2022. január 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Magyar konyha
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-28 08:43   
Kedves Zsuzsanna,

köszönöm szépen, jo lenne, ha sikerülne olyan hasonlo izü savanyu káposztát késziteni, mint a vecsési volt vagy azelött a német boltban kaphato házi. Az amerikai vadsavanyu, sok melléksegitséggel lehet csak ehetövé tenni. Most hogy ismét emlékeztetve lettem a vecsésiröl milyen is a jo izü, gondoltam, azt is megprobálom magam. A tormát csak a magyar receptekben láttam, a németben nem volt, azt hittem, az ize miatt teszik bele vagy pedig tartositonak. Mustármagot sosem használtam eddig de láttam savanyu uborkában. Kukurica magrol nem hallottam káposztában.

Hordom nincs, igy marad a csattos üveg. Most nekiállok a három könyvemet böngészni, melyeket anyámtol kaptam s TV adás is volt, "Was die Grossmutter noch wusste", nagymamák fözési tudománya, gondolom abban is találok ilyenekre tippeket.

Persze ugy mellékesen megjegyezve nem tett jot a káposztagyömöszölés az érzékeny beteges kezemnek, vettem be fájdalomcsillapitot s tettem Fango pakolást is plasztikfoliábol rá anyám legujabb tanácsára. Lányunk macskája aki most vendégségbe jött, idegenkedéssel nézte, mi van a kezemmel, s meg akarta szagolni, utána nyugodott meg.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-28 03:52   
Kedves Andi, szorítok neked.
A képosztasavanyításhoz nem kell elmennem az ausztráliai rovatba, mivel figyelemmel kísértem.
Különben itt a tormát azért teszik bele, hogy ne puhuljon meg. Ugyanezt a célt szolgálja a mustármag.
A kukoricaszem viszont, tudtommal, arra jó, hogy hamarabb megkezdődjék az erjedés.
Remélem, e kis vegyi tudásom nem a legendák világába tartozik.
Itt a bukarestiek nagy hordőkban savanyítják a káposztát, a panellakásban, s az erjedés bűze belengi a várost.
Sok sikert!

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-28 03:34   
Kedves Zsuzsanna:

tegnap voltam csak bevásárolni, kellett a szaloncukorhoz is még több kockacukor, mivel itt egy csomagban csak valami 916 gramm van, és citrom s narancs is az izesitéshez.

Amelett beszereztem egy jo nagy fej káposztát is a savanyitáshoz s megvettem a friss tormát is, az a projekt elöbb lett tervezve. Lásd az Ausztrál topikban. Most lettem kész azzal, áll egy csattos gumikarikás üvegben. Sose gondoltam volna, hogy ennyire össze esik... Valikának külön köszönet a tippért hozzá. Én elöször a káposzta felét gyalultam le a géppel, két üvegtálba tettem, lesoztam, s állni hagytam miután összekevertem. Hamar össze esett, de gyurtam is kissé kezemmel, aztán belekevertem a tormát s a boroka bogyot s bele az üvegbe, megnyomkodtam egy kézi krumplinyomoval s jött a következö két adag.

Én reszelt tormát tettem bele (ilyenkor jo a Cuisinarthoz a sok vágokorongom), sot, frissen darált borsot s boroka bogyot amit annyira szeretek a német stilusu savanyu káposztában. Birsalmát nem láttam s nem volt kedvem az után szaladgálni. Igy az egyik elkészült ennyire, a szaloncukor marad holnapra.

Mivel nem lehet tormát kis agadban kapni, s jo sok maradt, utána nézek, hogy kell üvegben eltett tormát késziteni. Csináltam régebben kész tormaszoszt friss tormábol, de most nem vagyunk annyian, hogy arra elfogyna.

Andrea


 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-25 17:34   
Néhány karácsonyi süteményt ajánlok.

üdv: Irénke

Adventi mákos/diós koszorú
Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint. A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj

Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba-piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ezalatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát.
Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük. Díszítés: Dr. Oetker Marcipánízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

Szezámmagos tallér

Kb. 55 db, és kb. 70 kcal darabonként.
Áztassunk be 100 g mazsolát 2 cl rumba. Keverjünk össze 100 teljes őrlésű lisztet és ugyanannyi 6 féle gabonából őrölt keveréket 75 g darált mogyoróval, 150 g hántolt szezámmaggal. Keverjünk habosra 125 g vajat, 200 g mézet és 1 tojást, és adjuk a lisztes keverékhez. Adjuk hozzá a rumos mazsolát, 1-1 kávéskanál őrölt fahéjat és gyömbért. Formáljunk a masszából diónyi golyókat és kivajazott tepsire téve villával lapítsuk el vékony tallérformára. 180 fokra (gázsütőnél 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük. Tetszés és ízlés szerint díszítsük.

Mandulás rudacskák

Kb. 50 db, kb. 80 kcal darabonként.

Keverjünk össze 125 g teljes őrlésű búzalisztet és 100 g zablisztet 1 kávéskanál sütőporral és 50 g nádcukorral (vagy barnacukorral). Gyúrjunk hozzá 100 g vajat és 1 tojást. 60 percig hűvös helyen pihentessük, majd nyújtsuk vékonyra és tegyük kivajazott tepsire. Forraljunk fel kb. 2 perc alatt 100 g vajat 150 g mézzel, 3 evőkanál tejszínnel, 100-100 g darált és ugyanennyi szeletelt mandulával. Kenjük a masszát a tésztára, és 180 fokra (gázsütőnél 2-es fokozat) előmelegített sütőben, középre helyezett sütőrácson kb. 25 percig süssük. Vágjuk fel és hagyjuk kihűlni.

Christmas Cake
(Karácsonyi sütemény)
Hozzávalók: 10 tojás sárgája és fehérje, 3 vizespohárnyi különböző színű cukrozott gyümölcs, 1 vizespohár apróra vágott datolya, 3 evőkanál sütőpor (3x13 gr), 3 evőkanál vanílias cukor, 1 kávéspohár rum, 1 kávéspohár kávélikőr, 1 vizespohár mazsola, 1 vizespohár mandula apróra vágva, 1 vizespohár dió apróra vágva, 35 dkg vaj, 50 dkg barna cukor, 2 kávéskanal őrölt fahéj, 2 vizespohár friss langyos tej, 4 vizespohár liszt és még egy kicsi, amennyit felvesz kb. 25 dkg marcipán (ízles szerint néhany csepp keserűmandula aroma), a cukormázhoz: 50 dkg porcukor, 6 evőkanál forró víz, 1 kiskanál citromlé.

Ez egy óriás adag vagy két normál torta forma.
Elkészítése:
Felverjük a barna cukrot a vajjal, tovább verve egyenként a tojassárgákat, majd a rumot, a kávélikőrt, a fahéjat, vaníliáscukrot, sütőport, utana egy kicsi lisztet, hozzáöntjük a tejet, majd a mazsolát, mandulát, diót, datolyát, végül belekeverjük a lisztet. A cukrozott gyümölcsöket egy kis liszttel összekeverjük, hogy ne üljenek le a sütemény aljára, amit utoljára teszünk bele. A végén a 10 tojás fehérjét habbá verjük és nagyon lazán a masszához keverjük.
A tepsit zsírpapírral kibéleljük, beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben kb. 175 fokon egy órát sütjük, majd kissebb hőfokon - kb. 160 fokon - sütőpróbáig sütjük.

A marcipánt egy kis vízzel felmelegítjük, hogy rákenhessük a kész sütemény tetejére (gyorsan kell dolgozni vele). Ha a marcipán megdermedt, elkészítjük a cukorfondant. Egy kis serpenyőben hat kanál forrásban lévő vízzel és a kiskanál citromlével összekeverjük a fél kiló porcukrot és azon forrón a sütemény tetejére öntjük.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-24 02:35   
Kedves Zsuzsanna,

köszönöm, ma vagy holnap kezdek bele. Emlékszem, hogy nem rég találtam egy thrift storeban (ocskás) olyan átlátszo praliné forma lapokat, 2 van, elökeresem, hátha az megfelel szaloncukornak.



 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-24 02:32   
tasiordog, engem is elkapott a saját készitési becsvágy! Tavaly mindkét fajta gyárilag készitett annyira nem izlett, hogy elhatároztam már akkor, hogy ideje lessz végre jo izüt enni! Én nagyon jol emlékszem, milyen finom volt az, amit nagymamám készitett nekünk Bécsben élve, remélem ez a recept volt.

Olyan sok minden megváltozott, mikor bécsi barátnömet kértem 2-3 éve, s hozott nekem onnan kokusz-stanglikat amiket annyira szerettem ott mikor a divatiskolába jártam, azokban szintén csalodtam! Teljesen müize volt! Következö látogatásánál hozott nekem egy doboz kokuszos pralinét ami viszont olyan finom volt, mint a régi stangli! Vagy jot, vagy semmit. Sok sikert Neked is!

Andrea


 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-24 02:24   
Az igért szaloncukor izek:

Csokoládés szaloncukor:

Az alaprecept negyedrészét elvesszük, fellangyositjuk, 8dkg fözöcsokoládét és 5dkg vajat keverünk hozzá.

Kávés szaloncukor:

1/4 adag szaloncukormasszát 2dl tejszinben fözött erös kávét adunk hozzá. Tüzre tesszük és az eredeti sürüségre fözzük be. Levéve a tüzhelyröl, 5dkg vajat keverünk bele.

Vaniliás szaloncukor:

1 rud vaniliát kettö hasitunk, kikaparjuk a belsejét és 8dkg vajhoz hozzáadva habosra kikeverjük és a langyos cukorhoz vegyitjük.

Citromos szaloncukor:

A felmelegitett cukorhoz 2db citrom lereszelt héját és a kicsavart levét keverjük hozzá.

Narancs szaloncukor:

2 darab narancs héjához 3-4 darab kockacukrot dörzsölünk. A cukor megsárgult részét egy éles késsel a kikevert cukoranyaghoz kaparjuk. Ugyancsak hozzáöntünk egy narancs kinyomott levét is. Jol elkeverve márványlapra boritjuk és a megfelelö nagyságra felvágjuk.

Rumos szaloncukor:

A felmelegitett cukoranyaghoz 1 deci erös rumot öntünk, befözzük az eredeti sürüségre, majd levéve a türhelyröl 6dkg vajat keverünk hozzá.

Nem tudom, ki hogy van vele, de én több izüt tervezek késziteni de nem annyiszor, igy a méreteket ahhoz képest fogom csökkenteni.

Nekem mind a hat iz tetszik, de nem készitek 9kg cukorbol, csak az egy adagbol!

Andrea

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-24 01:59   
Koszi Irenke, de ilyen kihivasnak eleget kell tenni csakazertis meg kell itthol csinalni, majd beszamolok a sikeremrol vagy kudarcomrol
 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-23 23:34   
2002-10-20 04:46, tasiordog:
-
Tudja valamelyikotok hogy kell a szaloncukrot csinalni? Probaltam valamikor regen, de nagyon "cukros" lett, kristalyos, nem olyan barsonyos, amilyennek kellene lenni. Azota nem probaltam, de jon a Karacsony es nalunk nincs szaloncukor, par eve ottholrol rendeltem.
-
Küldök én neked szaloncukrot, szerintem nem éri meg annyit bajlódni vele.


>
> Linzeres almás süti
> 70 dkg liszt, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, 4 tojás, 2 vaniliás cukor,
> 1 citrom reszelt héja,1 sütőpor, pici só.
> Minden hozzávaló jó legyen lehűtve.
> Ezt lehetőleg gyorsan összegyúrjuk és két cipóba formázzuk.
> Egy közepes nagyságú tepsibe nyujtjuk az egyik lapot.
> Rátesszük a következő tölteléket.
> 1/2 kg túró, 3 nagy alma reszelve, 2 tojás, 1 vaniliás cukor,
> 5 evőkanál griz, cukor ízlés szerint.
> Jól kikeverve a kinyújtott lapra kenjük.
> befedjük a másik elnyújtott lappal , majd bekockázzuk, mint
> a pogácsát.Tojás sárgával megkenjük és durva kristálycukorral
> megszórjuk.
> Közepes meleg sütőben kb. 40 perc alatt világos pirosra sütjük.
> Forrón megszórjuk porcukorral , ha kihűlt kockára vágjuk.
> Almás töltet
> A reszelt almát almát fahéjjal és cukorral
> ízesítjük.Griz helyett darált diót teszünk bele.
> Kókusz töltet
> 10 evőkanál cukrot nagyon kevés vizzel sziruppá főzünk.
> Melegen adunk hozzá 10 dkg sovány tejport és 20 dkg kókusz reszeléket.
> Alaposan elkeverjük és melegen a két lap közé kenjük.
> Diós szilvás töltet
> 10 kanál cukrot kevés vizzel sziruppá főzünk.
> melegen adjuk hozzá a 10 dkg tejpot és 20 dkg darált diót.
> Reszelt citromhéjjal ízesítjük.levesszük a tüzről és darabolt szilvát
> keverünk hozzá, majd a két lap közé kenjük.
> Üdv: Irénke


 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-23 05:34   
Kedves Andi, szorítok neked. Mikor fogsz hozzá?
 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-23 05:18   
Kedves Zsuzsanna,

ezt probálom elöször a kis könyvböl. Ha nem ez az, amit keresek, jön a következö recept.

Sajnos a fedölap alatt semmit se találtam, az csak helyettesitette a hiányzot, igy nem tudni a könyv cimét se a kiadot.


 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-23 04:06   
Kedves Andi,
te MINDEN receptet kipróbálsz majd karácsonykor?
Igen, Andi, én már többször készítettem szaloncukrot, kényszerből, főként Ceausescu alatt. Viszont arra a nyolc órai cukorfőzésre mindig emlékezni fogok. Igaz, az megismételhetetlen: akkor a gáznak sem volt nyomása, állandóan kialudt, és mindig újra kellett kezdeni a bonyolult műveletet.
Végül leragadtam a szász módszer mellett, az negyedóra alatt kész volt.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-23 03:19   
Kedves Zsuzsanna,

a külömbséget ott látom, hogy ez a recept amit irtam, kockacukrot ajánl. Nem vagyok élelmiszer vegyész, de mi a külömbség feldolgozásnál, van recept mely porcukrot irt, van amelyik nem irta milyet használjunk. Feltünt nekem a külömbözö vizmennyiség is a recepteknél, nyilván a több viz lassabban süriti a masszát. Soha életemben nem készitettem még szaloncukrot, igy kevesebbet tudok mint Te! Viszont szerettem amit nagymamám csinált, de hogy ez után a recept után tette-e sajnos nem tudom.

A kis könyvröl megprobálom lefejteni a boritékot..


 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-23 03:11   
Kedves Andi, ez majdnem ugyanaz, mint amit én írtam ki nagymamám szintén cafatos és alig olvasható füzetéből.
 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-23 01:29   
Még egy szaloncukor recept, nagymamám kissé cafatos kis szakácskönyvéböl, melyen a cim se látszik, mert le lett ragasztva tájképes védö fedölappal, hiányzik a tartalomjegyzéke de az elsö 4 lapja is.

Másfél kilo kockacukrot 4 deci vizzel felfözünk, a tetején keletkezö habot ecsettel leszedjük és pohárprobáig fözzük. Amikor a cukor már olyan sürü, hogy szálasodni kezd, levesszük a tüzröl és egy vizzel kiöblitett porcellántálba öntjük át. A tálat hideg helyre állitjuk, pár csepp vizzel megspricceljük a benne levö cukrot és amikor már teljesen hideg, egy tiszta fakanállal addig keverjük, mig hofehér péppé válik. Ezt a cukoranyagot izesithetjük csokoládéval, kávéval, vaniliával, narancsal, citrommal, gümölcsizekkel vagy likörökkel.Az izesitett cukorkaanyagot vizzel leöblitett márvány vagy porcellánlapra öntjük, elsimitjuk szaloncukor magasságura, és éles késsel a megfelelö nagyságra felvágjuk.

Az izesitö recepteket késöbb mert ezt mind gépelnem kell.

Andrea


 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-23 01:13   
Kaytee,csak birsalma sajtot készitettem eddig:

1kg birslamához 80dkg cukor kerül. A birsalmákat magházátol megtisztitjuk, de héjastol fözzük meg vizben puhára, ha megfött, átpasszirozzuk, s sürüre fözzük s csak akkor lessz a cukor hozzá téve, ha olyan sürü hogy kavarás közben a lábas alja látszik. A cukrot 10-15 percig fözzük a birsalma masszával együtt tovább. Én özgering formába öntöm, amit a közepén kibélelek félbe vágott diokkal. Másnak pergament papirra tesszük ki s hüvös helyen 2-3 hétig száritjuk. Vékonyra szeletelve szolgáljuk fel.

Kerestem, de nem találtam olyan képet, ahol látszana direkt a birsalmasajt is. De van egy másik kedvencünk, mézeskalács masszábol készül, a sütö ugy van formákkal készitve hogy egy sütölap egy kis karácsonyfa lessz, ha megsült, fapálcikára füzöm fel s fehér cukrosmáz diszitést kap s szines apro cukorkákat, azt Saran Wrap-al szoktam bepakolni mert itt hamar kiszárad ebben a klimában. A karácsonyi sütésemet ugy oldom meg, hogy egy nagyon jol záro nagy plasztik dobozban tartok mindent a mélyhötöben s csak kis adagokat veszek ki a karácsonyi tálra, olyannal mint a Mailänderlik a képen.

Az egyik képen látszik a svájci Birebrot, a rumgolyok felett, amit szintén szeretek, de néha nehéz hozzá aszalt körtét kapni. Eddig ugy a birsalmát mint az aszalt körtét Swap Meeten kaptam meg leginkább.

kattints Kép1 
     

                                   
kattints Kép2 
 



 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-22 21:42   
Andi_usa
Toszkánából át kellett ugranom a magyar konyhába: hogy csinálod a birsalmasajtot? És lehet-e, szoktál-e más gyümölcsből is hasonlót csinálni?

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-22 02:50   
Koszi lanyok, lesz mivel babraljak Karacsonyig
 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-21 09:16   
http://www.geocities.com/szaloncukor/f_historia.html



"Apám az I. világháború elott cukrásznak tanult. A harmincas évek elején mi is készítettünk otthon szaloncukrot. Tiszta, olvasztott cukorral dolgoztunk, mások burgonyacukrot vagy fondant is kevertek bele. A megolvasztott cukrot egy nagy tölcséren keresztül csurgatta apám a gipszformákkal rozsliszttel kialakított sablonokba. Még a mai napig is megvan ennek a nyoma a kézfejemen, ugyanis a tölcséren pihentetett kezemre véletlenül rácseppent a forró massza."
(Wagner Alfréd visszaemlékezése)

Báró Podmaniczky Frigyest (1824-1907), a neves politikust, írót találóan nevezték Budapest volegényének. Mint a Fovárosi Közmunkák Tanácsának elnöke sokat tett Budapest európaivá válásáért, külföldön is elismert fejlodéséért. Naplója és úti beszámolói számos, a fováros, de a muvelodés történetéhez is sok, kevéssé ismert adattal gazdagítják tudásunkat. Tole tudjuk - de más források is megerosítik -, hogy Podmaniczky báró édesanyja a hazájából, német földrol hozta hozzánk a karácsonyfaállítás szokását. Hamar híre szaladt, és utánozni kezdték. Ez még a reformkor idején, 1828-ban történt.

Eleinte gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, papírból kivágott ékességeket, süteményeket (pl. a mára elfeledett pasziánszot, száraz tea mellé valókat, tojáshabból készített figurákat stb.) akasztottak a karácsonyfára. Csak a 1800-as évek végétol terjedt el a szaloncukorkészítés, és a vele való karácsonyfadíszítés. Jókai még "szalonczukkedli"-nek nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német Salonzuckerl szóból ered. Kezdetben egyszeru cukorkaféleségeket, csokoládégolyócskákat burkoltak selyempapírba, majd színes sztaniolba. A budapesti Vendéglátóipari Múzeum ma is oriz régi szaloncukor-csomagoló sztaniolpapírokat harmincféle színben, és megcsodálhatunk egy "ricselo gépet" is. Ez tulajdonképpen egy rojtozó gép, amellyel a szaloncukor papírját egy mozdulattal lehetett berojtozni. Hajdanvolt híres budapesti és vidéki cukrászdákban az inasoknak volt tiszte muködtetni. 1891-ben jelent meg Hegyesi József "magyar-franczia szakács és vállalkozó" A legújabb házi czukrászat címu kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot ír le, így pl.: "szalon-ananász czukorkák, szaloncréme-bonbonok, szalon-marasquin-czukorkák, szalon-pisztácz-czukorkák..."

A szaloncukor Magyarországról terjedt el, és igen nagy becsben tartották Erdélyben és a Felvidéken. Sokan meg sem ették, évekig orizgették az újabb és újabb ünnepre, mások csak a papírjára vigyáztak, abba csomagolták a következo évben a saját maguk fozte szaloncukrot.

A cukrászok mintakönyv alapján készítették a szaloncukrot a kívánt ízure, burkolatúra. A kiválasztott fajták elegáns csomagokban kerültek a vásárlókhoz. (A kiszállítást is a cukrászinasok végezték. Egy kis ünnepi borravaló ütötte érte a markukat.) A híres cukrászdákban nagy mennyiségu szaloncukrot készítettek az ünnepek elott, volt, hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A pozitív formákat átszitált rizslisztbe mártották, és az így keletkezett mélyedésbe öntötték a folyékony cukrot. Amikor a cukor megdermedt és megszáradt, kivették és becsomagolták. A papírgyárak közel 1000 (!) fajta sztaniolpapírból biztosítottak választékot a díszítéshez. A papírra angyalkákat ragasztottak, és már lehetett is a karácsonyfára akasztani. Persze nem mindenki engedhette meg magának, hogy csillogó cukrászdában vásároljon szaloncukrot a fára, ezért sokan otthon készítették el a csemegét.

A századfordulótól megindult a cukorka- és csokoládégyárak tömegtermelése. A háziasszonyok eleinte idegenkedtek a gyári készítményektol, de a fokozatosan javuló minoség, az egyre elegánsabb csomagolás, és foleg a széles köru választék (valamint a kézmuves készítményeknél lényegesen szolidabb ár) gyorsan tömeges érdeklodést eredményezett. A cukrászdák a késobbiekben már csak az egyedi és különleges (marcipános, zselés, gyümölcskocsonyás stb.) szaloncukrokat készítették és árusították.

Az elso és a második világháború körüli elszegényedés, a gazdasági válság arra kényszerítette a családokat, hogy saját szükségletükre otthon állítsanak elo karácsonyfadíszeket, fára fölfüggesztheto édességeket és szaloncukrot is. Újra divatba jöttek a mézes készítmények, a tojáshabbal gyártott díszek, de formáltak krumplicukorból, aszalt gyümölcsök segítségével figurákat, sot édességeket melasz, sütotök és sárgarépa felhasználásával is.

Ha van idonk és kedvünk, mi is készíthetünk házi szaloncukrot a karácsonyfára.

(A Népszabadság és a Netlap cikke alapján)

http://www.geocities.com/szaloncukor/f_haziizek.html

Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 10 evokanál víz és a megfelelo ízesíto anyagok: feketekávé, marcipán, kókuszreszelék, kakaó vagy csokoládé és vaj.

Egy lábasba teszünk 50 dkg cukrot és 10 evokanál vizet. Folyamatos keverés közben a forrástól számítva még 8 percig fozzük. Közben 6-7 perc után tányérra teszünk egy kanál masszát, és gyorsan eldörzsöljük. Ha surusödik és keményedik, akkor a cukor jó. Ekkor levesszük a tuzrol, és belekeverjük az ízesítoket. Kávésnál egy jó adag eros feketekávét és 3 deka vajat (rummal is gazdagíthatjuk). A csokoládést úgy készíthetjük, hogy kétkanálnyi kakaót adunk hozzá vagy - ha gazdagabban szeretnénk - tíz deka csokoládét és öt deka vajat. Az így elkészített masszát porcelántálon vagy márványlapon - de lehet muanyag vágódeszkán is - nedves kézzel tetszés szerinti vastagságú rúddá sodorjuk. Kihulés elott megfelelo nagyságú darabokra vágjuk.
Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihultek - csomagoljuk be a cukorkákat.

Hozzávalók: 1/2 kg cukor, 2 dl víz és a megfelelo ízesíto anyagok: citrom, darált dió vagy mogyoró, baracklekvár vagy málnadzsem, vaníliás cukor, narancs- vagy császárkörte-aroma.

Fél kiló cukrot felteszünk foni két deci vízzel. Addig fozzük kevergetve, amíg hólyagos és átlátszó nem lesz. Ekkor ujjpróbát veszünk, úgy, hogy a mutató- és hüvelykujjunkat hideg vízben lehutjük, ezzel csípünk a keverokanálban lévo masszából. Ha 2-3 cm hosszú, nyúlós szálak képzodnek a megnyitott ujjak között, akkor kész. Vagy egy tiszta kis drót végébol karikát formázunk, belemártjuk a masszába, kivesszük, és belefújunk. Ha hólyagocskák repülnek ki belole, akkor is kész. A pépet osszuk annyifelé, ahányféle cukrot szeretnénk készíteni. Keverjük hozzá az ízesítoket. A citromoshoz belecsavarunk egy citrom levét, de annyival kevesebb vizet veszünk. A diósba vagy mogyorósba tíz deka finomra darált diót vagy mogyorót keverünk. Finom aromát ad a pár csepp citromlével lazított baracklekvár vagy málnadzsem, a vaníliás cukor, és a készen kapható narancs- vagy császárkörte-aroma is. Ezután egy kicsit langyosítsuk meg, hogy jól kenheto legyen, és hideg tálcán simítsuk el 1,5-2 cm vastagságban. Amikor megdermedt a cukor és már vágható, akkor vizes késsel vágjuk kis téglalap vagy kocka formákra.
Az elkészült szaloncukrot csokoládébevonóval is bevonhatjuk. Vágjunk méretre selyempapírt és színes csomagolókat, rojtozzuk be a szélét és - ha már jól kihultek - csomagoljuk be a cukorkákat."


Andrea

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-21 08:10   
Megtörtént. Íme:
Kedves Tasi!
Az őrületbe kergetsz, de megteszem a kedvedért.
Kezdjük a szász módszerrel. Egyszerű és bombabiztos. Tehát: fél kg. porcukorhoz teszel 1 tojásfehérjét és egy kanál mézet. Masszává gyúrod, majd összegyúrod az ízesítővel (kakaó, ness, darált dió stb.) és egy kanál liszttel. Aztán máris bögyörgetheted a szaloncukrokat belőle. Becsomagolás előtt pár napig celofánon szárítod.
Nagymamám módszere:
Kezdjük a cukorfőzéssel.
A cukorszörpnek nem szabad kristályokat tartalmaznia, mert különben az egész mennyiség visszakristályosodik. Ezért öntsünk a cukorra mindig annyi vizet, hogy legalább egy ujjnyira ellepje, és kavargassuk addig, amíg a cukor teljesen feloldódik, s az edény fenekéről vett mintában már nyoma sincs a kristálynak.
A cukrot főzés közben állandóan össze kell mosni, hogy megmaradjon a szörp kristálymentessége. Ez az összemosás abból áll, hogy a forrásban levő szörp tetejéről ecset vagy libatoll segítségével folytonosan leszedjük a habot, majd a hideg vízbe mártott ecset vagy libatoll segítségével belemossuk a szörpbe az edény oldalán képződött és lerakódott kristályokat.
Cukorfőzés közben tehát mindig legyen a kezünk ügyében egy bögre hideg víz.
Egyrészt a fenti műveletek elvégzéséhez, másrészt azért, hogy segítségünkre szolgáljon a próbavételnél. Hogy abba csöpögjön, vagyis. Ha a cukor a belemártott tiszta fakanálról vastag cseppekben hull vissza, elértük az első sűrűségi fokot.(Ilyen szörp kell pl. a Savarinhoz). Pár perc múlva elérjük a második sűrűségi fokot, az ú.n.rövid szálas sűrűséget ( a cukorcsepp egy pillanatig rövid szálon függ a fakanálon). Újabb pár perc múlva eljutunk a hosszú szálas sűrűséghez: ha a fakanállal kivett próbát hideg vízbe mártjuk, röviden, majd hozzáérintjük a mutató- és a hüvelykujjunkat, aztán összenyomjuk, és megint széthúzzuk a két ujjunkat, hosszú szál képződik köztük. A cukrot még tovább főzve elérjük a negyedik sűrűséget: az előbb a hideg vízbe, majd a szörpbe, majd megint hideg vízbe mártott fakanál nyeléről levett mintából golyócskát tudunk gyúrni. (további 4 sűrűségi fok van, az már karamell stb., téged itt nem érdekel).
A második fok eléréskor egy kiskanál ecetet is kell tenni a szörpbe.
Ha elérjük a negyedik fokot, a szörpöt hideg vízzel kiöblített lábasba öntjük. A tetejét lefröcsköljük kevés vízzel, és mozdulatlanul hagyjuk kihűlni. Ha teljesen kihűlt, fakanállal keverni kezdjük. Ez eleinte elég nehezen megy. A szörp teljesen kifehéredik, és porhanyóssá válik. Ilyenkor a fondant már teljesen kemény, de ha fél óráig nedves ruhával letakarva hagyjuk, megpuhul. Ha nem elég puha, állandó keverés mellett, langyosra melegítjük. Ha nagyon sűrű, kis vizet is tehetünk hozzá. Az ízesítést is ebben a fázisban végezzük.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-21 04:10   
KedvesTasi, akkor előkeresem. Rövidesen.
 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-21 00:15   
Irjad Zsuzsa a nagyi receptjet! Az biztos, hogy nem fogok 8 orat allni a fazek mellett, de egy ilyen recept diszhelyen lesz a szakacskonyvemben es ki tudja, talan egyszer raszanom a 8 orat!
 
 bimbi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-20 07:26   
Zsuzsa a nagyi receptje megis az lesz az igazi a kozmondas megis bevalosul...turelem roszat terem ...persze szalon cukrot is
 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-20 05:06   
Kedves tasiördög, emlékszem egy karácsonyra, amikor nyolc óra hosszat álltam egy fazék mellett, hogy lefőjjön a víz a cukorról, és közben libatollal szedtem a habot róla. Nagymamám receptje. Volt idejük.Nagyon jó lett, mégsem ajánlom: majdnem a diliházban kötöttem ki miatta.
Itt van egy szász módszer: porcukor, kicsi liszt, méz összegyúrva. Izesitve kakaóval, nesskávéval. Ha akarod, a nagymamám recetjét leírom.

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-20 04:46   
Tudja valamelyikotok hogy kell a szaloncukrot csinalni? Probaltam valamikor regen, de nagyon "cukros" lett, kristalyos, nem olyan barsonyos, amilyennek kellene lenni. Azota nem probaltam, de jon a Karacsony es nalunk nincs szaloncukor, par eve ottholrol rendeltem.
 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-05 00:24   
A következőt egy amerikai lapban láttam, de lehet magyaritani, ezért csak az alapötletet irom le:
Kb. 1 literes tiszta tejesüvegbe sorban, tetszetősen variálva beszórjuk egy különlegesebb kenyér vagy sütemény száraz hozzávalóit. Az üvegre s.k. gyártányú cimke kerül, előre a tésztaféle nevével, hátulra az elkészitési módszerrel, hozzávalókkal.
Persze csak akkor jó ez az ajándék, ha nem sok más mindent kell hozzátennie az ajándékozottnak.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-04 20:34   
Kenyérsütö gépre recept:

Ez egy édes Cranberry kenyér, illetve sütemény recept, melyet tegnap probáltam s kreáltam. Mazsola helyett aszalt Cranberry, "OceanSpray Craisins", nem volt itthon barna cukrom, erre tettem hozzá mézet is. Nagyon finom lett! Az eredeti repect a "The Ultimate Bread Machine Cookbook" Tom Lacalmita könyvböl származik, Black Currant Bread nevü recept volt.

2 1/4 kávéskanál száritott élesztö
3 csésze kenyér liszt (bread flour)
1/2 kávéskanál so
1 1/2 kávéskanál reszelt citrom héj
2 evökanál fehér cukor
2 evökanál méz
4 evökanál Nonfat Dry Milk
1 evökanál sotlan vaj
1 csésze viz
1 1/2 kávéskanál Vanilla
1 nagy tojás
1 kávéskanál citromlé
1 csésze aszalt Cranberry

Persze a Cranberry csak a legvégén hozzá adni mert külömben aprora vagdalja a gép! Ha lehet, a világos sütésre állitani a gépet, ha olyan nincs, jo a regular is.

Andrea



 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-03 03:04   
Kedves Balu,
azt gondolom,a kicsi pulykát a nagy hordó Unikumba kell helyezni, és addig tartani benne, amíg elfogy az ital.Aztán lehet előlről kezdeni.

 
 Balu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-02 15:20   
FERENCZ ZSUZSANNA
Szervusz....
Csak nem annyit töltenél hozzá??))Zsuzsa???


Ne viccelj már!

Szervusz:Balu
_________________
a lélek a legértékesebb részünk,mert képes az igazságot felfogni és szeretni.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-10-02 11:15   
Elvonókura után bztos megírom, melyik a jobb.
 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó