikus, beárnyékolja az egész szüretet, valamint a saját kezére is rá szokott lépni.

Óránként, kétóránként jöjjünk fel a pincébol, nézzük meg hol tart a szüret, mire jutottak az asszonyok és a gyerekek. Ha a tõkék között szemlélõdünk kapaszkodjunk erõsen a karókba, lábunkat próbáljuk meg ciklikusan egymás elé rakni.

Az éneklés (Részeg vagyok rózsám), szavalás (Ej, döntsd a tõkét), jótékonyan hat tüdõre, szívre, növeli az együvé tartozás érzését, meg a seregélyek is elmennek tõle a környékrõl.

A házassági ígéretekkel csínján kell bánni, ez másnap rossz közérzetet okozhat.

Szüreti összeszólalkozásoknál bicskát, hordódongát nem illik használni, kínáljuk meg óborral az ellenfelet, az majd leteríti.

Ha beszédünkben már túlságosan sok a mássalhangzó taglejtésekkel is kifejezhetjük magunkat. Ennél kifejezõbb, ha csak ott ülünk a sarokba támasztva.

Pincelépcsõre ne feküdjünk le aludni, mert átesnek rajtunk poharastól, lopóstól.

Reggelre kelve ne ijedjünk meg a táskás szemû, piros orrú embertõl a tükörben. Megvan szegénynek a maga baja...




 
 eRPeti  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-09 21:59   
2004-11-09 21:44, Perec:


A bor mértékletes fogyasztása éppen azt jelenti, hogy közel azonos és általunk elégségesnek tekinthető hatás eléréséhez a nehéz fajtákból kevesebb, a könnyebb fajtákból több megengedett.
_________________
A kutya az embert választotta,ne éljünk ezzel vissza!

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-09 21:56   
2004-11-09 21:52, eRPeti:

Kevés olyan szesz tartalmú ital van mint a bor ami mértékkel fogyasztva abszolút egészségesnek mondható.

Ez az, mértékkel!!!
Sajnos M.országon sokan nem használják a mércét

 
 eRPeti  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-09 21:52   
2004-11-09 15:59, szigy:
-


Sejtettem, hogy így lehet, mert egyre több látható belőle a nagy piacokon, én örülök neki mert mint mondottam enni és inni is kiváló az új szelidített fajta.Biztos, hogy megkóstolom, ha módom lessz hozzájutni,bár a pohár fele akkora lessz mint egyébként szokott.

Sajnos azt kell mondjam, hogy a magyar elpártolt a borivástól ami sajnálatos és káros is úgygondolom.Kevés olyan szesz tartalmú ital van mint a bor ami mértékkel fogyasztva abszolút egészségesnek mondható, mivel olyan enzimekhez és ásványokhoz juthatunk általa amiket máshonnan nem kaphatunk meg.
_________________
A kutya az embert választotta,ne éljünk ezzel vissza!

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-09 21:44   
2004-11-09 15:59, szigy:
-
és nem akármilyen, mert 14-15 fokos. Aki nincs észnél, és a csodálatos szín mellett még a finom íz is elkapja, irtózatosan boldog lehet tőle.

Hát ez az. Sajnos pont ezt nem szeretem pl. az itt elterjedt dél-afrikai és ausztráliai borokban. Hogy általában 13-14 fokosak, sőt találkoztam már 15 fokossal is. Én szeretem a bort, de nem vágyom különösebben a 15 fokos boldogságra.

Ha hagyok

Módosítom korábbi véleményem: már csak kb. 1,5 százalékos esélyt látok arra az otellós borozásra

 
 szigy  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-09 15:59   
2004-11-05 19:10, eRPeti:
-
És a többieknek is!

"...nem lehetetlen hogy valaki csak ebből készítsen italt."

- Annyira nem, hogy Ravazdon visszatértek ehhez az őshonos borhoz, tulajdonképpen hungarikum és most bőségesen termelik. Hamarosan nagy tömegben lesz.
Csodálatos íze van, száraz, de nem savanyú, és nem akármilyen, mert 14-15 fokos. Aki nincs észnél, és a csodálatos szín mellett még a finom íz is elkapja, irtózatosan boldog lehet tőle.
Ha meggondoljuk, hogy a mostani szeszpancsok (nem pálinkák) csupán kétszer ennyire erősek, úgy igyon, aki ilyenhez jut a dunántúli dombvidékről, hogy ami ebből két decit, az értelem szerint egy deci tiszta "szeszesitalt" iszik.
Pálinkával, akár az EU által betiltani vágyott törköllyel összevetve olyan, hogy szűk három deci otelló (én így írom a bor nevét) felér egy deci komoly pálinkával.

Szóval, csak óvatosan. És amikor már kész a fejlesztés, bárhol kapható lesz belőle egy kevés.
Ha hagyok

_________________
Szeretettel: szigy

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-09 14:36   
2004-11-09 14:29, Zuloaga:

A borokat én is inkább csak kedvelem ... utána pedig a kevés tudományom is megáll tőlük a fejemben.

Ha megáll az legalább ottmarad, nekem elszáll töle

 
 Zuloaga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-09 14:29   
2004-11-09 13:27, bovi:
Hidd el, én sem tudok haj de sokat. Mint pl. azt sem, hogy a rajnai rizling lehetne az ezerjó?

A borokat én is inkább csak kedvelem ... utána pedig a kevés tudományom is megáll tőlük a fejemben.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-09 13:27   
2004-11-09 11:50, Zuloaga:

a rajnai rizlinget...

nem ezt nevezik népnyelven ezerjónak?

Sajnos nem tudok érdemben erröl irni, mert inni iszom a bort, azt is tudom, ha jó vagy rossz, ezzel ki is merült a tudásom



_________________
üdv:bovi

 
 Zuloaga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-09 11:50   
Kedves Bovi, a híres vaskúti borok inkább vörösek és eléggé fűszeresek, kiemelten különleges a vaskúti kadarka és még attól is a vaskúti kékfrankos.
Ennek ellenére a község betelepített németajkú lakossága hozta magával az őshaza egyik kedvelt típusát fehérben is, mint pl. a rajnai rizlinget...

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-08 16:08   
2004-11-07 17:12, Zuloaga:
-
Kedves Bovi, mivel bácskai vagy már rég akartalak kérdezni, hogy a vaskúti borokat szereted-e?

Sajnos nem ismerem öket névszerint, de ismerve az ottani talajt, biztosan szeretem
Ha jól emlékszem az ezerjó, ami arrafelé nagyon finom fehér bor!

_________________
üdv:bovi

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-08 13:58   
2004-11-08 11:37, Perec:
-
Köszi, hogy egyáltalán gondoltál rám!
Ha beharangoznak, légyszi megirni

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-08 11:37   
2004-11-05 12:59, bovi:
-
Kedves Bovi, eddig törtem az agyam, hogy mit hallottam még régebben ezzel kapcsolatban. De egyelőre nem bírok rájönni. Mint egyik volt tanárom mondta: "hallja maga, hogy valahol harangoznak, csak nem tudja, hogy honnan jön".

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-08 11:35   
Zulóka
Azzal vígasztalódom, hogy a melankolikus ősz mégis vidáman csillogó nedűt ad nekünk. Borba fojtja a bánatát.
Vajon erre is van idegen nyelvű megfelelő? (Talán a svédek kitaláltak valami hasonlót ?)

 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-07 18:20   
2004-11-07 17:16, Zuloaga:
-
Kedves Zulo !
A tavasz utan az osz a kedvenc evszakom . Gyonyoruen irtad le az alabbiakban ezt a szep evszakot . Olvasva soraidat , latom az oszi kepet is .

 
 Zuloaga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-07 17:16   
Kedves Perec, két viszonylag friss írásomat ajánlom topicodnak. Nem borról szólnak igaz, mégis elvan bennük rejtve a nedü ...

Hangulat

Őszcsősz vagyok
savanykás,
hol muskotályos
kavalkád
a nap színébe
szédülve
vagy
elmerengve
hirtelen bús
eső,
dús
hajamon
szemerkélő
könnypermet,
párás
őszlehelet
ónos
tónusába
feledkező
évszakszeszély,
szegély
sárgás por
közt
szél fújt
földszösz
s lett lösz,
ragacsos
Tiszaiszap
hangulat,
bősz
ősz
vagyok,
sárga avar,
barna, hulló
falevél,
múló tudat.


SZAKMA

Tegnap még kacérkodott a nyár vége, de mára végérvényesen a színekbe szólt az ősz. A szürke napot csak a falevelek színesítették s néhány fantáziabuborék, a bordó ernyőn cseppekben. Az október elsírta magát és pergette filmjét a vásznon 3 dimenzióban, dióhéjban legendát. Őszülő köztudatba írta havát s szavát a természet változó szeszélyének dedikálta, ki állta a sort avaron de a havon még odébb vár. Esőízű levegő felhő leheletéből szőtt leplet, betakarta vele a hideget, hogy ne ázzon se fázzon felesleg. Még nem csíp a dér, nem fél a Nap, a szőlő sem fagy mert tartogatja jégborát, a hegynek bíborát, a lankán odaát.

Itt az ősz ... jelentkezett az évszakra. Csak negyedév. Mindenki tudja, hogy felvették?


hm




 
 Zuloaga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-07 17:12   
Kedves Bovi, mivel bácskai vagy már rég akartalak kérdezni, hogy a vaskúti borokat szereted-e?


 
 fellegvar  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-06 05:07   
Bormondasok
Jól tudja a bor útját!
Bort, búzát, békességet, szép asszony feleséget!
Ahol a bor az úr, ott az ész koldulni jár!
Borban az igazság!
Bor, búza, szalonna égnek fo adománya!
Bor hajtja a lovat, zab viszi a szekeret!
Bor nélkül szegény a vendégség!
Jó bornak nem kell cégér!
Megmutatja a bor, kiben mi lakik!
Borbarát van, de bajbarát nincs!

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-05 21:22   
2004-11-05 19:10, eRPeti:

Köszi, hogy válaszoltál.
Akkor mégsen tévedek, hogy az régen vadszölönek volt minösitve?
Amire én emlékszem, az 55-60 évvel ezelött volt

 
 eRPeti  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-05 19:10   
Sziasztok.
Magam is használom az Othello szőlőt a saját készítésü vörös borba.Rendkívül szép szint ad a kész bornak ,amilyet az egyébként vörös borszőlő fajták egyike sem tud.Ehhez persze az kell, hogy a zúzott szőlőt megfelelő edényben 4-5 napig hagyjuk , idönként jól átcsömöszölve.Ekkor oldódik ki az a gyönyörű sötét bordó festék anyag a szőlő héjából, majd le lehet préselni.
Azért van. hogy valamikor nem készítettek az othello fajtából bort, mert direkt termő volt,de már meg van szelidítve és létezik csemege Othello is ami nagyon finom amikor késő ősszel beérik még evésre is és így természetesen bornak is használható, mert kialakul benne a megfelelő cukorfok a borkészítéshez.Bár én magam változatlanul szin varázsnak használom nem lehetetlen hogy valaki csak ebből készítsen italt.
_________________
A kutya az embert választotta,ne éljünk ezzel vissza!

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-05 12:59   
Egy kérdéske a hozzáértökhöz:

Gyerekkoromban úgy tudtam, az otelló szölö nem nemes, nem bornak való. Akkoriban azt is mondták, hogy megmérgezte magát, sok otellót evett.
Most Ti a jó borrol irtok, ami otelló.
Rosszul emlékszem, vagy változott itt valami?
Az olyan nagyon mélypiros, majdnem fekete szölö volt és illata is más, mint a többié.
Èn Bácskából származom, amikor elöször a férjem családját megismertem felvidéken, közel Nagyréde,Abasárhoz, ott is már a jó otelló bort emlegették.
Nálunk azt a bort nem lehetett eladni, vagy mégis két malomban örlünk?

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-05 11:28   
2004-11-04 18:36, Valeria:
-
Kedves Valéria, emlékszel, melyik termelőtől származott az a Kékoportó?

Én is kedvelem a villányi borokat, pár éve jártunk is ott megint, kifejezetten borbaráti felindulásból.

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-05 11:19   
2004-11-04 17:43, szigy:

Na, érdekel?

Érdekel, kedves Szigy .
Jól számolom, kb. 3 százalék az esélye, hogy lesz még bor, és én pont arra járok, amikor kell?

Lehet, hamarabb jutnék otelló borhoz, ha a szüleim háza melletti tőkékről épp lehulldogáló szemekből csinálnék bort? Kár, hogy most jövök onnan...

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-04 18:36   
2004-11-04 13:01, Perec:
-
... nem ivott mostanában senki jó bort? Rosszat sem? Új bort, régi bort?

En ittam, Villanyi Kekoportot. Nagyon finom volt. Kulonben mostanaban nagyon jok a Magyar borok, mar nem pancsoljak oket mint a bekebeli komunista vilagban
-

 
 szigy  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-04 17:43   
2004-11-04 13:01, Perec:
-
Kedves Perec!

Még nincs újbor.

A Ravazd nevű község néhány borásza most visszahozza hungarikumként az otellót. Csodálatos ízű és színű száraz vörösbor. (Szőlőjével szokták színezni a sápadt vörösborokat.)

Csak ajánlani tudnám, bár van egy HIBÁJA: az, hogy nincs belőle óbor. Mind elfogy már jóval a szüret előtt.
Ha egyszer képes leszek türtőztetni magam, legalább egy litert elteszek egy évre, hogy megtudjam, akkor milyen lesz.
Ha hazalátogatsz, és jókor teszed, talán akad kóstoló.

Na, érdekel?


_________________
Szeretettel: szigy

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-04 13:01   
Hogy a vodkától visszakanyarodjunk a borokhoz... nem ivott mostanában senki jó bort? Rosszat sem? Új bort, régi bort?
 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-10-14 22:17   
2004-10-14 09:54, poesje:
-
A kép az 1 m2 vodkára emlékeztet a "Csajok" c. filmből, amikor a cigányvajda alkuszik, majd megveszi az értelmiségi és alkoholista festőtől a buja, gyönyörű feleségét, végül áldomást isznak az ügyre. Konkrétan 1 m2 vodkát. Ekkora asztalon áll dm2-enként 1 deci vodka.

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó