|
Marcangol az önvád.
Lehetne akár nevetni is rajta, de én nem tudok nevetni.
Sebességtúllépés, megállít a rendör, széles mosollyal mutatja kézi radarjának kijelzőjét:
107 km/óra. Kilencven a megengedett.
- Ó, idre...... (obszcén és vulgáris orosz kifejezés)
Még szélesebbre tágul a mosoly. Idegen accentusom ellenére is érti.
- Mennyi lesz?
Mond valamit, a számot nem értem, azt sem tudom a helyi pénznek mi az értéke.
- Ne tegyen tönkre, hisz szegény emberek vagyunk.
A rendőrautóhoz küld a másik oldalra a papírjaimmal, ott a járőrparancsnok vár.
Megismétli az összeget mire én:
- Az a baj, hogy egy k.... Rivnyám sincs.
- Let, igazít ki.
- Az sincs csak Euróm, most mi lesz?
- Csak Letben fizethet!
Hosszasan magyarázok, vállalom, hogy sztary durak-nak tituláljam magam stb. stb.
"Elintézzük" és mehetek tovább. Eddig csak egy síma szabálysértés volt, de ez az elintézés ez már bűncselekmény!
Ég a képemről a bőr, furdal a lelkiismeret. Én aki húsz évig köztisztviselő voltam és megkörnyékezhetetlen ...
Sohasem esküdtél fel a Liván államra - próbálom vígasztalni magam.
Sántít az okfejtés hiszen a Litván állam területén az ő törvényük érvényes rám is. A bűn meg mindenütt bűn. Megértem Javert, öngyilkos lesz amikor futni engedi Jan Valsant.
Fizetni kellett volna!
Akármennyit!
Inkább mint felvállani ezt a szégyent.
Már több napja ennek és a lelkiismeretfurdalásom csak erősödik. Milyen ember az aki nem vállalja tettének következményeit? És nincs módom javítani.
Balu, van itt valami erős, ma úgysem vezetek már.
|
|
|
Kellemes hetet Mindenkinek,főként bírságmentest...)Kotttyyy...kotttyy...kotttyyy.
Fellegvar)
Remélem a mai kávém is ízleni fog,egészségedre a tegnapit is.Te is nagyon ízleteset főzől ám!
Van sós perec és vajas az asztalon és mellé tettem egy kiskosárban stanglit is.Jó lesz uzsonnára.!
Jó étvágyat!
|
|
|
2005-08-28 09:59, gvirag:
Valószínű az Egyesült Államokban mindenki komolyan veszi a sebességkorlátozást, aki nem az bűnöző. Szóval ahány ház annyi szokás.
________
Elobb megkoszonom Balunak a finom kavet es mikozben szurcsolgetem roviden hozzaszolok a szaguldas temajahoz .
Kedves Gvirag , mindket megallapitas helyes . Amerikaban legtobben kenytelenek komolyan venni a sebessegkorlatozast , kulonosen az utobbi evekben . A kozuti balesetek szama nagyon megnott es a legujabb intezkedesek szerint nagyon rafizet , aki nem tartja be . Persze allamonkent kulonboznek a szabalyok , de nagy altalanossagban lakott teruleten 50-60km-es (35-40mph) a megengedett es az autopalyakon 80-90km (60-65mph , a deli allamokban 70mph is megengedett ) A pontrendszer is ervenyes nehany helyen , max. 3 kihagas utan a jogositvanyt felfuggesztik . New Yorkban elvehetik a jogositvanyt elso kihagaskor is esetenkent . A buntetes 120-200 dollar lehet egy kihagasert . Nagyon szigoruan kezelik . Mivel , ahol mi lakunk , tomegkozlekedesi eszkozok nincsenek , a jogositvany felfuggesztese nagy buntetesnek szamit .
Balukam , koszonom a kavet . Kellemes vasarnap delutant kivanok Mindnyajatoknak !
|
|
|
Szóval ahány ház annyi szokás.
A legnagyobb müvészet a helyi viszonyokhoz valo alkalmazkodàs. Szivesen olvasok mindent ami dogmaellenes vagyis életképes felfogàsbol született. Az én receptem helyi viszonyokra: kb.10km/h-el szoktam tullépni az elöirt sebesség hatàràt, ha az idö és a körülmények jok, mert 5km/h-t levonnak, a maradékot meg ha szétosztom az utolso büntetés ota eltelt évekre, akkor az egy nevetségesen kicsi összeg....
Gyorsan főzők egy friss Omniát,és rohanok tovább.Hoztam almáskiflit,vaniliás és nagyon finom.)Amig a száguldás örömeiről és bosszúságairól csevegtek teát is fogyasszatok!)
Jó étvágyat!
Én imádok száguldani ha az útviszonyok és a táblák megengedik azt.Most az útviszonyokról inkább nem írok.(
|
|
|
2005-08-28 09:59, gvirag:
-
2005-08-28 00:42 fellegvar
Valószínű az Egyesült Államokban mindenki komolyan veszi a sebességkorlátozást, aki nem az bűnöző. Így van ez Németországban és a Skandináv államokban is.
----------------
Kedves Gvirág!
Norvégiában az utak nagyon nagy részén a maximum megengedett sebesség 80-90 km/h. Csak itt-ott (pl. Oslo és a repülőtér közötti szakaszon) 100 km.
Elég speciális helyzet, mindenki prüszköl ettől. Viszont óriási elenőrzés van, egyrészt automata sebességellenőrzők vannak felállitva, (amit persze jó előre jeleznek) másrészt elég aktiv a személyes rendőri ellenőrzés is) Az emberek nagy része be is tartja, néha tulságosan is, viszont persze itt is (nagyon) sokan vannak, akik szeretnének hamarabb odaérni. Nagyon szigorú a büntetés is, itt is pontrendszer van, de bizonyos %-os tullépés esetén a helyszinen elveszik a jogsit.
Még mindig sok a közúti baleset "gyors"hajtás miatt, de %-osan jelentősen csökkent a korábbihoz képest.
De képzelheted, mennyi jó, soklóerős autó futkos és 90 a maximum .
Én ritkán vezetek (nem akarom a férjemet bajba sodorni ) de a nyáron kénytelen voltam egy kb 30 km-es szakaszt 50-el !!! megtenni. A sor elején valaki ugy döntött, neki ez a sebesség is elég...
Azt hiszem ez a ló tulsó oldala
2005-08-28 00:42 fellegvar
Valószínű az Egyesült Államokban mindenki komolyan veszi a sebességkorlátozást, aki nem az bűnöző. Így van ez Németországban és a Skandináv államokban is. Amellett Németországban a korlátozás nagyon ésszerű, ha kitesznek egy 130 km-es sebességkorlátozó táblát akkor annak értelme van, az út nyomvonala olyan, hogy nem tanácsos nagyobb sebességgel közlekedni. A Vilnius előtti 130 km hosszúságú autópálya minősége vetekszik a legjobb német autópályákéval mégis a megengedett sebesség 120 km/óra. Tapasztalatom szerint ezt ott senki nem tartja be, hasonlóképpen mint idehaza a 130-at. Az a 4-es út amely Vilniusztól a Bjelorusz határig vezet egy stratégiai fontosságú útnak ápült. Koronaszélessége másfélszerese az itthon szokásosnak, széles és teherbíró padkával, gondosan kialakított és tisztántartott vizelvezető rendszerrel, az árkokon túl tíz- tizenkét méter széles letarolt és elegyengetett sávval. Az alapozása is nagysúlyú járművekhez épült, az aszfaltozása érdesített és olyan síma akár a gyúródeszka. Az út elkerüli a településeket és csodálatos erdőkön át vezet, alig van forgalom rajta. Mégis a megengedett sebesség mindössze 90 km/óra. Itt a legnagyobb veszély maga a közlekedési rendőr.
Lengyelországban a 19-es út éppen az ellenkezője. Ennek ellenére a kamionok is 90-100 km-es sebességgel közlekednek. Kimondottan erős a forgalom, ezeket a nehéz járműveket előzni szinte lehetetlen, mégis az összes személykocsi rámfutott, szinte toltak maguk előtt és éltveszélyes manőverrel előztek, beláthatatlan útszakaszokon. Városokban sem tartották a korlátozást, állandóan útjában voltam a társaknak. A szabályosan közlekedő kocsi forgalmi akadály és baleseti forrás, ezért rá vagy kényszerítve az ottani ritmus átvételére.
És ebből 450 km, több mint fele az éjszakában. Itt nem a rendőrtől tartottam.
Szóval ahány ház annyi szokás.
|
|
|
2005-08-27 16:32, gvirag:
90 km/órás sebességkorlátozással(!). Be is szedtem egy pénzbüntetést gyorshajtásért. Jókor csíptek rajta, csak 107 km/órát mértek. Persze volt ennél lényegesen nagyobb túllépésem is, de azt nem mérték. Mindenhez kell egy kis szerencse is.
Orulok , hogy az 5000+ kilometeren nem mertek minden merfoldnel a sebesseget . Meg a MON tagsag osszefogasaval sem lehetett volna kivaltani egy ilyen fegyelmezetlen vezetot , aki nem rendelkezett az orszagok "fizetoeszkozevel" . Nem csodalkozom , hogy a csaladi "terroristak" nem szivesen engedtek el egy ilyen hosszu utra .
|
|
|
2005-08-27 18:40, gvirag:
-
Sietni kell, mert hamarosan változik ott is a helyzet és ha a múltban kinevelt rendőrök mind nyugdíjba mennek nem valószínű, hogy az új nemzedék fogékony lesz a svejki fordulatokra.
-
Nem értem. Van ennek a fordulatnak nyoma, pl. M.o-on? Vagy a balti államok mára már megelözték volna a magyarokat az európaizálódás folyamatában?
|
|
|
2005-08-27 18:40, gvirag:
-
Udv ujra!
Meselj.
Hunor
|
|
|
2005-08-27 16:36 Pompéry Berlin
A "Via Baltika"-n kétségtelenül hasznos az orosz nyelv ismerete. No nem valami magasszintű nyelvismeret az ami szükséges, inkább egy bizonyos rétegnyelv bizonyos fordulatai amelyek átsegítik az embert a nehézségeken, különösen határőrizeti és redészeti szervek kíváncsiaskodása esetén. Akkor, amikor kiderül, hogy éppen a szóbanforgó ország fizetőeszközével nem rendelkezik a páciens és mégis valami megoldást kell találni a gyorshajtás következményeinek elsimítására.
Sietni kell, mert hamarosan változik ott is a helyzet és ha a múltban kinevelt rendőrök mind nyugdíjba mennek nem valószínű, hogy az új nemzedék fogékony lesz a svejki fordulatokra. Nem is szólva arról, hogy a kirótt büntetést már nem a gumibot rejtekeibe fogja gyömöszölni.
|
|
|
2005-08-27 16:32, gvirag:
-
Isten hozta a kedves megtért Utast! Rázza le az út porát! Lehetőleg még az ajtó előtt, ne itt a szalonban. Köszönjük. Utána jobban esik a kávé.
Úgy tűnik, érdemes visszatérnem az ajánlatra, ha ennyit vezet az önkéntes sofőr és ilyen szenvedélyesen, csak még ki kell találnom valami megfelelő utat. 
|
|
|
Most érkeztem haza. A nagy rohanásban még az utat is eltévesztettem. Rossz szokásom szerint térkép nélkül utaztam - mint rendesen. Így aztán beleszaladtam Bjelorussziába. Vízumom az nem volt, hát jókorát kerülnöm kellett. Jól gondoltam, az lett volna a legrövidebb út, dehát még nem tört ránk európaiakra a szabadság teljesen (Nagyon csúnyán néztek rám). Mondja a határőrtiszt: adja a térképét, majd megmutatom merre kerüljön.
- Nincs térképem, de nem is kell, ismerem az utat arrafelé.
Kicsit elcsudálkozott (végre megjelent rajta valami emberi kifejezés).
Így aztán láttam egy keveset a mazúri tavakból. Oda még elmegyek, mert gyönyörű volt.
Ma reggel aztán nem tudtam megállni és tettem egy kis kitérőt a keleti Beszkhidekben. Oda is el kell majd menni, szerencsére az közel van.
A Via Baltikát végig építik EU-s támogatással. Jó lesz ha készen lesz, de most őrjítő! Tíz kilométerenként két három kilométeres lámpás egyirányítás, roppant mód hátráltatja a haladást. Littvániában aztán hosszú szakasz autópálya és egyébbként is jó utak, 90 km/órás sebességkorlátozással(!). Be is szedtem egy pénzbüntetést gyorshajtásért. Jókor csíptek rajta, csak 107 km/órát mértek. Persze volt ennél lényegesen nagyobb túllépésem is, de azt nem mérték. Mindenhez kell egy kis szerencse is.
|
|
|
De finom a kávéd Fellegvár,köszönjük ezt a gözölgő ébresztőt!)
Péksüteményeket hoztam ,szép jó reggelt kívánva,ez a briós egyszerűen mennyei!)
Jó étvágyat!
|
|
|
Szep jo reggelt mindenkinek !
Regen nem latogattam erre . Orulok , hogy mindenki jol van . Friss kavet es teat foztem nektek . Kellemes hetveget kivanok , szeretettel ,
fellegvar
|
|
|
Milyen a napfény íze Gvirág arrafelé?)
|
|
|
2005-08-22 10:25, Ibolya:
-
2005-08-22 09:26, gvirag:
-
Jelentem Marinahaminaban kitort a nyar.
-
Segitsés Géza, Marinahaminát nem találom a térképen . Talán Maarianhaminat vagy Mariehamn-ot akartál irni, az Åland, Finnország autonom szigeten. A Pommernet két éve hogy meglátogattam. Isteni egy hely, ott élö magyarokkal is találkoztam.
Gondolom hogy nélkülünk kissé „unalmas“ a szabadságod.
További kellemes (megmaradt) szabadságot, pihenést. Élvezd a nyarat, a vizet, az ottani konyhát.
Nem tudom hogy jösz vissza, de ha lehetöségedben van látogasd meg Sandhamnot, amit csak hajoval lehet elérni.
http://www.nautisk.com/cgi-bin/shop/S6142.html?id=8Q6Qt3sT
Szeretettel
Ibolya
-
A varos finn neverol van szo. Elvegre Finnorszaghoz tartozik, ha sved a lakossaga zomeben es irigylendo autonomiakkal rendelkeznek a svedek ott.
|
|
|
Finom kakukkfű teát készítettem ,ebben az esős időben biztos jólesik majd a kávé mellet is.
Diós és kakaós csigát hoztam a reggelihez.)
Kotttyyy...kotttyyy...kottttyyyyyyy))
Jó étvágyat és türelmet a sok esőhöz.!
|
|
|
Gvirag)
Örülök hogy megmaradt az Omnia íze,egészségedre a kávét és nagyon kellemes szórakozást a többi napra is.)Milyen is a napfény íze...majd leírod ha megjöttél!
|
|
|
2005-08-22 09:26, gvirag:
-
-
Segitsés Géza, Marinahaminát nem találom a térképen . Talán Maarianhaminat vagy Mariehamn-ot akartál irni, az Åland, Finnország autonom szigeten. A Pommernet két éve hogy meglátogattam. Isteni egy hely, ott élö magyarokkal is találkoztam.
Gondolom hogy nélkülünk kissé „unalmas“ a szabadságod.
További kellemes (megmaradt) szabadságot, pihenést. Élvezd a nyarat, a vizet, az ottani konyhát.
Nem tudom hogy jösz vissza, de ha lehetöségedben van látogasd meg Sandhamnot, amit csak hajoval lehet elérni.
http://www.nautisk.com/cgi-bin/shop/S6142.html?id=8Q6Qt3sT
Szeretettel
Ibolya
|
|
|
Csak egy jo omniara ugrottam be. Itt minden kave ocska, ettol (es csak ettol) szenvedek.
Sajnos lejart az idom.
Ekezetes nevekre nem tudok uzenetet kulödeni, de ami kesik nem mulik.
Sok csok,
gvirag.
|
|
|
Mosólygós hetet Mindekinek)
Ízletes a kávé és illatos a fahéjtól.Brióst is hoztam és mazsolás kuglófot.
Jó étvágyat!)
Györgyi)
Annak aki megfázott hoztam bodza teát,én is ittam egy adagot.)Gyógyulást annak aki beteg!
|
|
|
Nagyon jo hétkezdést mindenkinek! Aki megfàzott, annak egy alpesi gyogyfüvekböl fodormentàval kevert teàt ajànlok, aki nem tud felébredni, annak egy erös , jo eszpresszot!
Jó reggelt a kedves kávézoknak. Én hozom a hidegfelvágottat és a lekvárt. Ma augusztus 20, gondolatban Budapesten leszek.
Szép hétvéget kivánok.
|
|
|
2005-08-20 06:33, Balu:
Màr itt is vagyok, mennyei az illat, ebben biztos a legjobb füszerek is belekerültek, köménymag és tàrsai. Micsoda nagyszerü ötlet és kedvesség Töled Balu!
Ma friss kenyérillat is lesz a Kávézóban.)
|
|
|
2005-08-18 11:33, Balu:
Nagyon izlett a kàvé a vanilliaillatuval együtt!
Aztàn ritka vendég érkezett hozzànk: a kisebbik fiam, öt hallgattam.
Ilyenkor reggel szeretem a csöndet, jo elüldögélni és a napot elképzelni. Minden ébredöt friss kàvéval vàrok!
Finom,forró,friss és fekete,kotttyyy.)
Főztem frisset annak aki kér.Hoztam egy tányér vaniliás karikát is,olyan illatuk van!Kóstoljátok meg miközben eszmét cseréltek.
Jó étvágyat!
|
|
|
Kedves Györgyi,
nagyon szépen írod:"örüljünk a felkelő napnak". Erről jut eszembe egy ellentétes töltetű, régi könyvcím: Ha majd meghal a Nap (Oriana Fallaci) Remek, mint minden Fallaci könyv. Különben az eszpresszó nagyon jó volt, 6 f-es: finom, forro, friss, fekete....
|
|
|
Mielött rolunk is irnànak valami nagyon vidàmat (nekem Kolozsvàrrol küldtek egyszer nagyon szellemes "életösszefoglalokat"), az javasolnàm, hogy igyunk egy erös eszpresszot és örüljünk a felkelö napnak, ami ma is valami szépet tartogat minden ide betérö szàmàra (a többiekért nem vàllalok garanciàt! )