2022. január 20. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Magyar konyha
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-19 20:18   
2002-11-19 20:16, elckerlyck:
-


Jo sokat hagytal!

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-19 20:16   

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-19 17:55   
Lecsót szalonna nélkül is lehet késziteni.
De ez még mind semmi!
A férjem szerint a jó lecsó titka, hogy a paprikát csak párolni kell, nem megfőzni.
Legutóbb ő akart nekem lecsót főzni.
Ezt az abszurditást már nem hagytam annyiban. A problémát megoldottam azzal, hogy neki félkész kaját tálaltam. Ilyenkor szokta azt mondani, na ugye, mennyivel jobb ez igy....
Én most valami nagyon klafa pulykamell+gesztenye kombinációt keresek, Hálaadás napi vacsira. Tud valaki?

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-19 16:43   
Ödönke,

kinek mi az igazi lecso, gondolom az, amit otthon tanult meg? Mi Svájcban leszoktunk a zsiros ételekröl s a lecsot sose készitette anyám szalonnával, hanem étolajjal. Itt a Wilshire Farm féle Polish Sausage-et vágom bele, (ami szintén elég zsiros s jo füstölt ize van) sokkal kissebb mennyiségü paradicsomot s zöldpaprikát használok 2-3 személyre, 1 paprika, 2 Roma Tomato, 1/2 lila hagyma, s végül az elkevert nyers tojásokat (4-5) bele, fehér fött rizsel szervirozom. Piros paprika nincs benne, csak so és bors.

Andrea

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-19 05:45   
Igazi lecsó receptje:
Szóval! Én egy kiló paprikához (sok tévúton járóval ellentétben) 60 deka paradicsomot, két kisközepes (hehe, mekkora is a kisközepes?) veres hagymát, két púpozott teáskanál fûszerpaprikát és 8-10 deka füstölt szalonna kisütött zsírját veszem.
A kockára vágott szalonnát kisütöm, a pörcöt kiveszem (mire kész a lecsó, gyakran eltûnik. Hova a francba?!). A zsíron megfonnyasztom a vékony szalmára (nem kockára!) vágott hagymát. Erre dobom a félbevágva kicsumázott és keresztben felcsíkozott paprikát, amit ízlés szerint megsózok. Megvárom, amíg fedõ nélkül szépen magába roskad. Ekkor az idõközben lehéjazott és cikkekre vágott paradicsom és a fûszerpaprika kerül bele. Fedõt rá, és türelmesen meg lehet várni, míg szép lassan készre rotyogja magát.
Ekkor kolbászt, ezt azt bele és mellé téve be lehet hallózni.


Ha valaki ettõl eltérõ lecsórecepttel próbálkozik, az csakis valami angol-jugó kettõs ügynök lehet, esetleg egy szegény jószándékú, félrevezetett ember. Nem bedõlni nekik!


Jó étvágyat!
Ödönke

U.I.: Ide már rajtam kivül senki sem jár? Olyan jó kis fórum ez.



_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-16 04:20   
Szögedi gulyás 4 fõre:
1/2 kg marhahús apróbbra []-va,
2 közepes fej vöröshagyma szintén,
2-2 paradicsom, paprika, krumpli,
1-1 szál srépa, gyökér, (vagy két kissebb)
3-4 eka DISZNÓzsír,
1 pupeka õröltpaprika,
1 káka szemes kömény (nem római!),
1 lapos moka lestyánpor, vagy kicsiny friss,
só, bors ízlés szerint...
1 tojás,
1 eka napraforgó olaj,
3-4 pupeka liszt, csipetsó;

Zsírt forrósítjuk, a hagymát megpirítjuk, köményt, borsot beleszórjuk, azután a húst, rá az õröltpaprikát, alaposan átforgatjuk, és fölöntjük kancsónyi (1,2 l) vízzel, födõ alatt puhára fõzzük a húst, majd a kockára vágott krumplit, karikázott répát-gyökeret, 1/4delt paradicsomot, paprikát beletesszük, tovább fõzzük födõ alatt, lassan. Elkészítjük a csipetkét 1 tojás, 1 eka víz, 1 eka napraforgó olaj, elkeverve annyi liszttel, hogy jól formálható-gyúrható tésztánk legyen, és a lustán forró levesbe csipkedjük. Szükség esetén fölöntjük 1-2 pohár vízzel. Lehet esetleg + erõleves []-val ízesíteni. Az a jó, ha viszonylag sûrû, 1tál étel.
Friss-ropogós fehérkenyérrel kínáljuk!


(Akik nagyon görcsölnek a disznózsír miatt, készíthetik napraforgóolajjal is, de más zsiradékfélével nem, mellékíze lesz!)



_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-16 03:35   
A VILÁG LEGJOBB SÜLT CSIRKÉJE




Hozzávalók:

2 konyhakész csirke
1 citrom
1 csirkeleves-kocka
1 vöröshagyma
10 deka puha vaj
1 teáskanál só
frissen őrölt fekete bors

4 fej fokhagyma
1 deci olaj
1 csokor friss petrezselyem




Mielőtt megsütném a csirkéket, pontosan lemérem külön-külön mindkettőt. Aztán alapul véve, hogy 50 dekánként 20 perc kell és még egy ráadás 30 perc, kiszámolom, hogy mennyi idő is lesz majd megsütni őket.
Aztán bekapcsolom a sütőt 200 C-ra (gáznál 6-os fokozat) és amíg bemelegszik, addig előkészítem a két szárnyast. Mindkettőt megmosom és papírtörlővel meg is szárítgatom kívül-belül. Utána félbevágom a citromot, a leveskockát és a megpucolt vöröshagymát is, majd mindegyikből beletömködök egy-egy fél darabkát a csirkék belsejébe.
Aztán a puha vajhoz hozzákeverem a sót, alaposan meg is borsozom és jön a masszírozás: mintha testápolóval kenegetném, úgy simogatom puha vajjal a csirkék bőrét alul-felül-oldalt, sőt a mellrészeket fedő bőrök alá is benyúlok.
Végül mivel szeretem, ha kis nettek a szárnyasok, a legközönségesebb kötözőspárgával összekötöm a sarkainál mindkét csirke lábacskáit, aztán egy másik darab zsineggel meg a szárnyakat szorítom a törzsekhez.
A tepsi aljába alufóliát teszek -erre csöpög majd a lé és a végén így nem kell aztán mosogatáskor hosszasan csiszatolgatnom-, és a tepsibe pontosan beleilleszkedő sütőrácsra ültetem a csirkéket mellükkel lefelé. (Ezt a fajta tepsit az IKEA-áruházban lőttem, de már láttam máshol is. Nemcsak csirke, de bármilyen hús vagy hal sütésére is isteni.)
Beteszem sülni a csirkéket és gyorsan gezerdekre szedek a fokhagymafejeket, de nem pucolom meg a gerezdeket. És számolás megint: a fokhagymagerezdeknek 45 perc kell, hogy belül édesen krémesre, kívűl pedig ropogósra süljnenek; a csirkéket viszont a sütési idő felénél kell megfordítanom, hogy a mellrészük is megpirulhasson.
Így az adott pillanatban kihúzom a tepsit a sütőből és a rács alá, az alufóliára szórom a fokhagymagerezdeket, majd megöntözöm őket az olivaolajjal és már vissza is tolom a csirkéket a sütőbe. Ha eljött a csirkék sütési idejének fele, akkor megfordítom a őket a rácson, hogy mostmár a mellük felfelé nézzen és így sütöm őket tovább.
Ha meg a teljes kiszámított idő letelt, akkor kiveszem az aranybarna sült csirkéket és szórok rájuk bőven apróra vágott petrezselymet, majd mindkettőre ráborítok egy-egy darab alufóliát, hogy néhány percet pihenhessenek, mielőtt felvágom őket.
A sült fokhagymagerezdeket -mennyei az izük!- lyukacsos merőkanállal kiszedegetem és egy kisebb tálkába teszem mindet. Így aztán bárki vehet belőlük annyit, amennyit csak akar; az igazság az, hogy én egy egész fejnyit meg tudnék enni.
2 sült csirkéből 6 ember ebédelhet meg kiadósan

_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-12 03:17   
Köszi szépen, bimbi!
Ha azt akarod, hogy már az elsõ palacsintád se ragadjon oda, akkor jegyezd meg: a palacsintasütõt használat elõtt TILOS kimosni. Mindig a sütés végén mosd, hogy mielõtt elõveszed csak egy száraz ruhával kelljen kitörölnöd!!

Gondolom unos untalan elcsépelt a téma de itt még nem láttam és fortély. Nem kell jó drágán megvenni a különbözõ ízesített olajakat. Elég egy kis fantázia és brutális ízesített oljat kapsz. Én mivel olaszosan bírom a dolgokat, mindig olivaolaj, fokhagyma, oregano és mehet a feketedobozba. (én csak így hívom a kamrát. ) Aztán ott az egyszerû házi sajtszósz. Igazi láblevevõs. Kevés vöröshagymát pirítasz olajon, de legjobb vajon, rá egy evõkanál liszt ezt is megpirítod kicsit(de tényleg csak picit épp hogy színe legyen)2 gerezd fokhagyma, bors, só, szerecsendió, és mindezt felöntöd tejjel. Pontos mennyiség nincs közben érzékeled hogy mennyire sûrû a mártás. Ha felforrt a cuccos akkor mehet bele a reszelt parmezán, csóringer esetben a trappityu sajt, azzal is fincsi. Elkvered, hogy felolvadjon és mehet a kajára



_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-12 00:59   
Gyors pogácsa

Hozzávalók:
50 dk liszt
25 dk margarin
2 dk élesztõ összemorzsolva
1 pohár tejföl
2 tojássárga
2 teáskanál só

Elkészítés:
Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, utána egy napra (éjszakára) tegyük be a hûtõbe
(ne a mélyhûtõ részbe!!) egy zacskóba csomagolva hogy ne száradjon ki.
Másnap gyúrjuk jól össze megint a masszát, lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki 2-3 cm
vastagra, tetejét vagdossuk be rács alakban (csak a szépség kedvéért).
Keleszteni már nem kell.
Szaggasuk ki kb. 3 cm-s pogácsaszaggatóval.
A félretett tojásfehérjével kenjük meg majd szórjuk meg ízlés szerint szezámmaggal,
vagy reszelt sajttal vagy mindkettõvel.
Süssük meg barnáspirosra.

Tipp:
Én már úgy is készítettem hogy miután a masszát összegyúrtam, kinyújtottam, megszórtam
morzsolt feta sajttal, ezután összehajtogattam, és úgy tettem be egy éjszakára a hûtõbe.
Reggel gyúrás nélkül nyújtottam, szagattam, kentem, sütöttem.
20 perc alatt megsül közepes sütõben (190-200 fokon).


 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-12 00:35   
Közzé tudna valaki tenni egy jó kis sajtospogácsa receptet?
Köszönöm.

_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-12 00:26   
Túróspogácsa recipe by Ödönke:
40 dkg lisztet elmorzsolok 25 dkg margarinnal, bele 1-2 kk. só, késhegynyi sütõpor, 40 dkg tehéntúró.
Jól kidolgozni, kinyújtani, kiszaggatni, tetejét tojással megkenni, sütni és már lehet is zabbintani. Nyamm!

Ha ránk maradt sok-sok túró, csináltam már olyasmit is, hogy kiszaggatva mûanyag tálcára tettem, lefagyasztottam, fagyás után zacsekbe borítottam, amikor sütni akartam tepsire raktam, ott olvadtak ki, majd osontak a sütõbe - olyan mint a frissen készített.

_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-11 21:57   
2002-11-10 04:56, Ödönke:
-
Néhány recept Bornemisza Anna szakácskönyvébõl (1680)
.

Sült havasi tyúk:
Ha melegen akarod adni, csinálj levet alája - akár édes, akár savanyú légyen; avagy jó barnalével amely savanyú, vagy édes. Végy egy darab nádmézet, fahajat, sáfrányt, szegfüvet; tölts bort réá, hadd olvadjon meg a nádméz.
Metélj citromot avagy narancsot alája - szép alaposan, s fõzd meg együtt. Szép fejér lészen az nádméztûl. Ha pedig kémélleni akarod a nádmézet, pergelj lisztet belé, s tölts egy kevés ecetet réá: úgy jóízû lészen.
Az olyan levet mindenféle sültek alá csinálhatni, vadhús alá is.
*********
Vigyázz a sült havasi tyúkkal, mert olyan gyantás a húsa, hogy egyszerüen ehetetlen.
Ugyanis ez a különleges madár a fenyők közt, annak is legtöbbször a tetején tartózkodik.
(kivéve dürgéskor jön a földre, az viszont egy csoda ,akinek van szerencséje és kitartása ezt meglesni, én láttam dürgő kakast)
A fiatal fenyő rügyekkel táplálkozik így a keserű gyanta ízt átveszi minden része.
******************
Jércemell Royal módra
4 kisebb mellet (max 250-300g) lebőrözünk, kicsontozunk, enyhén kiverjük, besózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 3 cl brandyvel, fél óráig pihentetjük. Teflon serpenyőben felhevítünk 5 dkg vajat és 1 ek olajat, mindkét oldalukon hirtelen átsütjük a húsokat, majd egy tűzálló tálba rendezzük, leöntjük a pecsenyelevévl, betakarjuk 1-1 szelet ementáli sajttal, meghintjük 10 dkg darált dióval és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alat pirosra sütjük. Tálaláskor a hús köré teszünk 8 fél megmosott és leszárított dióhéjat, midegyikbe teszünk 1-1 brandyvel meglocsolt mokkacukrot, és a cukrokat meggyújtjuk.


Boros márványsajtkrém

Hozzávalók: 15 dkg jó érett, reszelt márványsajt, 5 dkg vaj
(vagy margarin), 1 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma,
1 csokor snidling, késhegynyi porcukor (só nem kell hozzá,
mert a márványsajt sós!)
A vajat a borba beletéve csak annyira melegítem, hogy ne
olvadjon teljesen folyósra, majd ráöntöm a sajtra. Rászórom
a megtisztított és szétzúzott fokhagymát, valamint a
porcukrot és a finomra metélt snidlinget. Ezután habosra
keverem. (Keverőgéppel ez néhány perces művelet.)
Lefedve jól kifagyasztom és szendvicskenyérre kenve kínálom
Üdv: Irénke
Ui: Üdvözlöm a konyhán az uj, aktiv szakácsokat !Csak igy tovább!



 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-11 03:24   
Könnyű bundázott csirke

Előkészítési idő: 10 perc
Sutesi idő : 3 perc

Hozzávalók

2 főtt csirkemell, 2 evőkanál liszt, 2 evőkanál tej, 2 tojás, konyak, só, bors, petrezselyem.

Vágja fel a csirkét apró kockákra. Készítsen tésztát a lisztből, a tejből, a tojásokból és néhány csepp konyakból. Adja hozzá a kockára vágott csirkét és fűszerezze sóval és borssal. Egy kanállal formáljon kis gombócokat és süsse ki olajban. Itassa le a zsiradékot, majd tálalja apróra vágott petrezselyemmel meghintve.


 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-11 03:22   
Sült hagymakarikák

Előkészítési idő: 5 perc
Sutesi idő : 3 perc

Hozzávalók

Fűszerekkel ízesített liszt, 15 dkg vöröshagyma, só.

Szeleteld fel vékonyra a vöröshagymát és válasszd szét a karikákat. A vöröshagyma karikákat forgassd lisztbe és süssed ki olajban. Itassad le a zsiradékot és sózzad meg.


Ezd nagyon szeretik Amerikaba ja es utana a Tumbs sav mentes pillulat

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-11 02:52   
Hamis kaviár

Hozzávalók

1 közepes vöröshagyma 4 halászlékocka 1 gombostűfejnyi piros ételfesték 25 dkg búzadara 1 kis doboz olcsó fekete kaviár
A vöröshagymát megtisztítjuk és nagyon finomra aprítjuk vagy lereszeljük. A halászlékockákat a hagymával együtt 1 liter forrásban lévő vízbe dobjuk, az ételfestékkel pirosra színezzük és kb. 15 percig főzzük. Ezután sűrű szövésű szitán vagy gézlapon átszűrjük. Paszírozni nem szabad! Az átszűrt vörös hallevet a tűzre visszatesszük, a búzadarát folyamatosan kevergetve, lassan belecsorgatjuk és 2-3 perc alatt félig megfőzzük. Ekkor a lángot eloltjuk alatta, és fedővel letakarva hagyjuk, hogy a dara az összes hallevet magába szívja. Egy közepesen mély üvegtálat hűtőszekrényben előhűtünk, és a kihűlt hamis vörös kaviárt óvatosan a közepébe halmozzuk. Körös-körül a fekete kaviárból mokkáskanállal kis halmokat formázunk rá. Forró pirítóssal kínáljuk.

Elkészítési idő: 1 óra.
Egy adag: 273 kcal / 1142 kJ.
Italajánlat: száraz pezsgő (Extra brut).

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-11 02:50   
Könnyű diótorta

Hozzávalók (12 szelethez)

1 készen kapható piskóta tortalap 20 dkg darált dió 2 dl tejföl 2 evőkanál porcukor a díszítéshez: 10 szem felezett dióbél 10 szem magozott meggybefőtt
A tortalapot lapjában félbevágjuk, ha "nyögvenyelős" lenne, pár csepp tejjel megspriccelhetjük. A darált diót a tejföllel és a porcukorral összekeverjük, felét a tortalapra kenjük, majd a másik felét visszaillesztjük rá. A maradék töltelékkel a tetejét és az oldalát is befedjük. Egy órán át hűtőszekrényben dermesztjük. Tálalás előtt tetejét a fél diószemekkel és az alaposan lecsepegtetett meggyszemekkel díszítjük. Nagyon finom, és közel sem olyan tömény, mint a vajjal készült krém.

Elkészítési idő: 20 perc + dermesztés.
Egy adag: 260 kcal / 1087 kJ.
Italajánlat: félédes fehérbor (Tokaji hárslevelű '99).

 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-11 02:48   
Piskótatekercs



Hozzávalók (8 szelethez)

a tésztához: 6 tojás 6 púpozott evőkanál cukor 6 púpozott evőkanál rétesliszt a tepsi kikenéséhez: 2 dkg Rama margarin
A sütőt jó forróra előmele-gítjük. Egy kb. 33x23 centis tepsit kivajazunk, majd sütőpapírral precízen kibéleljük (a kivajazott tepsiben a papír nem fog elcsúszkálni). A tojások fehérjét tálba ütjük, és habverővel (még jobb, ha a kézi robotgéppel) kemény habbá verjük. Előbb a cukrot, majd a tojások sárgáját egyenként beledolgozzuk. Ezután a lisztet óvatosan kevergetve beleforgatjuk, de vigyázzunk, nehogy a habot összetörjük. Egyenletesen az előkészített tepsibe simítjuk, majd az előmelegített sütőben, nagy lánggal (220 °C; légkeveréses sütőben 200 °C) 5 percig sütjük úgy, hogy a sütőajtaját résnyire kitámasztjuk. Ezután a lángot közepesre mérsékeljük, és már becsukott sütőajtóval még 15 percig sütjük. Akkor jó, ha felemelkedett, aranysárgára sült, és a beleszúrt tűre már nem ragad ragacsos massza. Végül a tésztát kiterített tiszta, nedves konyharuhára borítjuk, tetejéről a sütőpapírt könnyedén lehúzzuk. A piskóta szárazabb széleit levágjuk, hogy könnyebb legyen felcsavarni. Ezután a képen látható módon még melegen fölhengergetjük, és pár percig így hagyjuk, hogy a tekercsformát megőrizze. Rácsra tesszük úgy, hogy az illesztés kerüljön alulra, és hűlni hagyjuk.

Elkészítési idő: 40 perc.
Egy adag: 213 kcal / 891 kJ.

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-10 23:39   
2002-05-21 15:01, Puskásné:
-
Kovászos uborka

5 l-es üveg aljára teszünk 1 csokor friss kaprot. Az üveget telerakjuk közepes nagyságú uborkákkal, megmosva, végeit levágva, oldalán kissé bevagdosva. Csak a fürtös uborkát használjuk, a kigyó nem igazán jó. 4 evőkanál sót szórunk rá, majd felöntjük forrásig hevitett vizzel. A tetejére szalvétába csomagolt 1 szelet fehér kenyér kerül. Kistányérral letakarva meleg helyre állítva érleljük, de ne a tűző napon. Érési idő kb. 3-4 nap. Akkor jó, mikor a közepe is érett. Ekkor a kenyeret kivesszük, 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.

Jól behűtve másnap már fogyaszható.

Üdv: Puskásné Irénke

KOVI UBI:
A nagymamám mennyiségtõl és ízléstõl függõen fél-egy hagymát is szokott beletenni. Az alapreceptje: jól megmosott, végeitõl megszabadított, nagyságtól függõen - nem, egy oldalról, vagy két oldalról - bemetszett uborkák mennek a kaporra, 2 gerezd fokhagymára és az elõbb említett hagymára. Középre is szokott kaprot tenni és a tetejére is. Magyarán három felé osztotta a szükséges mennyiséget. És a tetejére a kenyér, lehetõleg barna, majd a literenként egy evõkanál sót tartalmazó - az elõbbi hozzászólásokban már említett - felforralt és kb. 40-45 fokra visszahûtött víz. Célszerû a kenyéren keresztül az üvegbe önteni, hamarabb megindul az erjedés.
És ha van rá lehetõség, érdemes kipróbálni nem kenyérrel, hanem kovásszal. Így egy kicsit erõteljesebb lesz az íze és az illata, de végül is, mint a nevében benne van, ez lesz a kovászos uborka.
És aztán természetesen a hûtõ és nekem még 10 nap múlva is finom, ha még marad


_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-10 22:12   
Az én kedvencem a gombás melegszendvics. Szimpla gompapörköltet kell alkotni, rá a kicsit megpirított kenyérszeletekre, sok sajt és irány a grill.
Jó még a sajtos-tojásos is: tojit felverni, só, bors, õrölt kömény (meg ki mit szeret), bele annyi reszelt sajt, hogy jó sûrû pép legyen. Fél kiflikre kenni, be a grillbe. Paradicsommal, retekkel, friss ubival, nyammmm (Mi ez a hang, kinek a gyomra korog itt, ezerrel?)


Szendvicssütõhöz írjatok receptet, plíííz!

_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-10 22:08   
Babos csírás melegszendvics

Hozzávalók:
20 dkg tarkabab
só, õrölt bors
2 babérlevél
1 közepes vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evõkanál olaj
10 dkg margarin
õrölt bors
2 evõkanál mustár
1 csokor petrezselyem
8 szelet kenyér
2 csésze 4-5 napos búzacsíra
10 dkg reszelt trappista sajt


A babot egy éjszakára beáztatjuk, majd sóval és babérlevéllel ízesített vízben puhára fõzzük. Leszûrjük, és ha langyosra hûlt, burgonyanyomón áttörjük. A felaprított vöröshagymát, majd a fokhagymát is az olajon üvegesre sütjük, a puha margarinnal együtt a babpüréhez adjuk. Sóval, õrölt borssal, mustárral és a finomra vágott petrezselyemmel fuszerezzük, és habosra keverjük. Az így kapott babkrémet a kenyérszeletekre kenjük. Búzacsírával és reszelt sajttal gazdagon meghintjük, azután forró sütõben 5-6 perc alatt megsütjük

_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-10 21:43   
Köszönöm Irénke.

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-10 11:22   


Ps: Tudja valaki mi az a tengeri szõlõ? Tudom, hogy találkoztam már vele, de nem ugrik be:((

A fennt jelzett irodalom 278. oldalán megtalálod a választ.
Egyébként ribizli.
Üdv: Irénke



-

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-10 04:56   
Néhány recept Bornemisza Anna szakácskönyvébõl (1680)
.

Sült havasi tyúk:
Ha melegen akarod adni, csinálj levet alája - akár édes, akár savanyú légyen; avagy jó barnalével amely savanyú, vagy édes. Végy egy darab nádmézet, fahajat, sáfrányt, szegfüvet; tölts bort réá, hadd olvadjon meg a nádméz.
Metélj citromot avagy narancsot alája - szép alaposan, s fõzd meg együtt. Szép fejér lészen az nádméztûl. Ha pedig kémélleni akarod a nádmézet, pergelj lisztet belé, s tölts egy kevés ecetet réá: úgy jóízû lészen.
Az olyan levet mindenféle sültek alá csinálhatni, vadhús alá is.


Az orrát az ökörnek fõzd meg jól vízben. Sózd meg, tölts egy kis ecetet réá.
Vedd ki, és hadd hûljön meg. Metéld kerekdeden. Rántsd meg vajban, s mikor megrántódott, szûrd le az vaját. Végy éretlen szõlõt. Szedd le az szemét, és hányd belé; gyömbért is egy keveset és tehénhús-levet, aki nem igen sós.
Hadd forrjon együtt fel: savanyú és jóízû lészen az szõlõtûl.


Öreg tyúk magyar módon, sárgán készítve:
Vagdalj almát, vereshagymát s citromot aprón. Fõzd meg tehénhús-lévben, amíg elfõ. Tedd belé az tyúkot. Ha megfõtt, tölts egy kevés ecetet s bort réá, hadd fõjön együtt. Csináld meg borssal s sáfránnyal, nádmézzel, hadd fõjön, hadd kevés legyen a leve. Kenyeret is vagdalhatsz belé: úgy sûrû lészen. Metélj tárkonyt is belé avagy citromot - szép szélesen: úgy jó.


_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Ödönke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-11-10 04:55   
Zömbércsök borjú húsból, kappanból
Vágj pecsenyét petrezselyemmel, kenyérbéllel együtt igen apróra, borsot, sáfránt, gyömbért, apró tengeri szõlõt, két vagy három tikmonyat törj bele, keverd meg jól egy kalánnal, azuitán csinálj apró golyóbisocskát, fõzd meg a levébe, borsot, sáfránt, gyömbért, szerecsen dió virágot erszthetsz, tehén hús lébe fõzd meg.


Ps: Tudja valaki mi az a tengeri szõlõ? Tudom, hogy találkoztam már vele, de nem ugrik be:(((

_________________
"Ha én egyszer kinyitom a számat, ha én egyszer el kezdek beszélni"...

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-30 10:45   
A nadálytő latin neve pontosan az amit kikerestél.Ez igy mindenhol ismert.

Aki egyszer kipróbálta a kenőcsöt az csak áldani tudja a sok jó tulajdonságát. A gyökerek vizes kivonata (symphyti radix )és adnak hozzá vivőanyagokat, pl. glicerint, vitaminokat .Nagyon sok helyen lehet alkalmazni, húzódások, ficamok, viszeres láébszár problémák, zúzódások, véraláfutások, nehezen gyógyuló sebek. A vizes kivonaton kivül van még a gyökérből készített pép, aztán illóolajokkal társitott készítmény.

Közismert azt hiszem világ szerte a Német Dr.Teisz készitmény,(Barbara és Peter Theisz )ami teljesen bio eljárással készül. Gondolom ott Amerikában a Német dolgok kaphatók.

Mellé egy egyszerű almás sütemény, amit én csak forditott almásként emlegetek.
Hozzávalók: 1 kg alma, 3 dkg vaj, 2 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál kristálycukor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj a tésztához: 6 tojás,6 evőkanál kristálycukor, 6 evőkanál finomliszt,1 kiskanál cukrozatlan kakaópor.

Az almákat meghámozzuk, magházukat kifúrjuk
majd kb. 1 cm vastag karikára vágjuk. Egy kb 25x35 cm tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit megkenünk vajjal és megszórjuk a
zsemlemorzsával. Az almakarikákat rárakjuk /nem baj ha egy kicsit fedik egymást, sőt/és megszórjuk a cukorral
összekevert fahéjjal.

6 tojásból pikótát készítünk, azaz a tojások sárgáját a fele cukorral habosra,fehéredésig keverjük.A tojásfehérjét kemény habbá verjük és a vége felé apránként a maradék cukrot is beleszórjuk./Így sokkal keményeb lesz a hab/. A lisztet először a cukros tojássárgával keverjük össze majd beleforgatjuk a habot is.A krém 2/3-át egyenletesen az almára öntjük, a maradékba bele szórjuk a kanál kakaóport és a többi tésztára csurgatjuk és egy fakanál nyelével egy kicsit összekeverjük, hogy "cirmos" legyen.Közepesen forró előmelagítet sütőben /gázsütő 3.fokozata/ kb 30-35 percig
sütjük. Ha kihült tálcára borítjuk és lehuzzuk róla a sütőpapirt.Az alaj lesz a sütemény teteje.
Dusithatjuk még a tetejét pudinggal is, de igy is nagyon finom.

Üdv: Irénke

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-29 23:44   
Kedves Irénke,

nagyon szépen köszönöm a káposzta savanyitás tippeket, de olyan mennyiség nálunk nehezen fogyna el, hisz föleg ketten eszünk. Babérlevelet én a fözésnél szoktam használni, nem tudtam hogy az erjedéshez is jo alkalmazni.

Nem ismerem a fekete nadálytő kenőcsöt, de után nézek, mi az itteni neve s lehet-e kapni. Én Flexall Ultra Plus kenöcsöt használok, az segit a leggyorsabban a fájdalmak ellen.

Üdv: Andrea

U.i.: Megnéztem: SCIENTIFIC NAME:
Symphytum officinale L.

COMMON NAME: comfrey = kámfor.


 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-29 17:50   
Figyeltem a káposzta savanyitást.
Nos a világon a legegyszerübb dolog.
Én évekig, mig a gyerekeim itthon voltak,30-40 l -es kerámia hordóba csináltam.
A káposztát legyalulni vagy vékonyra vágni, (kis mennyiségnél még birja az ember keze)
A savanyitó edényt alaposan ki kell mosni forró vegyszermentes vízzel majd szárazra tötölni.A káposztát rétegezni sóval, babérlevéllel, borókával, némelyik sorba lehet tenni piros csöves paprikát vagy bisalmát vagy darabolt tormát.Ez kinek kinek izlése szerint.Minden sor káposztát alaposan lekell döngölni, ami a legegyszerűbb ököllel,persze van aki erre a célra készitett dorong fával csinálja.A lényeg az, hogy ne legyen levegő a sorok között.
A só mennyiséget én nem szoktam túlzásba vinni, mert akkor ki kell mosni használat előtt a kész káposztát,ezzel viszont elveszti az igazi izét.minden sort csak vékonyan kell megszórni, a 30 kg hoz nem egész 1 kg sót használunk fel.3-4 dgk kilónként.mikor tele az edény a tetejére is só kerül. nem szabad tele tenni a forrásnak hely kell.Lezárni sem szabad. Falapokkal lefedni és jól lesúlyozni,
tisztára mosott kövel vagy egyéb nehezékkel,
akkor van jól lenyomtatva ha a leve feljön.
Szoba hőmérsékleten tároljuk addig mig a tejsav baktériumok elkezdik a munkát, az erjedés megindul.Fehér hab képződik a tején.
8-10 napig látványosan forr, majd hűvös helyre tenni, pincébe, kamrába.Kb. 3 hét alatt teljesen kész.Időnként a nehezékre és a deszkára rakódott fehérséget, ami a tejsavas erjedés mellékterméke, lekell mosni.
Használat előtt is mindig le kell mosni a tetején képződó bőrösödést.
( csak akkor szivja magába a levet, ha nincs kellően lenyomva vagy kevés a só)

A kezedre tégy fekete nadálytő kenőcsöt, napok alatt rendbehozza.
Üdv: Irénke

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-29 08:34   
Kedves Kaytee,

köszönöm! Néha valami eszembe jut s akkor probálkozom megbirkozni vele. Én is azt a zacskosat vettem eddig, még a legjobb s szintén átmostam. Teeter Harris bolt itt nincs, csak Trader Joe's. German Deli van de ott az üveges német káposzta drágább, mint a vecsési volt, amit a Quickshipeurope-nál rendeltem, s nem is olyan jo a Hengsterberg. Ha sikerül valamelyik recept s jo nagy bödönnel készitenék, akkor sokáig lenne itthon belöle.

A szaloncukrokkal majdnem készen vagyok, de mivel már eleve gyengült kézzel kezdtem (persze a cipekedéstöl is volt, mikor felhoztam a nehéz böröndöket a pincéböl a melegebb ruháimmal, s le a nyáriakat), az elsö adag után, mely a vaniliás volt, elfogyott az eröm s türelmem kézzel formálgatni felvágás után s elkezdtem jégkocka tartokba pakolgatni. Nem volt elég megfelelö igy lett szivalaku s csillagalaku is. Két fajta még a jégszekrényben van, a kávés és a csokis nehezebben dermedt. A massza hamar kihült s megkeményedett, igy mindig adagonként olvasztottam meg a mikrohullám sütöben az izek hozzáadásához. A legjobb lett a rumos, az könnyen kiesett a formákbol. Nem kostoltam még eddig egyet sem, igy arrol sem tudok még beszámolni. Sok munka volt a sok izet késziteni, narancsot, citromot reszelni.



Andrea



 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-29 03:16   
Andi USÁból, drukkolok a káposztához is...
fantasztikus, mikre adod a fejed!
Bevallom, én a zacskós kóser sav.káposztát használom, 3x átmosva. Szerencsére már nem emlékszem, milyen az igazi. Nálatok nincs Teeter Harris nevü bolt? Ott láttam német káposztát, üvegben. De biztos drága.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-29 00:52   
"Was die Grossmutter noch wusste" könyvben találtam Kathrin Rüegg káposzta savanyitási tippeit. Ö 3/4 mennyiség sot vesz s 1/4 mennyiség cukrot, mást nem is tesz bele. Ez is megin egy teljesen uj eljárás! Elöbb káposzta levelekkel rakja ki az edényt, aztán jön a gyalult káposzta adag, ismét levelek s igy tovább a rétegekkel. 6-8 hét az érlelési idö, s fözéshez keveri bele a füszert, mint pl, egy recept amit emlit, köménymaggal. Az edényt (Steinguttopf, nem hordo) egy ruhával fedi be, arra egy falapot s arra jön a kö, ami a tetöt ott tartja. Ha a káposzta felszivná a nedvességet, langyos vizzel potoltatja.
 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó