2022. január 20. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Magyar konyha
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 16:34   
2003-11-17 11:06, Pompéry Berlin:

A krémes csak egy tipp volt sietö embereknek. Jómagam sem veszem a fagyasztott lapokat, mert hajtogatott leveles vajstésztát készitek arra a célra.
Persze én, mint nyugdijas, idömiliomos vagyok

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 11:06   
2003-11-16 09:31, bovi:
-
Köszönöm a tippet, de a krémest magam nem szeretem. A puhább pudding jellegű dolog nem annyira nagy szám, szerintem. Különben sem találtam még eddig olyan fogyasztási eljárást, amely technológia mellett sikerült volna civizált benyomást keltenem. Így inkább lemondok róla.

 
 espa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 07:17   
2003-11-16 22:26, Pompéry Berlin:
-
2003-11-16 14:56, espa:
Megjegyzem, eddig is mindig szurkáltam, de nem járt eredménnyel. Hogy milyen sűrűség a helyes, no pont erre várnék követhető tanácsot.

Gondolkozom rajta, hogy tudnám szemléltetQ módon leírni.
a megvan jelentkezem.


Persze alkudhatunk. Ajánlataim - alternatív alapon:
- Mintadarab a beigliből
- karácsonyi glosszám
- általam festett porcelán csecse-becse karácsonyi motívummal (képzőművész-palánta lányom szerint garantáltan giccses , de vállalom)

De fizetésre csak a siker után kerülhet sor.
-

BeiglibQl azért nem kérek, mert akkor már szerintem látni sem bírok beiglit.

Viszont a másik kettQt szívesen venném
Mondom mindkettQt!

Na jó, elQször próbálok produkálni egy személeltetQ leírást

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 00:41   
talaltam egy jo lapot es jo receptet nezetek meg ti is


Adventi fahéjas diós koszorú



[ Hozzávalók, elkészítés: ]
4 dkg Koronás Sütõcukor 50 dkg liszt 2 dkg élesztõ 3 dl tej 2 dkg Rama margarin só, reszelt citromhéj 1/2 cs. vaníliás cukor 1 db tojás sárgája
Töltelékhez: 10 dkg durvára vágott dió 5 dkg Koronás Aranybarna cukor 5 dkg Koronás Befõzõcukorral készül baracklekvár õrölt fahéj

Az élesztõt a cukorral és 1 dl langyos tejjel elfolyósítjuk, és kevés liszt hozzáadásával kovászt készítünk. A többi liszt közepébe, egy kis fészekbe beleöntjük a kovászt, a többi langyos tejet, a tojássárgáját és tésztát gyúrunk. Ha már jó hólyagos a tésztánk, az olvasztott vajat is hozzágyúrhatjuk. Ezután langyos helyen kelesztjük, majd ha megkelt átgyúrjuk. Ha újból megkelt, a tésztát lisztezett deszkán 1/2 cm vastag téglalapformára nyújtjuk. Ezután kikevert baracklekvárral megkenjük a tészta felületét és durvára vágott dióval, fahéjjal megszórjuk. Felgöngyöljük, majd koszorút formálunk belõle. Ezután 2 centiméterenként bevágjuk, de nem végig, így a tésztát bal-jobb irányba szét tudjuk húzni, amitõl koszorúnk különleges formát kap. Megvárjuk míg megkel, és utána 180-190°C-os sütõben megsütjük. Mutatós ünnepi kalács.

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-17 00:27   
Mikor eloszor probaltam beiglit csinalni oljan szepen megnot akora volt mint egy kis veknyi de mikor vagni kelet oljan kemenye volt hogy szeget lehetett vele kalapalni

Ne adjatok fel , kitartas amig sikerul

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-16 22:26   
2003-11-16 14:56, espa:
Megjegyzem, eddig is mindig szurkáltam, de nem járt eredménnyel. Hogy milyen sűrűség a helyes, no pont erre várnék követhető tanácsot.

Persze alkudhatunk. Ajánlataim - alternatív alapon:
- Mintadarab a beigliből
- karácsonyi glosszám
- általam festett porcelán csecse-becse karácsonyi motívummal (képzőművész-palánta lányom szerint garantáltan giccses , de vállalom)

De fizetésre csak a siker után kerülhet sor.

 
 espa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-16 14:56   
2003-11-14 17:58, Pompéry Berlin:
-
2003-11-14 13:52, bovi:
-
Végre egy sorstárs! Végre valaki, aki be is vallja!
Sziasztok!
Az én életem elsQ BEIGLI-je olyan lett, mint a diós-mákos pite. Egy lapos képzQdmény volt a tepsiben.
De finom volt. Nem mondtam senkinek, hogy ez beigli. Diós süti, mákos süti.

Végül is miért folyik nekem szét széltében a végén és mi a fenétől lesz száraz és kemény, ha rögtön becsomagolom alufóliába?


Folpackba csomagold, és tedd a mélyhqtQbe!


A beigli nagyon kényes sütemény. A tésztának pont megfelelQ keménységünek kell lenni, és a tölteléknek is pont megfelelQ sürüségqnek.
De hogy ez milyen, nagyon nehéz eltalálni.
Viszont a szurkálás az nagyon fontos.
Az tényleg fontos. Ha nem szurkálod biztosan kireped.


Külön kérdés: Kell nekem egyáltalán bejglit sütni?

bizony Kell!!
Kérdés a helyesírási rovatnak: bejgli? beigli? bájgli? - melyik a helyes?

BEIGLI
A megfejtést szívesen díjaznám. A díj alku tárgyát képezheti.

éS MI A DÍJAM???-

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-16 13:22   


Igy kell kezdeni a kolbász készitését.
http://www.mimi.hu/gasztro/kolbaszkeszites.html
utána ezen a helyen mindent megtalálsz, mit hogyan....
Ha pedig egészen elöröl akarod tudni, kattins ide http://foto.miki.hu/disznotor

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-16 10:58   
gomba uzenete:



Szervusztok.Nagyon orulnek ha segitenetek,mar ugy 30 eve itt elek,de meg emlekszek milyen finom volt az igazi hazi kolbasz meg csabai.Itt talatam a Bendenel,de nem vagyok megelegedve.Nagyon szeretnek itthon csinalni,megvan mindenem ami kell,epitek egy fustolot is...de nincs jo receptem.Egy olyan recept kellene mely mondjuk 10 kg hust plusz a hozavalokat leirja.Elore is koszonom
Laci

______
laci

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-16 09:50   
Kremes meg dobostorta ? ezek nem sikerulnek utoljara a kremest kanallal ettuk egyenesen a tepsiböl az izet dicsertek de a többi.......... na legyetek ugyes haziasszonyok en maradok a szamitogepemnel
 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-16 09:34   
2003-11-16 02:52, bimbi:
-
Beigli
Máris vettem a lapot, de az élesztö biztosan sok lesz! Az itteniböl csak a felét szabad vennem.
Szép vasárnapot a háziasszonyoknak
_________________
üdv:bovi

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-16 09:31   
2003-11-16 01:25, Pompéry Berlin:

Örülök a sikerednek és, ha ilyen bátor vagy, itt van még egy finom dolog:
Az ALDI-n veszel kész Blätterteigot (krémeslap)és csinálsz finom magyar krémest.
Oda is gyors kevergetés kell
Amennyiben érdekel, közlöm az elkészitést.

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-16 02:52   
Beigli

Hozzávalók:
1 kg liszt, 1/2 kg margarin, 1 egész tojás, 4 púpozott evőkanál porcukor, 3 dkg élesztő cukros tejben megfuttatva, só, 1-2 dl tejfel, hogy kellemesen puha tésztát kapjunk. A töltelékhez: 1/2 kg dió, 3/4 kg mák, velük egyenlő súlyú cukor. A cukrot kicsi vízzel (kb. 1/2-1 dl) felolvasztom, bele a dió ill. a mák. Ha sűrű, mehet bele még egy kis víz, de nem baj, ha kemény a töltelék. Ízesítésül: a dióshoz vaníliás cukor, mazsola, fahéj, kakaó. A mákoshoz mazsola, citromhéj, fahéj, őrölt szegfűszeg, narancshéjlekvár.

A tésztát 5 részre osztjuk (kb. 33 dkg egy-egy gombóc). Nem hagyjuk kelni, azonnal kinyújtjuk tepsi hosszúságú téglalap formára (kb. 3-4 mm vastagra). Kb. 45 dkg tölteléket teszünk bele, a tölteléket, ha kemény, vizes kézzel simítjuk ki a téglalapon úgy, hogy egy sáv tészta maradjon üresen és úgy tekerjük fel, hogy az üres rész legyen a beigli talpa. Enyhén vajazott tepsibe tesszük, tojással megkenjük, kötőtűvel koppanásig átszurkáljuk. Előmelegített, közepes forróságú sütőben sütjük világosra.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-16 01:25   
2003-11-15 08:43, bovi:
-
Velemszületett intelligenciámmal rájöttem, hogy már csak a sebesség maradhat hátra mint megoldás. Jelentem, ma kimondottan lassan főztem föl a tejet és SIKERÜLT! A vendégek nagyon dícsérték. Egyikük (szintén Bp-ről idekerült barátnőm) számára nagy meglepetés volt. Ő ugyanis sose készít madártejet és saját állítása szerint már legalább 35 éve nem evett.

Akkor marad a bejgli-kérdés. De ezek szerint van remény!

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-15 08:43   
2003-11-14 23:17, Pompéry Berlin:

Sajnos pont nem müködik a Scanerem, de amint meglesz, bemásolom az egyszerü beigli recepjét.
A madártej nekem nagyon jól szokott sikerülni, de arra külön edényt használok, egy nem értékes teflon lábast.
A lényeg az, hogy ne gyorsan forrjon és mindig kevergesd! (Nem rágyujtani közben!)
Ezt vicnek szántam, van ugyanis egy barátnöm, amikor a nokedlit a forrásbalevö vizbe akarja szaggatni, ráönti a szaggatóra és elöbb rágyujt, mielött folytatná. Persze alig tudja már akkor átdolgozni, belefött a massza. Panaszkodik, hogy neki soha nem sikerül.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-15 05:03   
Beszállok a bejgli-frusztráltak klubjába.
 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-14 23:17   
2003-11-14 18:23, bovi:
-
Alkalmasint elárulhatnád az egyszerűbb variánst. Nagyon idegesít, ha akkor nem sikerül, amikor nyomás alatt és időre kell produkálnom valamit. Persze, mitől sikerülne ilyen körülmények között pont az, amit az ember egész évben nem gyakorol?

Másik bánatom, hogy még sose sikerült olyan madártejet csinálnom, ami ne kozmált volna le. Holnap ismét teszek egy - utolsó - próbát, de ha most sem, akkor hagyom a fenébe egy életen át. Van valakinek esetleg madártej-ügyben jó módszertani ötlete? Nyilván itt sem a recepttel van a baj.

 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-14 18:23   
Kell e beigli?
Bizony kell, mert a karácsony az nélkül nem karácsony!
A férjem mindig dicséri és öt nem zavarja, ha szétkel, csak engem. Valószinü hiúsági kérdés
Az alanti kérdéseket már szinte mind végig próbáltam, de maradt a repedt beigni.
Van egy receptem, ami sokkal egyszerübb, mint a többi, azt csinálom már néhány éve, igy ha mérgelödöm is, legalább nem dolgoztam vele órákat. Ez nem szokott száraz lenni.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-14 17:58   
2003-11-14 13:52, bovi:
-
Végre egy sorstárs! Végre valaki, aki be is vallja!

Hetedik érzékem azt súgja, hogy a receptek rendszeresen elhallgatnak valami lényeges apróságot. (Nemcsak bejgli-ügyben.)

Lehet-e, hogy
a.) vastagabbra kellene nyújtani a tésztát?
b.) nem kellene 4-5x tekerednie, elég 2x is?
c.) kevesebb töltelék?
d.) több töltelék?
e.) hosszabb/rövidebb ideig keleszteni?
f.) Magasabb/alacsonyabb hőmérsékleten sütni?
g.) ...?
h.) a.)-tól g.)-ig több szempont egybeesése?

Végül is miért folyik nekem szét széltében a végén és mi a fenétől lesz száraz és kemény, ha rögtön becsomagolom alufóliába?

Külön kérdés: Kell nekem egyáltalán bejglit sütni?

Kérdés a helyesírási rovatnak: bejgli? beigli? bájgli? - melyik a helyes?

A megfejtést szívesen díjaznám. A díj alku tárgyát képezheti.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-14 15:03   
Van Bovi biztosan van mert lattam kepeken. Nekem meg sohasem sikerult talan mindig több benne a töltelek mint kellene, de mi igy szeretjuk

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-14 14:56   
Van Bovi biztosan van mert lattam kepeken. Nekem meg sohasem sikerult talan mindig több benne a töltelek mint kellene, de mi igy szeretjuk
 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-14 13:52   
Kedves Magyar Nök!
Karácsony közeledtével jön megint a beigli-idöszak
Nekem van vagy 10 receptem ennek az elkészitésére, de olyant még nem sikerült találnom, amikor a beigli kinem repedt volna.
Mielött teljesen feladom a dolgot, megkérdezlek Benneteket, hátha van valakinek olyan receptje, ahol ez nem történik igy.
Igaz olyat még nem láttam barátoknál sem, de a könyvek szerint VAN, ahol gyönyörü márványos és henger formájú, nem pedig mint nálam, lapos rétes
Várom kedves válszotok.


_________________
üdv:bovi

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-09 09:04   
1.A bagoljhoz hoszukas dinye kell keves murok a csorehez, olive bogyo szemnek.Szemoldoknek narancs haj szelet.A pingvin also resze az feher kicsi dinye felul nagy naracs , szemek hagyma karikara vagva es olive bogyo.Pingvin kalapnak szelet padlizsan es fel alma a tetejere.

2.Nem teljessen megert feher dinye a halnak,amit ovalissan vagunk es ki rajzolyuk a pikeljeket kicsi es vekony kessel.(lehet kell kett dinye ha tul kicsi az egy).Paprika, citrom es alma meg narancs es ginger a "koral" epiteshez.

3.Nagy fej karfiol,szemnek hagyma es olive bogyo,testnek az ananasz, labaknak citrom, fuleknek nagy narancs szelet.Nyelvnek piros paprika szeletke.

4.Itt a legtobb naracsbol van keszitve bazisa nagy szelet ananasz,fejebb meg almak, citromok es a csibek szaja meg fel murkokbol vagy hogy is mondjatok ti sargarepa.

4.Oriasi padlizsan testnek, zold almak karnak es kivagot citrom "button"nak olive bogyoval.Fejnek ovalis feher dinye, ful- fel narancsok kissebbek es szogokbe vagot citromok felure,szemek fel nagy ringlo szilva,Ora legyen fel paradicsom vagy orias ringlo szilva,nyelv meg pedig piros hussos paprika.Kalap, a padlizsan ajanak vastagabb szeletje.

5.Fulel kezdve :lehet ket lapossab padlizsan vagy nagy padlizsan kete vagva.Feje nagy feher dinye,szeme karikaja narancs vastag karikaja es nagy ringlo szilva(sotett szin).Az ora nagy paradicsomnak a 3/4 reszet.Test az ananasz es piros alma.

Mind ezeket en fogpiszkaloval vagy fagyi palcikakkal tuztem oda.Neha hasznaltam chinai fa vilakat (azt a ket vekony palcat).Ezeket a diszitesseket mindig utoljara kell hagyni a partik elott legyenek frissek es a hutobe atlatszo foliaba tartanni.Le lehet spricolni citrus oldattal ne valtozanak meg szinbe.
Nem tartanak tobbet mint 24 orat hogy szep is legyen
Zolcsegekbol sok mindent lehet keszitenni csak kell a kez ugyesseg es fantezia

 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-08 15:37   
Bimbi!
Eddig is csodáltalak, no de ezek a kis "asztali figurák!!!"

Kérem a többinek is a készítési tanácsait!!

Köszi.

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-11-08 02:57   
Kedveseim en sokat diszitgettek kajakat es tobbe kozot ezeket is kiprobaltam amit egyszer valaki emailbe le kuldot nekem, gondoltam be teszek nektek is parat hatha meg jonn kedvetek faricskalni.Ezek nem nehez meg csinalni .
Kis kezi ugyesseg es jo kess kell , meg turelem

1.Csak egy tipp, az elsot le irom ha kell a tobbi akor le irom azokat is.
A bogoljhod hoszukas dinye kell keves murok a csorehez, olive bogyo szemnek.Szemoldoknek narancs haj szelet.













 
 husikamm  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-10-15 01:56   
Osz beálltával, vagy ha esôs az idô és télen én nagyon szeretem a leveseket.
Mivel tök szezon van nagyon szeretem ezt a fajta tök levest csinálni. Éppen azt fôztem, hátha ti is szeretni fogjátok.
Egy kisebb tököt, 4 darab krumplit, 3 darab almát meg kell pucolni és kockákra felvágni és megfôzni. Nagyon hamar megfô.
Sót , fekete borsot, csipôs paprikát/vagy csili paprikát, és egy pici körit kell beletenni.
Amikor megfôtt, akkor turmix gépben, péppé kell keverni. Nyugodtan lehet a levébôl is tenni a turmixgépbe (amibe megfôtt), hogy ne legyen nagyon sürü. Mikor mindez megvan, akkor egy fél liter krémet kell bele tölteni.
Én iszom nagy csuporból, nem kell még kanalazni sem, és piritós megy hozzá

UI> annyi csipôs paprikát kell csak bele tenni, éppen hogy ézôdjék amikor esszük, és pici köri kell bele, mert azt is lehet pótolni, a végén a sóval együtt.

Jo étvágyat hozzá

Husi

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-22 21:56   
2003-09-04 00:30, Valeria:
-

Rigoka, melleharapni kell. Ugy a jo!!! -



 
 hope  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-22 18:27   
2003-09-20 19:44, Ödönke:
-
Annyira szepen hangzik ez a recept!!!
Ha megmegkapjuk hozza a szotarat is, en azon nyomban neki is allok elkesziteni; persze, ha a hozzavalok itt is kaphatoak

_________________
Hit, Remeny, Szeretet

 
 bovarine  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-22 09:12   
2003-09-20 19:44, Ödönke:

Nagyon jó a recept, hát még, ha érteném is
Nem tudnál egy szótárt hozzá tenni?

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-09-22 03:50   
Ödönke, ez gyönyörű recept. Honnan vetted?
 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó