2022. január 20. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Magyar konyha
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
 Rigoberta  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-12 19:12   
Sziasztok!
Ma kitaláltam egy receptet, mert már semmit sem lehet nálunk kapni csak káposztát, mert az itteni emberek nem igen használják (legfeljebb leszelik salátának). Volt egy kis üveg globuszos savanyúkáposztám és felszeltem a fejes káposztát és feljavítottam a savival. Tettem bele egy kis szalonnabörkét és jól összeföztem. Nagyon finom lett, föleg ha éhes az emberfia(lánya). Nem tudom, hogy mi a neve az alkotmányomnak, de "szabadalmaztatom" majd....

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-12 14:39   
Judit

Minden nem koser hentes uzletben lehet disznohust, szalonnat, sonkat es mindenfele felvagottat kapni.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-11 21:06   
Efraim,
köszönöm a brassói receptjét. Ma kipróbáltam társbérletem tagjain. Osztatlan sikere volt.
Más. Hol kapsz Izraelben szalonnát?

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-10 21:52   
A krémes lapokat általában egy normál tepsi hátán kell megsütni.
A szeletek mérete az egyéni, de kb 12 nagy szelet szokott lenni.
A hamis krémes az csak magasabb, mivel 5-6 lapot kell belőle sütni.
De lehet két részben is 3-3 lapot tölteni.
Jó sütögetést!
Üdv: Irénke

 
 liberty56  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-10 18:00   
2003-01-09 21:51, Irénke:
Dear Irenke!
Latom kitettel magadert [mint MINDIG],a Jopar Kremes variacioval. Koszonom szepeN! Aprankent, majd bejatszom mindet. Azt nem tudom,vajon mennyi drb. jonn ki ,1-1 keveresbol? Gondolom legalabb 1 tucat...

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-09 21:51   
2003-01-09 16:24, liberty56:

Néhány krémes elkészitési módot küldök, válogass kedvedre. Az elkészités csak bonyolultnak tünik, de egyszerű.
Sok sikert ! Üdv:Irénke

Krémes

A cukrászdák legnépszerűbb, legegyszerűbb aránylag olcsó süteménye a krémes. Ismerjük a sima és a francia krémest. Kellő türelemmel otthon is el lehet készíteni. Leveles, vajas tésztát készítsen a következő módon.

Hozzávalók.
1/2 kg puha vaj
1/2 kg liszt
csipet só
Krém hozzávalók:
6 tojás
10 dkg vaníliás porcukor
5 dkg liszt
4 dl tej
5 dkg cukor a habhoz

Keverjen simára 1/2 kg puha vajat .Szitáljon meg 1/2 kg finom lisztet. A lisztből tegyen félre egy keveset a szóráshoz. A többi lisztet, 10 dkg vajat, csipet sót, kevés hideg vízzel gyúrja össze a vajhoz hasonló keménységű tésztává. Tegye hűvös helyre a maradék vajjal együtt. Pihentesse 20 percig. Lisztezett gyúródeszkán a tésztát nyújtsa négyzet alakúra. Helyezze a közepére a kikevert, lehűtött vajat. Mind a négy oldalán hajtsa rá a tésztát. Nyújtófa segítségével nyújtsa el. Hajtsa félbe és újra nyújtsa el. Ezután kétszeresen összehajtva pihentesse 20 percig hűvös helyen. Fontos, hogy hűvös helységben készítse a tésztát és minél kevesebbet
nyúljon hozzá kézzel. Lehetőleg csak a nyújtófával dolgozzon és gyorsan. A nyújtást ismételje még kétszer, a pihentetési idő szigorú betartásával. A tésztát ezután két részre vágva, 2-3 mm vastagra nyújtva sütőlapon, forró sütőben süsse világos sárgára. Sütés előtt szurkálja meg villával, hogy ne hólyagosodjon fel. Kihűlés után az egyik lapot vanília krémmel kenje meg, egyenletesen elsimítva, a másik lapot egyenletes kockára vágva helyezze a krém tetejére. Így könnyebb felvágni. Porcukorral bőven megszórva hűtse jól le.

Vanília krém: 6 tojás sárgáját keverjen el 10 dkg vaníliás porcukorral és 5 dkg liszttel. Eressze fel 4 dl tejjel majd lassú tűzön addig keverje míg sűrű krém lesz. Közben a 6 tojás fehérjéből kemény habot verjen 5 dkg cukorral és a forró krémbe könnyedén keverje bele.

Francia krémes
A tészta az előző recept szerint.
1 liter tejbol es 3 cs. vanilias pudingporbol sűrű pudingot fozunk ugy, hogy hozzakeverunk 5 kanal cukrot, 3 tojassargat. A tojasfeherjet 3 kanal cukorral kemeny habba verjuk, hozzaadjuk a pudinghoz, melegen raontjuk az egyik lapra. Ha kihult, ratesszuk a 4 kanal vizben feloldott zselatinos 1 pohar tejszinhabot. A tetejét csokimazzal vonjuk be.

Intelligens krémes
Ez a recept attól olyan jó, mert egy tésztát kell kikeverni, és simán a tepsibe öntve úgy sül meg, hogy különválik egy piskóta rész és a teteje olyan lesz mint az igazi krémes. Nem kell külön a tésztával és külön a krémmel foglalkozni.

15 dkg cukor
15 dkg vaj vagy margarin
8 tojás sárgája
9 púpos evőkanál liszt
4 csomag vaníliás cukor
1 liter tej
8 tojás habja

Az egészet összekeverni: előbb a cukrot a vajjal, majd mindent szépen egyesével bele. Kivajazott tepsibe önteni az egész masszát és hideg sütőbe berakni, aztán takarékon ( 120-130 fokon ) megsütni. Kb. 1,5 órán át. Fontos, hogy hideg sütőbe kell betenni! Amikor teljesen kihűlt, akkor lehet csak szeletelni! A tepsi alja felé eső rész lesz a süti teteje, tehát ki kell borítani a tepsiből!

Hamis krémes

Hozzávalók:
A tésztához: 40 dkg liszt, 15 dkg zsír, 8 dkg cukor, 1 csomag szalakáli, 2 db tojás,
Krémhez: 2 tasak vaníliás puding, 8 deci tej, 25 dkg Rama margarin, 15 dkg cukor.

Elkészítés: A tészta hozzávalóit összedolgozzuk és öt-hat egyenlő részre felvágjuk. Egyenként a sütő hátlapjára vékonyra nyújtva megsütjük. A pudingot megfözzük, hagyjuk kihülni. A ráma margarint cukorral kikeverjük. Ha kihült a puding a kikevert rámával összekeverjük. Ha kihült a tészta megkenjük a vajas pudinggal. A tetejére is pudingos krémet kenünk, majd villával hullámos csikokat huzunk rá. 6-8 óráig állni hagyjuk, addigra megpuhul a tészta.

 
 ExMONTag  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-09 17:11   

 
 liberty56  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-09 16:24   
Hali Irenke!
1 NAGY keressel fordulok hozzad.
Espedig ha netan megtudnad irni a Kremesnek a kremjet hogy kell osszeallitani? Kersegeltem jopar helyen, de erdmenytelenul. Annyit 'tok,hogy kell bele zselatin is, de mennyi,azt nem. Ami a lapjat illeti,azt a
"Filo dough"-bol megtudnam oldani, vagy
jobb ha azt is magam keszitem?
Elore is koszike!

 
 liberty56  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-09 14:28   
Jo a "homepage"-ed. GRATULALOK!
 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-05 21:11   
2003-01-05 11:17, franci:
-
Klassz a honlapod. Gartulálok.
-

 
 efraim  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-05 17:32   
Valamikor együtt voltam egy szegedi emberrel egy munkahelyen, aki korábban hajógépész volt és időnként hajószakács. Tőle tanultam. Ő ugyan brassói aprópecsenyének nevezte, de egyáltalán nem hasonlit az éttermihez. Én imádom.

Tehát: A szalonnát kockára vágjuk, beletesszük a lábasba és lassú lángon lepiritjuk, hogy a zsirja kiolvadjon. A szalonnát kivesszük, csak a zsir marad. Kockára vágott (kb. 2-3 cm ) sertéskarajt teszünk a forró szalonnazsirba, addig sütjük amig mindenütt szépen megfehéredik. Kivesszük a húst és a helyére kockára vágott sertésmájat, vagy marhamájat teszünk és elkészitjük. Ha kevés lenne a zsir, utána lehet pótolni. Kivesszük a májat és a zsirba most öntünk egy félmaroknyi mirelit zöldborsót, kockára vágott répát, kockára vágott fehérrépát, apróra vágott fokhagymát, de azt nem kell szégyellni , mikor megpuhult minden, akkor ráöntjük a húst, a májat, az egészet összekeverjük és a sütőbe tesszük, hogy melegen maradjon.
A burgonyát csipszvágóval felvágjuk és kockázzuk. Én úgy csinálom roppant praktikusan, hogy belehelyezem a burgonyát a készülékbe és akkorát ütök rá, hogy egy másfél centinyi darab jöjjön ki. Azt késsel levágom és folytatom az ütögetést. Igy gyorsabb. Szóval pirosra sütjük a kockaburgonyát forró olajban. Kivesszük a sütőből az összekevert hús-máj-zöldség egyveleget, izlés szerint sózzuk, alaposan borsozzuk, de nem őrölt borssal, hanem törött borssal, és végül a sült burgonyakockákkal összekeverjük.

Búcsúképpen:
Hogy kezdődik a szobjet szakácskönyv ?
- Lopj két tojást !
És hogyan végződik ?
- A francba ! Az előbb még itt volt !

 
 franci  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-01-05 11:17   
Sziasztok! Új vagyok, és egy saját recepttel szeretnék bemutatkozni:

Delipecsenye

Hozzávalók:
40 dkg marhafelsál (disznóhús is jó!)
kb. 30 dkg vöröshagyma (sok kell!)
1 zöldpaprika
1 paradicsom
2 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
1 dl fanyar fehérbor
1 dl húslé, 1/2 dl konyak
50 dkg krumpli
6 dkg zsír, 5 dkg vaj, 1 dl étolaj
só, bors, mustár

Elkészítés:
A hagymát kb. 1 cm-es kockára vágod és megfonnyasztod 3 dkg zsíron. Ha kész, ráteszed a kockára vágott húst, megszórod kb., fél mokkáskanál borssal, és addig sütöd, míg levet nem enged.

Ekkor beleteszed a zöldpaprikát és a paradicsomot, ráöntöd a bort és kislángon, fedő alatt puhára főzöd. Főzés közben négyszer-ötször meg kell keverni, ha szükséges, feltölteni a húsléből, hogy a lé éppen csak ellepje a húst. Ha a hús már félig megpuhult, ráöntöd a konyakot és a maradék lét, és így főzöd puhára.

Ezután belekevered a tejfölt és a vékony szeletekre vágott fokhagymát, megsózod, két-három kávéskanál mustárral ízesíted és közepes tűzön, fedő nélkül addig párolod, amíg a leve sűrű masszává nem fogy. Sokszor kell keverni, a vége felé vigyázni kell, nehogy odaégjen. Tulajdonképpen a keveréskor hallható sercegő sütési hangok jelzik, hogy elkészült.

A krumplit kockára vágd és az összekevert maradék zsírban, vajban, olajban süsd meg enyhén pirosra. Szedd ki egy tűzálló tálba, és öntsd le a húsos masszával.

Elég nehéz étel, óvatosan kell enni, mert nagyon finom. Sok savanyúság kell hozzá, esetleg kenyér sem árt. Ha marad belőle, másnap sütőben melegítve még finomabb lesz.

Ha tetszik, próbáljátok ki, kíváncsian várom véleményeteket!
Hasonlókat olvashattok weblapomon:
http://members.chello.hu/farago.istvan/

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-29 22:19   
A töltött káposztát viz helyett paradicsomlével töltöm fel, abban főzöm puhára.A sorok közé apritott friss kaprot is teszek.
Valami fantasztikus ízhatást érünk el ezzel a módszerrel.
Próbáljátok ki!!
Üdv: Irénke

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-29 16:59   
A dolog ott kezdõdik, hogy csak akkor merem _töltött káposztának nevezni, ha valóban levelekbe töltöm. Próbáld ki ha van kedved, kicsit több idõbe telik, de valahogy harmonikusabb lesz az ízeloszlása is.
Töltelék: 30 deka darálthusi (nálam a fele marha, de csak mert ilyet lehetett épp kapni az Auchan-ban:), hozzá kb 8-10 deka rizs (ill. ennyit a szakácskönyv ír, a valóságban a franc tudja mennyi, de valahol ekörül. Van egy nagyon szép, nagymamitól örökölt teáscsésze, azt töltöm színültig, és zutty bele. Szóval egy nagymamibögrényi rizs
Ízesítés: só, bors, 1 db tojás, üvegesre párolt hagyma, amit elkészültekor paprikával is megszórok. Új ötlet gyanánt pedig egy igazából irodalomnak szánt szakácskönyvbõl vettem azt, hogy egy darabka szín-füstölthusit is beladarálok a töltelékbe. agyon finom lesz, csak akkor a sózással kell csínján bánni.
és most egy FONTOS mozzanat: az így összerakott töltelékhez 2x annyi vizet adni, mint amennyi a rizs volt (tehát esetemben 2 nagymamibögrényi:)
Utána lehet vele disznólkodni (kézzel összegyúrkodni az egészet a tálban: 1részt klassz homogén lesz, másrészt az ember kiélheti infantilis késztetéseit. Különösen jó érzés, amikor az ujjaid között kibuggyan a cucc. Nagyjából ahhoz hasonlítható, amikor 4 évesen az unokatestvéreimmel ünneplõ ruhában lerúgtuk az udvaron a lakk-szandáljainkat, és ameddig a felnõttek nem néztek oda, a frissen keletkezett meleg tócsában tapostuk a sarat:)
Nos eme kitérõ után lehet tölteni a leveleket. Levél közepére kis töltelék odacsap, felteker, két vége bedug. Legyen jó szoros, de ne hasadjon azért ki. Ha nagyon folyna a töltelék ennyi víztõl, akkor pihentesd egy kicsit, ameddig a rizs valamennyit felszív, de a vízadagnak benne kell lennie, attól nem lesz kemény. (van aki trükközik és elõre megfõzi a rizset, de ez méltatlan megoldás:)
A legnagyobb fazék aljára negyed/félkiló aprókáposztát teríteni (ez óvja meg a lekapástól)(jut eszembe, maréknyi aprókáposztát bele is lehet vágni a töltelékbe nagyon apróra, az is lazítja), rá szép passzentosan a töltelékeket, közéjük füstölt oldalast vagy egyéb füstölt holmi darabokat, a tetejét megint befedni aprókáposztával. Annyi vizet engedni rá, hogy kitöltse a hézagokat és ellepje az egészet
Lassú tûzön rajta felejteni vagy 2-3 órát, majd amikor a teljes karácsonyi sütigyártással elkészültél, észbekapni, hogy jéakáposztaalattmégnemzártamel! És elzárni. Tuti finom lesz, és hacsak nem daráltál/sütöttél még hozzá külön szalonnát, nem lesz zsíros érzés, a káposzta valahogy nagyon felveszi. Így ahogy én csinálom, mindenki nagyon diétésnak érzi, még a faksznis sógorom is, anyukám szerint meg nem elég zsíros de ezt bóknak veszem.

_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Zsu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-29 14:04   
2002-12-28 17:46, Irénke:
Koszi a receptet Irenke, a lencse salatat ki fogom probalni!

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-29 03:20   
Döntöttem, lencsefőzelék lesz újévre.
Ha nagy szilveszteri dáridót csapnánk - nem csapunk - arra korhelylevest főznék.

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-28 17:46   
A hagyomány szerint aki az uj év napján lencsét eszik, sok és nagy szerencsében lesz része egész évben.

A közismert kis apró magocskának a lencsének őshazája Afganisztán. Termesztése már Mezopotániából indult és Egyiptomban kezdődött. Bizonyitékként lll. Ramszesz fáraó sirkamrájában a faliképeken megtalálható a lencse termesztéssel és főzéssel kapcsolatos rajzok. A lencse a Nilus vidékéről került Görög országba, majd az egész Földközi tenger vidékén elterjedt. A rómaiak is igen nagy becsben tartották, mert a halottaikat sóval és lencsével küldték utolsó utjukra. Napjainkban nemcsak a népi hagyomány őrzi a történeteket a lencséről, hanem a modern, egészséges táplálkozás fontos élelmiszere. Ötvözzük a hagyományt és a modern konyhát, főzzünk és fogyasszuk a lencsét az év első napján, hogy szerencsés emberként kezdjük az évet, és egészségünk megőrzése érdekében együk évközben is gyakran.

Lencse leves
Hozzávalók: 20 dkg lencse, só, 2-3 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, ua. fehérrépa, vagy zeller, 2 dl tejföl,1 evőkanál liszt, citromlé. A lencsét előző este áztassunk vizbe, majd másnap só, babérlevél és apritott vöröshagyma társaságában főzzük félpuhára. Adjunk hozzá egy marék apróra vágott sárgarépát, kevés zellert vagy fehérrépát. Főzzük puhára. 2 dl tejfölt keverjünk el 1 nagy kanál liszttel és habarjuk be a levest. Az elpárolgott vizet pótoljuk , hogy a leves mennyisége meglegyen. Felforraljuk és citromlével ízesítjük. Fözhetünk bele apróra vágott kolbászt, vagy füstölt húst is de ezt a főzés kezdetén adjuk hozzá.

Lencse főzelék
Ugyanugy készül mint a leves, csak kevesebb lével és rántással vagy sürübb habarással. A főzeléknél nem baj ha túl főzzük és pépes lesz. Bármilyen sült hússal, kolbásszal kináljuk.

Lencse saláta
Hozzávalók: 30 dkg lencse, só, néhány babérlevél, fél citrom karikára vágva, 3 nagy fej vöröshagyma, só, 1 dl olaj, 1 citrom leve, só, cukor, bors ízlés szerint. A beáztatott lencsét sóval , babér levéllel, citrom karikával puhára főzzük. Közben a vöröshagymát szálasra vágjuk és besózva állni hagyjuk. A megfőtt lencsét leszürjük és lehütjük. Hozzáadjuk a levétól kinyomott hagymát. Olajjal, citromlével, cukor, sóval, borssal kellemes dresszinget készitünk. Ráöntjük a hagymával elkevert lencsére és jól behütjük. Sült virsli mellé kináljuk.

Lencse paprikás
Hozzávalók: 30 dkg lencse, só, 2 fej vöröshagyma, 2 ek olaj, 1 kk pirospaprika, 1 dl paradicsompüré, tejföl. A beáztatott lencsét sós vizben puhára főzzük. Közben az apróra vágott vöröshagymát kevés zsiradékon megpároljuk, majd pirospaprikával megszórva, vizzel felöntjük. Paradicsom pürével izesítjük és sürü szafttá forraljuk. A kész leszürt lencsét hozzáadjuk és vele is összeforraljuk. Nokedlivel vagy kifőtt tésztával kináljuk. Tetejét tejföllel díszítjük.

Lencse püré
Lencse pürét készíthetünk a hideg főzelékből oly módon, hogy jól össze turmixoljuk, majd petrezselyem levéllel és ecetes tormával ízesitjük. Kenyérre kenve kitünő csemege. Hűtőben egy hétig eláll.

Sikerekben gazdag, békés uj esztendőt kivánok mindenkinek!

Üdv: Irénke

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-28 15:26   
Keszitettem karacsonyra kandirozott gesztenyet, es a gesztenyek egy resze szetesett kis darabokra, ami nem szep ajandeknak, tehat ez allt a maradek cukorszirupban, es ennek kerestem felhasznalasi modot, de amugy eleg ha az ember egyszer felfozni cukorszirupban a gesztenyet

pulyka isteni lett, edes bosszubol ide is leirom:)


szoval pulyka(melle)t besoz, fokhagyma, pici bors, pici fahej, orolt szegfuszeg, es kicsit csipos curryporral megizesit, olaj ralottyint, lefed, es be a sutobe, mikor a husi megfeheredett, akkor raontottem a cukorszirupos gesztenyet (ovatosan a sziruppal), meg egy fel citrom levet is belenyomtam, es tovabb sutottem jo sokaig lefedve, talalas elott a szoszt leontottem a husirol (gesztenyestul), husit fedo nelkul kicsit megpiritottam, es kozben a szoszt besuritettem, majd visszaontottema husi melle, a picit csipos es az edes tokeletes izharmoniaja volt, na, krokett volt hozza, de rizs is jo lehet, csak ahhoz nem volt kedvem:)


(ps: a valosaghoz tartozik, hogy a fuszerezest ugy dolgoztam ki, hogy kerestem vmi edes pulyka receptet a vilaghalon, es arrol koppintottam)


_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-20 13:00   
Gyors vadas
A marhahusdarabot sozzuk, borsozzuk, es egy nagyobb lábasban, kevés olajon minden oldalat hirtelen atsutjuk. A visszamaradt zsiradekban cukrot karamellizalunk. Hozzaadunk karikara vagott hagymat, sargarepat, feherrepat es egyutt piritjuk, majd felontjuk vizzel, visszatesszuk a hust, es fuszerezzuk soval, borssal, babelevellel, kakukkfuvel, citromhejjal. Keves bor ontunk hozza, es puhara paroljuk. Ha a hus megpuhult, a levet a zoldsegekkel egyutt szitan attorjuk vagy turmixoljuk. Tjfolbe lisztet, mustart keverunk, es behabarjuk vele a martast. Meg izesithetjuk citromlevel, cukorral, izles szerint.
Zsemlye gombóccal tálaljuk.

Vaddisznóhús zöldséges-tejfölös mártásban (vadas jellegű)
Fél kiló fiatal vadisznócombot megtüzdelünk 4 dekányi füstölt szalonnával. 4 dkg zsiradékonüvegesre pirítunk 5 dkg apróra vágott hagymát, rádobunk 10 dkg reszelt gyökérzöldséget (sárgarépát, fehérrépát, zellert), egész bors-szemeket, 1 babérlevelet, beletesszük a húst, megsózzuk, felöntjük vízzel és puhára pároljuk. A húst kivesszük, a levébe beleöntünk 3 dkg liszttel elkevert negyed liter tejfölt, cukorral és ecettel ízesítjük és felfőzzük. A mártást áttörjük, és beletesszük a felszeletelt húst. Kifőtt tésztával vagy gomboccal tálaljuk.
Zsemlyegombóc
Mennyiségol függoen 5-6 szikkadt zsemjét apróra felkockázunk s sütoben aranybarnárapiritunk. Nokedlitésztát készitünk és a kockákat jól eldolgozzuk benne. A masszába tehetünk a són kivül még borsot, apróra vágott petrezselyemzöldjét, esetleg majorannát, pirospaprikát, vagy füstölt szalonna kisütött pörcét. Olajos, sós lobogó vizben kifozzük a gombócokat. A gombócokat vizes kézzel formázzuk.

Vaddisznó szelet gombával, zöldségekkel.
Hozzávalók: 8 szelet vaddisznó karaj, só, 5 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, grill fűszerkeverék , pár szem rózsa bors, 1 sárgarépa,10 db száritott shi-take gomba, 10 dkg zöldborsó,1 csokor lestyán,2 dl tejföl, 1 kanál liszt, delikát ételízesítő

A karajt kicsontozva 1 cm vastag szeletekre vágjuk.. Kiklopfoljuk és besózzuk.
A füstölt szalonnát nagyon apró kockára vágjuk , zsírját kiolvasztjuk. Bele reszeljük a hagymát és megdinszteljük.A szeleteket mindkét oldalát ezen a hagymás zsíron elősütjük. Sütés közben megízesítjük a fűszer keverékkel és a rózsa borssal.
Sürün forgatva majdnem készre sütjük.
A sárgarépát vékony csíkokra vágjuk, a gombát beáztatjuk és felszeleteljük, (az áztató levet félretesszük) Előkészítjük a zöldborsót..
A zöldségeket egyenletesen a húsra teritjük.Tetejére a gomba kerüljön.Lestyánnal és delikáttal ízesítjük.Mindent puhára párolunk, de nem keverjük meg csak az edényt mozgatjuk.
A tejfölt összekeverjük a liszttel és a zöldséges húsra öntjük. . A gomba levével hígíthatjuk .Jól összeforraljuk.
Tarhonyával vagy kifőtt tésztával tálaljuk.

A vaddisznót minden esetben lehet marhával helyettesíteni.:roll
Üdv: Irénke




 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-20 12:41   
z én grizgaluskám a következő:
1 tojás , csipet só, 1 evőkanál olaj, ezt kikeverem, majd annyi grizt adok hozzá, hogy egybe álljon, de ne legyen túl kemény.
Kb. fél órát pihentetem, mig a griz szemek megdagadnak, és a forrpontig hevitett levesbe főzöm.
Amint feljön a tetejére lezárom a lángot és lefedve állni hagyom.
15 perc múlva fogyasztható, és még soha nem volt kemény.
Üdv: Irénke

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-19 21:03   
2002-12-19 20:54, kaytee:

én is vadasozni fogok.

Az én vadasomhoz a feleségem nokedlit akar, a Te recepted alapján! Rajta vagy a háziáldáson, minta konyhai béke megmentöje!!!

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-19 20:54   
2002-12-19 01:18, bimbi:
-
Köszi, bimbi.

Ödönke,
én is vadasozni fogok. De lehet, hogy nem megfelelő húst vettem hozzá. London broil-nak nevezik itt, gőzöm sincs, magyarul mi az. Talán hátszin? Nem nagyon vastag, itt marinirozni szokták sütés vagy grillezés előtt. Gondoljátok, jó vadas lesz belőle?

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-19 19:50   
2002-12-16 15:46, Ödönke:
-
A VADAST én úgy csinálom...



Ödönke, lenyúltam a receptedet szombatra

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-19 01:18   
Kaytee, nezd csak ha netan akarnal bor levest keszitenni ezt talaltam receptnek:

Borleves
Habosra keverünk 6 tojássárgáját 8 evőkanál cukorral. Közben egy liter fehér bort egy fél citrom héjával, csipet szegfűszeggel meg kevés fahéjjal felforralunk, és a fél citrom levével ízesítjük. Átszűrve, habverővel állandóan kevergetve a tojásos cukorra öntjük, majd a tűzre visszatéve, a habverővel addig verjük, míg leves sűrűségűvé nem vált.




 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-18 05:50   
Kedves Judit,

ma készitettem másodszor a csoda német grizgaluska keverékböl, melyet anyám küldött. Zacskoban jön s egy Lörrachi nagy Supermarktban vette. Bernbacher Nockerlgriess. München, Deutschland. 83,4gr 100% Hartweizengriess. Rajta az van: 30-35gr weiche Butter mit einem Ei mittlerer Grösse, einer Prise Salz und eventuell mit etwas geriebenem Muskatnuss verrühren. Anschliessend den Inhalt dieser Portionspackung kräftig daruntermischen. Die Nockerl sofort mit einem Teelöffel ausstechen, in eine kochende Brühe einlegen und 20 Minuten weiterkochen lassen. Anschliessend noch 5-10 Minuten ziehen lassen, damit die Nockerln so richtig locker werden.

Öszintén szolva nem tudtam egészen megérteni, mi a külömbség ezzel, mert mindent amit eddig is használtam, hozzá kellett tenni s nekem van itthon grizem mindig, igaz annak nem ilyen sárga a szine, mint ennek. Viszont én sose mértem ki, hanem érzéssel csináltam, ha feltettem a levest fözni, addig bekevertem s állni hagytam s kb. 20-30 percel késöbb szaggattam bele a levesbe a galuskákat s mindig jo lett a saját készitésüm is. Én margarint keverek bele külömben vaj helyett s variácionak petrezselyem zöldjét, vagy frisset vagy a száritottbol. Soha nem verem fel a tojás habját hanem az egész tojást keverem bele a grizbe.

Pont ma este volt marhahus leves, velöscsont is benne, s utána a fött hushoz saját készitett s eltett tormábol tormaszosz s fött burgonya. Esös idö volt igy nekünk ideális vacsorának tünt.

Andrea

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-17 23:48   
Irénke, ill. bárki nálam okosabb háziasszony!

Tudnál tippet adni, hogyan lehet elérni, hogy a daragaluska (pl. húslevesbe) ne legyen kemény? Ma ugyanis a recept szerint jártam el és tettem bele sütöport. Eredmény: az összes egyszerüen feloldódott a fövö vizben. Második kisérlet sütöpor nélkül: egyben maradt, de kemény.

A recept azt mondja, hogy 1 tojásfehérjét kemény habbá verni, majd a sérgájával továbbverni, végül annyi grizt bele, amennyi a megfelelö konzisztenciához kell. (+ kis sütöpor. Hogy mennyi a kicsi, azt nem mondja. Én kb. 1/3 zacskónyit tettem bele.)Forró vizbe szaggatni.
Mit csinaltam rosszul?

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-17 23:48   
Irénke, koszike szepen
 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-17 23:47   
Kaytee, te is belekostoltal a "mustos" kannaban mint en?(ami boros volt tulajdonkepen? ) kicsi koromban?
 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-17 22:34   
Halvány gyerekkori emlékeim vannak karácsonyi borlevesről. Készitett már ilyet valaki?

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-16 22:43   
2002-12-03 21:48, andi_usa:
2002-12-03 03:10, bimbi:
Ki tud egy jo finom turos bukta receptet?
-


Minden bukta tésztája ugyanaz, vagyis kelt tészta. A töltelék lehet lekvár , alma, mazsolás túró, puding , dió, mák és még bármilyen édes és sós töltet.

A tehéntúrót átpaszirozva tojással, cukorral, mazsolával kikeverve a kockára vágott tésztába kenjük.Feltekerjük buktának, vagy a négy sarkát összecsippentve túrós táskának készítjük.(nálunk túrós bőrönd).A tetejét felvert tojással vagy cukrozott tejjel kenjük meg.

Közepes meleg sütőben aranybarnára sütjük.

Forrón, porcukorral megszórva kináljuk.

Üdv: Irénke

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó