2022. január 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Magyar konyha
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-05 14:14   
Kérdéseiteken felbuzdulva közre adok néhány hasznos tanácsot, amit egy háziasszony nagyon jól tud alkalmazni. Igaz a legtöbbnek van vegyszeres megoldása is de legyünk környezetbarátok!!!

Üdv: Irénke

Forró zsírba egy csipet szódabikarbónát kell tenni, hogy ne fröcsögjön.
Ha nagyon habzik sütéskor a zsíradék, egy szeletke kenyérbelet tegyünk bele.
A burgonyát mindig lobogva forró vízbe tegyük, még héjastul is, jobb lesz az íze.
Rántást előre is lehet késziteni, hűtve vagy fagyasztva sokáig eláll.
Hideg rántást meleg vizzel, meleg rántást hideg vízzel engedd fel, igy nem lesz csomós.

A száraz kenyeret ne dobd el, készíts belőle prézlit, vászonzacskóba, szellős helyen tárold.
Ha nagyobb mennyiségű liszted van időnként szitáld át, nehogy megmolyosodjon.
A kifőtt tésztát ne öblíts le hideg vízzel, mert kimosod a jó ízét, inkább főzd olajos, sós vízben félig meg, majd néhány perc állás után szürd le, olajjal locsold meg.
Ha a vaj vagy margarin nagyon kemény, a lisztet melegitsd gőz fölött majd ugy keverd el a sütemény készítéshez.
Ha mazsolát vagy gyümölcsöt teszel a piskótába mindig hempergesd be lisztbe, nem süllyed az aljára.
Tintafoltot azonnal moss ki vizbe majd édes tejbe áztasd be.
A hangyák utjára tegyél 5-6 tisztitatlan fokhagyma gerezdet, hagyd ott hosszú időn át a hangyák elvándorolnak.
Elefántcsont faragványokot tejbe mártott ecsettel mázold be majd egy két óra állás után finom mosogatószeres vízzel öblitsd le, újra fehér lesz.
Márványlapot csak meleg, tiszta vízzel moss le és azonnal töröld fényesre puha pamut ruhával.
Vizfoltot a politúrozott asztlról nedves sóval lehet eltüntetni. Tedd a foltra majd állás után posztóval fényesítsd ki.
Zsírfoltot ruhából terpentinnel lehet eltávolítani.
Bor és kávé foltot mosás előtt áztasd spirituszba majd mosd ki a szokásos módon.

Kitünő kézfinomító ha gyógyszertári viaszt keversz el kevés mandula és rózsa olajjal.
Fehér ruhából a fűfoltot ugy vehetjük ki, hogy a nedves foltra borkősavat vagy citromsavat szórunk, majd forró szalmiákszeszes oldatba mossuk ki. Bő vizben öblítjük.
Perzselt foltokat felváltva klórmésszel és vizzel kenjük be, öblitjük majd szárítjuk.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-05 12:19   
Kedves Zsuzsa:

Sajnos nem tudom, hogy mi lehetett a feher por. En meg nem hallottam rola. Talan Irenke, aki szakacsmuvesz, meg tudja mondani? En is kivancsi lennek ra.

Olellek,
Valeria

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-05 04:00   
Kedves Valeria,
tetszett az a kis mosoly a szád szögletében, amikor arról írtál, hogy oda is égethetem kicsit a csirkét.
Más: emlékszem, nagymamám beletett valamit a forró olajba, hogy ne fröccsenjen. De mi lehetett az? Valami fehér por volt. Só? Bikarbonát?

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-04 19:04   
Kedves Sarga Medve,

24 éve csak itthon tudok lángost késziteni, mivel Délkaliforniában nem árulják. Nyilvános helyen azt hiszem 1986-ben láttam a bécsi Praterben utoljára.

Az is érdekelne, Japánban milyen hozzávalokat lehet kapni. Itt pl. elég ritka a friss élesztö, de lehet zacskoban, poralakban kapni, én a nagykereskedönél veszem, s a jégszekrényben jol eláll. Megtanultam itt azt is, hogy az unbleached liszt a jo sütéshez, nem az agyon processzirozott. Figyelni kell arra is, hogy ha az ember sozott vajat vagy margarint használ sütéshez, hagyja el az elöirt so adagot a receptböl. Minden kelt tésztánál arra kell figyelni hogy ad egy, az élesztö langyos vizben vagy tejben kel életre, tul meleg folyadék megöli, s a kelt tésztának mindig idö kell megkelni s langyos hely s legyen letakarva. Pl. ha benne hagyod a food processorban, a teteje rajta van, az is elég.

Andrea

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-04 07:16   
En igy ismerem a langost ahogy az Inyesmester szakacskonyvebe is megtalaltam a receptet: keves lisztbe kevert 1 1/2 deka elesztovel kovaszt keszitunk, osszedolgozzuk 20 dkg fott , reszelt burgonyaval es meleg helyre felretesszuk. Nehany ora mulva langyos vizzel beledolgozzuk 1 kg kenyerlisztbe, megsozzuk kb 2dkg soval, jol osszegzurjuk s megdagasztjuk. Ne ragadjon kezunkhoz ne legyen se tul kemeny se tul pua amit vagy viz vagy liszt hozzaadasavel elerhetjuk. Meleg helyen, nehany orat kelesztjuk. Cipokat formaluk belole, kihuzzuk villaval megszuraljuk s forro olajban vagy zsirban kisutjuk.

Sajat verziom, amerikai gyorsabb modon 2 krumplit mikrohullamsutoben 6-8 percig puhara fozunk hejaban, elobb villaval megszurkalva hogy szet ne menjen. Kis tuzallo mercebogreben 1/2 csesze vizben egy evokanal elesztoport 1 kaveskanal cukorral 1/2 percig a mikrohullamsutoben felemelgitunk langyosra s kiveve jol osszekeverjuk s allni hagyjuk par percig amig a teteje emelkedik. Beletesszuk a meghamozott krumplikat s a kb 500 gramm lisztet s egy kaveskanal sot a Cuisinart food processorba s jol osszedolgozzuk, hozza ontjuk az elesztos folyadekot s tovabb keverjuk. Benne hagyjuk kelni, majd kiszedve, lisztezett deszkan kihuzzuk, hosszukas darabokat vagunk eles kessel, melyeknek a kozepebe ket hosszu vagast teszunk, kihuzzuk egy kicsit, forro olajban kisutjuk s fokhagyma gerezdekkel talaljuk, melyekkel mindenki maganak dorzsoli be a langolasat eves elott.

Andrea

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-03 22:43   
Kiváló lángos lesz a nem-fagyasztott pizzatésztából. Hütve, nylonzacskóban szoktak árulni.
 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-03 22:06   
Sarga Medve:

Itt megy egy nagyon egyszeru langos recept:

1 kg. liszt
5 dkg. eleszto
8 - 9 dl. kefir vagy yoghurt

Az elesztot kb. 1 deci langyos tejben felfuttatjuk. Hozza adjuk a liszthez es a kefirhez. Kemeny nokedli allagu tesztat keszitunk amit kb. 24 oran at jegszekrenyben tartunk.

Jegszekrenybol kiveve evokanallal szaggajuk es gombocokat formazunk belole. Kisse kelesztjuk es ha megkelt a gombocokat nyujtjuk es forro olajban kisutjuk. Kettot, harmat egyszerre, hogy ne ragadjanak ossze.

Olajban elkevert tort fokhagymaval, sajttal, tejfellel kinaljuk.

De kulonben, ha olyan orszagban elsz ahol lehet kapni fagyasztott feher kenyer alapot, abbol is nagyon jo langost lehet sutni.

Udvozollek,
Valeria

 
 Sarga Medve  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-03 14:43   
Jaj, de jo, hogy szakacsnenik is vannak itt!

Mig Magyarorszagon eltem, a kezembe nem vettem volna a fakanalat ...-ennek hatranyaban aztan rengeteget gyotrodtem..., ugyanis, ha hazai izt akartam, akkor azt nincs mese, meg kell csinalnom magamnak. (Borzaszto!) Az igazan hazias, mondhatni egyedi (amit regen csak a nagyszulok tudhattak ugye) ...-ilyet biz, csak kozvetlen erintkezesben lehetseges. Ha megengeditek, a receptjeitek kozott csemegezem kesobb is.

De, ha! Netan. A kedvencemet (ami utan 11 eve csak vagyakozom) a "Langos" keszites hazi fogasat ismernetek, az egy alom beteljesulese lehetne. Biztassatok mar fel, legyetek kedvesek, hogy erdemes itthon a langos keszitessel is bibelodni...

Koszonet

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-03 11:35   
Kedves Zsuzsa: Ha az anyukaja pocsekul foz, nem vagy elveszve. Talan a csirket egy kicsit meg is kellene egetni, ugy lesz majd tokeletes, talan azt szokta meg az anyukajanal, mint az egyszeri ferfi. LOL Varom a hirt.

Udvozlet,
Valeriatol

 
 Balu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-03 10:47   
Kedves Calyx!

Csak Te kerested a pacsni receptjét? ÁÁÁÁÁÁÁÁ én is, dehogy itt találom az igazit meg, az ízest, azt álmomban sem gondoltam volna. Köszi hogy beírtad. Eddig mindig olyan nem igazi volt amit készítettem. Már tudom miért!

Üdv:
Balu

_________________
a lélek a legértékesebb részünk,mert képes az igazságot felfogni és szeretni.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-03 05:21   
Kedves Valéria, a helyzet az, hogy csak most szombaton lesz a premierem. Hatalmas a lámpaláz. Nem felejtem el megírni az eredményt. Megjegyzem a vejem nincs elkényeztetve, hál'Istennek, az anyukája szörnyű pocsékul főz.
 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-09-03 04:10   
Kedves Zsuzsa:

Remelem sikered volt a rozmaringos csirkevel. Ird majd meg legyszives, hogy izlett e a csaladnak.

Olellek,
Valeria

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-31 22:10   
Fűszeres bélszín kókusztejjel(gyömbér)

Hozzávalók: Tetszőleges, minden a hús nagyságától és a személyek számától függ. Fűszerek: sok friss gyömbér reszelve, fokhagyma zúzva, vöröshagyma aprítva, Koriander, citromfű aprítva, ízlés szerint chili, kevés szójaszósz.

A bélszínt előkészítjük, sózzuk, borsozzuk. Felforrósított olajban elősütjük hogy szép piros színe legyen. Félretesszük. Egy másik serpenyőbe olajat melegítünk. Minden fűszert aprítva teszünk bele és kicsit összepároljuk. Az elősütött bélszint sütőedénybe tesszük, ráhalmozzuk a párolt fűszereket, öntünk rá annyi kókusztejet, hogy kb. 2 cm magasan legyen az edénybe. Sütőben sütjük, közben a kókuszos lével locsoljuk. A sütési idő egyéni ízlés szerint változhat. Ki milyen állapotban szereti a bélszínt.
Burgonyapürével, párolt zöldséggel és a kókuszos sült fűszerekkel kínáljuk.

Currys csirkemell (curry)

A csirkemell szeleteket sóval curryvel fűszerezem, forróvajon hirtelen elősütöm. Jénai tába rendezem, tetejét beborítom karikára vágott banánnal. Kb 3-4 dl tejszínbe 2 kiskanálnyi curry port keverek, ezt ráöntöm a banános húsra. Forró sütőbe téve addig sütöm míg a teteje pirosas lesz, a tejszín besűrűsödik. Burgonya pürével kinálom.

Rozmaring

A friss rozmaringot használhatjuk a bárány, birka, vad ételekhez. Kitünő ízesítője a zöld dresszinges salátáknak. Pl. paradicsom, cékla. A leveleket lehúzzuk a szárról, apróra vágva a főzés vége felé adjuk az ételhez, hogy az illata megmaradjon, ugyanis a rozmaring egy illóolaj tartalmú növény és a hosszú főzés következtében elmegy az illata, zamata.A salátáknak a tetejére szórjuk aprítva vagy összepréselve a dresszinghez adjuk.

Rozmaringos egytálétel őzből

Hozzávalók: 80 dkg őzlapocka, só, szemesbors, néhány ág friss rozmaring, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 3 evőkanál paradicsom püré, 30 dkg zeller, 30 dkg burgonya, 1 piros paradicsompaprika, néhány babérlevél, 1 citrom. Ízlés szerint reszelt sajt.
A húst lehártyázzuk, lefejtjük a csontról és 2 cm-es kockára vágjuk. Sót, borsot, apritott rozmaringot teszünk rá. Jól összekeverve 1 órán át hütőben érleljük. A hagymát és fokhagymát apróra vágjuk, megdinszteljük olajon. Hozzáadjuk az érlelt húst, sürün kevergetve piritjuk. Ízesítjük paradicsom pürével,babérlevéllel, kevés citromhéjjal, amit csikokra vágunk. Vizzel felöntjük, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön fedő alatt főzzük. Közben előkészítjük a zellert és a burgonyát. Megtisztítjuk és 2 cm-es kockára vágjuk. Felhasználásig külön edényben tároljuk. A burgonyát vizben, a zellert az egy citrom levével meglocsolva, vizben, nehogy megbarnuljon. Kb. 40 perc főzés után megkóstoljuk a húst. Amikor majdnem puha, beletesszük a zeller és burgonya kockát. Ízesítésnek adunk hozzá csíkokra vágott piros paprikát. Az elpárolgott levet pótoljuk. További 20 perc alatt készre főzzük. Ne keverjük meg, csak néha rázogatva főzzük. Utólag sóval ízesithetjük. Tálalásnál a tányérba reszelt sajtot teszünk és erre merjük a forró levest. Tetejét díszitjük apritott rozmaringgal. Friss szezámmagos kenyérrel tálaljuk, utána könnyű fehér bort kinálunk.

Üdv:
Irénke

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-31 21:43   
Néhány muffin recept amit én használni szoktam.

Muffin alaprecept 12 db, (ezt bármivel lehet ízesíteni, dió, mák, stb.) Hozzávalók: 12 dkg porcukor, 5 dkg darált mandula, 1 sütőpor, 25 dkg liszt,18 dkg margarin, 1 vaniliás cukor, 3 tojás, 5 ek. tej, 5 dkg mazsola.

A mandulát, lisztet összekeverjük. A sütőt bemelegítjük. A porcukorhoz adjuk a margarint, vaniliás cukrot, csipet sót, kézi mixerrel habosra keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, a massza sima legyen. A lisztes keveréket a krémhez adjuk, majd lassan keverve a tejet is, végül a mazsolát. A muffinsütőt kibéleljük sütőpapírral vagy kikenjük vajjal és liszttel szórjuk be. Megtöltjük a krémmel, hogy a tetején kimaradjon 1/2 cm, forró sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Diós muffin
9 dkg vaj, 4 kanál tejjel felolvasztani, hozzáadni 2 evőkanál diót, citromhéj, narancshéj reszelve, 2 kanál cukor, 1 vaniliás cukor,12 dkg liszt, 1/2 sütőpor. Kihülés után 2 egész tojással kikeveni. A muffin formát kibélelni sütőpapirral, megtölteni a masszával majdnem tele. Tetejére darabos ananászt tegyünk. Közepes sütőben 20 perc alatt jészre sütjük. Porcukorral megszórva kináljuk.

Csokoládés, 12 db. Hozzávalók: 20 dkg főző csokoládé, 25 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 1 sütőpor, 17 dkg margarin, 1 ek instant kávé, 1 dl tej, 3 tojás, 5 dkg mazsola.
A csokoládé felét a margarinnal, kávéval, tejjel forrásig hevítjük, majd kihűtjük. Kihülés után egyenként keverjük bele a tojásokat, habosra keverjük. A lisztet, porcukrot, sütőport elkeverve a krémhez adjuk. A maradék csokoládét kis darabokban adjuk hozzá. Formába téve 20 perc alatt készre sütjük.

Zöldséges muffin
Hozzávalók: 2-4 féle zöldség, apróra vágva, 10-10 dkg, 3 ek olaj, 8 dkg margarin, 25 dkg liszt, 2 kk sütőpor, 2 tojás, 2 dl tej, só, bors, parmezán vagy bármilyen reszelt sajt.
Az apróra vágott zöldségeket olajon, sóval megpároljuk. A lisztet elkeverjük a sütőporral, molvasztott margarinnal, apránként adjuk hozzá a tejet, sajtot, sót, borsot, végül a párolt zöldséget. Vajjal kikent formában sütjük, 45 percet, tűpróbával ellenőrizzük. Köretnek vagy zsemlegombóc helyett kitünő, de pogácsa gyanánt is fogyasztható.

Üdv:
Irénke

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-30 02:33   
Kösz, Valéria.
A másikat (a csirkéset) jövő szombaton próbálom ki, családom már nagy izgalommal és némi finom gúnyorossággal várja a fejleményeket.Utóbbi nekem szól, mivel szegénykék már elég sok konyhakísérletet szenvedtek el.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-29 21:31   
Kedves Zsuzsa:

Idemellekelek egy receptet, ahol hasznalhatod ugy a curryt mint a gyombert.

Lencseleves Curryvel:

2 e.k. oliva olaj
1 db. apritott hagyma
1 db. apritott sargarepa
1 gerezd zuzott fokhagyma
1 e.k. curry por
2 k.k. tisztitott, reszelt gyomber (vagy 1 k.k. gyomber por)
1/4 e.k. eros piros paprika (cayenne pepper)
4 csesze tyukhus leves, lehet leveskockabol is.
250 gr. lencse
300 gr. apritott paradicsom
1 db. apritott edes, vagy savanykas alma

1. Az olajat felforrositjuk, hozza adjuk a hagymat. Kb. 3 percig izzasztjuk. Bele adjuk a sargarepat es kb. 3 - 5 percig puhitjuk. Hozza adjuk a fokhagymat, curry port, gyombert es a paprikat es meg kb. egy percig fozzuk.

2. Beleadjuk a levest, a lencset, a paradicsomot es az almat. Kozepes langon puhulasig fozzuk.

Remelem, hogy izleni fog.

Mas, a rozmaring nagyon kellemes, nyugtato furdo keszul. Harom, negy szalat tegyel bele a furdovizedbe. Jo az idegekre.

Udvozlettel,
Valeria

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-28 14:08   
Kösz, Valeria, várom.
 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-28 12:41   
Igen, Zsuzsa, poritsd a magot mozsarban, es szitald le, hogy a heja ne keruljon az etelbe.

Kesobb majd kuldok egy currys receptet is.

Udvozol,
Valeria

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-28 03:36   
Kösz, Valéria. Kipróbálom, a vejem születése napján, szeptemberben. Ha eltolom, marad a Hamburger.

Itt nincs mustárpor, csak mustármag. Gondolod, hogy a magot porítsam?Pl. rézmozsárban?

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-27 21:13   
Kedves Zsuzsa:

Itt kuldok egy csirke receptet, amelyben hasznalunk kakukkfuvet, majorannat es rozmaringot. Remelem, hogy izleni fog.

Mustaros csirke:

3 e.k. oliva olaj
2 k.k. apritott, friss kakukkfu
3 k.k. apritott, friss majoranna
1-1/2 k.k. mustarpor
1 k.k. apritott, friss rozmaring
1 - kb. 2 kilos csirke, feldarabolva

1-1/2 csesze apritott voroshagyma
2 evokanal zuzott foghagyma
1 csesze feher bor
1 csesze viz melyben feloldottunk 1 db. husleveskockat, vagy 1 csesze husleves
6 evokanal csipos (Dijon) mustar

Osszekeverunk 1 e.k. olajat, 1 k.k. kakukkfuvet, 1 k.k. majorannat, a mustarport es 1/2 k.k. rozmaringot. Bekenjuk vele a csirke darabokat. Az egeszet talba rakjuk es legalabb ket oran at jegszekrenyben tartjuk (jobb, ha egesz ejszaka pacolodik).

A csirket megszorjuk soval, torott borssal, felforrositjuk a 2 e.k. olajat, belerakjuk a csirke darabokat es addig piritjuk mig minden oldala sep piros lesz (k.b. 12 percig sutogetjuk). Kiszedjuk a csirket a labasbol es egy talba rakjuk.

A hagymat a visszamaradt olajba tesszuk es kozepes langon dinszteljuk mig puha nem lesz. Hozza adjuk a bort, a husleves kockaval elkevert vizet, a mustart es az 1 k.k. kakukkfuvet, 1-1/2 k.k. majorannat es 1/2 k.k. rozmaringot. Forraljuk es belerakjuk a csirke darabokat amit fedo alatt, kozepes langon, puhara fozunk (k.b. 20 perc fozes ido).

A csirkedarabokat talra szedjuk, letakarva melegen tartjuk. A szoszt surure forraljuk (kb. meg 10 perc) gyakran kevergetve, hogy le ne egjen. Soval, torott borssal izesitjuk es forron a csirkere ontjuk.

Hasab burgonyaval kinaljuk.

Remelem, hogy ertheto a recept, angolbol forditottam.

Udvozlettel,
Valeria

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-24 04:07   
Kedves Lányok! És fiúk(?)!

Három fűszer érdekelne.

1. Mire lehet használni a curryt (rizses ételeken kívül), a rozmaringot és a gyömbért?

 
 ex-MON-tag3  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-21 16:06   
Dödölle:
http://www.externet.hu/webfazek/egytalet/u29.htm


 
 soeri  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-17 17:11   
Sziasztok

A muffin rezeptje érdekelne. A férjem nagyon megszerette a szabadságaink alatt amit az USA-ban töltöttünk. Na persze én is. Szivesen meglepném öt otthon is vele.

Szerintem peldaul a Cheese-Bluebeeries vagy amelyik dios, makos nagyon finom. Elöre is köszönöm a segitséget.

Söri

 
 ex-MON-tag3  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-15 23:02   
Evek ota kerestem a pacsni receptjet, es par honapja vegre valakitol kaptam ezt:
10 darabhoz - 20 dkg liszt, 1 dkg élesztő, csipet só, 3 dkg kr. cukor, kb. 1 dl tej, 5 dkg olvasztott vaj v. 0,5 dl olaj

kevés cukros tejben megfuttatott élesztô, hozzá liszt, cukor, só. Tésztát jól dagasztani, 1 órát keleszteni, vékonyra kinyújtani, és 10 db. gyufaskatulyányi kockára vágni. Sütőben egymástól távolra fektetni, olvasztott vajba v. olajba mártva a kockákat, olajos ujjakkal a közepétől a széle felé 10-12 cm hosszúra, pacsni formájúra húzzuk.

"Sógornôm ilyet szokott sütni, fantasztikusan finom. Azt mondta, hogy kis elektromos szendvicssütôben sokkal finomabb lesz, mert gyorsan kell sütni, alul-felül, hogy ne száradjon ki."

Hatha masnak is emlek! es erdekli, de hasonlo hozza a NY-ban, Zabar's-ban kaphato lengyel Bialy.

Bialy receptje, de csak angolul tudom:

New York Bialy's

Servings: 16
2 c warm (110 degree) water
1 pkyeast
2 ts sugar
2 1/2 ts coarse kosher salt
3 1/2 c all purpose flour
1 1/4 c gluten flour
1 tb vegetable oil
1 1/2 ts poppy seeds
1/3 c minced onion
1/2 ts salt

In large mixing bowl, combine 1/2 cup warm water, yeast, and sugar and let stand until foamy, about 10 minutes.

Mix remaining 1 1/2 cups warm water, salt, gluten flour, and all purpose flourinto yeast mixture. Knead on a flour surface (or mixer) until smooth. (the dough will be soft).

Place dough ball in a greased bowl, turn it around and place with it's greased side up. Let rise, cover with plastic until tripled
in bulk, about 1 1/2 hrs. Punch dough down, turn it over, cover and let rise until doubled.

En most hoztam a vonaton NY-bol egy par tucatot es meg egy emlek a Mezes Mackobol:
(kedvenc volt)

Svedgomba

Feher "sampinyon" gomba, hagyma, olaj, so, bors, majoranna, vagy oregano, kakukfu (thym), paradicsompure, citromle.

4-5 kanal olajon (legjobb az oliva, utana a repce, kukorica, foldimogyoro, szoja... a napraforgoolajat nem szeretem, mert "vastagabb" a tobbinel es eros sajat ize van) dinsztelunk 2-3 nagyobb hagymat felkarikara vagva (a hagymat hosszaba kettevagjuk, majd keresztbe felszeleteljuk - a vagas neve e'minsze'). Amikor a hagyma uveges, de nem pirul (!) hozzaadjuk az ugyancsak felszeletelt gombat, mondjuk 30-50 dkg mennyisegben. Egyutt dinszteljuk tovabb, kevergetve es hozzaadjuk a fuszereket. Amikor a gomba jo (a gomba soha sem lesz igazan puha, kostolgatni kell es elkapni a pillanatot, amikor kellemes allagu), rakaparunk egy fel doboz (2dl-es doboz) paradicsompuret. Osszekeverjuk es kostolassal beallitjuk az izeket. A citromle a legvegen, csak nehany csepp. Ha meg kivan paradicsomot, lehet aprankint hozzaadni. Felretesszuk hulni es kesz. 1-2 ora a hutoben jot tesz neki...

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-14 18:42   
Görög marhatekercsek:

4-6 vékony marhaszelet
pár szelet vékony szalonna szelet
4 fokhagyma gerezd vékony szeletre vágva
1/2 citrom leve s héja
Cavender's all purpose Greek seasoning
so, bors
friss petrezselyem zöldje finomra vágva
4 Italian tomato frissen vagy egy ilyen konzerv.
3 evökanál étolaj

A husszeleteket meglocsoljuk a citromlével, meghintjük a görög füszerkeverékkel, ràhelyezzük a szalonna szeleteket, fokhagyma darabokat s a petrezselyem zöldjét, feltekerjük, s vagy fogpiszkálokkal, vagy fémtükkel rögzitjük öket. 3 kanál olajban mindkét oldalán megpiritjuk, aztán hozzáadjuk vagy a friss darabokra vágott paradicsomot vagy a konzerv tartalmát, megsozzuk s a borsdarálobol friss borsot örlünk rá. Kis vizet is, ha friss a paradicsom, s lassu tüzön lefedve puhára pároljuk vagy gyorsabban kuktában készitjük el. Hozzá fött metélt tészta s párolt petrezselymes sárgarépa szeleteket szervirozunk.

Andrea

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-14 18:29   
Valeria,

http://www.vitaminuk.com/pages/articles/cranberry.htm

Cranberry: Latin name: Vacciniummacrocarpon.

Andrea

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-12 03:09   
Tasiordog:

Amerikaban a voros afonyat, amit az eszak-keleti allamokban termelnek, "cranberry"-nek hivjak. Lehet, hogy nalatok Ausztraliaban is azt fogyasztjak? Azt hiszem, hogy ugyanez a fajta megterem Oroszorszagban is.

Udvozollek,

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-11 13:44   
2002-08-11 04:58, tasiordog:
-
Kosz a recepteket!

Irenke, mi a latin neve az otthoni afonyanak,mert itt mar legalabb 3 fele gyumolcsot lattam afonyakent nevezve.
-

Vaccinium myrtillus az áfonya latin neve.

A gyümölcs vagy bogyó neve: Myrtilli fructus. Ez a kék áfonya. Létezik még vörös áfonya, vagy ahogy Erdélyben ismerik, a havasi meggy. Ennek a neve: Vaccinium vitis idea, a gyümölcs: Vitis idea fructus.

Könnyen lehet termeszteni házikertben, nagyobb edényekben, 3,5 ph talajt kedvel, ami savanyú. Természetes közeget másként nehéz neki biztositani, mert belemosódik a mésztartalom a talajból.

Én évekig termeltem igy, és abból főztem be. Mostanában már Erdélyből hozom.

Üdv: Irénke

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-11 09:03   
Fasirozott

Pár napja mondtam el Wrynek Chaten, ma megcsináltam. 1 lb ground beef, illetve fél kilo darált marhahus, 1 tojás, 2-3 friss fokhagymagerezd préselve, 1 forro tejben beáztatott zsemle, 1 evökanál magyar piros paprika, 1 kávéskanál so, borstöröböl jo adag bors s egy kávéskanál száritott parsley. Jol összekeverve kis 2cm vastag lapos kerek agadokat formálunk, prézliben megforgatjuk (különösen jo az mely Italian seasoning-es) s olajban megsütjük öket. Ma tejfeles zöldbabfözeléket csináltam hozzá, s férjem lelkesen kijelentette, nincs jobb a magyar kosztnál!

Mivel nem volt itthon darált husom, de volt pörköltnek valo darabolt marhahus, mindent a Cuisinart food processorba tettem, s jol összedaráltam vele, elöbb a hust, aztán a többi belevalot hozzá adtam. Jo marha-disznohus keverékkel is, vagy ground turkeyvel.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-11 08:40   
Rumtopf

Nagy 3-4 literes üvegben kezdjük el eperrel s cukorral majd leöntve barna rummal amig a gyümölcs nincs ellepve, folytatjuk cseresznyével, málnával, áfonya, barack, öszibarack s szilva. Mindig jol befedni. Decemberig érleljük, nagyon jo fagylaltal is, vagy sütemény mellé.

Andrea

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó