2022. január 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Magyar konyha
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-16 22:35   
Karácsonyi halcsemege

Avagy a mi marinirozott halunk....
Hozzávalók: tetszés szerinti halszelet, legjobb a ponty. Sok vöröshagyma,a panirozáshoz: tojás, liszt, zsemlemorzsa, ecetes salátalé.

A szép egyenletesre vágott halszeleteket izlés szerint besózzuk, majd a szokásos módon, lisztbe, tojásba, zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban világos szinűre kisütjük. Papirtörlővel a felesleges olajat felitatjuk. Vöröshagymát tisztitunk és szálasra vágjuk. Mély fedhető edénybe vagy egyszerüen nagyobb dunsztos üvegbe rétegezzük a halat és a hagymát. Minden szelethez kb. fél hagyma kerüljön. Ha több, az nem baj.

Sós, cukros, ecetes saláta levet készitünk, kissé vadabbra a szokásosnál. Ráöntjük a rétegezett halra, hogy teljesen ellepje. Lezárva hűvös helyen tároljuk és érleljük egy-két hétig.( ne hűtőben)Ekkorra már a kis szálkák is teljesen megérnek és biztonságosan fogyasztható.

A szelet halat bőséges hagymával és puha rozskenyérrel fogyasztjuk.

Én mindig karácsony előtt készitem és igy van ideje megérni. Minél tovább érik annál finomabb. Most 3 db 3 literes üveg érik a pincében. Próbáljátok ki, nagyon finom és különleges eledel.

Üdv: Irénke

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-16 15:46   
A VADAST én úgy csinálom, hogy pácot fõzök egy-egy felkarikázott répából és petrezselymbõl, egy egészben hagyott hagymából, babérlevéllel, egész borssal, szegfûborssal, borókával fõzök annyi vizet, ami a húst majd jól ellepje, forrástól 10 percig, amikor leveszem, jön bele egy kanál ecet, ezzel a húst leforrázom, át is forgatom, hogy mindenhol érje a lé, és ebben áll hideg helyen legalább egy éjszakát, de jobb ha két-három napig. Ez a pác jó a nem vadas pecsenyéhez is.

A vadas úgy lesz, hogya fenti lébõl a húst kivéve a húst (nagyobb húsnál felszeletelve, kiverve, nyúlnál csak feldarabolva) zsíron megfuttatom, míg színt vált, azután felengedem a páccal, belerakok még rengeteg répát meg petrezselymet, kicsit megsózom, és megfõzöm. Ha minden puha, megint kiszedem a húst, a levet átpasszírozom, (ledarálom) tejfölözöm, mustározom, hús vissza bele, összerottyantom. Én is zsemlyegombócot szoktam csinálni hozzá, vagy knédlit.



_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-03 21:48   
2002-12-03 03:10, bimbi:
-
Ki tud egy jo finom turos bukta receptet?
-

Csak a lekváros buktát ismerem.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-03 21:46   
2002-12-03 18:40, bimbi:
-
piros lesz a nyelved tole
-

Mivel nem szoktam a nyelvemet nyujtogatni, nem számit!

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-03 20:15   
Kész röhej: nálunk (darabos) konzerváfonya lett a végén, mert az volt otthon, nyers gyümölcs meg nem.
Miután semmihez nem illett a Hálaadás napi menüből, megpucolt spanyol mandarinkák (clementines) közepébe tettem pár szem áfonyát. Úgy néztek ki, mint a virágok!

Buktareceptem nincs igazán jó, de tavaly könyvből csináltam lekvárost. Sok lett, ezért befagyasztottam a maradékot fóliában. Nyáron megtaláltam, sütőben felmelegitettem, fincsi volt!




 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-03 18:40   
Andi- "Én akkor is a jellied cranberry-t szeretem jobban!"

piros lesz a nyelved tole


 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-03 05:31   
2002-12-03 03:08, bimbi:
-
Kaytee menyire igazad van a hazilag cranberry a finomabb Yamiii
-
Én akkor is a jellied cranberry-t szeretem jobban!

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-03 03:10   
Ki tud egy jo finom turos bukta receptet?
Es mivel itt vannak a teli unnepek irjatok le egyszeru dios es makos recepteket

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-03 03:08   
Kaytee menyire igazad van a hazilag cranberry a finomabb Yamiii
 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-02 18:06   
Van egy isteni májfasírt receptem,valami fantasztikus.Annyit elárulok, hogy sertésmájból készül és még azoknak is ízlik, akik amúgy nem nagy májrajongók (pl. a feleségem).

Májfasírt (4 személyre)


30 dkg sertésmájat húsdarálón ledarálunk (nem kell megijedni, egy kicsit "gusztustalan" lesz). 3 db közepes méretû krumplit lereszelünk a sajtreszelõn és kinyomkodás után bele a májba. 1 fej vöröshagymát apróra vágva, sót, borsot, vegetát, 2 tojás sárgáját, 2 szelet tejbe áztatott, majd kinyomkodott kenyérszeletet, 2 ek prézlit és a tojások felvert habját mind-mind belekeverjük a májas masszába.
Ez így pihen kb. 20-25 percet. Ez idõ alatt egy nagyobb mennyiségû fokhagymát apróra szoktam zúzni és megcsinálom a mártást a tetejére (olajon liszt pirítva, 1 pohár tejföllel és kevés tejjel felöntve, só, bors, vegeta bele, közepes sûrûségûre fõzve).


Forró olajba evõkanállal belerakosgatom a májas "trutyit", nem kell meglepõdni, de alig sûrûbb egy jó sûrû palacsintatésztánál. Megsütöm, amikor egy adag kisült, kiszedem a tálra, mindegyik fasírt tetejét (mely fasírt inkább lepényforma, mert lapos) gazdagon megpakolom zúzott fokhagymával és megöntözöm a tetejét a mártással. A következõ adagot ennek a tetejére szedem, eljárás ugyanaz.


Jó étvágyat hozzá és azoknak is tudom ajánlani, akik amúgy nem nagyon szeretik a májat, mert nincs meg már az a kesernyés mellékíze, de szerintem nagyon finom. )



_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-12-02 17:25   
Dübbencs:
Lágy kelttésztát kell készíteni (1kg liszthez, bõ 3/4 liter tej), persze sós tésztáról van szó. Amikor megkelt, lisztezett deszkán olyan nagyra ki kell nyújtani, amennyire csak lehet. Õszintén szólva, én dübbencsgyártáskor feláldozom a konyhaasztalt (utána kiválóan le lehet takarítani). Ergo már nem is nyújtom, hanem húzom, mint a rétest szokták régen, az sem baj ha néhol elszakad.
Egyszerû, snassz disznózsírt felolvasztani és bazi sok kaprot beletermelni, ezzel kell megkenni tésztát. Utána valamennyi részt be kell hajtani belõle, majd a "szûz" részeket megint megkenni. Ezt addig kell folytatni, míg az összehajtogatott, kenegetett tészta el nem éri a tepsi méretét. Kizsírozott, lisztezett tepsibe beletenni, még úgy nyersen megvagdosni a tetejét jó mélyen (olyan féltenyérnyi méretûre) és sós tejföllel nyakon löttyinteni.
Ezt is szinte szálkáira lehet szedni, nagyon finom.


_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-28 15:51   
egy tuti puszedli recept, puha, finom!

Kitűnő mézes puszedli


3 tojás sárgáját és 1 egész tojást 15 dkg porcukorral jól kikeverünk. Hozzáadunk 4 evőkanál tejfölt, 5 dkg zsírt, 25 dkg mézet, 60 dkg lisztet, 2 kávéskanál szódabikarbónát és fűszereket (fahéj, szegfűszeg, mézes sütemény keverék) ízlés szerint, és jól összegyúrjuk. Néhány órát (egy éjszakát) hűvös helyen pihentetjük, kis golyócskákat formálunk belőle, és kikent, lisztezett sütőlapon sütjük.


A még forró puszedliket 2 tojásfehérjéből és 20 dkg porcukorból vert mázba forgatjuk, amit ízesíthetünk narancshéjjal, kókusszal, kakaóval, dióval, stb.



_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-27 16:28   
Csavarintos (kelt csiga)


Hozzávalók: a tésztához
Fél kiló liszt, öt deka élesztõ, 2 tojás sárgája, két evõkanál cukor (esetleg vaníliás cukor), csipet só, kb. négy deci tej, 5 deka vaj (esetleg margarin), ízlés szerint reszelt citromhéj.

a töltelékhez
10 dkg vaj, 8 dkg cukor

az öntözéshez
1,5-2 dl cukros (esetleg vaníliáscukorral) tej - sós töltelékhez természetesen a tejet nem cukrozzuk

Variációk:
Az alaptöltelékhez keverve egy púpozott kávéskanál kakaó vagy egy csapott kávéskanál fahéj, vagy 10 dkg darált dió (mandula, mogyoró)


A töltelékre szórva 10 dkg durvára vágott dió (mandula, mogyoró)


A töltelékbe a cukor helyett 10 dkg reszelt sajt, vagy darált sonka


A töltelék helyett 20 dkg darált tepertõ






Az élesztõt a cukorral, sóval a tejben felfuttatom, jól eldolgozom a liszttel és a tojássárgával (vaníliás cukorral, citromhéjjal), dagasztom, míg szálas lesz, és utoljára beledolgozom az olvasztott (de nem forró) vajat. Duplájára kelesztem, majd lazán átgyúrom. Lisztezett kendõn vagy fólián kb. ujjnyi vastagra nyújtom, megkenem a cukorral ill. egyéb ízesítõkkel kikevert vajjal, az édes tölteléket esetleg megszóróm vágott dióval.


Ujjnyi széles korongokat vágok belõle, zsírozott tepsibe szorosan egymás mellé rakom õket, újra kelesztem.


Elõmelegített sütõben, közepes tûznél sütöm. Amikor már "megkérgesedett" (nem dagad tovább), meglocsolom a meleg tej felével, közvetlen az elkészülte elõtt pedig a másik felével.


-----------
A túrós batyu tésztája ugyanez. Édes túrótöltelék: negyed kiló túróhoz egy tojássárga, két ek cukor, (vaníliáscukor, citromhéj, mazsola ízlés szerint.)


_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-26 21:47   
Ismerem azt a zsido levest amiben a maces gomboc van, narancssárga dobozban jön, kész mix. Elöbb férjem probálta ki s neki nem sikerült, a másodikat aztán én, s az izlett mindkettönknek. Viszont eddig nem jutott eszembe másként késziteni mint a dobozon valo elöirás szerint.

Kaptam most egy uj mixet svájcbol, grizgaluska mix, de még nem probáltam ki. Szerintem olyan egyszerü a házit késziteni! Viszont tegnap Pfanni félkész zsemlegomboc volt hamis vadassal (nagymamám receptje) vacsorára, amit minketten nagyon szeretünk.



 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-26 21:27   
A JM csirkehúslevesbe, a sok-sok husika és zöldség mellé maceszgombócot főzök.
Ezt is - mármint a gombócot - csak mixből szoktam késziteni.
Legnagyobb sikere olyanok körében van mindig, akik nem ismerik a zsidó konyhát. Gondolom, akik igen, azok talán jobbat is ettek már.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-26 18:13   
Milyen "Jiddishe Momma" húsleves?

Nálam karácsonyi eledel a canard à l'orange, Filet Wellington vagy Forelle Blau.

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-26 17:22   
Most jót nevettem. A gamenhen-t (igy egybeirva) valami svájci különlegességnek néztem
Itten változott a lehányzó fekvése. Újházi tikleves helyett "Jiddishe Momma" húsleves lesz és paprikás csirke nokedlival, mert eszembejutott, hogy a srácok azt imádják a legjobban, meg a sniclit, ami nálam karácsonyi kaja.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-26 05:57   
Köszi a waffle tippet. Itt viszont probálják ránksozni a floridai narancsot, mikor itt is nö!

A Tiramisu torta a Trader Joe's-bol jött.

<<És mi az az izé nokedlival, amit főzni készülsz? >>

LOL! Kis keresés után megtaláltam a multban leirt izé receptet:
================================
andi_usa üzenet | válasz erre | profil | 2002-08-08 02:11

Cornish Gamehen á la Andrea:

1 Cornish gamehen
1 evökanál Herbes de Provence
1 kávéskanál garlic powder
8-10 aszalt szilva
so, bors
4-6 szelet vékony breakfast bacon
1/2 cup Marsala
1/4 cup Cognac vagy Brandy

A gamehenböl kiszedjük az apraját a hasábol, jol megmossuk, s meghintjük belül a fele Herbes de Provence-al, soval, s garlic powderrel aztán helyezzük bele az aszalt szilvákat. Kivülröl ugyanugy a Herbes de Provence-al jol meghinteni s a fokhagyma porral, soval s borsal s szépen körültekerni a gamehent a szalonna szeletekkel. Bele helyezni egy magasabb sütötálba s kb. 15 percet sütni a sütöben 350 fokon, akkor villával melléhuzni a szalonna szeleteket, leönteni a Marsala-Cognac keverékkel s 40 percet sütni tovább, idönként meglocsolni a levével.

Nokedlivel szervirozva, mellé salátát. Kiválo friss gombatöltelékkel is, vagy aszalt sárgabarackal is.

A nokedlit magam készitem, személyenként 1 egész tojás s egy pupozott lisztes kanál (1/4 cup), Cuisinartban jol összekeverem s aztán a közben felforralt sos vizbe, nagy lábasra helyezem a Spätzle szaggatot melyet itt is lehet minden speciális konyha üzletben kapni, s lassan tologatom, amig az egész massza átment rajta. Közepes tüzön fözni amig a tetejére nem jönnek, szürökanállal kiszedni öket egy másik tálba, s kis kanál margarinnal összekeverni.

Andrea
==================================



 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-25 22:24   
2002-11-25 19:27, andi_usa:
Készitek velöscsont levest is grizgaluskával.

Nem félsz a Mad Cow Disease miatt? A velőscsontvásárlást beszüntettem, mióta a kergemarhakórról kezdtek beszélni. Pedig de szerettem a csontlevest meg a velőt, hajszálvékony feketeretek- szeletekkel.
-----------------------------------------
Irtad még:
"Cranberry sauce-t csak egyszer készitettem, mert itt volt a fagyasztoban egy zacskoval, de olyan régen volt hogy nem emlékszem, hogy csináltam. Azota mindig a konzerveket vettem, nagyon jok, minek bajlodni vele? " -

Szinte semmi ideig nem tart megcsinálni, és sokkal jobb lesz, mint a konzerv.

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-25 22:12   
Itthon Magyarországon egyre többen kedvelik a pulykát az év bármely szakában.
Filézett pulykamell szinte minden hús t árusitó helyen kapható.800 és 1200 ft- körül van kilója.Én mindig tartok a fagyasztóba otthon és rendszerint főzöm, mivel mi nem eszünk disznóhúst ,csak szárnyast és halat sok pulykás kreációm van.
Rokfort pulyka, Gyors ebéd- elkészítés kb: 30 perc
Hozzávalók:2 szelet pulykamell, só,bors, szerecsendió,1 evőkanál vaj,20 dkg reszelt rokfort sajt,
Köretnek vegyes zöldség , sos vizben fözve, szürés után jeges vizbe teszem, majd forró vajra szedem.
Izesitem szerecsen dióval és apritott petrezselyemmel.(a jeges viz azért szükséges, hogy az élénk szin megmaradjon,)
A pulyka szeleteket vékonyra lapitva, sózom , borsozom és megszórom szercsendióval.
Kicsit állni hagyom. Vajat forrósitokés mielőtt a húst kezdeném sütni, reszelt rokfortba mártom .
Mindkét oldalát néhány perc alatt megsütöm.Blansirozott vajas zöldséggel tálalom.
Piritott pulyka
Hozzávalók:2 szelet pulykamell, só, gyömbér, 2 gerezd fokhagyma,1 kanál vaj,tetejére 10 dkg rokfort sajt.
A szeleteket vékonyra lapitom, sóval, gyömbérrel és apritott fokhagymával füszerezem.
Hirtelen mindkét oldalát , forró vajon pirosra sütöm.
Salamanderban a tetejére szórt rokforttal megpiritom.Burgonykrokettal kinálom.
Pulyka rokfortban
Hozzávalók:
30 dkg pulykamell, kevés só, 1 fej fehér hagyma,2 kanál oliva olaj, 1 dl fehér muskotály bor,10 dkg rokfort sajt.
friss bazsalikom.
A pulyka húst vékony csikokra vágom, besózom.
1 fej fehér hagymát forró olajba reszelek, ebben piritom meg a hús csikokat, fehéredésig sütöm.
Muskotályos fehérborral felöntöm , amikor forrni kezd belemorzsolom a rokfort darabkákat.
Olvadásig melegen tartom.Közben nem kell sózni mert a sajtnak elég jellegzetes ize van,
ne nyomjuk el a sóval.Tetejét apritott bazsalikommal diszitem.
Zöldtésztával kinálom.
Jó étvágyat mindenkinek!

> Tiramisu másként
1 csomag babapiskóta
1 doboz Mascarpone (250 grammos) 2 tojás mazsola két evökanál ,cukor kakaópor, fahéj konyak, rum, vagy valamilyen édes likör, 2 dl tej, egy adag hideg feketekávé, vaniliás cukorA mazsolát elözö este beáztatjuk konyakba vagy rumba. Másnap elöször összekeverünk egy adag kávét némi édes likörrel, vaníliás cukorral, rummal és tejjel. Ezt félretesszük. Ezután elkészítjük a krémet: a 2 tojás sárgáját fehérre kikeverjük a cukorral. Hozzáadjuk a Mascarpone-t, a leszürt, áztatott mazsolát, majd a tojások felvert habját, de vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze. Egy tálba elkezdjük rétegezni a hozzávalókat úgy, hogy a babapiskótát egy pillanatra beletesszük a már elöre elkészített "tejeskávéba". Mikor a tál alját teleraktuk az áztatott piskótával, megkenjük a tetejét a krémmel. Ezután megszórjuk kakaóporral és egy kevés fahéjjal. Ezután addig rétegezzük a hozzávalókat, amig abból tart. Az utolso reteg krém legyen. Ha készen van, lefedve pár órára hütöbe tesszük, úgy lesz az igazi!
> OLASZ TIRAMISU EGY OLASZ BARÁTTÓL
> -50 dkg, azaz 2 doboz AZURO mascapone sajt
> -30 db, azaz 2 doboz rózsaszíndobozos, osztrák babapiskóta (nem érdemes mást használni, mert a többi vagy túl, vagy
> nem elég édes, illetve törékeny, túl puha, nem alkalmas arra , hogy "alapot" képezen az édességünknek) -3 és 1/2 dl. főzőtt, erős kávé -4 db tojás-1 kupica konyak -3 evőkanál kristálycukor + külön 8 dkg kristálycukor -3 csomag vaníliáscukor -főző kakaópor
A 8 dkg cukrot a még forró kávéval és a konyakkal összekeverjük egy hosszúkásabb, mélyebb tálban (ebben fogjuk a piskótákat megmártani a kávéban. Ketté választjuk
a tojásokat és a fehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját a kétféle cukorral ( 3 evőkanál kristálycukor, és 3 csomag vaníliáscukor) habosra keverjük. Belekeverjük gépihabverővel ha a kézivel nem bírja a kezünk, a krémsajtot és a felvert tojás habját. A babapiskótákat egyenként a kávéba mártjuk és egy jénaiba egy sort lerakunk, erre jön a krém, és újra a kávéba
mártott babapiskóták, felváltva. Legfelülre a krém kerüljön, a tetejét szűrőn át sűrűn beszórjuk (mindenképpen szűrűn, mert egyébként túl sok lesz és köhögést okoz a por miközben fogyasztjuk!)A hütőbe tesszük lefedve egy alufóliával, ne túl leszórítva rá, és egy éjszakát állni hagyjuk, de legalább 4-5 órát! Minnél tovább áll annál finomabb! Még egy másfél hét után is fogyasztható, ha marad!
Üdv: Irénke


 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-25 21:27   
Toastmaster(Cool-Touch Belgian Waffle Maker) márkájú a cucc és 19 dollár valahány cent volt a Hechts áruházban, ahol épp leéértékelték.
A Krusteaz-nak a "Buttermilk" pankace mix-je nagyon jó. Csak vizet kell hozzátenni. 2.29-be kerül itt egy dobozzal, amiben 32 oz. (9o.7 dkg.) mix van.
Én is észrevettem, hogy Floridában nincs olcsóság kajából. Na és az direkt felháboritott, hogy csak kaliforniai narancsot árultak a szupermarketben.
Jó kis magyar kajarovat lesz igy ebból.
Tiramisu tortát te csinálod, vagy készen veszed?
És mi az az izé nokedlival, amit főzni készülsz?

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-25 19:27   
Kaytee,

akkor Nálatok a legolcsobb a pulyka? Cindy barátnöm irta hogy irigyel mert Floridában náluk a legolcsobb 49 Cent! Az avocado miatt is mindig irigyel ami szintén itt olcsobb.

Mi szeretjük a pulykát is s évközben is eszünk, pl. pulykamell szeletekböl rántott szeletet, ha nem kapok borjuhust. Az idén mégse lessz pulyka Thanksgivingre mert kérdeztem lányomat s ö megvan hiva barátja rokonaihoz kora délutánra, ahol pulyka és sonka lessz. Igy megegyeztünk hogy akkor én "Gamehen à la Andrea"-t készitek vacsorára nokedlivel. Desszertnek a Tiramisu torta, ö nem szereti a gesztenye pürét. Készitek velöscsont levest is grizgaluskával.

Mindjárt meg emlitette azt is, hogy jo lenne, ha csinálnék megin Lasagne-t mert hiányolja.

Cranberry sauce-t csak egyszer készitettem, mert itt volt a fagyasztoban egy zacskoval, de olyan régen volt hogy nem emlékszem, hogy csináltam. Azota mindig a konzerveket vettem, nagyon jok, minek bajlodni vele?

Megnézem majd más üzletben is, ha létezik a Waffle Mix. Melyik waffle makert vetted meg, ha szabad kérdezni? Gondolom nem azt, amelyik Mickey Mouse formájukat készit..

Andrea

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-25 18:26   
Andi:
pulyka itt 19 cent! Persze van drágább is.
Én nem veszek, utálom. Thnxgivinget az ipamékkal, vagy hogyhijják a menyem szüleit, töltjük. Ott lesz bőven pulyka meg hozzávalók.
Másnap jönnek hozzánk a gyerekek. Őket különleges menüvel tápláljuk majd. Lesz újházi tyúkleves. Lesz rakottkáposzta, ami már elkészült. Lesz nagy sült sonka. Férjem készit tölteléket, amit sehová se szoktunk tölteni. Ez az ő spéci receptje, South-Western izekkel, sok "choriso" van benne, meg más húsfélék és gomba is. Menyem csinálja az áfonyaszószt, tradicióból. Ezt hozta, mert mást nem tudott főzni, az első velünk töltött Thaxgivingjére, pár hónappal azután, hogy fiam megismerte. A kislány ugyan bevallotta, hogy az áfonyászacskóra nyomtatott receptet csinálta, de nagyon dicsértük, és ezt azóta értékeli.
Gondoltam, desszertnek gestenyepüré lesz, de lehet, hogy mégse, hanem exotikus gyömölcssaláta, mangó, papaya és sapote mix.

Más: létezik (Belgian) Waffle Mix, a Krusteaz-től van az is. Tegnap vettem. És a Te irásodon fellelkesedve vettem egy waffle csinálót is. Abban fogom kiróbálni.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-24 05:33   
Kaytee,

ma délután voltunk nagy bevásárláson a pulyka miatt (ilyen olcson régen nem kaptam mint a Stater Bros.-ben, 24 Cent a pound, JennyO turkey)és kerestem a waffle mixet de nem találtam, csak Pancake-re valot s azt nem vettem meg. Ezek szerint lehet, hogy igaza van a férjednek, nem vagyok por expert.

Viszont hirtelen kedvem volt biscuitre, amit külömben csak éttermekben szoktam enni, s azt találtam, viszont reméltem, hogy találok annál jobbat mint a por a dobozban. Volt is: a Pillsbury árulja zacskoban, resealable Ziplock, s elöre van formálva s fagyasztva, fagyasztottan a tepsire tenni s párat 375 F-en 27 percig sütni. Nagyon jok lettek!

Vettem friss gesztenyét is, $ 3.99 a pound, nem szivbajosak itt a gesztenye árakkal. A méreg akkor van, ha elkezded hámozni s a fele rossz!

Itt a gesztenyés pulyka recept az Inyes mester szakácskönyvböl.

Gesztenyével töltött pulyka:

persze ö a pulyka belsejét tölti, de Te s én a pulyka mellét fogjuk (nem fogy el egy 15 lb pulyka, igy szokás szerint felvágom s befagyasztom a többit).

1 kg megtisztitott és tejben puhára fözött, átpaszirozott, kihült gesztenyét összekeverünk 25dkg darált sovány disznocombbal, 2 tejben áztatott, áttört zsemlével, 2 egész tojással, kettönek a sárgájával, 1 - 1 1/2 deci tejföllel (vagy tejszinnel) kellö soval ös borssal. Miután a pulykát megtöltöttük, füstölt szalonnával tüzdeljük, és a sütöben kb. 2 1/2 ora alatt sürü locsolgatással megsütjük.

Hadd forogjon a sirjában magyar Elek.. van egy ötletem a pulyka mellhez: a tejes zsemle helyett tejjel meglocsolt kis doboz Stove Top mixet (van Pork is) használva, 1/4 lb ground pork or ground beef, fele annyi tojás, gesztenye s tejszin helyett Half and Half. Persze a Stove Top mix jo sos, igy a többit nem kell megsozni!

Eddig mindig szépen szakácskönyvek szerint készitettem, ez a könyvem uj, tavaly ilyenkor még nem volt meg, de van sok másikban is töltött pulyka receptem s készitettem eddig jo párszor. Mit szolsz az ideához? Én kiprobálom!

Andrea

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-21 22:12   
Férjem azt állitja, a waffle és a pancake ugyanaz a recept. Én is csak porból tudok/szoktam gyártani, de nem mindegyik jó. A Krusteaz márkájú igen!
 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-21 22:01   
Abby Mandel Cuisinart Classroom:

Waffles

1 1/4 cups unbleached all purpose flour (180gr)
2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons sugar
1 tablespoon white vinegar
1 tablespoon water
3 large eggs, separated
6 tablespoons melted butter (3 ounces or 85gr)
1 1/3 cup (3dl) milk
optional 1 teaspoon vanilla

Mix egg yolks, butter, water, vanilla and milk. Mix dry ingredients, mix together with mixed liquid. Whip the egg whites and fold into the batter.



 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-20 15:16   


A KOLOZSVARI RAKOTT KAPOSZTAHozza'valo'k, 6 szemelyre :
2 kg savanyu' ka'poszta, 1 kg sova'ny diszno'comb, 1 - 2 fej hagyma,
1 ek. bors, 1/4 kg rizs, 3/4 liter tejfol, 1 sza'l fustolt kolba'sz,1/2 kg
fustolt oldalas, 3 - 4 szelet disznokaraj, majorsa'gcobok, zsir, so' .
Elke'szite'se :
Nagyon fontos, hogy a ka'poszta u'gy legyen savanyitva, ahogy aztitt,
Erde'lyben szokta'k ( torma, kapor, csombort stb.). Ha nincsen sarvalt
ka'poszta'nk, a fejes borda's ka'poszta'ro'l leva'gjuk a lapikat, azereket
kiva'gjuk e's 5 - 6 levelet felgongyolunk, e's ve'kony csikokrava'gjuk,
mint a va'gott doha'nyt. Egy la'bosban 1 kana'l zsirral e's egy keve'sviz-
zel fe'lpuha'ra pa'roljuk. A hu'st 1,5 cm kocka'ra daraboljuk. Ahagyma't
apro'ra va'gva 2 - 3 evokana'l zsirban rozsaszinre pa'roljuk, a hu'stbele-
tesszuk e's zsirja'ra sutjuk, so'zzuk e's borso'zzuk, tehetunk egypoha'r
bort is a hu'sra, jo'l puhitja e's jo' izet is ad. Vigya'zzunk, a hu'snelegyen
tu'l puha, mert me'g u'gy is minden a't lesz sutve a ve'ge'n.
A rizset keve's forro' zsirban megpiritjuk e's ne'gyszer annyi vizzelvagy
hu'sle'vel, esetleg Vegetas ( e'telizesito ) vizzel felontjuk. E'nszoktamu'gy
is fozni a rizset, mint a laska't, bo so's vizben, e's a ve'ge'n suruszuron
leszurom e's uto'lag zsirozom kisse', igy nem lesz nya'lka's. A rizsetis
csak fe'lpuha'ra fozzuk.
Az oldalast puha'ra pa'roljuk, a karajt e's a majorsa'gcombokatso'val,
borssal egy keve's zsiron pirosra sutjuk. Miko'r mindent igyelke'szitettunk,
elkezdhetjuk az osszeraka'st egy nagy tuza'llo'ta'lban vagy egyontottvas
la'bosban. Kisse' kizsirozzuk, az alja'ra tehetunk egy pa'rszalonnabort
e's kezdjuk a ka'poszta'val a beraka'st. Erre jon a rizs, a porkolt,kolba'sz-
karika'k, oldalasdarabok e's tejfol. U'gy rendezzuk, hogy a teteje'reka'-
poszta keruljon e's azt is betejfolozzuk. A sulthu'sokat a teteje'retesszuk
e's lefedve igy a sutobe. Lassu' tuzon a'tsutjuk fe'l - ha'romnegyedo'ra't,
o'vatosan, hogy ne e'gjen meg. Majd a hu'sokat, egy nagyobb porcela'n
ta'lra kiboritva ta'laljuk, a hu'sokat korbe rakjuk. A ta'nye'ron me'gmindenki
izle'se szerint tejfolozheti.
Jo'fe'le Kukullomenti lea'nyka vagy pinot gris illik hozza'
pincehome'rse'kleten.E'rdemes figyelemmel e's turelemmel elke'sziteni, mivel a
"vegeredme'ny" )))))mege'r minden fa'radsa'got.Mindenkinek jo' e'tva'gyat


 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-19 22:10   
Egy jó kis rakottkáposzta? Hmm, nem is rossz ötlet!
 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-19 21:14   
Én is kérek.
Látom, a lecsó már elköltözött a kultúrából. Idevárom a jó rakottkáposztát is. Azt nem főztél véletlenül, Elcky?

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-19 21:09   
2002-11-19 20:18, rigojanos:
-
2002-11-19 20:16, elckerlyck:
-


Jo sokat hagytal!

-

Nyugi, van még:

Csak tojást kell rá ütni!

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó