|
2020-04-03 17:12, Tessényi Györgyi:
-
Javul az idöjárás is, gondolom az is lendít a "mesteremberek" munkakedvén. Egyébként örülhetnek, hogy van munkájuk, mert egyre cifrábbak a megszorítások.
https://www.hna.de/lokales/frankenberg/zweitwohnungen-waldeck-frankenberg-duerfen-nicht-mehr-genutzt-werden-13638475.html
|
|
|
2020-04-02 21:14, nidda:
-
A multbol lehet tanulni és közben megprobàlni a jelenben helyesen élni. Nekem ma jött a jo hir, hogy holnap nagy alàiràs lesz, tehàt be lehet inditani a költözéshez szükséges folyamatokat. Az idötervet kell egyeztetni a kézmüvesekkel.akik talàn most kicsit jobban ràérnek, hogy "leàllt az élet". De majd meglàtom, sikerül e. A fiatalabbik fiam is àllàskeresésben van, neki is drukkolok. Jelenleg jo, hogy otthon lehet és vàlogathat.
|
|
|
2020-04-02 13:33, Tessényi Györgyi:
-
Most azon morfondíroztam, hogy a fövárosban talán nagyobb volt a lehetösége annak, hogy valakiben kialakuljon a "rossz világnézet". Szülövárosomban az Alföldön, valahogyan mindig olyan egyszerünek tüntek a dolgok. Az iskolában a kisdobos,- úttörö mozgalom, majd a gimnáziumban a KISZ,- ez mind magától értetödö volt. Talán, mert az "Isten háta" mögött éltünk. Erröl jut eszembe a két orosz Szibériában, egy folyó két partján.
- Gyere át! - hívja az egyik a másikat.
- Minek? - kérdezi az.
- Vodkát inni!
- Megörültél? Számüznek bennünket!
- Innen? Hová!?
|
|
|
2020-04-01 22:05, nidda:
Csak az utolso kiragadott példa volt, amit legutobb leirtam. Az elsö pillanattol nemkivànatos voltam a föiskolàn, ahova csak egy àltalam sem ismert Manöver segitett be. Vagyis az igazgato és csalàdunk baràtja jo baràtok voltak. Engem a "rossz vilàgnézetem" miatt eszükben sem volt felvenni, a felvételi bizottsàgban a pàrt és a KISZ kiselejtezett, majd az igazgao (akiröl ma a gyogyped. fakultàst nevezik az ELTE-n!) szépen kiszedte a nevemet és kaptam a hirt, hogy felvettek. Làttad volna amikor a folyoson szembejöttek velem a kérdéssel: te itt????
|
|
|
2020-04-01 15:33, Tessényi Györgyi:
-
Tudom, hogy sok furcsaság volt az átkosban, de mégis mindig meglepödök, ha olyan eszement dologról hallok, miszerint egy budapesti egyetemista majd csak vidéken helyezkedhet el. Persze a kelet-német eljárás sem volt különb, mármint hogy egy értelmiségi család gyermekei nem mehettek egyetemre, mert ott a munkásosztály fiataljai részesültek elönyben...(függetlenül a tanulmányi eredménytöl)

|
|
|
2020-03-31 23:14, nidda:
-
Csak ugy néz ki, hogy gyorsan hozok döntéseket. Valojàban sokàig töprengek, aminek kifelé semmi nyoma nincs. Mikor felismerem és értékelem az összegyült anyagot, akkor igyekszem gyorsan dönteni, mert a célt màr rég kitüztem, tehàt tudom, mi segit a legjobban ahhoz. Persze, teszek vargabetüket, de nem tàntorodok el, hogy sikertelennek làtszik, amibe kezdtem.
Mikor a föiskola utolso évében a Tanulmànyi Osztàly vezetöje közölte velem bàjosan, hogy pesti létemre ne is àlmodjak pesti àllàsrol, elmentem Tatabànyàra tanitani, naponta vonatoztam, de a korusban megmaradtam tovàbbra is, tudtam, arra szükségem van. Vicces, hogy végül az utolso 2 honapban Pesten tanithattam, közben intézhettem minden nap a hivatalokban a papirügyeket, ami kellett a kiutazàsomhoz Svàjcba….
|
|
|
2020-03-31 15:54, Tessényi Györgyi:
-
Elönyödre válik, hogy gyorsan hozol döntéseket, amiket azután átteszel a gyakorlatba. Én sem vagyok az az "Ej, ráérünk arra még!" tipus, de döntések meghozása elött elöször óvatosan "körüljárom" a dolgokat. Mondjuk nem egyszer elöfordult, hogy emiatt elszalasztottam lehetöségeket, - de olyan fele-fele arányban, mert mással kapcsolatban meg késöbb kiderült, hogy helyes volt a várakozó álláspont.
|
|
|
2020-03-30 18:48, nidda:
Nagyon sok jel mutatott még a korona virus elött is arra, hogy nem jàrhato ut nekem az az okosnak làtszo megoldàs a Seniorenheim-al
Figyeltem ezekre a jelekre és nem esett nehezemre lemondani rola. Ezzel a hàzzal is ott kezdödött az utànagondolàs, amikor az àtalakitàsra kerülök hosszu listàjàt nézegettem a kiadàsokkal és piszokkal, csalodàsokkal, aztàn ràjöttem, hogy a sok sok lépcsö akkor is marad..A fontossàgi sorrendben igy került elsö helyre az egyszintü lakàs. A gondviselést nem zavarja, ki hisz benne, ki nem. De nem rossz rà odafigyelni, mert jot akar.
|
|
|
2020-03-30 07:05, Tessényi Györgyi:
-
Én ugyan nem hiszek a gondviselésben, de a mai híreket nézve akaratlanul is arra kellett gondolnom, hogy bár nem annak tünt, de talán jobb volt, hogy nem sikerült a "Senior otthon"-ba költöznöd:
https://www.focus.de/politik/deutschland/die-situation-hat-sich-spuerbar-verschaerft-tickende-zeitbomben-in-der-virus-krise-seniorenheime-werden-zu-corona-hotspots_id_11830013.html
|
|
|
2020-03-29 22:28, nidda:
De jot nevettem! Azért egy ezüst gyertyatartot nem tudna jol elrejteni, mikor kijön a hàzbol, aztàn tisztes tàvolsàgbol odaköszön nekem. Nagyanyàm ezüst gyrtyatartojàt màr valamikor tovàbbadtam, nem is tudom màr kinek.
Az autoban lehet füteni, ha nagy lenne a cidri.
A téli kabàt nem lett még elrakva, mindig alkalmazkodni kell az idöjàräs hangulatai szerint. Hisztis, nehéz elviselni. 
|
|
|
2020-03-29 15:37, Tessényi Györgyi:
-
A beígért esö elmaradt, de nagyon lehült a levegö, úgyhogy öltözzetek fel melegen, a kint tartózkodás idejére. Az értékeket, - mint mondjuk az ezüst gyertyatartókat, - zárd el, nehogy lábuk keljen.

|
|
|
2020-03-28 20:04, nidda:
-
Ragyogo napsütésben sétàlhattam, de néha vadul fujt a szél. Valoszinüleg igazad van, a rossz idö holnapra biztos ideér.
Remélem ez az egész céco nem tart sokàig, elég furcsa szituàcio, hogy egy idegen màszkàl benn én meg kinn vàrhatok….
|
|
|
2020-03-28 17:18, Tessényi Györgyi:
-
Egyébként én is a kesztyüre gondoltam. Végez, lehúzza és a kukába dobja,- kész. Amúgy nem hiszem, hogy hétfön jó idö lesz odahaza. Ide már holnapra lehülést és esöt ígérnek,- tartok töle, hogy holnapután már Keszthely is kap belöle...

|
|
|
2020-03-27 20:51, nidda:
Nem lett volna tulzàs az sem, ha az értékbecslö eldobhato kesztyüvel nyitnà az ajtokat, ablakokat, mert a becsapodàs veszélye fennàll, mehetek a biztositohoz, ha valami tönkremegy.
Jo idöben persze elszorakozhatnék a kertben a cicàval, nem kéne dideregve ülni az autoban, amihez neki csak rosszemlékek füzödnek: orvosi làtogatàs.
|
|
|
2020-03-27 09:13, Tessényi Györgyi:
-
A jó hír, a viszonylag gyors ügyintézés. Remélhetöleg szélcsendes idöjárás lesz hétfön és a huzat nem csapja be a nyitott ajtókat.

|
|
|
2020-03-26 20:51, nidda:
-
Magyar humor. Hétfön vàrom a bankos értékbecslöt, mert a vevö kölcsönt vesz fel, emiatt a bank làtni akarja, mire.
Ez érthetö. Most jön a humor. Nekem nem szabad otthon lennem (a macskàmnak sem), minden ajto, legyen nyitva, hogy ne kelljen a személynek kilincset megfognia. Jomagam meg arra az oràra az autoba ülhetek, mellettem a macska a ketrecében...
Megtudtam azt is, ha minden jol megy, a jövö pénteken megköthetö az adàsvételi szerzödés.
|
|
|
2020-03-26 16:17, Tessényi Györgyi:
-
Óóó, ök mennek többször is bevásárolni. Tudom ezt korábbról, amikor;
- Hová mész?
- Bevásárolni.
- Dehát tegnap(elött) voltál!
- Igen, de....
Bár szerintem jelenleg a legtöbb ember a tudatos vásárlók körébe tartozik, aki csak azt szerzi be, amire valóban szüksége van,- az üzleten belül a legrövidebb utat megtervezve ér a kasszához, fizet és távozik...

|
|
|
2020-03-25 21:43, nidda:
-
2020-03-25 15:12, Tessényi Györgyi:
Nem is tudom elképzelni, hogy egy hétre elég, amit oly szerényen kértél! Nekem hosszu lett a lista a tejtermékektöl, gyümölcs és fözelékig mindenfélével, de a fokhagymàért majd màskor mennek.
Ma nekilàttam az iroasztalfiokot ràmolni, rendszerezni, egyenlöre nagyobb a zür, mint elötte, de nehogy màr unatkozzak holnap, majd befejezem.
|
|
|
2020-03-25 15:12, Tessényi Györgyi:
-
Ma hozzám csak bekopogtak a bevásárlásba induló lányom és unokám,- megkérdezték hozzanak-e valamit? Szerény vagyok, csak kenyér, keksz és dobozos szardínia volt a kívánságom. Ök még toilettenpapírhoz is hozzájutottak,- ami manapság igen keresett cikk;
https://telebasel.ch/2020/03/25/kieler-autoknacker-klaut-klopapier/?channel=105105
|
|
|
2020-03-24 20:16, nidda:
-
Ma fogom emailben tudatni, hogy mit vàsàroljanak be nekem a község segitöi, akik ezt "tàrsadalmi munkà"ban elintézik. Hisz a ràdio ug mondja be, hogy minden énkormànyzatnak kötelessége gondoskodni az idösebbekröl. Prima.
A D vitamint és még sok egyebet én pirulàban veszem be, mert az biztos. Tehàt C vitamint, Calciumot, Magnesiumot, fokhagymàt a szemidegeket tàplàlo pirulàt, hogy csak a legfontosabbakat emlitsem.
Mivel a patika itt legtöbbnyira zàrva van, majd a listàmra irom fel, hogy kérek fokhagymapirulàt…
|
|
|
2020-03-24 15:39, Tessényi Györgyi:
-
Itt nagyon szép kék az ég és reggeltöl estig süt a nap, de a levegö mégis hideg. Havat szerencsére nem láttunk,- ha nem jött karácsonyra, akkor most már maradjon, ahol van. A fürdöszoba ablaka a déli oldalon van,- napoztam tegnap is és ma is egy negyed órát,-csupán a D-vitamin kedvéért.
|
|
|
2020-03-23 19:01, nidda:
-
Ma elmentem a hàziorvoshoz, hogy onnan kapjak tàmogatàst a napi sétàkhoz az üres utakon. Meg is kaptam+ a szükséges vérnyomàs miatti gyogyszereket is felirta, csakis interneten a "felhö"be. A patika mellette nyitva volt, azonnal meg is kaptam.
A délutàni séta pedig a posta felé ment, ahol egy ember tartozkodhat benn, és a személyzet maszkokat hord. Kicsit enyhült az idö is,
de reggel behavazott tetök, autok làtvànya
tett olyan àlmossà, hogy csak 9 felé lettem kész a reggeli tennivalokkal…
|
|
|
2020-03-23 10:31, Tessényi Györgyi:
-
Tegnap már én is nézegettem az interneten a futópad/gyaloglópad kínálatot. Tavaly nyár óta nagyon keveset mozogtam, - kivéve a reggeli tornát, amit szigoruan megtartok minden nap. Elég húzósak az árak, ezért várok még kicsit a vásárlással. Egyébként sokan vannak így, egy nagyobb befektetés elött, mert jelenleg nem biztos, hogy megéri(k)-e a beszerzés(t)...
|
|
|
2020-03-22 20:15, nidda:
-
Elolvastam az érdekes linket, én igyekszem 6 ezer fölötti lépésszàmra, igy mindig a felsö 20% ban vagyok. Havonta mindig teljesitem a 200 ezer lépést. Màr csak a tornàzàst kell rendszeresen elkezdenem (ujra), amit egyszer sajnos abbahagytam.
Ma jo hideg van kinn, de mindig kedvezöbb az idö, mint a budapestieknél.
Ez a virusveszély sokakat kényszerit gondolkozàsra, én a vérnyomàs csökkentö tablettàkat remélem egy teakeverékre tudom cserélni. Melàtom eredményes lesz e.
|
|
|
2020-03-22 10:58, Tessényi Györgyi:
-
"a friss levegön jàrni az egészséges."
Erre is gondoltam a túlzott óvatosság hátrányára való utalással.Találtam egy érdekes cikket a gyaloglásról, - igaz már több, mint két éves, de nekem még új volt;
https://ng.hu/tudomany/2017/07/14/kiszamoltak-mennyit-lep-egy-ember-egy-nap/
Az amúgy is csendes kisváros szinte megnémult, - nem akarom úgy jellemezni, hogy síri csend van,...minek fessem az ördögöt a falra.
|
|
|
2020-03-21 21:54, nidda:
-
Köszönöm a linket! Tovàbb olvasva talàltam két megnyugtato nyilatkozatot is. Az egyik, hogy a dohànyzàs hiànyzott teljesen az életemböl, a màsik meg, hogy a friss levegön jàrni az egészséges. Ugy testileg, mint lelkileg erösit, ezzel a fertözés veszélye is kisebb.
Remélem mindannyian jol àtvészeljük, ami nehéz és igaz lesz, hogy husvét utàn màr többet tudunk, kiderül néhàny sejtett igazsàg.
|
|
|
2020-03-21 12:57, Tessényi Györgyi:
-
A fiad aggódik érted, ami azért érthetö is. Logikusan megítélve viszont nem muszáj az óvatosságot túlzásba vinni, mert az inkább árt, mint használ. Itt most korlátozzák a "kijárást", de a séta pl. megengedett, de csak egyedül, vagy közvetlen hozzátartozóval.
Amúgy ma engem is figyelmeztettek, a lányom és az unokám, hogy meg ne próbáljak elmenni bevásárolni, majd ök megteszik a részemre, mint pl. ma is, mert a veszélyeztetett csoportba tartozom.
"Bisher wissen wir, dass die Opfer von Corona meistens alt, vorerkrankt und männlich sind."
Innen:
https://www.watson.de/deutschland/coronavirus/615060851-coronavirus-virologe-hat-vermutung-weshalb-vor-allem-maenner-sterben
|
|
|
2020-03-20 20:34, nidda:
No én is megkaptam a fiamtol a kijàràsi tilalmat! Csak azt nem értem, hogy lehet mindent egy kalap alà tenni, hisz màs a veszély egy vàros esetében, ahol rengeteg ember van és egy falu, ahol a hàztulajdonosok nagy része szezonon kivül soha vagy ritkàn tartozkodik. Ha sétàlok nem talàlkozok senkivel, vagy olyan messze van, hogy az nem szàmithat. Bànt, hogy összekaptunk, ez nem szokott elöfordulni.
|
|
|
2020-03-20 07:48, Tessényi Györgyi:
-
Remélem, hogy nem lesz akadálya az adásvételnek. A fertözéshullám sok mindenbe beleszól, de vannak dolgok, amiket nem tud befolyásolni.
"Értetlenek az emberek" - írta Tömörkény István. Ma éjféltöl Bajorországban kijárási tilalom lép életbe, mert az emberek semmit sem változtak...
|
|
|
2020-03-19 21:05, nidda:
-
Nem nekem kell a bankbol a pénz, hanem a vevönek, aki a hàzamat megveszi.Erre vàrok most, hogy a sok korlàtozàs ellenére sikerül e tovàbbi lépéseket tenni a költözésem felé. Egyenlöre még korai a sikerröl beszélni, de az elmult hetet mégis joggal nevezhetem sikeresnek, annyi minden történt. A vevöknek jàr az àllamtol a CSOK nak nevezett csalàdi tàmogatàs is, mert 2 gyerekük van.
|
|