2022. január 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> A Magyar Világkapcsolat >> Magyarság-konferencia Clevelandben
Új topik indítása   Üzenet küldése
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-07 02:55   
2003-12-04 19:34, husikamm:


Husi,
Félreértettél, azt hiszem. Az alábbit
tartom kicsinyes személyeskedésnek:

"A konferencia részvevoi úgy értékelik, hogy azok a személyek, akik az elmúlt évtizedben Magyarországra hazatérve politikai szerepet vállaltak nem képviselték az amerikai magyarságot."

(mert a mostani clevelandiak igen??? Egyetlen amerikai magyart sem ismerek, akinek kikérték a véleményét.)

 
 husikamm  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-06 03:34   
Apropo, állampolgárság.
Azok az itt élô magyarok, akik már kanadai állampolgárok és egyben magyar állampolgárok, akik nem mondtak le a magyar állampolgárságról, mert nem voltak rákényszerülve politikai okok miatt, stb - nem sorolom -, azok gyerekei is magyar állampolgárok lehetnek a kanadai mellett is, semmi akadálya csak kérvényezni kell a konzulátuson, a papirok beszerzése mellett be kell fizetni az összeget, és kell várni mig megjön. Ide vágodik az hgoy ha valakinek a felmenôje magyar állampolgár, az megkapja. Itt kint ez tökéletesen müködik, csak erdélyben, felvidéken, kárpátalján senki ezt nem probálta ki még (plusz rettenetesen ellene vannak), pedig ugyanaz a jog, ezért dolgozik ezen az MVSZ. Itt müködhet, otthon nem? Arról ne is beszélve, hogy a kisebbségben élô románok jogosultak a román állampolgárságra, horvatok is és a szlovákok is.
Az igazság kedvéért viszont meg kell mondjam, tény hogy az MVSz polgári szervezet. Nincs különösebb joga csak mondjam ugy "másod-rangban" beleszólnia a politikában ("befolyásolhatja" a politikusokat, kérhet). Ha viszont ujra politizálni kezdenek, újra elhatárolódunk egymástól.


++++

Most pedig csak egy olasz példa az állampolgársággal. Az aki olaszországban él kijavithat engem, illetve alátámaszthatja, én igy tudom az itt élô - kanadai állampolgár - sógornômtôl, kinek szülei olaszországból jöttek.
A szülôk mivel olaszországból jöttek a háború után, valamiféle politikai ok miatt, elvesztették az olasz állampolgárságukat. Olaszországban most lépett életbe egy törvény ami kimondja hogy: azoknak a gyermekeknek, kiknek szülei elvesztették az olasz állampolgárságukat, mostantól fogva az új törvény által - olasz állampolgárok lehetnek, mivel a gyermek nem hibás a szülô plusz az akkori politikai helyzetért. Tehát aki vágyik olasz állampolgár lenni, az most már megkaphatja. Ezért az én sogornôm, aki már itt született, meg fogja kérelmezni az olasz állampolgárságot. Sôt a sógorom is, aki már itt született viszont litván szülôk gyermeke, ô is megkérelmezheti felesége után, és több mint valószinü hogy meg is kapja, mondja a sógornôm. Ez az új törvény az olaszoknál.

Mert tudjátok a mondást: Minden fogós kérdés a megoldásig 3 lépcsôfokot tesz meg. Az elsôn nevetségesnek tartják, a másodikon küzdenek ellene és a harmadikon magától érthetôdônek tartják.

Minden jot

Husi_________________
Ha király nem lehetsz, legyél gyógyító

 
 husikamm  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-06 02:49   
2003-12-05 17:56, Pompéry Berlin:
-
2003-12-05 17:51, hunor:
-
Szemelyes velemenyem: ritkan latni ennyire realis alapokon nyugvo irast.
-
Éppen ezért a címoldalon lenne a helye a megvitatandó cikkek között.
-

++++

Hunor, Judit

Ez a cikk tele van politikával, anélkül meg sem iródhatott volna. Miért akartok egy politikai cikket vezércikként megvitatni? Amikor neked ugy esik, akkor politizálhatunk??
Igen tudom hgoy a vélemenyünket kéred.
Mint láttad Hunor November 17-én tetted ki a cikket. Rigo válaszolt rá, azota semmi - csak ma Géza. Én olvastam de nem szóltam hozzá, mert nem lehet politika nélkül. Igaz, ez is csak egy személyes vélemény, de tele van: politika, 56, Horthy , Hitler stb szavakkal. Sok hozzátennivalóm lenne, de egyszerüen elsiklottam felette, mint sokan mások is gondolom, mert válasz nem jött rá.
Azonkivül a cikk arról is szol, hogy az otthoniak egy itteni látogatás alkalmával ne szoljanak bele és véleményt ne nyilvánitsanak az itteni magyarságról (plusz szól még a külömbözô generáciok életérôl stb). Hogy azok akik az otthoni kommunista idôszakban nevelkedtek, és még most is azt választották, ne szoljanak bele az itteni amerikai magyar szabadságba stb stb. Apropo, mikor iródott a cikk, tudja valaki -mert az is fontos. Mi meg itt arról beszélünk, hogy ha a kettôs állampolgárságunk meg lenne, akkor lenne-e jogunk választani stb.
Ha viszont, ugy dönt a többség hogy legyen belôle vezércikk, akkor szerintem meg kellene kérdezni a cikk iróját, hogy megengedi-e , hogy itt ott rákontrázzunk a véleményére. Nem másért, hanem csak azért hogy nehgoy ugy járjunk mint a nyáron, azzal az egyik cikkel, amit irtak valakirôl/valamirôl, és mikor az illetô megtudta nem volt jo kedvében - viszont hangot nem kapott mert a téma le lett zárva.
Szóval az ilyet elkerülendô, szerintem meg kell kérni ennek a cikk irónak az engedélyét.

Kellemes hétvégét kivánok

Minden jot

Husi_________________
Ha király nem lehetsz, legyél gyógyító

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-05 20:55   
2003-12-05 17:56, Pompéry Berlin:


Ezzel egyetertek. De ehhez meg hianyzik a beleegyezes. Amint meglesz, megjelenik ott is.

Hunor

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-05 17:56   
2003-12-05 17:51, hunor:
-
Szemelyes velemenyem: ritkan latni ennyire realis alapokon nyugvo irast.
-
Éppen ezért a címoldalon lenne a helye a megvitatandó cikkek között.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-05 17:51   
Egy reszben ide kapcsolodo iras, a Hogyan maradjunk magyarok? c. topikbol:

http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=138&forum=33&48

Szemelyes velemenyem: ritkan latni ennyire realis alapokon nyugvo irast.

Hunor

 
 Kero  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-05 15:29   
2003-12-05 14:50, husikamm:
-
Walmárt, Kéjmárt ugyben egyezik a velemenyunk.

 
 Kero  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-05 15:11   
2003-12-05 14:50, husikamm:
-
Kotelességek ------>jogok. Nem forditva husika. Never, jamais!

Telleg nem szabadna itt politizalni, de azert idehozom amit errol irtam az indexen valahova. Hatha nem torli ki valaki :

válasz valakinek, aki a demokratikusan, nem 'csalánnal' megvalasztott kormanyt rezsimnek titulálta

"
Nem a kérdésre válaszoltál - ami nem neked lett cimezve.

De. Egy demokratikus töbséggel megválasztott kormányt, nem szokás - nem is lehet rezsimnek nevezni. Ezzel magukat a választókat nevezed rezsimnek.


Ez a célod?


Én pedig azt gondolom hogy - bár nevezd a kormányfõdet bárminek is - de nem gyülöletbõl, nem a kis népek egymásra uszitásábol állt a választási platformja. Az a platform jelenleg nem mûködik európában.


Ezért szavazott rá a többség, ezért fogadta európa és amerika örömmel a választás eredményeit."

 
 husikamm  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-05 14:50   
Kero,

Szerintem azok verjék csalánnal a hátsófelüket, akik a jelenlegi kormányt megválasztották P , de hopsz nem szabad politizálni. A Magyarok Világ Szövetsége hirlevelét én olvasom, majd csak minden napvilágra kerül. Cleavland után itt is voltak, Torontoban. Nem tudtam elmenni, hogy választ kapjak sok kérdésemre.

De hogy mit hoz a jövô, ebbe a globalizácios világban,- amit igazán nincs ínyemre -, azt nem tudja még senki. De elképzelhetô hogy mivel a globalizácio megnyitja/megnyitotta kapuit, igy ez is olyan normális dolog lessz pár év mulva mint hogy Wal-Mart lessz Magyarországon (ezt mostanában beszélik) - ami megint csak nincsen egyáltalán ínyemre ami engem illet.

Minden jot

Husi


_________________
Ha király nem lehetsz, legyél gyógyító :)

 
 Kero  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-05 13:48   
Kedves husika és 'mindenki'

Ez a hir amerikában ismeretlen, a jelenlegi magyar kormanyt megvalaszto tobbség velemenye: verjék a Clevelendiak a csalánnal a sajátjukat.

Azt hiszem azt sokan leirtuk már másutt, hogy adofizetes - allando jelenlet nelkul Magyarorszagon, egy vicc jogokrol beszelgetni, vagy azokat deklaralni.

Az is teljesen ertheto a szamomra, hogy azok, akik az elcsatolt teruleteken evszazadok alatt foggal-korommel megtartottak magyarsagukat, azoknak az állampolgárság magában nagyon sokat jelent.

 
 husikamm  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-05 05:05   
Szia Géza,

Ezt irod:
"Szerintetek mi MON tagok akiknek nagy resze evtizedek ota kulfoldon el (tobben a befogado orszagok szavazo polgarai) jogot formalhatunk -e teljes es elismert tagjai lenni es kepviseltetni magunkat a magyar allam aparatusban?"

Ezen dolgozik a MVSZ-e. Akkor formálhatunk jogot, ha állampolgárok vagyunk . Mert benne van az alkotmányban, az hogy: "....nem ütközik kényszerítõ jogi akadályba sem a magyar alkotmány, sem a nemzetközi jog és az európai jog alapján. A jog szempontjából tehát nem kizárt az állampolgárság kérelemre
történõ megadása magyarországi letelepedési engedély és áttelepülés nélkül azoknak a nem magyar állampolgároknak, akiknek a felmenõje magyar állampolgár volt és alkotmányos alapismeretekbõl magyar nyelven vizsgát tesznek"".

Tehát Géza, nekem mivel én erdélyben születtem, ezért román állampolgár vagyok, de mivel édesanyám és édesapám is magyarországon születtek - magyar világba születtek, hiába most románia-, ezért szülôi juss által nekem jár, a fenti értelem szerint. Azt nem tudom, hogy "felmenôje" az csak a szülôket jelenti, vagy a nagyszülôket is, esetleg 3 generációt is visszamenôleg stb? És én el is fogadom ha végre megadják, mert magyar vagyok. És ha már megadják, akkor az én gyermekem felmenôje vagyok, igy ô is megkapja, és igy tovább.

Minden jot

Husi


_________________
Ha király nem lehetsz, legyél gyógyító

 
 husikamm  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-05 04:51   
Szia U.dit,

Szerintem miért, illetve mi alapon formálnak jogot, az majdnem egy és ugyanaz.
Az alap amire/amiért jogot formálnának, az a magyar állampolgárság lenne. A kettôs állampolgárság, a "magyar állampolgárságot minden magyarnak" mozgalom, amit elinditott az MVSZ. Mit gondoltok, hogy csak ugy uccu neki valamit elhatároztak? Gondolom van neki alátámasztása, sôt kell hgoy legyen, másképpen miért irtak volna ilyet? Biztosan nem azért, hgoy rögtön félre legyen értve, hanem van neki háttere, csak tudni kell hogy mi az, és akkor tisztábban lehet érteni.
Az alábbi szövegrész (amit az MVSZ irt a jog formálással kapcsolatban) valóban kötõdhet a kettõs állampolgárság követeléséhez, ti. ez lesz az elsõ lépése az emigrációs magyarságnak a magyarországi politikai szerepvállalása felé - godolom én. Második lépésként, vagyis az állampolgárság elnyerését követõen kerülhetne sor a választási jog kieszközlésére.
Egyelõre ez csupán elvi felvetésnek tünik, és miért is ne foglalkozzunk vele, mert ha elnyernénk a szavazati jogot, ami más szavakkal a magyarországi politika alakításának joga, annak az idézett szövegrészben foglaltak szerint is tükrözõdnie kellene.
A kettôs állampolgárság , "összmagyarság" (hogy tegyem idézôjelbe mint te ). szóval összmagyarság érdek. Szerintetek nem?
De jo lenne olyan valakivel beszélni aki ebben bentfektes.
Ha nekem a magyar állampolgárságot megadnák, én abban a pillanatban elfogadnám.
Sôt gondolom azok is, akiknek el kelett hagyni az országot, és mai napig is magyar érzelmüek - mert magyarok -, és az erdélyiek, felvidékiek stb stb stb.Minden jot.

Husi


_________________
Ha király nem lehetsz, legyél gyógyító :)

 
 Koborlo  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-05 04:21   
Azt hogy kik irtak ala ezt azt nem tudom de ha erdekel valakit. Lemasolom a vednokok es seged vednokok sorat es akar Emailbe akar ide felteszem azt.Biztos felismeritek jovendobeli honatyaink neveit.
Beirtam velemenyem az alabbi topikba is es feltettem egy kerdest is .varom valaszaitokat

MagyarOnline.net Fórumok >> Magyarként külföldön, külföldiként otthon! >> Kulfoldon elo magyarok jogai
Kerdessel fejezem be repulo gondolataim.
Szerintetek mi MON tagok akiknek nagy resze evtizedek ota kulfoldon el (tobben a befogado orszagok szavazo polgarai) jogot formalhatunk -e teljes es elismert tagjai lenni es kepviseltetni magunkat a magyar allam aparatusban?
Barati szeretettel Geza

 
 Koborlo  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-05 04:18   
Azt hogy kik irtak ala ezt azt nem tudom de ha erdekel valakit. Lemasolom a vednokok es seged vednokok sorat es akar Emailbe akar ide felteszem azt.Biztos felismeritek jovendobeli honatyaink neveit.
Beirtam velemenyem az alabbi topikba is es feltettem egy kerdest is .varom valaszaitokat

http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=805&forum=28&12
Kerdessel fejezem be repulo gondolataim.
Szerintetek mi MON tagok akiknek nagy resze evtizedek ota kulfoldon el (tobben a befogado orszagok szavazo polgarai) jogot formalhatunk -e teljes es elismert tagjai lenni es kepviseltetni magunkat a magyar allam aparatusban?
Barati szeretettel Geza

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-05 03:44   
Kedves mindenki, nem én írtam a cikket, ez egy zárónyilatkozat,gondolom, a konferencia főszervezői írták. Azt sem tudom, hányan vettek részt. Viszont örvendek, hogy kedves U.dit, te visszatértél.
Annak is örvendek, hogy most esetleg valami tisztázódik.

 
 U.dit  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-04 23:36   
"Szerintem azt a kérdést kell elôször feltenni, hogy miért formálnak jogot? "

Szia Husi!:)

Szerintem meg legeloszor azt a kerdest kell feltenni, hogy

mi alapon formalnak jogot?!

Mi alapon lenne akarhany %-os joguk az otthoni politikai/gazdasagi torteneseket olyanoknak befolyasolni, akik a donteseik kovetkezmenyeit nem a sajat borukon erzik?
Lehet velemenyt mondani, tanacsokat adni - ha kerdeznek! - ha meg valakiben nagyobb a tettvagy, akkor a telepitse haza magat es tudasat...es a helyszinen politizaljon. Nem hiszem, hogy a tavolbol belavauzas lenne az "osszmagyarsag" erdeke.

 
 husikamm  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-04 19:34   
Szerintem azt a kérdést kell elôször feltenni, hogy miért formálnak jogot? Ha a választ erre megkaptuk akkor lehet hogy nem is tünik kicsinyes személyeskedésnek, hanem összmagyarság érdeknek. Az is lehet hogy összeköttetésben áll, avval hogy a MVSZ elkezdte a "magyar állampolgárságot minden magyarnak" mozgalmat.
Ez egy záronyilatkozat volt a konferenciáról, itt nincs minden pontrol pontra leirva, csak a véglegesnek mondható elhatározások. Nekem sok a kérdésem, még mielôtt rögtön elítélném ezt.

Minden jot

Husi

_________________
Ha király nem lehetsz, legyél gyógyító

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-04 19:03   
Különösen felháboritónak tartom, hogy kicsinyes személyeskedés belekerülhetett a dokumentumba.
Szeretném tudni az aláirók nevét.

 
 Koborlo  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-04 11:49   
Hogy minden jo ami a Magyarsag erdeket kepviseli Clevelandbol indul azt tudom mert itt elek 33 eve.Kero kerdesere nem tudok szamszeru valaszt adni mer ugyan meghivot kaptam (minden evben tobbet is kulonbozo eloadasokra ,osszejovetelekre,balokra)de sajnos nem voltam jelen.
Bizonyos hogy jol ereztek magukat a jelen levok.
Kaytee azt hiszem velemenyeddel osztozok ebben az ugyben.
Vannak akik Magyar orszagon akartak es akarjak kepviselni a Magyar nep ugyet gondjait,joguk van hozza.Sot ha mink akkik tobb evtized ota itt elunk,akar anyagilag de foleg erkolcsileg tamogatjuk szulo hazankat avval hogy nem feletjuk el az anyanyelvunket
vagy magyar orszagon keszitett termekeket vasarolunk es fogyasztunk estleg haza latogatunk, De jogot formaljunk arra hogy kepviselve legyunk a Magyar allam aparatusban
azt tulzasnak tartom.
Ilyen nyilatkozat kicsit Hebe-Hurgya (ezt a szolast reg nem hasznaltam bocsanat ha rosszul irtam)
Igaza van Keronek az aki ezt akarja menjen haza es ott gyakorolja oseinktol kapott privilegiumat(szep magyar szo)
Talan en is belepek a Se Magyarok korebe ezzel a nyilatkozattal.
Barati szeretettel Geza.

 
 Kero  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-04 04:43   
2003-12-02 03:58, Ferencz Zsuzsanna:
-

Hany resztvevoje volt ennek a konferencianak kedves Zsuzsa?

 
 Kero  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-03 21:36   
2003-12-03 20:29, kaytee:
-
Hát ez súlyos.


Az. Koltozzenek haza pampogni, politizálni.

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-03 20:29   
Hát ez súlyos.

"Az amerikai magyarság jogot formál a magyar politikában való részvételre

A clevelandi Magyarság-konferencia szükségesnek tartja, hogy az emigráció növelje súlyát, erosítse jelenlétét Magyarország politikai életében és közéletében egyaránt. A konferencia részvevoi úgy értékelik, hogy azok a személyek, akik az elmúlt évtizedben Magyarországra hazatérve politikai szerepet vállaltak nem képviselték az amerikai magyarságot. A konferencia úgy értékeli, hogy eljött az ido, és az amerikai magyarság jogot formál arra, hogy a magyar nemzet egészéhez viszonyított lélekszámának tíz százalékos arányában nyerjen politikai képviseletet Magyarországon."

Hát én, mint az amerikai magyarság egyik tagja, egyáltalán nem formálok jogot erre. Az is bántja a csőrömet (leszakad a pofám tőle), hogy a kedves zárónyilatkozatfogalmazók felétlenül szükségesnek éreztek másokat leszólni.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-12-02 03:58   Zárónyilatkozat

Magyarság-konferencia

Cleveland, 2003. november 29.A Magyarok Világszövetsége USA Országos Tanácsa 2003. november 29-én, Clevelandban szervezte meg elso Magyarság-konferenciáját. A tanácskozás egybeesett a hagyományossá vált Magyar Kongresszussal, amelynek idén a Magyarok Világszövetségének elnöke volt a díszvendége. Az MVSZ teljes amerikai és kanadai vezérkarának részvételével zajló rendezvényen tíz eloadás hangzott el. Több felszólaló korszakos jelentoségunek nevezte az eseményt.Magyar érdekképviseleti irodát New Yorkba

A clevelandi Magyarság-konferencia szorgalmazza, hogy a Magyarok Világszövetsége szerezze meg az ENSZ által elismert, a nem-kormányzati szervezetek számára létrehozott NGO-státust és nyisson érdekképviseleti irodát New York-ban, a világpolitika központjában. Az ENSZ központban való állandó jelenlét az összmagyarság számára a világ országaival való közvetlen kapcsolatteremtés lehetoségét jelenti, és ezáltal hatékonyabbá teheti a magyar nemzeti közösségek érdekvédelmét.Az amerikai magyarság politikai súlya Washingtonban

A clevelandi Magyarság-konferencia üdvözli az Amerikai Magyarok Kongresszusi Kapcsolatainak Központját – CHACR. Az alig egy éve alakult amerikai magyar lobbi-szervezetnek sikerült megszerveznie az amerikai-magyar kapcsolatok kongresszusi frakcióját – Hungarian-American Caucus –, amelynek immár tizennyolc kongresszusi képviselo a tagja. A konferencia azt reméli, hogy a CHACR növelni fogja az amerikai magyarok belpolitikai súlyát és a magyar nemzeti közösségek jogvédo harcának eredményességét.ENSZ dokumentum újrafordítása a magyar nyelv védelmére

A clevelandi Magyarság-konferencia azzal a kéréssel fordul a magyar Országgyuléshez, hogy helyezze hatályon kívül az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának jelenleg érvényben lévo magyar fordítását. Az ENSZ hivatalos honlapján olvasható, pontatlanságokkal és magyartalanságokkal teli fordítás Magyarország szégyene.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának új fordítását még Magyarország EU-csatlakozását megelozoen indokolt elfogadni. Amennyiben az Országgyulés nem helyezi kello idoben, elég magasra a törvényfordítások mércéjét, az országra zúduló EU-s szabályzat- és rendelkezésáradat nyelvrontó hatása jóvátehetetlenül károsíthatja anyanyelvünket. A Magyarok Világszövetsége már 2000. december 1-én bemutatott egy új és a magyar nyelvez méltó fordítást. December 10-én telik 55 éve annak, hogy az ENSZ Közgyulése elfogadta a második világháború utáni idoszak talán legfontosabb nemzetközi egyezményét. Ez alkalmas idopont lehetne az Országgyulés számára is.A százéves amerikai magyar intézmények és az amerikai magyarság jövoje

A clevelandi Magyarság-konferencia megállapítja, hogy az amerikai magyarság lélekszámának nagymértéku fogyatkozása sok helyen évszázados magyar közösségi létesítmények és intézmények jövojét veszélyezteti. A konferencia felhívással fordul az amerikai magyar szervezetekhez és a Magyarok Világszövetségéhez, hogy haladéktalanul dolgozzák ki a magyar közösségi vagyon megmentésének lehetséges módozatait.

A konferencia ugyancsak halaszhatatlannak tartja olyan programok kidolgozását, amelyek képesek megszólítani a magyarul immár nem beszélo, de magyar származásukat vállaló fiatalokat.

A konferencia kiemelten szól a cserkészmozgalom értéktovábbító, nemzetmegtartó munkásságáról, és teljes erkölcsi támogatásáról biztosítja a cserkészetet.Az amerikai magyarság jogot formál a magyar politikában való részvételre

A clevelandi Magyarság-konferencia szükségesnek tartja, hogy az emigráció növelje súlyát, erosítse jelenlétét Magyarország politikai életében és közéletében egyaránt. A konferencia részvevoi úgy értékelik, hogy azok a személyek, akik az elmúlt évtizedben Magyarországra hazatérve politikai szerepet vállaltak nem képviselték az amerikai magyarságot. A konferencia úgy értékeli, hogy eljött az ido, és az amerikai magyarság jogot formál arra, hogy a magyar nemzet egészéhez viszonyított lélekszámának tíz százalékos arányában nyerjen politikai képviseletet Magyarországon.A tengerentúli magyarság beszáll a kettos állampolgárságért folyó harcba

A clevelandi Magyarság-konferencia felkarolja, és minden eszközével támogatja az MVSZ amerikai és kanadai országos tanácsának, a konferencia alatt született elhatározását, hogy beszállnak a kettos állampolgárságért kezdeményezett népszavazásba. A két országos tanács egyetlen kampánystábot hív életre, és felhívással fordul minden amerikai magyar egyházközséghez és gyülekezethez, minden magyar egyesülethez és újsághoz, a magyar nyelvu rádió és tévémusorok szerkesztoihez, hogy támogassák a népszavazási kezdeményezést. A két MVSZ testület által tíz napon belül megalakítandó kampánystáb szerte Észak-Amerikában megkezdi a népszavazást támogató aláírások gyujtését, amint az Alkotmánybíróság zöld fényt ad az MVSZ kezdeményezésének. Az észak-amerikai magyar állampolgárok élni kívánnak alkotmányos jogukkal, amely szavatolja a közügyek vitelében való részvételüket. Az Amerikában és Kanadában élo magyarok ezen kezdeményezése része annak a törekvésnek amely nagyobb szerepet kíván juttatni az emigráns magyaroknak a magyar közéletben. Az aláírásokat két különbözo íven gyujtik. Az egyiket a magyar állampolgárok, a másikat a magyar állampolgárságra vágyók írják majd alá.Támogatás a Magyarok VI. Világkongresszusának: A magyarság és a Kelet

A clevelandi Magyarság-konferencia részvevoi szilárd meggyozodéssel vallják azt a nézetet, mely szerint az a nemzet amely nem tudja honnan jött, nem tudja azt sem, hová megy. Miután a finn-magyar eredettörténet a legújabb tudományos kutatások eredményeként elveszítette létjogosultságát a konferencia részvevoi úgy határoztak, hogy a legnagyobb mértékben támogatni fogják „A magyarság és a Kelet” címu világkongresszust. A 2004. júniusának elso hetére meghirdetett világkongresszus szót ad majd azoknak a kutatási irányzatoknak, amelyek a múltban nem kaptak teret, beleértve a a Kárpát-medencei oshaza és a széles köru ázsiai rokon és testvér népek kutatását.

A konferencia felhívással fordul az amerikai, kanadai, és a világ minden magyar

közösségéhez kérvén, hogy adományaikkal járuljanak hozzá annak a 200 millió forintnak az összegyujtéséhez, amely szükséges ahhoz, hogy a Magyarok VI. Világkongresszusa elérhesse nemzettudat-építo célkituzéseit.Az ’56-os Magyar Forradalom jegyében

A clevelandi Magyarság-konferencia üdvözli, és támogatásáról biztosítja a fiatal amerikai magyar színészno és filmproducer Kovács Klaudia kezdeményezését, amellyel az ’56-os Magyar Forradalom ötvenedik évfordulójára dokumentumfilmet kíván készíteni. A konferencia ajánlja a terveit ismerteto producernek, hogy elokészületei során vonjon be hiteles ’56-os személyiségeket, mint Wittner Mária, Pongrátz Gergely és Rácz Sándor. A hollywoodi filmgyártó által tervezett film – Thorn’ Flag, avagy Szakadt zászló – jelentosen hozzájárulhat egy jobb magyarságkép kialakításához.

A konferencia felkéri Magyarország kormányát, hogy a következo három év költségvetésében biztosítson anyagi fedezetet egy olyan játékfilm elkészítéséhez, amely az ’56-os Magyar Forradalom félévszázados évfordulóján a muvészet erejével mutatja be a magyar forradalom tisztaságát és a pesti srácok hosiességét.A nagyhatalmak és a Magyar kérdés

A clevelandi Magyarság-konferencia egyértelmunek tekinti, hogy a magyar nemzet mai elszomorító állapotának legfobb oka az ország és a nemzet szétszaggatása a trianoni békediktátum által. Ha nincs Trianon, akkor ma a magyarság egy hatvan milliós nemzet Európa közepén. A magyar nemzet lélekszámának drámai apadása nem állítható meg anélkül, hogy Trianon máig tartó, pusztító hatását felszámolnák. A magyar érdekvédelmi munka hatékonyságának növeléséhez szükséges a trianoni diktátumot elrendelo nagyhatalmak felelosségtudatának felkeltése. A leghatékonyabb eszköznek a magyarságot sújtó események és körülmények Magyar kérdésként való, együttes felmutatása tunik: Szelmenc kettészakításától, a Benes dekrétumok továbbélésén át, a délvidéki magyarok ellen elkövetett genocidiumig, a székely néptol megtagadott önkormányzattól a kettos állampolgárság akadályozásán át, a leendo európai alkotmányból hiányzó kisebbségvédo fejezetekig. A konferencia felhívja az érdekvédelemmel foglalkozó magyar szervezeteket és testületeket a Magyar kérdés fogalmának következetes használatára, és a Magyar kérdésnek együttes erovel való felvetésére.A Magyarok Világszövetségének helye a nemzet életében

A clevelandi Magyarság-konferencia eloadóinak egybeeso nézete szerint a Magyarok Világszövetsége az összmagyarság egyetlen, az egész nemzetet átfogó képviseleti és érdekvédelmi szerve. Hangjára egyre többen figyelnek fel a világ magyar közösségeiben, és szavának egyre nagyobb súlya van.

A konferencia felkéri a világ magyar közösségeit, hogy együttes erovel keressenek megoldásokat a Magyarok Világszövetsége anyagi helyzetének biztosítására azért, hogy függetlenségét megorizhesse, és munkásságának hatékonyságát fokozhassa.

A Magyarok Világszövetségének viszonya a magyar diaszporával és a magyar állammal, vagyis a mindenkori magyar politikai vezetoséggel, a XXI. században, különösen annak az elso, tehát jelen évtizedében egy nagyon fontos, történelmi tényezo, és egyre fontosabb lesz, ahogy az ido halad.Zárszó

A Clevelandi Konferencia részvevoi azonosulnak Hóka Ernonek, a New York-i székhelyu Szabad Magyar Tájékoztató Hivatal vezérigazgatójának értékelésével, mely szerint: „Ez a konferencia nem ellenkongresszus. Ez az a kongresszus, amelyet minden évben meg kellett volna rendezni. Ha ezt a kongresszust rendezték volna meg évtizedeken keresztül Clevelandban, az amerikai magyarság politikai súlya sokkal nagyobb lenne itt Amerikában és odahaza.”Cleveland, 2003. november 29. A Magyarság-konferencia részvevoiA kiadmányt hitelesíti:

Matavovszky Ádám

az MVSZ USA OT elnöke
 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó