2022. január 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Magyar konyha
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
 Zuloaga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-29 16:40   
2003-11-28 23:08, Pompéry Berlin:
-
2003-11-28 20:25, Zuloaga:
Zulo, Te tökélyre vinnéd a haditorta korszakát. Én már a fél fehérjét és fél sárgáját sem tudnám eltalálni.

Ne aggódj Judit! Én sem!

Hadilábon állok a konyhával!

-

 
 Zuloaga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-29 16:39   
Nem is tudod Zsuzsa, hogy a recepteket én így írom: x+y=z.
Egyszer látta anyukám az általa diktált receptet, amit én írtam le.
Azt kérdezte: Lányom hol járt az eszed?
Szerintem annyira logikus az ilyen recept írás:
és ehhez hozzáadjuk = +
az x-et összekeverjük y-nal, hogy zé legyen, továbbá a receptet
lehet nyilakkal is kombinálni stb. stb. stb.
Nem is gondoltad volna Zsuzsa, hogy képes vagyok kiszámítani az általad javasolt módszert. A többismeretlenes egyenlet a kedvencem, főleg a behellyettesítő módszerrel.
Persze a szaloncukrot nem fogom megcsinálni. Még a matematika kedvéért sem.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-29 02:59   
kedves Zulo, egy szaloncukor súlya, mondjuk, egy deka. A többit számítsd ki. Azt hiszem, a többismeretlenes egyenlet a legcélszerűbb módszer.
 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-28 23:08   
2003-11-28 20:25, Zuloaga:
Zulo, Te tökélyre vinnéd a haditorta korszakát. Én már a fél fehérjét és fél sárgáját sem tudnám eltalálni.

 
 Zuloaga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-28 20:25   
Kedves Zsuzsa, ha összesen egy, azaz 1 darab ilyen szaloncukrot szeretnék csinálni, akkor a recept hogyan módosul?
Tehát hány csepp ez és hány gramm az?

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-28 19:33   
2003-11-27 03:11, Ferencz Zsuzsanna:
-
És a bizalmatlanság a szaloncukrot, avagy az én konyhai tehetségemet illeti?





 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-27 03:11   
Jó, Rigó!
Bemásolom ide is a receptet. Csak azt nem értem, miért vagy olyan bizalmatlan, hogy állítólagosnak nevezed a receptet?
És a bizalmatlanság a szaloncukrot, avagy az én konyhai tehetségemet illeti? Tehát:

Tehát: fél kiló porcukrot, egy tojásfehérjét és egy kanál mézet összekeverünk, adunk hozzá egy kanál lisztet és az ízesítőt (kakaó, neszkávé, rumesszencia stb). Az anyag képlékeny, gömböket, állatfigurákat vagy bármit lehet szoborni belőle. Pár napig celofánra tesszük, hogy száradjon, aztán lehet csomagolni.
A tojásfehérjétől ne féljünk, az nem romlik meg, csak a sárgája.


 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-26 21:43   
Zsuzsa, ide betehetned azt az allitolagos szaloncukor receptet.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-23 03:37   
Kösz, kedves Böbe, szép.
 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-22 21:15   
2003-11-22 14:50, bobe:
-



 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-22 14:50   
Itt egy eszaki finomsag ZSuzsa
a smörgåstårta vagyis szendvicstorta ami roppant finom laktatos es a szemnek is szep ,lazaccal garnelarakkal sonkaval es rengeteg zöldseggel keszul

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-20 23:24   
2003-11-17 23:52, Pompéry Berlin:
-
2003-11-17 22:45, Irénke:
-
Irénke,

ez a beigli-recept sokban különbözik az alább írtaktól. Néhány kérdésem lenne:
- Az 1 kg lisztnyi tésztából hány rudat csinálsz?
- Ha újjnyira nyújtod, akkor az érzésem szerint rettentő vastag tésztát eredményez. Lehetséges ez?
- Nálad nem kell megszurkálni a tetejét?
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
A tésztát a tepsi méretétől függően 3 ill, 4 részre osztom.
Én mindig óriás beiglit készitek, amiben annyi a töltelék magassága mint a tésztának
a vastagsága.jelen esetben kb. 1 cm.
Ha szorosan összecsavarjuk akkor nem tud annyira megkelni, hogy vastag legyen.
Persze ezt mi paraszt beiglinek hivjuk , az iagi beigli az vajas tésztával készül és nagyon vékonyra nyujtják.Mi azt nem szeretjük.
Nem kell megszurkálni a tetejét, ha szorosra tekerjük fel, nem lesz levegő a rétegek között, igy nem válik el a töltelék a tésztától.
Pozsonyi beigli
25 dkg liszt, 14 dkg margarin, 1 dl tej, 1 dkg élesztő, 1 tojás sárgája,plussz egy a kenéshez, 2 evőkanál porcukor, egy vaniliás cukor, csipet só.
Az élesztőt felfuttatjuk a tejben és a többi hozzávalókkal jól összedolgozzuk.
Rövid ideig pihentetjük ,majd két részre osztva , vékonyra kinyujtjuk.belekenjük a tölteléket és felcsavarjuk.
Tetejét tojás sárgával bekenjük.
Közepes sütöben ,szép pirosra sütjük , csak hidegen szeleteljük.
Üdv: Irénke

-

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-20 20:20   
2003-11-20 09:22, bobe:
-
Kaytee!
En balkezes vagyok, szerencsere nem vagyok malaj
-
Örültem, mikor ott voltam, hogy én nem az vagyok, mert csúnyán néztek volna rám nagyon.

De vissza a konyhába! Ki mit főz?

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-20 09:22   
Kaytee!
En balkezes vagyok, szerencsere nem vagyok malaj

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-19 23:14   
Egyes országokban a balkéz egy bizonyos papir szerepét tölti be.
Remélem, RJ nem Malájziából ir, de ha igen, csak jobbkézzel eszik.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-19 09:44   
2003-11-19 03:34, rigojanos:
-
Mindig kell egy szabad kez valamire.

Tehát, egy szabad kézzel nyaljuk ki a tányért

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-19 03:34   
En dinnyet nem eszek azert, mert minden ragad tole, es nehez a csopogest megallitani. Es ha kezzel eszem valamit, akkor az egyik kezemet tisztan hagyom, es csak a masikkal eszem. Mindig kell egy szabad kez valamire. Vagy a konyvet lapozni, vagy a telefont felvenni, vagy szempillat igazitani, vagy vakarozni. Es meg sorolhatnam

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-18 23:45   
2003-11-18 10:59, bovi:
-
Akkor sem megy el az étvágyam a krémestöl, ha nem lehet urinö módon enni ...
... a tányéron már könnyü vele bánni, ami elkenödik nekihasalunk és kinyaljuk
-
Imádjuk a krémest. Férjemet egy rio de janeiroi (olasz) cukrászdában ismertettem meg vele. Bizony bajban volt az evésébvel, pedig nem is úrinő!
Miután bemutattam neki, hogy csak lekapja a krémes tetejét és azt először benyalja, belejött. Csak az ingéről kellett utána leporolni a porcukrot, meg a nózijáról. Mázli, hogy nem volt rajta nyakkendő.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-18 10:59   
Akkor sem megy el az étvágyam a krémestöl, ha nem lehet urinö módon enni

Különben nagyon könnyen lehet szeletelni, amikor kisült a lapja, ami felülre van szánva, azonnal, forron felvágni.
Az alsó lapra önteni a krémet langyosan és a felszeletelt kockákat ráhelyezni.
A tányéron már könnyü vele bánni, ami elkenödik nekihasalunk és kinyaljuk

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 23:52   
2003-11-17 22:45, Irénke:
-
Irénke,

ez a beigli-recept sokban különbözik az alább írtaktól. Néhány kérdésem lenne:
- Az 1 kg lisztnyi tésztából hány rudat csinálsz?
- Ha újjnyira nyújtod, akkor az érzésem szerint rettentő vastag tésztát eredményez. Lehetséges ez?
- Nálad nem kell megszurkálni a tetejét?

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 22:52   
Lanyok, lanyok keresunk egy cukrasz baratot az mindent meg tesz majd nekunk
 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 22:45   
> Ez a recept attól olyan jó, mert egy tésztát kell kikeverni, és simán a
> tepsibe öntve úgy sül meg, hogy különválik egy piskóta rész és a teteje
> olyan lesz mint az igazi krémes. Nem kell külön a tésztával és külön a
> krémmel foglalkozni.Szeletelve könnyen lehet bánni vele.
>
> 15 dkg cukor
> 15 dkg vaj vagy margarin
> 8 tojás sárgája
> 9 púpos evőkanál liszt
> 4 csomag vaníliás cukor
> 1 liter tej
> 8 tojás habja
>
> Az egészet összekeverni: előbb a cukrot a vajjal, majd mindent szépen
> egyesével bele. Kivajazott tepsibe önteni az egész masszát és hideg sütőbe
> berakni, aztán takarékon ( 120-130 fokon ) megsütni. Kb. 1,5 órán át.
> Fontos, hogy hideg sütőbe kell betenni!Az állaga nagyon hig massza, nem kell megijedni!!
> Amikor teljesen kihűlt, akkor lehet csak szeletelni!
> A tepsi alja felé eső rész lesz a süti teteje, tehát a szeleteket meg kell forditani.
Linzer karika
20 dkg liszt, 1 sütőpor, 10 dkg cukor, 1 vaniliás cukor, fél citrom leve, 1 tojás, 12 dkg vaj.Gyümölcsiz.
A hozzávalókat összekeverjük, majd a hideg vajat is hozzágyúrjuk, gyorsan dolgozzunk, hogy ne olvadjon fel.
Karikákat szúrunk ki az elnyujtott tésztából.
Minden második közepét egy gyűszűvel szintén kiszúrjuk. Közepes tüznél világosra sütjük.
gyümölcsizzel összeregysztunk eyg simát, és egy lyukasat.Forrón, Porcukorral megszórva
tálaljuk.
Mákos, diós, csokoládés, vagy kókuszos beigli
Hozzávalók : 1 kg liszt, 1 kávéskanál tengeri só, 4 kanál cukor, 5 dkg friss élesztő, kb,6-7 dl langyos tej.
Az élesztőt 1 kanál cukorral 1 dl langyos tejben hagyjuk jól felfutni.
Egy mély tálba szitálunk 1 kg finom fehér lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, majd egyenletesen elkeverjük.
Ezután adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és a maradék langyos tejet.
Kézzel eldolgozzuk, majd addig dagasszuk, mig a kezünktől és a táltól is elválik.
Ekkor felemeljük a tál alját liszttel megszórjuk,erre tesszük a tésztát és a tetejét is lisztezzük.Folpack fóliával légmentesen lezárjuk és meleg párnák közt 30 percig, vagy mig a kétszeresére kel ,hagyjuk.
Ekkor lisztezett deszkára borijuk, ujjnyi vastagra nyujtjuk, belekenjük az elkészitett tölteléket egyenletesen minden részén legyen.Szorosan feltekerjük , kikent tepsibe tesszük.tetejét cukros tejjel bekenjük.25-30 pecig ismét kelesztjük.
Előmelegitett sütőben sütjük, amiben egy kis edény vizet teszünk.
A sütő ajtaját ne nyissuk ki csak kb 20 perc múlva.Szép pirosra sütjük. Sütési idő 35-40 perc.
Mákos vagy diós töltelék
Darált mák, cukor, vaniliás cukor, reszelt citromhéj,mazsola, annyi tej, hogy épp nedves legyen a töltelék.A tejjel lassú tüznél felfőzzük a hozzávalókat.
Kihütve kenjük a tésztára.
Csokoládés
Jó minőségű kakaóport cukorral szárazon összekeverünk és a beiglibe töltjük.Feltekerjük majd a két végét visszahajtva tesszük a tepsibe hogy a csoki ki ne csorogjon.
Kókuszos
Kókuszreszeléket sűritett tejjel elkeverünk, hogy sűrű masszát kapjunk, ezt töltjük a tésztába.
Üdv: Irénke

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 19:27   
Batorsag Judit körbeuljuk az asztalt es behunyt szemmel beleharapunk !
 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 18:41   
2003-11-17 18:01, rigojanos:
-
Dehogynem tesz. Otthon, a tv elott, mackoban.
-
No, így nehéz. Nekem se TV-ém, se mackóm alias "macinaci" . Marad a cukrászda.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 18:36   
2003-11-17 18:11, bobe:
-
Böbe, a grilláskagyló a Gerbaud egyik specialitása. Kb. 10 cm átmérőjű kagyló formájú grillás (meglehetősen kemény karamella)csodában - ha jól emlékszem - csokoládékrém. Isteni, a legdrágább tortafajták egyike volt megboldogult ifjúkoromban. Egyetemistaként nagyon szerettem, de képtelen voltam a Gerbaud kulináris kultúrintézményéhez méltó módon "balesetmentesen" megenni.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 18:11   
Micsoda szerencse hogy nem vagyok urinö hol az a kremes meg dobos, a grillazskagylot nem ismerem de az is jöhet
 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 18:01   
2003-11-17 17:41, Pompéry Berlin:
-
Úrinő olyat nem tesz. Pont. (Mondta az anyukám.)
-

Dehogynem tesz. Otthon, a tv elott, mackoban.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 17:46   
tehat az en kremesem volt a legjobb, azzal mar eleve lehetett malackodni ugyanis tepsiböl ettuk es kanallal, körulultuk az asztalt es nyakalas hogy minel hamarabb tunjon el a föld szineröl

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 17:41   
2003-11-17 16:34, bovi:
-
bovika, fogyasztási, nem fagyasztási. Mármint elfogyasztási. Magyarul nem lehet civilizáltan enni anélkül, hogy szét ne kenjem az egészet a tányéron, a terítőn, az ölemben, stb. Annyit nem ér az íze, amennyit kínlódom, míg az elvághatatlan tészta alatt kinyomom a krémet az erre alkalmatlan, mert többnyire életlen tortavilla balodalával minden irányban.

További, általam ehetetlennek minősített édességek (fizikailag, nem az ízük miatt): a dobostorta és a grillás kagyló. Mert ugye leszedni a tetejét és külön ... ?!
Úrinő olyat nem tesz. Pont. (Mondta az anyukám.)

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 16:55   
2003-11-17 16:34, bovi:
-
Persze én, mint nyugdijas, idömiliomos vagyok
-

Akkor nekem is sutnel kremest? De szeretem az olyan linzert is, aminek olyan kerek ablakon lekvar nez ki a kozepebol. Es a makos kiflit is


 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó