2022. január 20. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Magyar konyha
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-11 04:58   
Kosz a recepteket!

Irenke, mi a latin neve az otthoni afonyanak,mert itt mar legalabb 3 fele gyumolcsot lattam afonyakent nevezve.

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-10 11:58   
Én is csatlakozom a különleges italok receptjeivel.

Üdv: Irénke

Áfonya likőr
(az áfonya szüret most van Erdélyben)

Egy sötét színű üveget teletöltünk érett kék áfonya szemekkel. Ráteszünk 1l-es üveghez 15 dkg cukrot, feltöltjük tiszta szesszel vagy
barack pálinkával. Szobahőmérsékleten tároljuk és naponta rázogatjuk. Kb. 1 hónap múlva megkóstolhatjuk az igazán pazar, illatos, finom áfonya likőrt. Minél tovább áll, annál finomabb lesz. Az áfonya szemeket is meg lehet enni, de csak módjával, mert nagyon hamar megárt (1 kávéskanál áfonya szem felér 1 dl tiszta pálinkával). Sütemények, fagylaltok ízesítésére is nagyon jó.


Házi vermuth

1/2 l olcsó vörösbort összekeverünk 2 dl rummal, és cukorral. Ha száraz vermuthot szeretnénk 15 dkg cukor, ha édeset készitünk 20 dkg cukor. Száritott szagosmügét(asperula odorata) és fehérüröm füvet(artemisia absinthium) 1-1 kávés kanállal teszünk 3 dl vizbe, 5 percig lassan forraljuk és batiszton átszürve, hidegen a borhoz öntjük. Jól összerázzuk, néhány napot érni hagyjuk.


Füge pálinka

Hozzávalók:
1 liter natúr vodka
1 csomag mazsola
4-5 db füge /aszalt/

A fügéket négybe vágni és a mazsolával együtt egy nagyobb üvegbe tenni. Ráönteni a vodkát és hagyni legalább 6 hétig érni a szekrény tetején, szobahőmérsékleten. Ezt nem kell leszűrni, a gyümölcsöket is meg lehet enni belöle. Nagyon finom édes likőr lesz belőle.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-10 05:10   
Tasiördög, lenne még a Bloody Mary: paradicsomlé, vodka, só és bors. Az arány izléstől függ.

Én nagyon szeretem, de sokan kiköpik.

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-09 10:08   
Zsuzsanna, kosz a komenyes receptet!

Szeretek ilyen likoroket, palinkakat kotyvasztani, ugyhogy ha van akarmelyikotoknek receptje, szivesen kiprobalnam oket. Termeszetes gyumolcs vagy fuszerbol keszulteket kernek, kisuvegben kaphato esszenciaval konnyu ...

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-09 04:40   
Székelyföldön voltam, ahol az unokámat kereszteltük. Ebből az alkalomból, mint elképzelhető, elég sok ital fogyott: köményes pálinkát ittunk, és senkinek sem fájult meg másnap a feje, még az italidegen nyugati vendégeknek sem, akik bizony szintén nem takarékoskodtak a köményessel, amit itt lakodalmas pálinkának is hívnak. Tehát leírom, hogyan készül:

Egy liter tiszta szeszből (86-96 fokos) három liter pálinkát kell készíteni, a következő módszerrel: egy kanál cukrot és egy-két kanál köménymagot megpirítunk, aztán rátöltjük a két liter vizet. Majd felforraljuk, és főzzük vagy öt percig. Miután valamennyire lehűlt, hozzáadjuk a szeszt, és üvegekbe töltjük. Két-három nap után felerősödik az íze.

Küldtem a székely köményesből svájci és portugáliai barátoknak is, akik szintén nagyon szerették, és kérték a receptet.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-08 02:11   
Cornish Gamehen á la Andrea:

1 Cornish gamehen
1 evökanál Herbes de Provence
1 kávéskanál garlic powder
8-10 aszalt szilva
so, bors
4-6 szelet vékony breakfast bacon
1/2 cup Marsala
1/4 cup Cognac vagy Brandy

A gamehenböl kiszedjük az apraját a hasábol, jol megmossuk, s meghintjük belül a fele Herbes de Provence-al, soval, s garlic powderrel aztán helyezzük bele az aszalt szilvákat. Kivülröl ugyanugy a Herbes de Provence-al jol meghinteni s a fokhagyma porral, soval s borsal s szépen körültekerni a gamehent a szalonna szeletekkel. Bele helyezni egy magasabb sütötálba s kb. 15 percet sütni a sütöben 350 fokon, akkor villával melléhuzni a szalonna szeleteket, leönteni a Marsala-Cognac keverékkel s 40 percet sütni tovább, idönként meglocsolni a levével.

Nokedlivel szervirozva, mellé salátát. Kiválo friss gombatöltelékkel is, vagy aszalt sárgabarackal is.

A nokedlit magam készitem, személyenként 1 egész tojás s egy pupozott lisztes kanál (1/4 cup), Cuisinartban jol összekeverem s aztán a közben felforralt sos vizbe, nagy lábasra helyezem a Spätzle szaggatot melyet itt is lehet minden speciális konyha üzletben kapni, s lassan tologatom, amig az egész massza átment rajta. Közepes tüzön fözni amig a tetejére nem jönnek, szürökanállal kiszedni öket egy másik tálba, s kis kanál margarinnal összekeverni.

Andrea

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-03 19:21   
Mikrohullám szendvics:

Itt a NordicWare készit mikrohullámsütöbe valo sandwich készitöt, (kicsit s nagyobb méretüt, én föleg a nagyokat használom) s azokat sokszor alkalmazzuk külömbözö meleg szendvicsekre.

Két szelet kenyér, egyik oldala megkenve dusan Pizza sauce-al üvegböl, a másik oldalon elöbb egy szelet sajt, aztán pár szelet Pepperoni (paprikás, füszeres szalámi), összecsukva a sütöt, a mikrohullámban 3 1/2 percig sütjük, kivül ropogos lessz ezzel a speciális bevonatu sütövel.

Svájci szendvics: 2 szelet kenyér, egyik oldalán egy szelet sajt, a másik oldalán egy szelet sonka s azon egy szelet ananász, aki gazdagabban szereti, vajazhatja is a kenyérszeleteket.

Sonkás szendvics: egy szelet sajt, vékonyra szeletelt paradicsom, sonka s majonéz.

Mindegyik 3 1/2 perc alatt sül meg, de arra kell ügyelni, ha az elsö kész s az ember még egyet készit, redukálni kell az idöt, mivel a sütö még meleg, s emiatt hamarabb sül a következö.

A mikrohullámsütö kölömben ideális 1-2 krumplira, ha kell lángosra, vagy szilvás (vagy öszibarackos ) gombocokra. 4-5 perc alatt megfö benne héjában a krumpli, csak arra kell ügyelni, hogy elöbb villával mindkét oldalon beszurkálni, külömben szétmehet.

Andrea

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-08-03 19:09   
Burgonya Gratin mikrohullám sütöben (svájci recept):

4 nagy krumpli meghámozva (3mm)szeletelve
3 evökalál reszelt sajt
1 késhegynyi szerencsendio
so, bors
1 dl tej vagy tejszin
1 egész tojàs
1 evökanál vaj vagy margarin

A szeletelt krumplit egy mikrohullám sütöbe valo mély edénybe helyezzük (itt pl. a Corningware) a sajtot, tojást, tejet s füszereket szintén bele s jol összekeverjük, mixerrel, s leöntjük s krumpli szeleteket vele. Tetövel lefedve magas erösségen 15 percig készitjük a microwave-ben.

"Mikrowellen das neue Kochvergnügen" 1983 Arthur Weidmann AG CH-6052 Hergiswil

Andrea

 
 Tutajos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-21 19:14   
Brassói aprópecsenye

Hozzávalók:

- 60 dkg sertés szűzpecsenye vagy sovány comb,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 20 dkg hagyma,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 1 kávéskanál morzsolt majoránna,
- 80 dkg zöldborsó (40 dkg tisztított),
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 hegyes paprika

Elkészítés:

A húst leöblítjük, szárazra töröljük, és kb. 2-3 cm széles, 4-5 cm hosszú csíkokra felvágjuk. A szalonnát gyufaszál vékonyságú csíkokra metéljük. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát karikára, a fokhagymát vékony szeletekre vágjuk. A szalonnát megpirítjuk, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Rádobjuk a húst, 2-3 percig erős tűzön pirítjuk, majd meghintjük a majoránnával, ízlés szerint sózzuk, erőteljesen borsozzuk, majd lassú tűzön, fedő alatt puhára pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés meleg vízzel vagy húslevessel pótoljuk. Miközben a hús puhul, kifejtjük a zöldborsót, leöblítjük, kevés sós vízzel puhára pároljuk. A petrezselymet leöblítjük, finomra vágjuk. A paprikát kicsumázzuk, ereit-magjait (részben) eltávolítjuk, kisebb kockákra aprózzuk. A puhára párolt húst zsírjára sütjük, hozzáadjuk a leszűrt zöldborsót, utána sózzuk-borsozzuk, összeforrósítjuk, lazán belekeverjük a petrezselymet, végül tálra halmozzuk, és megszórjuk a paprikakockákkal.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-21 19:05   
Irénke,

ma kipróbáltam társbérletem tagjain a brokkolikrémes csirkét. Mivel én a mellehúsát száraznak tartom, ezért annyi változtatással, hogy csirkecombból csináltam. Nagyon finom volt.

Szeretettel

Pompéry Judit

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-19 21:04   
A magyarországi melegre tekintettel üditő, hűtő italok házilag.

Sárgarépás narancs koktél

20 dkg sárgarépa, 2,5 dl tiszta, frissen préselt narancslé, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál folyékony méz, darált mogyoró.

A sárgarépa levét gyümölcs centrifugában kipréseljük. Adunk hozzá tiszta narancslevet, 2,5 dl-t, majd a fél citrom levét és a folyékony mézet. Turmixxal jól összekeverjük. Behűtve tároljuk, mogyoróval megszórva kínáljuk.

Zelleres almalé

1 nagy savanykás alma, 4 szál vastag zellerzöld a levelével együtt, centrifugában kipréseljük. Adjunk hozzá 2 db narancs kinyomott levét, turmixoljuk habosra. A zeller gumót reszeljük finomra, majd egy kanállal adjunk a kész italhoz. Behűtve apróra vágott dióval megszórva kínáljuk.

Uborkás joghurt turmix

1 nagyobb saláta uborkát, 1 csokor zellerzölddel, 1 szál kaporral és 1 gerezd fokhagymával turmixoljuk pürének. Sózzuk majd adjunk hozzá 1 dl jégbe hűtött ásványvizet és 1,5 dl hűtött natúr joghurtot.

Barackos tejkoktél

2 nagy őszibarackot turmixxal pürésítsünk, ízesítjük cukorral és pici őrölt fahéjjal. Öntsük fel 2 dl hideg tejjel és turmixoljuk habosra.

Dinnye turmix

2 rész görögdinnye, 1 rész sárga dinnye, pici vanília aroma, 1 kanál méz. A jól lehűtött dinnyéket turmixoljuk habosra majd ízesítésként adjuk hozzá a mézet és a vanília aromát. Pár csepp tejszínnel keverhetjük.

Nektarin szójatejjel.

3 db érett nektarint héjazzunk le, adjunk hozzá 2 dl jól lehűtött vaníliás szójatejet. Turmixoljuk habosra. Ízesítsük csipetnyi gyömbérrel.

Aromás aperitif

Kb. 1 cm-es gyömbérgyökeret fokhagyma présen nyomjuk át. Tegyük egy pohárba. Adjunk hozzá 1 dl piros grapefruit levét, 1 dl narancslevet. Tegyünk bele jégkockát és jól keverjük el. Néhány perc múlva fogyasztható.

Üdv: Irénke

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-19 20:58   
Néhány kellemes csirkerecept

Baconnal fedett brokkolis csirke

Hozzávalók: 4 szelet csirkemell filé, 20 dkg brokkoli, 1 citrom leve, só, örölt bors, szerecsendió, vaj, 1 tojás, 2 evőkanál szója granulátum (füszeres vízben előáztatva), 8 dkg füstölt karaván sajt, 8 szelet kemény sajt, 8 szelet bacon szalonna.

A brokkoli rózsákat sós, citromleves vizben háromnegyedig megfőzzük, majd leszürjük és jól lecsepegtetjük. A csirkemell filét sóval, borssal szerecsendióval izestve, forró vajon hirtelen pirosra sütjük. A sütőedényt kivajjazzuk és az elősütött csirke szeleteket sorba rendezzük. A leszűrt brokkolit elkeverjük a tojással, az előzőleg beáztatott és leszűrt szójával. Izesítjük borssal, sóval, kockára vágott füstölt sajttal. Minden szelet húsra teszünk egy nagy kanálnyi adagot. Beboritjuk vékony szelet sajttal és a tetejére 1-2 szelet bacon szalonnát teszünk. Forró sütőben addig pirítjuk, mig a sajt megolvad és a szalonna megpirul. Bazsalikomos párolt rizzsel kináljuk.

Csirke brokkoli mártásban

Hozzávalók: 40 dkg csirke mell, 1 evőkanál vaj, 30 dkg brokkoli, 2 dl sűrű tejszín, őrölt bors, szerecsendió, 5 dkg reszelt pannónia sajt. A csirkemellet csikokra vágva, forró vajon fehéredésig sütjük, megsózzuk. A brokkolit sós vizben puhára főzzük, majd leszürjük. A brokkolit turmixoljuk, elkeverjük a tejszinnel. A mártást ízesítjük sóval, borssal, szerecsendióval, reszelt sajttal. Az előkészített húsra öntjük és jól összeforraljuk. Kifőtt tésztával kináljuk.

Üdv: Irénke

 
 Oleander  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-16 03:47   
Kedves Irenke es Fredi,

koszonom a valaszokat. Az egres szosz nagyon jol hangzik, ezt fogom elkesziteni a leves helyett. A levest majd legkozelebb (ha kapok ujra egres befottet. Egyebkent nem boltban vettem, hanem egy magyar kifozdeben itt a kozelemben, tartanak egy-ket otthoni dolgot).

Mivel a fiam vegetarianus, en is egyre jobban raszokom a hus-mentes etkezesre.

Irenke, ha egyszer ugy adodik, be tudnal iktatni par konnyen elkeszitheto veg. receptet is? A fiam megy vissza Eu-ba, egyedul leszek es nem akarok tul sokat bajlodni fozessel, bar tudok es szeretek - ha nem kell minden nap.

Megegyszer koszonet!

Judit

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-13 22:52   
Örültem a konyhára érkezett leveleknek.

Most próbálok válaszolni a kérdéseitekre.

A gyümölcs mártásokba általában én is pudingot használok, mert az állaga és az íze is jobb. Egresből lehet még készíteni nagyon jó szószt, amit édesen és naturan húsokhoz lehet fogyasztani.A natur változathoz étkezési keményítőt használok.

Az egres nevének sok népies változata van. Tájegységenként változó. Mi általában piszke szószként ismerjük. A köszméte nevet is sokfelé használják.

Egres mártás

50 dkg érett egrest, lehet sárga (Pallagi óriás) vagy a piros színű (Piros ízletes)annyi vizzel ami éppen ellepi felöntjük. Teszünk bele 2 e kanál cukrot, pici sót, néhány szegfűszeget, kis darab fahéjat. 5-10 percig forraljuk amig puha lesz. Jobb ha szét van főzve. Egy csomag vaniliás pudingot elkeverünk kevés tejjel, majd a megfőtt egreshez adjuk, lassú forralással besűrítjük. Ha szükséges még tejjel higítjuk. Jól kiforraljuk és hidegen vagy melegen desszertként kináljuk.

Ha kihagyjuk az ízesítőket, csak pici sót teszünk bele, felforralás után 1 tejfölbe elkeverünk 2 evőkanál ételkeményítőt, ezzel sűrítjük be a mártást. Kicsit savanykás mártást kapunk natur főtt vagy sült húsokhoz kináljuk.

Lestyán (Levistikum officinale) maggi növényként ismert. Levelét használjuk különböző levesekbe, vagy csirke és vegyes zöld salátákba. Magja brandy-ba áztatva nagyon jó gyomorrontás ellen kortyonként.

Tárkony(Artemisia dracunculus). Illatos különleges aromája minden savanyú és tejföllel készült étellel jól harmonizál. Tárkonyos csirke, bárány, nyúl ismeretes. Nagyon kellemes ízű olaj is készíthető vele. Levelének forrázata elősegiti az emésztést.

Mindkét növény télálló, ezért javaslom hogy faiskolai árudákba (nursery garden) keresetek friss cserepes magoncokat, általában a gyógynövények között tartjak. Ha a latin néven keresitek, biztos megtaláljátok. Ezek jól nevelhetők teraszon és egyéb helyeken, igy mindig kéznél van a friss növény. Két éves korra már erőteljes növénnyé növekszik. A tárkony 1m felett, a lestyán 60-80 cm. Gondoskodni kell az átültetésről nagyobb cserépbe.

Üdv: Irénke

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-13 11:39   
Kedves Kató !

Köszönöm a jó tanácsot. Ha elfogyott a hozott készlet, a tanácsod alapján helyben megpróbálom beszerezni.

Frédi

 
 tasiordog  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-13 11:21   
Fredi!

a tarkonyt Taragon-kent keresd, frisset meg en sem talaltam, de a szaraz is megteszi. A leustyan vagy leostyan meg Lovage. Eleg ritka, de fuszer szakuzletben biztosan megtalalod.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-13 10:20   
Kedves Judit!

Itt Erdélyben készítik az egresszószt is. Persze nagymamámat kellene megkérdeznem, hogyan. Irénke biztos tudja. Ribizliszósz is van.

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-13 07:16   
Kedves Judit !

Én ugyan a konyhaművészethez nem értek, még egy rátottát sem tudok elkészíteni, mégis megörvendeztetett írásod azzal főleg, hogy az "egres" szót használtad a sokkal elterjedtebb köszméte, vagy pöszméte helyett.

Különben én is szeretem az egreslevest, csak a gyomrom nem mindig birja a savassága miatt.

Ismered a tárkonylevest? Az is egy gond, mert a tárkonyt Erdélyből kellett beszereznem, itt nem találtam, pedig van német neve is. (Estragon)

Üdv. Frédi

 
 Oleander  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-13 03:59   
Nemreg vettem egy uveg egres befottet, nosztalgiabol, mert itt Sydney-ben ugyan minden van, de egres es soska nem nagyon.

Olvastam az egres-leves receptet, vegso soron ezt fogom felhasznalni, de azon tunodom, vajon mi mast lehetne meg egresbol kesziteni? Van valakinek otlete? Nem szeretnem ezt a ritkasag szamba meno egrest itt elpazarolni arra, hogy bumm, csak ugy megeszem ahogy van...

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-13 01:03   
Ágnes üzenete:


A pogácsák nem dôlnek el a sütésnél, ha a tepsiben legalább tíz percig kelnek.

Könnyebb és szaporább a fasírt, ha a tojásfehérjét felverve keverjük a masszához.

A gyümölccsel töltött tésztákban nem száll le a gyümölcs a sütemény aljára, ha előbb lisztben megforgatjuk.

Nem esik ki a velő a velőscsontból, ha főzés előtt mindkét végét besózzuk.

Nem spriccel ki a konzervétel leve, ha a vízben való felmelegítés után kissé ferdén tartjuk és úgy bontjuk fel a dobozt.

Ha a porcukor vagy a só csomós, kemény lett, a zacskóba tegyünk egy darab friss kenyeret és zárjuk le.Néhány óra múlva a cukor vagy a só használható lesz.

 
 Agnes  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-12 21:38   
Irénke!

A gyümölcslevesek készítésénél a lisztet vaniliás pudingporral helyettesítem, nagyon fínom!

Üdv. Ágnes

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-06 10:54   
Zsuzsa!

Nagyon örülök, hogy az utmutatások alapján sikereket értél el. Igen a kecőce leves egyfajta gyümölcsleves, csak egy régies változata. Ha jól emlékszem az Erdélyi küküllő mentén főzik ilyen módon.

Néhány modern kori recept

Gyümölcsidényben finom, üdítő a gyümölcsleves. Tálalhatjuk melegen is, de ilyenkor nyáron a legjobb jól behűtve, hidegen kínálni. A gyümölcsleveseket nem rántással, hanem tejfeles vagy tejszínes habarással sűrítjük.

Hideg málna leves

Hozzávalók:
40 dkg málna
15 dkg porcukor
1 dl víz
2 dl finom, édes, vörösbor
citromlé

Elkészítés:
A málnát kiválogatva, megmosva szórja meg kb. 10 dkg porcukorral, hűvös helyen hagyja állni. 10 dkg málnát tegyen félre és jól hűtse le. A maradék cukrot a vízzel főzze fel, majd adja a málnához és turmixolja össze. Öntse hozzá a vörösbort, citromlével ízesítse. Adja hozzá az egészben hagyott málnát, néhány óra alatt jól hűtse be. Csészékbe adagolva kínálja.

Meggyleves

Hozzávalók:
50 dkg kimagozott meggy
15 dkg cukor
fahéj
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt

Elkészítés
A meggyet 1,5 l vízben , cukorral, fahéjjal ízesítve főzze a forrástól számítva 5 percig. A tejföllel keverje simára a lisztet és óvatosan öntse a leveshez. Néhány percig forralja és melegen vagy hidegen tálalja.

Egres leves

Hozzávalók:
50 dkg egres
5 dkg vaj
2 dl tejszín
1 tojás sárgája
10 dkg cukor

Elkészítés
A megtisztított egrest a vajban addig párolja, míg a szemek szétpukkantak, ekkor engedje fel 1 l vízzel, ízesítse a cukorral és forralja fel. A tálaló edénybe tegye a tojás sárgát, keverje el a tejszínnel és erre szedje a forró levest. Melegen és hidegen is kitűnő.

Üdv: Irénke

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-06 04:23   
Kedves Irénke! Útmutatásaid alapján ujabb sikereket értem el a konyhában: kipróbáltam a sóban sült csirkét, nagyon fínom volt.

Mondd, ez a kecőce leves nem azonos a gyümölcslevessel? Úgy emlékszem, nagymamám így készítette az almalevest is.

Még valami: múltkorjában megígérted, hogy lerántod magadról a leplet. És bemutatkozol a Bemutatkozás topikban, a Mi vagyunk! fórum alatt.. Hát ez még nem történt meg.

Várom kiváncsian,

szeretettel, Zsuzsa

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-07-03 10:41   
Néhány érdekes receptet osztok meg veletek, egy 1916. évi szakácskönyvből.

Üdv: Irénke

Fűleves

Végy levesnek való közönséges füveket, úgymint pitypang, porcfű, tyúkhúr, vadsóska. Mosd meg, válogasd át, vagdalt apróra. Tedd egy lábasba, egy kevés vajjal, fedd be, és párold 5 percet. Adj hozzá egy kanál lisztet, hagyd még párolódni, tölts rá 1 1/2 l finom húslevest. Fűszerezd sóval és szerecsen-dióvirággal. Mielőtt tálalnád végy 5 tojás sárgáját, 2 kanál tejfölt, egy darab vajat, habard össze jól. Erre öntsd a forró levest, és tálald pirított zsemlyekockával.

Kecőce leves

A meggyet csumájától tisztitsd meg és kevés vízzel főzd meg. Tégy bele cukrot, amennyit kíván, a magvát szedd ki, ha akarod. Végy kemény tejfölt, és lisztet kavard meg egy edényben, töltsd rá a meggyre s hagyd megforrni. Szeletelj meg egy zsemlét, pirítsd meg, tedd leveses tálba, erre öntsd a meggyet. Kecőcét készíthetsz cseresznyéből is.

Suhantott leves

Végy egy darab friss szalonnát, vágd apróra, pirítsd sárgára. Végy hozzá apróra vágott vöröshagymát, egy kanál csörmepaprikát (pirospaprika), pirítsd meg és ereszd fel sós vízzel. Aztán főzz bele néhány kanál tarhonyát, puhára. Adj hozzá 3 kanál tejfölt és tálald föl.

Béka leves

Nyúzd meg a friss békát és csak a combját használd fel. Olvassz egy lábasban egy darab vajat, tégy bele apróra vágott hagymát, petrezselyemzöldjét, tedd bele a jól kiáztatott békacombot. Párold meg puhára, szórd meg liszttel, tégy bele szerecsen-dióvirágot, ereszd föl húslével. Ha fölforrt tégy bele tejfölt. A forró levest szedd vajas szarvastésztára.

Leves aranyos szeletekkel

Négy tojást kavarj fel sóval, aztán végy hosszúra metélt zsemlye szeleteket. Mártsd fejbe, a felvert tojásba, onnan zsemlemorzsába. Tedd zsírral telt serpenyőbe és süsd aranysárgára. A megsült szeleteket tedd tálba, önts le fehér húslevessel, tégy rá petrezselyem zöldjét.

Gesztenye leves

Egy kiló gesztenyét meg kell sütni, héjától megtisztítani, és mozsárban finomra törni. Aztán tedd a gesztenyét tiszta levesbe, hagyd megfőni. Szűrd leveses tálba amibe 3 tojás sárgáját elkavartál. Adj hozzá egy csésze jó tejfölt.

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-29 20:44   
A saláták a reform konyha fontos elemei. A nyers zöldségek a sok vitamin és ásványi anyagok fő forrása. A zöldsalátákat készíthetjük dresszinggel, öntettel és egyéb mártásokkal.

Dresszinges csirkesaláta

Hozzávalók:

1 nagyobb csirke mell filé

őrölt zöldbors
2 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
1 nagy fej jégsaláta
2 szem paradicsom
1 fej lila hagyma
1 zöld színű kaliforniai paprika
1 dl olíva olaj
10 db fekete olajbogyó
2 szál friss bazsalikom
petrezselyem levél
Dresszing:
1 citrom leve
1 kávéskanál só
2 kávéskanál cukor
1 csomag friss kapor

A csirkemell filét fűszerezze sóval, borssal és aprított fokhagymával, kevés vajon süsse pirosra. Kihűlés után, vágja kis kockákra.
Cukor, só, citromlé keverékéből készítsen kellemes dresszinget. Ízesítésnek adjon hozzá aprított friss kaprot. Rövid időre tegye a hűtőbe. A jégsalátát tépkedje kis darabokra. Paradicsomot vágja kis kockára. A lila hagymát vékony karikára, a zöld színű kaliforniai paprikát csíkokra vágja. Rendezze egy mély salátás tálra és öntse le az előkészített dresszinggel. Locsolja meg olíva olajjal és óvatosan keverje össze. Tetejére szórja a csirkemell kockákat. Tetejére díszítésnek néhány olajbogyót, apróra bazsalikom és petrezselyem levél. Jól behűtve kínáljuk.

Saláta mix feta mártásban

Hozzávalók:

1 közepes kígyó uborka
1 nagy kaliforniai piros paprika
1 fehér paprika
2 nagy paradicsom
1 fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
Mártás hozzávalók:
1 kis fej lila hagyma
1/2 uborka
15 dkg feta sajt

cukor
1/2 citrom leve
1 kanál olíva olaj
örölt zöldbors

A salátába kerülő zöldségeket vágja 1 cm-es kockára A fokhagymát zúzza pépesre. Sózza meg, hagyja állni, majd a levétől szűrje le.
A mártáshoz a zöldségeket vágja apróra, sóval, cukorral citromlével , olíva olajjal locsolja meg, őrölt zöldborssal ízesítse.
Mikor kevés levet engedett az egészet turmixolja össze, belevegyítve a feta sajtot is.

Keverje krémesre. A zöldségeket és a mártást vegyítse össze, majd jól behűtve kínálja. Önálló ételként vagy sültek mellé kitűnő.

Zöldsaláta "12"

Hozzávalók:

1 fej Lollo Rossó saláta
kapor
1 csokor édeskömény levél és szára
1 csokor petrezselyem levél
2 szál zeller levél
1 csokor koriander levél
1 csokor bazsalikom levél
3 szál fokhagyma zöld levél
4 újhagyma szárával
1 csokor metélőhagyma
1 kis csokor kerti zsázsa
1 marék spenót
Öntet:
2 citrom leve

2 kávéskanál cukor
1 dl olíva olaj

A salátát vágja csíkokra, a zöldfüveket nagyon apróra. Tegye egy mély salátás tálba, majd keverje össze. A sót, cukrot keverje el az olíva olajjal és a citrom levével olvadásig.

Vegyítse a salátához, és jól behűtve kínálja.

Üdv: Irénke

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-22 20:46   
Egy kis eszmefuttatás a halászléről és eredetéről.

A halászlé mint olyan, főzési technológiájában, izében, nagyon sokféle van. Az igazi halászlé, a halászok által főzött lé volt, amit munka közben, egyszerű és mindig kéznél levő eszközökkel, alapanyagokból főztek.

Időben nem kell messzire menni, mivel a paprika mint fűszer, a XVIII.sz második felében terjedt el. Igy a halászlét sem kereshetjük korábban. De meglepő hogy csak jóval későbbi eredetre mehetünk vissza.

Cziffra István 1829-es szakácskönyvében emlit ugyan egy halász-hal cimű receptet, de ez nem hasonlit a mai halászlére. Ez sárgás rántással, zöldpetrezselyemmel, kakukkfűvel, citromhéjjal készült. Erzsi néni, 1894-ben megjelent hires szakácskönyvében 100-nál is több halkészitési receptet ajánl, de halászlé nincs közötte. Rézi néni, 1871-es Szegedi szakácskönyvében "halpaprikás halászosan" cimmel közli a halászlé elkészitésének módját.

Az ujabb kori szakácskönyvek már bőségesen emlitenek halászlé recepteket. A nagy inyesmester Magyar Elek halászléi sokban eltérnek a nép dunai-tiszai főzési eljárásoktól, de sokban meg is egyezik. Régi irásos feljegyzések szólnak különböző halász levekről.

"1855-ben a Tisza melléki feljegyzésből: a halász lev-et többféle halból készitették, ugymint pontyból, csukából, angolnából, kecsegéből, melyeket apró darabokra vagdalnak, sóznak, paprikáznak, hagymával meg egy kevés babérlevéllel keverve magok leviben főznek."

"1863 -as Komáromi beszámoló ekképpen emliti: Ponty, harcsa, kecsege, vöröshagyma, só és paprika kell hozzá. Többnyire halásztanyákon fogyasztják, ritka, aki maga is nem tud késziteni. Ezen elkészités egyedül Komáromban és Szegeden honos"

Sok ismert irónk, mint Gárdonyi, Mikszáth, Tömörkény, Móra Ferenc is megirja a dicső halászlé készitést, olyan módon, hogy a halvért, tiszai vizet, halszeleteket milyen gondosan helyezzük a bográcsba, de a főzési technológia nem ismerhető fel.

Nagyon sokféle változat alakult ki az idők folyamán. Meg kell különböztetni a halászok szabadtéri és háziasszony konyhájában készült halászlét. Ugyanilyen különbözőségek vannak a földrajzi tájak között is. Más a tiszai, dunai, balatoni stilus, sőt megkülönböztetünk a Duna szakaszain belül is változatokat. A klasszikus dunai halászlét Budapesttől a Vaskapuig, pontosabban - Budapest, Dunaföldvár, Belgrád, Apatin vonalon. Viszont Komáromban, a Duna deltában már egészen más. Itt még szokásos a babérlevél izesités, de Baján már kiment a divatból. Az alaptörvény - egyetlen edényben, a legegyszerűbb módon készült a halászlé a Duna és a Tisza mellett. A Duna középső szakaszán, a lé volt a döntő főszereplő. Mindent vegyesen a bográcsba raktak és addig főzték, mig sűrű lének állt össze. Hogy kellően tartalmas és laktató legyen metélt tészával fogyasztották. Az Al-Dunánál a fűszerezés került előtérbe. Babérlevéllel és ciberével savanyitva, valami pikáns különlegesség került ki a bográcsból. A Balaton mellett a leves szerűség volt a fő szempont, igy vált a balatoni halászlé az Európai hallevesek egyikévé. A Tisza mellett a Körösök és a Maros partján a szilárd halhús dominált. Innen alakult ki a az apróhalból, hagymával készült alaplé, és ebbe főzték a halszeletet.

A Tiszai halászlé: alaplevet főznek, fűszerek nélkül, vizben a hagymát, hal fejet, farkat. Majd átpaszirozva, füszerekkel izesitve, felhigitják és ebbe főzik a szeleteket. Pompás étel ez, de inkább halszeletek izes lében névre hallgat. A Dunai halászlé megőrizte a legegyszerűbb főzési módot, amiben inkább a sűrű lé dominál, feláldozva a hal szeleteket is. Apróra vágott hagymát, halfejet-farkat, majd a szeletek egyszerre a bográcsba, hideg vizzel felöntve, lobogva főzni 30-35 percig. A paprika felét forráskor, majd a főzés végén a másik felét adjuk hozzá. Tejet, ikrát a főzés félidejében kell beletenni. Talán ez utóbbi felel meg a mai kor követelményinek, mert igy lehet utolérhetetlen izharmóniát elérni a legjobban. Aki egyszer kóstolta az igazán Dunai halászlét, ritkán mond le erről a felséges ételről.

Remélem sokan kedvet kapnak egy halászlé főzéshez. Egy jó kerti parti elmaradhatatlan magyaros étele.

Üdv: Irénke

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-21 23:30   
A lazac angolul = salmon.

Jó étvágyat hozzá!
Irénke

 
 Nostradamus888@yahoo.com  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-21 23:19   
Szia Irenke!

-"Lehet 1 kerdesL tobb...?" NemTom (sajna), hogy mi a lazac angolul...? +probalok utananezni! -A 7vegen bejaccom, az egyik receptedet, majd +irom miyen lett...! "Njoy da week-end!"

ALL OF U!

~Istvan~

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-20 23:50   
A muzsdét én is ismerem, és szeretjük.

Kukorica lisztben sült pisztránghoz szoktuk enni a Gyilkos tó környékén. Ott a halneveldében a férjem fogja a halat, kézzel !! De itthon a füszeres lazachoz sem megvetendő étel.

Fűszeres lazac

A lazac törzseket tenyérnyi szeletekre vágom, majd besózom. Én mindig a nagy lazacokat vásárolom, 3 kg körülit, ennek zamatosabb a húsa. Készitek egy füszeres lisztet. Sima liszt, kevés tengeri só, 1 kiskanál pirospaprika, gyömbér, szerecsendió, őrölt zöldbors. Ezt jól összekeverem, majd a lecsepegtetett halszeleteket belehempergetem. Forró vajon hirtelen kisütöm, mindkét oldalán pirosra. Párolt zöldséggel és muzsdéval leöntve nagyszerű.

Akik nem ismerik a muzsdé a következőképpen készül.

Jó sok fokhagymát összepréselünk. Sóval, borssal, citromlével és olajjal habosra keverjük. Mártásként halételekhez kitünő.

A filézéskor keletkező lazac csontokból és a leeső darabkákból nagyszerű halászlé főzhető.
Az inyenc családom örömére. Legközelebb leirom.

Üdv: Irénke

 
 Nostradamus888@yahoo.com  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-06-20 08:01   
Halliho Irenke!

Haaat igN..., nem birok lepest tartani veled...! Koszike az ujjabb recepteket, feltetlenul kiprobalom a marhacombot, es a soban sult csirket is! En (mi) ugy csinaljuk a csirket, mint Varadon az "Avicola"-ba arultak, es pedig "mujdei"-jel (fokhagymale) ontozom idonkent. A felesegM meg +tolti es ugy suti ki, de feltetlen +probalom a soba sultett is!

Veget ert a moka mara..., bezart Miki moka tara! "B good!" G>B>U!

~Istvan~

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó