2022. január 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Magyar konyha
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-07-09 02:02   
Gondolom sokan tudnak mar rola de aki nem az meg olvassa el


Mit tud a petrezselyem


A petrezselyem a dísznövénykertek elmaradhatatlan növénye. A görögök is ismerték, sőt ültették, kultikus célokra is használták. A rómaiak már viszonylag nagy mennyiségben fogyasztották. A középkorban azt tartották, hogy csak hűséges házastársak udvarán terem meg.

Az ernyősök, répafélék családjába (Umbelliferae/Apiaceae) tartozó petrezselyem (Petroselinum crispum), amely a tányéron díszlik az étteremben, és oly kellemesen fűszeres illattal tölti meg a levegőt, a dél-európai mediterrán régióban, Kis-Ázsiában őshonos. Manapság leveléért, gyökeréért és magjáért termesztik.

A szár végén csokorban elhelyezkedő szeldelt, ragyogóan zöld levelek együttese élő dombocskát alkot a talajon. A második nyáron szárba szökkenő virágkocsányon megjelennek az ernyőt alkotó sárga virágok.


Variánsok
Három közismert variánsa közül az egyik a P. crispum var. Crispum a tipikus sodort levelű petrezselyem, amellyel az étkeket dekorálják. Mutatós ágyás szegély. A talajfelszín közeli levelek egy-egy kiadós esőzés után ugyancsak sárosak lesznek. A rovarok számára remek búvóhely. Egy szó, mint száz, felhasználás előtt alaposan meg kell mosni. A sima levelű, olasz P. crispum var. Neapolitanum aromája jellegzetesen erős. Rózsával ültetve erősíti a rózsák illatát. Német változatát, P. crispum var. Tuberosum, a gyökeréért termesztik. Íze a zeller és pasztinák keveréke, ugyanakkor a levele is fogyasztható.


Termesztés
Cserépben is termeszthető. Magról szaporítható. Csírázása 10-25 napon belül megindul. A csírázás sebessége felgyorsul, ha ültetés előtt néhány nappal melegvízben áztatják. A gazdag, nedves, 6,0 pH-jú talajt, napos, félárnyékos helyeket kedveli. Öntözni csak szárazság esetén kell. 18 fokos hőmérsékleten már fejlődik. Fagytűrése kiváló. A forró, nedves napok ártalmasak számára. A szürke penész, botrítisz, gyökér- és gyökérnyak rothadás, mozaikvírusok és hengeresférgek a leggyakoribb kártevői.


Tárolás
Szárított leveles szára a konyhaablakok dísze. Ha leveleit megmossuk, szétterítjük és megszárítjuk, majd műanyag zacskóba tesszük, akkor télire is eltárolhatjuk. Jellegzetes aromáját legjobban fagyasztva őrzi meg. Ilyenkor apróra vágjuk, és úgy tároljuk. A petrezselyemgyökeret szellős, napos helyen szikkasztjuk. Ezután hűvös helyen, homokba ágyazva akár hónapokig eláll.


Gyógyhatás
Illóolaj tartalmú gyógynövényként leheletfrissítő, emésztésserkentő. Flavonoidokat is tartalmazó illóolaja gyulladáscsökkentő hatású antioxidáns. A-, C-, E- vitaminban, vasban gazdag. A legtöbb olajat a magból nyerik, de a zöld növényből is desztillálják. Parfümökben és kozmetikai készítményekben is megtalálható. Citrommal és rozmaringgal kombinálva kiváló méregtelenítő. Nyugtató hatása is közismert. Gyökere emésztésserkentő, reuma ellen is hatásos.


Főzet
Egy-két kávéskanál morzsolt levélre öntsünk egy bögre forralt vizet, és 5-10 percig hagyjuk ázni. Mozsárban tört magvából egy grammnyit használjunk. Naponta háromszor fogyasszuk. Vízhajtó hatású főzetét többek közt magas vérnyomás, reuma, ízületi gyulladás kezelésére használják. Fogyasztása terhesség alatt tilos! Fűszerolaj készítés 6 csomó leveles szárat 15 másodpercig blancholjunk, hagyjuk lehűlni, majd törlőpapírral szárogassuk le. Öntsünk rá egy bögre repceolajat, és éjszakára tegyük hűtőbe. Másnap finom vászonkendőn szűrjük át, és öntsük jól zárható sterilizált edénybe.


 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-02 16:32   
2003-05-02 16:27, Pompéry Berlin:

Remekul uszok. Nem itt van a kutya elesve.

Nem birok semmit a szamba tenni, aminek viz szaga van.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-02 16:27   
2003-05-02 16:25, rigojanos:
-
Nem, csak gondoltam, a kétéltű fele, érdemlegesebb és hasznosítható fele ...

Jut eszembe: talán nem tudsz úszni!? Egész megrémített ez a gondolat. Mi bajod a vizi világgal?

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-02 16:25   
2003-05-02 11:20, Pompéry Berlin:

Most tartsak biologiaorat?

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-02 16:18   
Nagyon szivesen. Tudom, nekem is idöbe telt amig megtanultam az amerikai mértékeket s élelmiszereket. Mi is a bécsi divatiskolában angliai angolt tanultunk, nem amerikait.

Viszont a némettel hasonloan áll a dolog, a "Das Beste" szakácskönyvemben hátul van is egy lista, hogy mondják Németországban, Svájcban s Ausztriában. Tünödtem is egy pillantig a bouillon szon tegnap, s most jut eszembe, hogy Németországban talán inkább a Brühe használt, a svájciak több francia szot alkalmaznak élelmiszerekhez. Az osztrákok inkább dekát használnak, a svájci pedig grammot.

Még egy: a fl.oz = fluid ounce ami szintén megtévesztheti az embert. Férjem mindig emlegeti, hogy törvényileg itt 100 éve be van hozva a metric de mégsem használják, illetve nem rég kezdték el a Coca Cola-nál és más üditö italnák a 2 literes üveget s abban az idöben a szeszes italokra is rákerült ez a jelzés. A tej marad gallonban, quartban. 1 gallon (3.78 l) = 4 quart.

Ami az inchet illeti, eddig hadilábom álltam vele, de lassan megtanultam az Ebayn keresztül. Ott is érdekes, hogy a köveknél gyöngyöknél leginkább mm-t használnak s nem inch töredéket. Karkötök, láncok hossza viszont mindig inch!


 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-02 13:06   
Előző receptemben elkevertem a polipot a tintahallal.
Ezért elnézést kérek.
Az utolsó recept csak a tintahalról (kalamár )szól.
Irénke

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-02 13:03   
A tenger gyümölcsei kiaknázhatatlan tárházát jelentik az emberiség élelmezésében. Ha több halat, rákot, polipot és egyéb tengeri dolgot fogyasztanánk, nem kellene félni a túlsúlytól, az elhizástól és ezekkel párhuzamosan a szív és érrendszeri betegségektől, gyomorbajoktól és még sorolhatnám a számtalan kellemetlen betegséget.

Nem szabad idegenkedni az uj, számunkra ismeretlen élelmiszerektől. Hiszen a világban azt emberek milliói fogyasztják és még gusztusuk is van hozzá, csak itt a Közép Európai régióban van az a szokás, hogy húsnak csak a sertés számit.

A legegészségtelenebb, legszírosabb és legszennyezetteb húsok egyike (én speciel vagy már tiz éve nem ettem disznót, persze nem vagyok vegetáriánus).

Néhány recept a tenger gyümölcsiből, amit érdemes kipróbálni és szokásunkká tenni a fogyasztását.

Ánizsos tengeri halleves

Hozzávalók: 1-1 kis doboz konzerv kagyló, rákhús és tonhal, 1 kis fej vöröshagyma, 1 kis szál sárgarépa, 1 kis szál póréhagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, ízlés szerint só, 1 mokkáskanál sáfrány (sáfrányos
szeklice), 3 dl paradicsom ivólé, 6 dl fehér hal alaplé (e fejezet elején megtalálható), 1/2 dl konyak, késhegynyi őrölt ánizs.
A levesbetéthez: 2 evőkanál párolt (főtt) rizs, 2 kemény tojás, 1 csapott evőkanál liszt, 3 evőkanál olaj.

A tengeri "herkentyűket" levükből leszűrjük. Serpenyőben szétterítjük, majd ráöntjük a konyakot, és azonnal meggyújtjuk. Megvárjuk, amíg a láng elhamvad, majd a flambírozott halféleségeket félretesszük, többek között ez lesz a halleves betétje. Az olajat felforrósítjuk, rátesszük a megtisztított és összezúzott fokhagymát meg a finomra metélt vöröshagymát, és üvegesre futtatjuk. Ezután hozzáadjuk a tisztított és kis kockákra vágott sárgarépát és a póréhagymát, amivel tovább pirítjuk. A liszttel meghintjük és ezzel is pirítjuk egy-két percig, majd felöntjük a hal alaplével és folytonos keverés közben felforraljuk. A babérlevéllel, a sáfrányos szeklicével, az ánizzsal és a sóval ízesítjük, ezután a paradicsom ivólevet is ráöntjük. Készre
főzzük. Tálaláskor a leveses tányérokba teszünk kevés főtt rizst, kockákra vágott kemény tojást és a félretett, flambírozott halféléket, amire ráöntjük a tűzforró levest.


Bébi-polip roston

Összeállítás: 15 perc + 2 óra pácolás.
Főzés: 6 perc.
Hozzávalók 4-6 személyre 18 bébi-polip, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2 teáskanál finomra reszelt citromhéj, 4 evőkanál citromlé, 4 evőkanál olívaolaj, 4 evőkanál felaprított friss petrezselyemzöld, 1 evőkanál őrölt édesnemes pirospaprika.
Elkészítése: A polip tisztításához éles kést használunk. Először a belsőséget távolítjuk el - ehhez vagy az egész fejet levágjuk, vagy csak felnyitjuk a fejet, s így húzzuk ki. A poliptestet kézbe vesszük, mutatóujjunkkal felnyomjuk rágószervét, és ezt is kivesszük. A testet alaposan átmossuk. Eltávolítjuk a szemet, a tömlőt két-három darabra vágjuk, és félretesszük. Nagy tálban összekeverjük a citromlevet, a citromhéjat, az olívaolajat, a fokhagymát, a petrezselymet és az őrölt paprikát. Beletesszük az előkészített polipot, fóliával lefedjük, és 1-2 órát pácoljuk. A grillsütő rácsát kissé beolajozzuk, ráhelyezzük a polipokat, és közepes-erős hőmérsékleten 3 percig sütjük mindkét oldalát. Közben a páclével locsolgatjuk. Hidegen vagy melegen egyaránt tálalhatjuk.

Jó tudni: Ha még jobb ízt szeretnénk elérni, érdemes a polipot 2-3 napig a páclében tartani, és mindennap jól megforgatni.

Édes-savanyú tintahal

Hozzávalók 4 személyre: 25 dkg tintahal, 2 db édes zöldpaprika, bő olaj a sütéshez.
A páchoz: Egy tojás fehérje, egy-egy evőkanál szójamártás, liszt és étkezési keményítő, egy teáskanál száraz fehérbor. A mártáshoz: 4 evőkanál ketchup, 3 evőkanál borecet, 3 teáskanál szójamártás, egy evőkanál méz, egy-egy evőkanál cukor és étkezési keményítő, 1,5 dl víz.

Elkészítés: A kockákra vágott, bepácolt poliphúst bő olajban aranysárgára sütjük. Kivesszük, lecsepegtetjük, és melegen tartjuk. A megtisztított paprikát cikkekre vágjuk, és kevés forró olajban gyorsan megpirítjuk, úgy, hogy ropogós maradjon. Szépen elrendezzük a polipra. A mártást
felforraljuk, és óvatosan a húsra öntjük.

Üdv: Irénke

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-02 11:20   
2003-05-02 05:19, rigojanos:
-
Esetleg békacombra gondoltál?

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-02 11:17   
2003-05-01 18:11, andi_usa:
-
Kösz, Andi, most sokkal bölcsebbenek érzem magam. Hiába tud az ember angolul, az még nem jelenti, hogy az amerikai receptek röviditéseit, ill. az ott forgalmazott félkész ételeket is ismeri.

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-02 05:19   
2003-04-30 01:49, bimbi:

Bimbi, ennel gusztususabb kajakrol is betehetnel kepet.

Mint peldaul pizza. Vagy barmi, ami nem volt viz alatt soha eleteben.

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-02 01:33   
Koszi andi a kiegeszitest na az a Louisiana szosz az hasonlo a Sea food hoz csak igen jo csipos.
-az a doboz brothba aban is van 25o ml
-ja es a konyakbol abol fel cup kel

 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-01 18:32   
2003-04-12 12:48, Laca:
-
A sztrapacskát ismeritek?
Ime a recept ahogy én szoktam.
4 személyre. 1 kg krumpli, 20 dkg Bacon szalonna, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, só, ízlés szerint bors.
A krumplit - burgonyát - meghámozunk. Aztán az alább tárgyalt reszelővel, pont a csillagossal lereszeljük.Amikor végeztünk a reszeléssel, annyi lisztet teszünk a krumplihoz amennyivel egy könnyű galuska alapot kapunk. Ezt kifőzzük.
Közben elkészíjűk a Bacon szalonnát. Apróra vágjuk és egy pici zsírral kisütjük.
Erre tesszük a kifőzött galuskát. Rátesszük a túrót, tejfölt és ízlés szerint borsozzuk. Jó étvágyat.


Megtoldanám a fentieket :

Próbáljétok ki, mikor minden készen van, a tetejére még néhány szallonaszemecskét rakni (vagy bacon-szalonnát) és forró sütÖben a tetejét ropogósra sütni!!!!! Isteni finom étek lesz belôle!!!!

-

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-05-01 18:11   
Egy pound, röviditve lb = 455 gramm.

1 cup = 8 oz (ounces) 250ml.

beef broth = Rinds Bouillon

Louisiana Hot Sauce vagy Cocktail Sauce piros-bordo szinü catsupra hasonlito sauce.

Heinz Cocktail Sauce cimkéje: tomato paste, distilled vinegar, high fructose corn syrup, horseradish, corn syrup, salt, soybean oil, onions, spices, onion powder, natural flavoring, garlic powder.

Szoval süritett paradicsom, torma, ecet, édesitö, so, hagyma és fokhagymapor van föleg a Cocktail Sauce-ban. Louisiana Hot Sauce nincs nekem itthon, de gondolom abban van erös Chili paprika is.




 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-30 16:44   
2003-04-30 16:15, Pompéry Berlin:
-
2003-04-30 01:49, bimbi:
-
Bármilyen izgalmasan hangzik, nem tudom addig "elkövetni", amíg el nem árulod, hogy mi/mennyi a
"lb", amiből 2ésfél kellene
hány deci felétek a "CUP"....

Erről eszembejutott egy ismerősöm nagy mondása: Amerikában, ha van egy bögréd, tudsz főzni.

Sárgabögregörbebögre, ezt mondd egymásután 5x gyorsan...
Szóval egy bögre = 1Cup = kb. 2.25 deci.

A többit ráhagyom Bimbire, dolgozzon ő is.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-30 16:15   
2003-04-30 01:49, bimbi:
-
Bármilyen izgalmasan hangzik, nem tudom addig "elkövetni", amíg el nem árulod, hogy mi/mennyi a
"lb", amiből 2ésfél kellene
hány deci felétek a "CUP"
mifán terem a beef broth(double strength)dobozban
1 csomag zselatin felétek mennyi folyadékra kell, ill. ez talán végül kiderül a fentiek függvényében
Hot sauce -Louisiana (vagy hasonlo), ill. Sea food cocktail sauce - ezek valamilyen izesített majonézfajták?
1/2 COGNAC - fél deci?

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-30 15:42   
Azt hiszem garnéla-ráknak hivjak magyarul?
Segitsetek ha nem jol tudom

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-30 01:49   
Ettetek valamikor shrimp kocsonyat(kis tengeri rak fele-nem tudom a magyar nevet)



Hat adok egy jo receptet nektek

HOZAVALOK:

TOLTELEKHEZ:

2 1/2 lb nagy shrimp
2 1/2 lb kicsi shrimp
12 darab kemenyre fott tojas
5-6 vastag szelet sonka
5-6 darab savanyu uborka
2-3 doboz beef broth(double strength)
1/2 CUP MADEIRA bor
1 CUP PORTO
2-4 kis csomag Krox Jello(vagy 1-2 gelatin lapocska)

SZOSZ:

2 1/2 CUP Best Mayonaise -original
1 nagy kanal citromle
1 nagy kanal Hot sauce -Louisiana (vagy hasonlo)
1 nagy kanal Sea food cocktail sauce
1/2 COGNAC
Ha netan higra sikerul tegyetek meg egy kanal mayonezt hoza.SURUN KEL FOLYONAZ A JO.

EZEKET JOL OSZE KEL KAVARNI ES A SZINE SZEP ROZSASZIN LEGYEN.HIDEGEN TAROLNI FOGYASZTASIG.!

KESZITESSE:

Eloszor is keszitunk egy nagy vagy tobb kicsi formas edenyt mint mikor Jellot csinaltok.Vagy formas torta edenyt.



Elore fel vagjatok a sonkat es uborkat kockakra- olyan nagyob zold borso nagysagra-
A tojast is elore a szeletelovel fel szeletelni.
Ekkor elo veszitek az edeny es eloszor a vegyes shrimpeket kel be tenni az edeny ajara.Utana a szeletelt tojasokkal ki tapetazni korbe az edeny szelet.A shrimpre ra tesztek majd egy szelet tojast utana a sonkat es utana a savanyu uborkat.Es ujra shrimp,tojas, sonka, uborka mind adig amig elfogy a masza.Mikor kesz, elo veszitek a beef broth(double strength)es bele kavarjatok a Krox Jello port vagy a gelatin lapocskat amig jol feloldodik.Tuzre teszitek mig felforal egyszer(nem hagyni fozni).
Mikor lehult langyoskara hoza adjatok a Madeirat es a Portot.Jol osze kavarni es a maszara lassan ra ontenni.
Hutoben kell tarolni amig meg kocsonyasodik.
Mikor szolgajatok fel akor a maszat kikel boritanni egy nagy talalo talra es a szep formara ra ontenni korbe a szoszt.De nem sokat csak ep folyon le rajta, majd adtok tobbet a szoszbol a sajat tangyerra, ki hogy szeretti majd.Kenyerel kel fogyaztanni.
Nagyon finom,mutatos es elokelos vacsorak eloetelnek hasznalom.




 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-16 22:33   
Bobike:

De le reszelhetsz olasz feta sajtot osszekevered egy keves kremsajttal es maris hasonlit az altalunk ismert juhturora. Sztrapacskaval nagyon finom!!!!!!

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-16 22:25   
Sőt a sztrapacskára nagyon sokféle finomságot lehet tenni.Nem csak túrót.
Apróra vágott hagymát olajon megdinsztelünk, forrón a sztrapacskára tesszük.
Reszelt káposztát megpárolunk, sóval, borssal fűszerezve tesszük a tésztára.
Nagyon finom a házilag készült lecsóval.
Mindenféle zöldséget, sárgarépa, borsó, karfiol, hagyma, apróra vágunk, kevés olajon puhára pároljuk, felöntjük paradicsommal ,fűszerezzük sóval, borssal, bazsalikommal , a tésztára tesszük.
Bacon vagy császár szalonna kockát kiolvasztunk, kicsit lepírítjuk, a sztrapacskára tesszük, reszelt sajttal meszórva kináljuk.
Üdv. mindenkinek: Irénke

 
 Laca  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-16 10:51   
Böbike!
Ha megadod a címet és a posta vállalja a továbbítást, semmi akadálya a túrónak, mehet a sztrapacskába. Viszont ha csak tejfölt raksz bele, úgy sem rossz.

 
 Muity Mijo  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-15 12:07   
2003-01-05 11:17, franci:
_________________

Kedves István, le a kalappal honlapod választéka előtt, "asztalon" a helye :))!!

Üdv: Mijo


 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-15 08:16   
2003-04-12 12:48, Laca:
-
Nagyon finom a sztrapacska, de nem kuldenel kicsi turot mert sajnos azt nalunk nem lehet kapni.

 
 Laca  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-12 12:48   
A sztrapacskát ismeritek?
Ime a recept ahogy én szoktam.
4 személyre. 1 kg krumpli, 20 dkg Bacon szalonna, 25 dkg túró, 2 dl tejföl, só, ízlés szerint bors.
A krumplit - burgonyát - meghámozunk. Aztán az alább tárgyalt reszelővel, pont a csillagossal lereszeljük.Amikor végeztünk a reszeléssel, annyi lisztet teszünk a krumplihoz amennyivel egy könnyű galuska alapot kapunk. Ezt kifőzzük.
Közben elkészíjűk a Bacon szalonnát. Apróra vágjuk és egy pici zsírral kisütjük.
Erre tesszük a kifőzött galuskát. Rátesszük a túrót, tejfölt és ízlés szerint borsozzuk. Jó étvágyat.

 
 Jandacs  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-08 22:49   
Rozsdás marhaszelet

A marhaszeleteket kiklopfolom, sóval, borssal,paprikával ízesítem. Sok hagymát felszeletelek, megsózom, olajon megpárolom. Az előkészített húsokat egyenként beleteszem a lábasba, mindkét oldalát megkapatom egy kicsit, majd félreteszem. Amikor ezzel végeztem, szétterítem a hússzeleteket, elterítem a hagymát a sorok között, lefedem és hagyom puhulni. Közben megnézem, nem kavarom, hanem a lábast rázom, esetleg az elpárolgott vizet pótolom. Unokáim krumplipürével szeretik, de tálalható rizzsel vagy mással is. Nézzétek el nekem a slendrián fogalmazást, lehet, hogy főzni jobban tudok, mint írni ? Jó étvágyat kívánok ! Jandacs

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-02-20 15:29   
Köszönöm szépen a válaszokat, nagyon érdekesek és hasznosak voltak.
Most eszembe jutott egy régi reklám:
Ez a Jóska, ez a Gyurka,
ez pedig a véreshurka.
Jóska, Gyurka véreshurka,
jaj de jó a májashurka.
Jaj de jó, sütnivaló,
a hurka télen-nyáron jó.
Itt a kenyér, itt a só,
hurkát enni mindig jó.
Imádjuk a hurkát minden formában. Amikor csak tudunk disznót vágunk.
Üdv.: Ödönke

_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 ibolyka1  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-02-20 04:42   
2003-02-19 22:10, OMGI:

Kedves Omgi, a tudasom szerint ennek a finom etelnek a neve Lapcsanka en szoktam sutni neha nagyon szeretjuk igen laktatos izletes etel gyerekkoromban az Anyukam sokat sutott ezt ugy mondtak a szegenyek etele ugy mint a Puliszka az is finom Jo etvagyat mindenkinek a finom falatokhoz.

Ibolya

 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-02-19 22:10   
Anri, Neked és másoknak is!

Szerintem valahol lentebb már valaki leirta a receptet, de "ismétlés a tudás atyja", tehát ÍME:

4-5 szem, közepes nagyságu krumplit (burgonya)reszelj le nyersen. (párom az apró, csillagformátumon teszi, nekem az nagyon hosszadalmas, tehát inkább a legapróbb, de nem csillagoson csinálom).
Ezt követöen -viszonlag gyorsan kell dolgozni, mert a burgonya gyorsan sötétedik- keverj bele 1 egész tojást, sót, örölt feketeborsot és jó sok fokhagymát (persze ízlésetek szerint) és a végén annyi lisztet, amíg egy jó állagu nokednilésztát kapsz.

Forrósíts meg egy edényben bôven olajat (kipróbálhatod kevés olajjal, teflonban is) és amikor forró, akkor megolajozott evôkanállal egy-egy adagot tégy bele és azonnal nyomkodd el a kanállal az edényben laposra. Csupa kulimájsz lesz a kanalad, de oda se neki! Annyit rakj egyszerre a serpenyôbe, amenni belefér. Forgatsd meg, süst pirosra a másik felét is, aztán jó borosteával tálald fel vacsorára. Nyam-Nyam!
Igen finom étek, de szerintem csak melegen jó. Én szalvétára szedem, és leitatom mindkét felérôl a fölös olajat.

Várom a kipróbálás után az eredményt!
Jó étvágyat!



 
 ExMONTag  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-02-19 22:00   

 
 Zsu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-02-18 22:33   
Szerintem az a nagyon kemeny sajtok reszelesere valo - parmezan, romano etc.
Ha mast reszelek vele (ginger, citromhej) azokat nagyon nehez kitakaritani belole.

 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-02-18 21:01   
Kedves kuktatársak, minden konyhában!

Ehhez a csillagreszelô, óriási nemzetközi probléma megoldásához csatlakozom ahhoz, aki a citromhéjreszelést tanácsolta!!
Drága párom, aki újabban egyre szorgosabb a konyha területén, esküszik még a nyers krumpli -tócsnihoz, Szabolcs megyeieknek: lepcsák!!! való - reszelésére is.

Remélem sikerült életeket menteni! Az istenért, nehogy valaki élet ettôl legyen veszélybe (hacsak nem reszeli bele apránként a saját húsát is!!!)

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó