2022. június 30. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Magyar konyha
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 )
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-21 21:53   
Az igazi magyar vendégfogadás nem múlhat el pogácsa nélkül. Elodeink kememcében sült pogácsával kinálták a vendégeket. Ma ismét reszeneszánszát éli a régi ételek felelevenítése. Ezen ételek nagyon jó ízűek, ha igazi fa fűtésű kemencében sütjük. A pogácsa illata ize, a fa füstös illatától lesz kiváló. A mai modern háztartásokban nem igazán találunk kemencét, igy ezen receptek nagyszerűen készithetők a gáz illetve villanysütőkben is. Ajánlom mindenki figyelmébe, a világ bármely pontján él is, vigyen egy kevéske magyaros izt, és illatot a konyhájába. Bár vannak országok,mint pl. Dél-Afrika, ahol nem lehet sem töpörtyűt sem zsirszalonnát kapni, de a kisütött bacon szalonnából is közel olyan jó izt kaphatunk mint a hagyományosból.

Töpörtyűs pogácsa

Hozzávalók: 1 kg liszt, 10 dkg zsir, 15 dkg töpörtyű, 5 dkg só, 5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 6-7 dl tej.

Vajas pogácsa

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 5 dkg só, 5 dkg élesztő, 10 dkg cukor, 6-7 dl tej, reszelt sajt a tetejére.

Krumplis pogácsa

Hozzávalók: 1 kg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg főtt krumpli áttörve, 5 dkg só, 5 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 6-7dl tej, tetejére köménymag.

Vaj, zsir, illetve töpörtyű nélkül összegyúrjuk a hozzávalókat, nem túl kemény tésztává. Lisztezett deszkán, kb 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk. Ekkor a zsiros hozzávalókat egyenletesen elkenjük a tésztán, majd elkezdjük hajtogatni és elnyújtani, háromszor, közben meleg helyen pihentetjük. Az utolsó elnyujtáskor a tetejét bevagdaljuk kockásra éles késsel. 1 dl vizhez adunk egy kávéskanál sót és ezzel kenjük meg a tetejét. Végül normál méretű pogácsákat szaggatunk, egyenletes tűznél pirosra sütjük. Sütés közben kicsit még kelnek, ezért kis távolságot hagyjunk a pogácsák között.

Forrón egy kosárba szedjük, konyha ruhával betakarjuk. Néhány perc mulva kináljuk.

Üdv: Irénke

 
 Puskásné  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-21 15:01   
Kovászos uborka

5 l-es üveg aljára teszünk 1 csokor friss kaprot. Az üveget telerakjuk közepes nagyságú uborkákkal, megmosva, végeit levágva, oldalán kissé bevagdosva. Csak a fürtös uborkát használjuk, a kigyó nem igazán jó. 4 evőkanál sót szórunk rá, majd felöntjük forrásig hevitett vizzel. A tetejére szalvétába csomagolt 1 szelet fehér kenyér kerül. Kistányérral letakarva meleg helyre állítva érleljük, de ne a tűző napon. Érési idő kb. 3-4 nap. Akkor jó, mikor a közepe is érett. Ekkor a kenyeret kivesszük, 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.

Jól behűtve másnap már fogyaszható.

Üdv: Puskásné Irénke

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-16 22:00   
Könnyű salátákat ajánlok mindenki figyelmébe, amivel kellemessé, változatossá tehetjük az étkezéseinket.

A zöldség saláták könnyebben emészthetők, jóhatással vannak az egész szervezetünkre.
Némelyek fogyókúrás programba is beilleszthetők.A nyári melegben üditően hatnak.

Óriás babsaláta

Hozzávalók . 20 dkg száraz bab, só, 3 babérlevél,4 kanál borecet, vagy citromlé, 1 nagy fej hagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 cső piros, 1 cső zöldpaprika, 4 kanál olívaolaj, őröltbors, chili.

A babot előző este beáztatjuk, másnap sóval, babérlevéllel puhára főzzük. A főzővizet leszűrjük, majd borecettel vagy a citromlével meglocsoljuk, benne hagyjuk kihűlni. A hagymát vékony szálasra vágva besózzuk és állni hagyjuk. Később a sós léből enyhén kinyomjuk. A babhoz adjuk a vágott petrezselyemmel együtt. Oliva olajjal meglocsolva, ízesítjük borssal és aki szereti a chilivel. A piros és zöld paprikát vékony csíkokra vágva keverjük a salátába. Összekeverve, rövid hűtés után natúr húsok mellé vagy önállóan friss kenyérrel fogyasztjuk.

Édeskömény naranccsal

Hozzávalók: 5 db édeskömény gumó,2 citrom leve, só, őrölt fehérbors, 2 gerezd fokhagyma, 4 kanál olíva olaj, 2 kis narancs,2 dl natúr joghurt, kevés pirospaprika.

Az édesköményeket megtisztitva nagyon vékony szeletekre vágjuk. Azonnal bőven citromlével meglocsoljuk. Sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymát adunk hozzá. Olivával meglocsoljuk. Fél órát pácoljuk. A levélnyeleket félretesszük. A narancsokat meghámozzuk, a fehér részt gondosan eltávolítjuk, nagyon vékony karikára vágjuk. A joghurtot paprikával és sóval ízesítjük.
Tálalásnál sorba rendezzük a narancs és a pácolt kömény szeleteket, ráöntjük a páclevet majd az izesített joghurtot. Tetejére édeskömény leveleket szórunk összevágva. Csirke húsok mellé kináljuk.

Cukkini saláta

Hozzávalók :2 db kis cukkini, 1 dl olaj, só, fél citromleve, mártás: 4 evőkanál olaj, 1 citrom leve, 1 kis kanál mustár, 1 kiskanál cukor, 1 fej vöröshagyma, örölt zöldbors, pirospaprika, 1 csg kapor.

A cukkiniket meghéjazzuk, fél cm-es szeletekre vágjuk. Olajban , kevés vízzel, citromlével, sóval fedő alatt megpároljuk. 10 perc. Közben olajjal, citromlével, mustárral, kevés cukorral salátaöntetet készítünk. A párolt cukkini szeleteket leszűrjük és lehűtjük, majd tálba rendezzük, megszórjuk a reszelt hagymával. Leöntjük a mártással, őrölt zöldborssal és pirospaprikával szórjuk meg. Apróra vágott kaporral díszítjük. Jól behűtve kínáljuk. Ugyanígy készíthetjük a nyers cukkiniből is, nagyon vékony csíkokra vágjuk, leöntjük a mártással, fűszerezzük.

Márványos cikória, rákkal

Hozzávalók: 8db cikória, 4 paradicsom, 1 zöldpaprika, 15 dkg apró garnélarák, só, bors, 10 dkg márványsajt, 3evőkanál tejszín, 2 e kanál olivaolaj, 2 evőkanál majonéz, 1 kis kanál mustár, 2 gerezd fokhagyma, kevés citromlé, só, bors.

A cikóriákat megmossuk, alsó keserű végét levágjuk és vékony gyűrűkre vágjuk. A paradicsomot kockákra, a zöldpaprikát karikára vágjuk. Egy mély salátástálba tesszük, hozzáadva a konzerv vagy megfőzött rákot. Sózzuk, borsozzuk jól elkeverjük. A mártáshoz a márványsajtot villával összetörjük,elkeverjük a tejszínnel, olajjal, majonézzal. Mustárral, citromlével, zúzott fokhagymával, sóval, borssal fűszerezzük. Ráöntjük a salátára, majd 1 órára behűtjük, hogy az ízek alaposan összeérjenek. Vajas krutonnal és vörösborral kínáljuk.

Körtesaláta

Hozzávalók: 4 nagyobb körte, 1 evőkanál cukor, 1 zellergumó, 20 dkg pulykasonka, 1 marék mogyoró, 2 kis tubus majonéz, 4 evőkanál tejszín, 1 citrom leve, só, cukor, 1 csg petrezselyemzöld.

A meghámozott körtéket 8 szeletre vágjuk, magházát kivájjuk. Kevés cukros vízben 5 percig pároljuk. A léből kivéve hűlni hagyjuk. A zellergumót gyufaszál vastag csíkokra vágjuk sonkát szintén. Mindent a salátás tálba készítünk, hozzáadjuk a kihűlt körtéket és apróra vágott mogyoróval szórjuk meg. A majonézt a tejszínnel, citromlével, sóval, cukorral elkeverjük a salátára öntjük, lazán elkeverjük. Tetejére vágott petrezselyem zöld kerül. Reggelire kínáljuk, friss magos kenyérrel.

Üdv: Irénke

 
 gergo  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-16 01:01   
Kedves Listatarsak,
valaki le tudna irni reszletesen a kovaszos uborka receptjet?
Koszonom,
Gergo

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-06 20:25   
Magyaros receptek
Libamájjal rakott vadtorta

Hozzávalók: személyenként 2 szelet fiatal szarvas gerinc, 5 dkg érett libamáj, kevés piros és zöld őrölt bors, só, 1 dl fehér bor, 1 evőkanál vaj, zöldségek a körethez, sárgarépa, cukkini, brokolli, vaj,
Mártás: 1 kis fej lila hagyma, 2-3 babérlevél, csokor friss Kakukkfű, 1 dl vörösbor.

A szarvas gerincet kicsontozzuk és ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Kiklopfoljuk és fűszerezzük sóval és a piros és zöld borssal. Forró vajon a hús szeletek mindkét oldalát pirosra kisütjük. A libamáj szeleteket is a hús zsiradékjában hirtelen átpírítjuk. A két hús szelet közé tesszük a máj szeletet és a sorok között újra fűszerezzük. Fehér cérnával összekötjük a szeleteket, mint egy csomagot, hogy szét ne csússzanak. A maradék zsiradékba tesszük a csomagot, a fehér bort aláöntve sütőben sütjük. A hús minőségétől függően ez 30-50 perc. A megpuhult húst kivesszük a zsiradékból, melegen tartva pihentetjük. Elkészitjük a mártást. A forró sült zsiradékot izesítjük apróra vágott vöröshagymával, babérlevéllel, kakukkfűvel. Felöntjük a vörösborral, majd addig forraljuk, míg sűrűsödni kezd. Átpaszirozzuk és még egyszer jól felforraljuk.
Különböző színű zöldségeket előkészitünk a köretnek. Hámozó késsel hosszú csikokat vágunk a sárgarépából, cukkíniből, vékonyra vágjuk a brokollit. Forró sós vízben blansirozzuk, hideg vízzel leöblítjük, hogy élénk színe megmaradjon, forró vajon átforgatjuk. A melegen tartott húsról leszedjük a zsinórt, ketté vágjuk mint a torta szeletet. Mellé rendezzük a a blansirozott zöldségeket, leöntjük a mártással.
Körítésnek apró burgonyákat sütünk ki olajban. A maradék mártást külön edényben tálaljuk.

Üdv: Irénke

 
 sagizsu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-05-03 22:21   
Szia Irenke!

Irj nekünk nehany bevalt, erdekes, egyszerü receptet.
Zsuzsa

 
 Irénke  módosítás |   válasz erre |   profil |  2002-04-26 21:04   
Georgenak üzenem, hogy ha szeretne a felesége megismerkedni a magyar konyhával, irjon a cimemre és szivesen segitek. Megtanitom a Magyar konyha rejtelmeire, csere alapon.
Engem szintén érdekel a világ konyhája, szivesen ismerkedem a nemzetek ételeivel.

 
Ugrás a ( előző lap 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 )
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó