2020. november 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> ÉLET EUrópában >> Lakáskérdés: privatizálás ás annak következményei
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-04 20:19   
2004-04-03 15:05, OMGI:

De az enyém pillanatnyilag most üres!

Várjuk a 10 pontodat, mert ott már elakadt a téma!

Üdvözlet!

Toeby

 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-03 15:05   
... òh, de szépen csillog a vitrinem!!!!

és még a nap is boldogan sugárzik, melegít és felvidít!
Remélem Téged is kedves Toeby Barátom!

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-03-16 21:56   
Kösz OMGI!

Mivel nem volt meg a tervezett menetek száma, közösen emeljük fel!
Aztán a vitrinünkben majd váltogatjuk!

Azt hiszem ez a legjobb egyezség!

Toeby

 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-03-16 19:47   
2004-03-15 20:33, Toeby:
-
Halló OMGI!

Ide irok be, mert önszántadból ezt a ringet hagytad el! De nem én, hanem Te! Ha még van hozzáfüznivalód, szivesen meghalgatom! De szemtöl-szembe!

Ha nincs, "felemelem az övet, fordulok vele egyet kettöt, s aztán rákötöm a derekamra!"

Felajánlottam különben, hogy hagyhatjuk is, úgy sincs semmi értelme! Frimi már visszavonult, amit nagyon sajnálok!

Toeby


Tényleg elhagytam a "ringet" mert útálok verekedni.
A téma egyébként "letért" az eredeti vágányrol, átváltozott fûtéstémává, és ahhoz nincs hozzászólnivalóm.

Az övedet pedig nyugodtan vedd fel, sok sikert a ringben!

Szemtôl-szembe! üdv.
OMGI

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-03-15 20:33   
Halló OMGI!

Ide irok be, mert önszántadból ezt a ringet hagytad el! De nem én, hanem Te! Ha még van hozzáfüznivalód, szivesen meghalgatom! De szemtöl-szembe!

Ha nincs, "felemelem az övet, fordulok vele egyet kettöt, s aztán rákötöm a derekamra!"

Felajánlottam különben, hogy hagyhatjuk is, úgy sincs semmi értelme! Frimi már visszavonult, amit nagyon sajnálok!

Toeby

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-11 17:27   
2004-02-11 10:47, Pompéry Berlin

Kedves Pompéry!

Hát ez mind ismeretes részemröl is, mert mint tervezöiroda valahol az elszámolásra is kell gondolni, de mint már emlitettem, ebben öcsém a szakmabeli.

De a fütéseket megnéztük több helyen is, éppen ottani höszolgáltatókkal. A villamos energiaenergiaellátást csak mint másik példának emlitettem, ahol éppen a keményfejüségük miatt nem jártunk el sikerrel. A cégek legtöbb esetben 100%-os külföldi tulajdonban vannak, s ha az egy német, viszi az elöirásait is. A legtöbb norma amúgy is a DIN és VDE, stb.-böl ered, most meg áttér az európaira, mint EN. Mindegy, hogy magyarok ülnek ott vagy nem. S azzal bekerülnek a német anyagok is, amit sok esetben már ott is gyártanak.

Legkirivóbb a bankok helyzete, ahol ugy külsö (Interneten keresztül), mint belsö betekintésem is volt. A személyzeti politikában még rosszabb eseteket tudnék felmutatni, mint ami az anyacégnél uralkodik. De ezt csak mellékesen!

Magyarországon a a városi lakosság 40%-a lakótelepeken lakik, igy a nagy üzlet biztos ott jelentkezik. Az egyes egyedi lakóépületekben a fütés még rosszab, igy nem is elsödlegesen az elszámolásra kell gondolni. Vidéki városokban nem lakótelepeken központi melegviz fütés alig létezik. Ott mindenki gázkonvektorokat épittetett be.

De biztos, hogy úgy a fütések rekonstrukciójának, mint az elszámolásnak nagy jövöje van, csak ki kell várni, s jó összeköttetés kell annak, aki abból a részét ki akarja venni. Mert annélkül ott még annyira sem megy a dolog mint itt!

Az új épitkezéseken persze más a helyzet, ott már nyugati standárdot épitenek be. De ez még nagyon kevés. (Lakások 30 milliótól felfelé!)

De ahogy Frimi is irta, pillanatnyilag az elszámoló az maga a höszolgáltató is, s ezt is talán késöbb külön fogjág választani.

A nagy höszolgáltatóknál itt is azok megbizásából számoltok el, Pl. Rhein-Energie, mert az egyes lakóknak közvetlen szerzödése van az áram-, viz- és höszolgáltatóval. Ebbe a lakáskiadó bele sem szól (kényelem). Ez ugyan még nem általános, de a távfütések (azaz nem is táv, hanem Nahwärme) elterjedésével egyre gyakoribb lesz. Mint ahogy az épittetö nem is rendel meg saját fütési rendszert (kazánt vagy höcserélöt), amit aztán a távfütésre rákötnek, hanem azt direkt szerzödés formájában a höszolgáltatónál rendeli meg, ami annak a tulajdonában is marad. Abszolut függöség! De sok variáció alakult ki az utóbbi években, ugyanúgy, hogy én most höt és áramot is állithatok elö, ahol a höt felhasználom, s az áram egy részét eladom az áramszolgáltatónak (BHKW). Azaz amig támogatják, drágán azok megveszik, s én a részemet olcsóbban visszavásárolom.

Ez van egyénbként a nap- és szélerömüveknél is. A szélerömüvek, ha mindig forognának a német háztartások dupláját el tudnák már látni villamos energiával. Füteni is lehetne velük. De nem forognak mindig! Itt a környékünkön százával láthatod ezeket minden felé. Különösen akkor szembetünöek, ha nem forognak!

De ugyanaz a höszolgáltató, ha egyben gázszolgáltató is, megteheti a dolgot az emlittethez hasonlóan, hogy nem a melegvizet viszi be a házba, hanem helyben állitja elö a höt gázból.

De még azonkivül elterjedt a villamos fütés is, ami ugyan nem vált be annyira, de érthetetlen módon mégis épitenek be még házakba. Amire oda kerül az energia, addira már az csak a befektetett 30%-a.

Tehát ezen a piacon is eléggé nehéz áttekinteni, de itt is azt a célt követik, hogy lehetöleg minden családi és társasház a szolgáltatóra legyen rákötve.

Jó étvágyat és pihenést! Most megnézem otthon, küldött e Fredi nekem is abból a cipökrémböl!

Toeby

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-11 10:47   
2004-02-11 10:19, Toeby:
-
Szakmabeliként szeretnék pontosítani, mert összemosódtak különböző fogalmak, kategóriák.

Egy dolog az energiaszolgáltatás - teljesen más szolgáltatási kategória a fűtéselszámolás. A kettőnek semmi köze egymáshoz. Mindkettőben jelen vannak a multik M.o-on, de utóbbiban - megfelelő törvény hiányában - még mindig csak a startlyukakban ülnek. Különben a "multik" mindkét kategóriában úgy N.o-ban, mint M.o-on egymástól független cégek. Lehet konszern-szinten néha összefüggés, de nem törvényszerű. (Az elszámolási vállalatokat az egyéb főprofillal rendelkező megakonszernek adják-veszik.) A csak erre specializálódott, nemzetközileg működő és a piac 90%-át kezében tartó néhány cég pedig mindenütt ugyanaz.

Az egész kérdéskomplexumban speciális helyet foglal el a lakótelepi fűtés és a hőenergia központ. Mégis megkockáztatom a kijelentést, hogy nem ezek szolgáltatják az összlakosság fűtésenergia-felhasználásának legnagyobb részét. Bp-en, pl. szép számmal állnak háború előtti épületek (az egész belváros, a körúti paloták), amelyek egyedi fűtéssel rendelkeznek. Az újonnan épülő házakra, lakóparkokra sem a távfűtés a jellemző.

Amiről eddig én szóltam, az a fűtési költségek lakásra lebontott fogyasztásalapú elszámolása, amely messzemenően független az energiaszállító multiktól. Amennyiben ma M.o-on a távfűtőművek számolnak el a lakóval, az csak azért van, mert M.o-on ma még nincs lakásra bontott fogyasztásalapú elszámolási rendszer. m2 után elosztani primitív matematikai művelet jogi, energetikai, stb. csalafintaságok nélkül. A nálunk külön törvény diktálta elszámolási rendszer komplikált energetikai, fűtéstechnikai és jogi ismereteket igénylő, elosztási művelet, megfelelően kvalifikált szoftver támogatással. Nem véletlen, hogy ez külön szakma. Ezt itt nem a távfűtő művek végzik. A saját ügyfeleiket kiszolgálandó voltak ugyan erre kisérletek, de sikertelennek bizonyultak. Az egész elszámolási piacot amúgy sem tudták/kívánták volna ellátni. A hőszolgáltatók most sorban és csendben igyekeznek megszabadulni ettől a számukra idegen profiltól. Ugyanis nem ez a hőszolgáltató főtevékenysége, a vele járó macera nem éri meg neki.

Különben való igaz, hogy az "energikus" multik uralják a helyzetet. Tapasztalatból tudom, hgy az ÉMÁSZ árai magasabbak, mint a berlini villanyárak.

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-11 10:19   
Csak röviden Pompéry és Frimi levelezéséhez!

Magyarországon már hosszabb ideje a megjelent nyugati multik határozzák meg a jövöt. Ugyanúgy rajta van a kezük az elszámolási módszereken is, amiket természetesen ott is törvénybe kell iktatni.

Az, hogy eddig nem csaptak le mint a "dögkeselyü" az ottani fütési rendszerekre, oka a tulajdonosok tökehiánya.
De már oly lesben állnak, hogy ahhoz senki kisebb és közepes vállalkozó nem fér hozzá, föleg nem nyugatról. Tanácsra sincs szükségük, mert ezek a "mieink"! Ez úgyvan az elektromos, mint a höszolgáltatásban is, ahol a kettö sokszor nem is választható el egymástól, mert sok esetben, vagy talán a legtöbben is a höerömüvek vizét, amit különben a hütötornyokban gazdaságtalanul hütenének vissza, használják fel a fütési hö nyerésére.

Ez pl. itt a barnaszén erömüvekben nem az eset. Olyan 5 erömüben (RWE / Rajnai Barnaszén), ami Magyarország villamos energia termelésének majdenem a 2,5-szeresét teszi ki, kihasználatlan ez a hömennyiség, még ha meg is lehetne indolkolni, milyen okokból (távolság, nincsenek egységes lakótelepek, konkurencia, stb.). De ennek fejében épit itt az energiaszolgáltató, a már meglévö mellet, egy akora höközpontot, ami egy olyan nagyváros 2-szeresét, mint Köln is el tudná látni. De kinek, amikor sok helyen egyedileg, háztömbökben, kisebb lakóparkokban a höt gázzal és olajjal is elöállitják?

Mindegy, hogy miképp nevezzük öket, RWE, Bayernwerk, Preußag, eon, ezek határoznak meg Magyarországon is mindent, természetesen a gyártókkal együtt is (kazánok, mérök, stb.), s ök döntenek a kivitelezések hozzáférhetöségében is.

Ezt a tapasztalatot akkor nyertem, amikor a DÈDÀSZ-nál ilyen irányu beszélgetéseket folytattunk, s a sok korábbi ismerösön keresztül, akik most kenyerüket szinte elvesztették, mert elötte rajtuk keresztül folyt az üzlet, a multik viszont öket most figyelembe sem vették.

Különben az egycsöves magyar rendszer jóformán semmire sem alkalmas. Elöször is nem lakásonkénti, hanem függöleges rendszer.
Másik dolog az, hogy idétlen vastag méretü csövekkel dolgoztak, úgy hogy megfelelö házszigetelésnél sok esetben már fütötestre sincs szükség. Ezeket a csöveket leszigetelni sem érdemes!
A meglévö kölnbözö fütési rendszerek annyira gazdaságtalanok, hogy teljes rekonstrukcióra szorulnak.

Toeby

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-10 03:37   
2004-02-10 01:04, frimi:
-
Sajnalom, hogy meg mindig futes, de az elobb nem voltam pontos az elszamolas modjat illetoen.

Tehat helyesen:

A tavfuto hazankent az un. hokozpontban leolvassa a kozponti meromuszereken az epulet havi hofogyasztasat a kozosseg kepviselojevel egyutt. A lako altal leolvasott, egyedi melegvizmero orakon mert melegvizfogyasztast epuletenkent osszesitve a lakasszovetkezet atadja a tavfutonek. A tavfuto a matematikai becslessel kiszamitja, hogy a haz osszes hofogyasztasabol mennyi esik a futesre es mennyi a melegviz eloallitasara, majd a lakasonkent mert melegviz mennyiseg alapjan kiszamitja lakasonkent a melegviz hofogyasztast. A lakasonkenti futesi dijat legkobmeter alapjan osztja le. Mindezek alapjan a tavfuto kiszamitja minden egyes lakas futesi es melegviz ellatasi dijat es ezt atadja a lakasszovetkezetnek kontrollra, amely - mas lehetosege nem leven - azt jovahgyja. A tavfuto ezek utan a Dijbeszedo Rt.-nek megbizast ad a lakasok esedekes havi dijanak kiszamlazasara, amely postai uton szamlat kuld. Ha a lakastulajdonosnak nincs banki atutalasi megbizasa, akkor akkor a Dijbeszedo Rt. munkatarsa azt szemelyesen szedi be.
Frimi

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-10 01:04   
2004-02-09 23:11, Pompéry Berlin:
-
2004-02-09 22:36, frimi:
-
Kedves Judit!

Mindket magant koszonettel megvalaszoltam. A dolog erdekel, de egyelore - irtam is hogy miert - nem velem aktualisnak. De - ami kesik, sose mulik...
Koszonom!
Frimi

Ui. Nalunk - tudomasom szerint - a tavfuto olvassa le a meromuszereket a kozosseg kepviselojevel egyutt, s a lakasszovetkezet osztja azt le a tavfuto altal kidolgozott es ingyenesen rendelkezesre bocsajtott szamitasi metodika alapjan az egyes lakasokra. Az igy keletkezett adatokat a kozosseg adja at a tavfutonek, aki a hivatalos elszamolast elkesziti, majd a lakasonkent felszamitott osszeget kiszamlazza. Technikalilag az esedekes dijakrol a szamlat a Dijbeszedo allitja ki es kasszirozza (ha nem banki atutalassal tortenik a fizetes).


 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-09 23:11   
2004-02-09 22:36, frimi:
-
Frimi,

sajnállak a bosszúságért, de nem a távfűtőművek az illetékes tárgyalópartner ebben az ügyben, hanem egy fűtéselszámoló cég. Ezt itt a távfűtőművektől szintén nem tudtad volna meg soha. Nem akarom a konkurenciát ajánlani, de mi csak lokálisan tevékenykedünk, M.o-on nem. Ettől függetlenül szívesen válaszolok bármire.

Egycsöves rendszer témában ma továbbképeztem magam. Nem akarom itt strapálni a nagyérdemű türelmét további műszaki részletekkel, de szívesen elmondanám Neked. Írtam neked emilt és kértem a telefonszámodat. Az ajánlat változatlanul fennáll. Nos?

Judit

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-09 22:36   
Kedves Pompery!

Koszonom a reszetes tajekoztatast!

Megvallom, hoigy magam hosszabb idon keresztul "harcoltam" a Tavfuto Muvekkel, de ilyen szakszeru es kimerito magyarazatot nem kaptam toluk. S mindkettonk szamara (marmint a Tavfuto es jomagam) egy csomo veszekedest megtakarithattunk vola, ha ilyen szakszeru felvilagositst kapok. (Mert hiaba vagyok alapjaban veve muszaki ember, azert ez egy szakma, amihez erteni kell!) A PR ugyekert felelos azonban bizonyara inkabb volt sajto`s, mint a tavfuteshez valoban erto szakember...

Egyebkent latszik, hogy a magyar mennyire furmanyos tud lennei, mert mindket trukkot leirtatok - Te es Toeby - amirol hallottam. Igaz, hogy a Tiedet reszleteiben nem ismertem.
Frimi

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-09 22:21   
2004-02-09 21:57, Toeby:
-
Kedves Toeby,

végül is igen, de mi ilyenkor előbb elővigyázotosságból konzultálunk a házkezelőséggel. Lehet, hogy félévig külföldön/kórházban/az új barátnőjénél/... volt --> nem automatikusan rossz a mérő vagy csal a lakó.

A saccolás is tág teret enged a vitának. Lehet a saját előző évi eredményei, a ház átlaga, az azonos fekvésű lakások átlaga ... stb. szerint becsülni.

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-09 21:57   
Kedves Pompéry!

De ha 0-át mutat, vagy gyanusan keveset, akkor saccoljátok az elözö évek szerint!?

Toeby

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-09 21:53   
Kedves Kaytee!

Ez részemröl nem volt vicc, mert egy épületen belül az sem lenne igazságos, hogy a szélsö, alul és legfelül lakóknak ugyanolyan lakáselosztás mellett többet kellene fizetni, mert a fütéshez nagyobb hömennyiség szükséges.

Viszont Pompéry hozzászólásához, aki a feletebb irottakat is jól ismeri, mégis hozzátenném, hogy pl. Magyarországon egy hasonló esetben eltudnám képzelni, hogy még kirivóbb esetek is elöfordulnának, legyen az szegénység vagy bármilyen indokból is!

A vicc viszont most jön, amit viszont ugyanolyan komolyan mondok, mint az elözöeket. Honfitársaink itt, tehát magyarok, mint azt hiszem Frimi is irt már zseniális ötletekröl, vizes ruhával borogatják az párolgatós méröt, hogy visszahütség, s ezáltal kevesebb legyen a rájuk esö egység!
Ezen viszont már nagyon kiakadtam!

Üdv. Toeby

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-09 21:52   
2004-02-09 19:28, kaytee:
-
Kaytee,

ennek nincs köze az irigységhez, inkább a fizikához és a gazdaságtanhoz. Vannak általános költségek, amelyek akkor is fennállnak, ha a lakó a téli félévre elmegy Tahitiba és kikapcsolja a fűtését. Az otthonmaradt szomszéd fűt, tehát az elutazottnak automatikusan és elkerülhetetenül "leesik" ebből valamennyi. A kazán szervizelése, a lépcsőház világítása és takarítása, a lift költségei állandóak és fügetlenek attól, hogy a lakó használja-e vagy sem. Ezért szól úgy a szabály, hogy a költségek bizonyos részét kötelező m2 lakfelület szerint elosztani.

friminek válasz:
Manipulálni persze mindig lehet. Ha valaki ismeri a fizikát és a hőre tágulás jelenségét, valamint tudja, hogy mikor jön a leolvasó, akkor a leolvasás előtt egy-két órával max-ra állítja a termosztát szelepet. A meleg hatására a párologtató ketyerében legalább 1 vonalnyival magasabbat mutat a folyadék állása. (Persze, ha a házban mindenki így tesz, akkor a trükk nem ér semmit. )

Az átverés non plusz ultrája a mi parxisunkban egy főállású fűtésszerelő volt. A pincéjében tartott egy második garnitúra fűtőtestet - mérő nélkül. A leolvasás után kicserélte, majd a következő előtt visszacserélte őket. Feltűnt az állandó 0 fogyasztás és a rajtaütésszerű ellenőrzésnél lebukott. ezt írhattam volna a Leszakad a pofám ... rovatba is.

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-09 19:28   
2004-02-07 22:21, Toeby:
...
Mivel igazságtalan lenne, hogy egyes lakók a szomszád által fütött közös falat használnák a saját lakásuk fütésére, s maguk a fütést kikapcsolnák, a költségek fele a lakások területi arányában van elosztva.
...
Látszik, rég nem élek olyan helyen, ahol nem a konkrét fogyasztásnak, nem egy normális átlagnak, hanem az irigységnek is szerepe van az árképzésben.
Remélem, csak vicceltél.
Ha nem, és extrémkedni akarnék, azt javasolnám, hogy a drágább ételek főzésekor keletkezett szag, mit szag?, illat beszivási lehetőségét is adóztatni kéne, mert az se fair, hogy valaki bécsiszeletet szagoljon miközben tyúklábat eszik.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-09 11:57   
Kedves frimi,

Talán mégegy aspektus az előzőekhez:

Mi mint fűtéselszámoló cég, az objektumok egész spektrumát látjuk. Te a lakótelepi lakás szempontjából nézed az ügyet, amely, persze érthető, de ez csak egy szegmense a hőfelhasználásnak. Még akkor is, ha a volt szoc. országokban arányosan nagyobb szegmense, mint N.o-ban.

Ebben az összefüggésben látni kell - és ezt Te valahol korábban már említetted is -, hogy komoly érdekellentét hűzódik a távfűtő művek és a felhasználó között. Ez normális, itt is így zajlik. Amíg a törvény nem kényszerít, addig mindenki ül a fenekén és védi az addig szerzett jogait.

Itt az ergiaszállítók állami monopóliuma már hála istennek megdőlt, így vehetsz villanyt, gázt magáncégektől. Ez nyomja az állami szolgáltató árát. Távfűtés esetén pedig van olyan objektumunk, amely köszönte, de felmondta a távfűtési szerződést és beépített egy olajkazánt a pincébe, mert kiszámította, hogy az úgy olcsóbb. De ez is először beruházást igényel. Az energiatakarékos kazánokra van viszont államilag támogatott fenanszírozási program.

Kivitelezhetetlen a dolog tapasztalatom szerint, ha lakástulajdonról van szó, mert már 10 tulajdonostársat sem lehet egy ügynek ésszerű időn belül megnyerni, nem hogy egy egész lakótelepet. Erről szintén sokat lehet írni, de ez valóban túlmenne a témán.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-09 11:19   
2004-02-09 04:02, frimi:
-
...Ax egyik az, hogy a futesi energia es a viz felmelegitesere forditott energia megoszlasat hazankent a futesi idenyben nalatok is egy matematikai becslessel allapitjak meg.

A becslés lényege: tudjuk, hogy az adott energafajtánál (gáz/olaj/villany/távfűtés/...) 1 liter hidegvíz 60 C-ra való felmelegítése hány kalóriát igényel. Ennek segítségével kiszámítható, hogy a mért m3 melegvízhez mennyi energia kellett. Ezt, ill. ennek költségét levonjuk az összenergia költségéből = maradék a fűtésre ment el.

Hogy ez exakt mérhető-e, az adott objektum fűtési rendszerén múlik. Ha külön kör (áramlás) szolgáltatja a melegvizet, akkor igen, ha a fűtési körforgalomból megy el, akkor nem. Ha technikailag két kör, akkor be lehet szerelni két központi hőmennyiséégmérőt. Ezeknek a fogyasztási költségét lehet elosztani a lakásokban mért alapján eredmények alapján.

Távfűtés esetén is kétféle eset van: az átlagos német energiaszolgáltató egy számlát állít ki, míg a berlini távfűtő művek külön tudják mérni a melegvizet és a hőt, ezért a tulajdonos eleve két számlát kap. Így nem kell képletet alkalmazni.

Mégse várjunk csodát ettől a pontosságtól, mert maga a rendszer más helyeken elegendő pontatlanságot enged meg. Maguk a mérőműszerek is különböző pontossági kategóriákba sorolhatók. Ebből adódik, hogy központi mérő megléte esetén annak fogyasztása soha nem azonos a lakosokban mértek összegével. N.o-ban nincs sem elvi, sem gyakorlati probléma a képlet alkalmazásával, ezen az alapon még nem láttam reeklamációt. De különben is, gondolj arra, mennyi energia megy el, amíg a 7. emeleten kinyitott vízcsapból melegvíz folyik. Előbb ki kell engedni a vezetékben álló és időközben kihűlt vizet, míg végre melegvíz folyik. A melegvízmérő az összeset méri, pedig csak, pl. a 11. liter végre meleg, az első 10 hideg vagy langyos volt. Ez már csak a sors számtalan igazságtalanságainak egyike. Magyarán: nem érédemes ekkora energiát feccolni a 100% pontosságba. A 100%-os mérhetőség annyival többe kerülne, amennyi az esetleges költségtöbbletet nem legitimálná.

...megoldhato-e ennek pontos meghatarozasa egy masik meromuszer beepitesevel vagy sem? S ha igen, akkor ennek mi a hozzavetoleges koltsegigenye?

Hogy mely esetekeben, megválszoltam fent. Költséget nem tudok mondani, mert a vízmennyiségtől függően többféle nagyságú mérő van: Qn0,6/Qn1,5/Qn2,5/Qn6/Qn10....Qn30-ig vagy mégtöbb Ezeknek az ára nagyságrendekkel különböző. Más kell a 4-lakásos házba és más a lakótelepibe. De nem ez a lényeg, hanem, hogy a fűtési rendszer egyáltalán lehetővé teszi-e, vagy sem.

A masik az egycsoves rendszereknel a lakasonkenti (szobankenti) fogyasztas szablyoazas lehetosege. ... Orulnek, ha linket tudnal adni ahhoz, hogy ezeknek a szabalyozoknak a mukodeset megertsem. (Az sem baj, ha nemet...)

Erről írtam részletesen tegnap. Linket keresnem kellene, de látatlanban nem diagnosztizálhatom, hogy az az adott esetben használható-e, ahhoz látni kell az objektumot.

Figyelem: ugyan a vízvezetékszerelő szereli fel, akár a vízmérőt, de annak - megfelelő képzés hiányában - fogalma sincs a méréstechnikai következményekről. Ezért inkább az elszámolást végző céggel kell erről tárgyalni. Ezzel kapcsolatos keserű tapasztalatokat naponta gyűjtünk, Mikor a tulaj drága pénzen beszereltetett valamit, a szerelő a kivitelezés után mosta kezeit és egy életre távozott. Ekkor jövünk mi mint elszámoló cég, akik éves állandó kapcsolatban állunk az objektummal és nem tudjuk használni a nem megfelelő mérőket, ill. nagy a felháborodás, ha azok pontatlan, feldolgozhatatlan eredményeket produkálnak.

Az ot eves megterulesi ido tulsagosan rovid. ....

Most, hogy nappal utánagondoltam, a termosztát és fűtésmérő ügyben igazad lehet. Azt lehet a fizikai élettartamhoz is igazítani, amely kb. 10 év. Vízmérő estén viszont 5, ill. 6 évet kell alapul venni, mert ennyi a hitelesítési idő - legalább is a német nyelvterületen.

Hogy végül megéri-e: ez nem hit kérdése, hanem gazdaságpolitikai kérdés. Népgazdasági szinten kell az egész civilizált világban visszaszorítani az energiafelhasználást. A minap egy globalizációs előadáson hallottam, hogy a föld lakosságának 20% használja fel az összenergia 80%-át. Ebben persze az USA jár élen, de a statisztika tartalmazta az egész "civilizált" világot, amelyben M.o. is bennevan. A források pedig végesek.

Az egész mérési hercehurca lényege, hogy az a lakosságot gazdaságos fogyasztási magatartásra kényszerítse. Megjegyzem, nem a mérési rendszertől csökken a fogyasztás, hanem a tudatos befolyásolási lehetőségtől. Ha gazdaságosabban működő kazánt veszel ma, a beruházás csak 10-15 év alatt térül meg. Más kérdés, hogy a kazán élettartama 20-25 év, tehát előbb-utóbb úgy is ki kell cserélni. Ez egy számítás kérdése, hogy mit nyersz vagy vesztesz, ha a beruházást némi olajspórolási eséllyel 2-3 évvel előrehozod.

Vagyis minden spórolás köztudottan pénzkiadással kezdődik. Egy dolog viszont tapasztalati tény: míg a volt szoc. országokban az emberek komfortérzése 23-25C-nál érhető el, addig itt ez 21-23C. A 2C diferenciát le lehet fordítani Ft-ra. (Különben minden nyugatról jövő panaszkodik a magyar lakások túlfűtöttségére.) Mióta látom a pincében az olajtartály mutatóját és annak rohamos szintcsökenését januárban külső -10C-nál és ezt átszámítva €-ra tudom, hogy a napi meleg mibe kerül, azóta inkább pulóvert húzok és a ritkábban használt helységekben (ebédlő, vendégszoba)lecsavarom a fűtést 18C-ra. Vendég érkezése előtt 3 órával felcsavarom.

Összefoglalva itt ez egy öntudatos fogyasztói magatartásforma, amit a törvény bevezetése, valamint a 70-es évek olajválsága az elmúlt 30 évben folyamatosan alakított. Nem a méréstől lesz olcsóbb, hanem a tudatos felhasználástól. A mérés csak a tudatosabb fogyasztást van hivatva elősegíteni.

Nem ide tartozik, de ez hasonló, mint a szemételválasztás. Anyagilag érdekeltté tették a lakosságot, hogy külön gyűjtse a biohulladékot, papírt-kartont, a fém és műanyaghulladékot, stb.

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-09 04:02   
2004-02-09 00:37, Pompéry Berlin:
-
Kedves Pompery!

Oszinten koszonom ezt a ket reszletes leirast, amibol kapasbol megitelheto, hogy e temaban profi vagy. No, meg abbol, hogy legalabb a harmadat nem ertem leirasodnak, de ez engem nem zavar es kerlek, hogy melysegeiben ne is feszegessuk tovabb - legalabbis velem.

Ket dolog keltette fel leginakbb a figyelmemet.

Ax egyik az, hogy a futesi energia es a viz felmelegitesere forditott energia megoszlasat hazankent a futesi idenyben nalatok is egy matematikai becslessel allapitjak meg.

Ezszel kapcsolatos a kerdesem: megoldhato-e ennek pontos meghatarozasa egy masik meromuszer beepitesevel vagy sem? S ha igen, akkor ennek mi a hozzavetoleges koltsegigenye?

A masik az egycsoves rendszereknel a lakasonkenti (szobankenti) fogyasztas szablyoazas lehetosege. En - es meg sokan - azt a veszelyt latjuk, hogy ha ez egyutt jar a futotesteken athalado melegviz aramlasanak csokkentesevel, akkor az az alsobb szinteken korlatozni fogja a futesi lehetosegeket. Orulnek, ha linket tudnal adni ahhoz, hogy ezeknek a szabalyozoknak a mukodeset megertsem. (Az sem baj, ha nemet...)

Az ot eves megterulesi ido tulsagosan rovid. Az altalad hozzavetolegesen szerepeltetett 10000 Ft/ev tul optimista, tekintve, hogy oktobertol marciusig atlagban nagyjabol 19-20 ezer forint kozott szokott mozogni a szmala es mivel ebben benne van mar egy kb. 5000 Ft-os mondjuk igy - keszneleti dij is -, szinete kizarnak tartok ekkora megtakaritas lehetoseget.

Annak ellenre, hogy kivancsi vagyok az egycsoves rendszer egyedi futesszabalyozo
megoldasra, szinte kizartnak tartom, hogy a jelenlegi penzszuke korulmenyei kozott ilyen hosszutavu megterulest biztosito beruhazasba erdemes legyen beszallni.

Majd ha kotelezove teszik azt az illdetekes jogalkoto.
Frimi


 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-09 00:37   
2004-02-08 15:24, frimi:
-
Akkor a futeselszamolasrol tovább...

Távfűtés és fogyasztásalapú elszámolás műszaki előfeltételei
A távfűtött házak Ny-B-ben azért képeztek kivételt a kötelező elszámolás alól, mert az általad említett főmérőt - ez egy ú.n. vízmennyiségmérő - a távfűtő művek volt köteltes beszerelni mint átadó állomást, de a költségeket nem háríthatták át. Ez ellen védekeztek a Ny-Bln-i távfűtők a speciális várárosi helyzetből adódó energiaszolgáltatási egyezményre hivatkozva. Ennek részleteitől, főleg, mert már a múlté, itt eltekintek. Továbbiakban még kedvezőteln volt számukra, hogy a főcső és a ház közötti elágazás (járda alatti vezeték) hővesztesége is a távfűtő műveket terheli. Gondolom, eddig nincs különbség a két ország között.

Melegvíz ./. fűtés
Amennyiben egy az energiaforrás, úgy nálunk sem mérik külön. Van egy képlet, amelynek segítségével kiszámítható, hogy a mért m3 melegvíz az adott energiafajtánál az összenergia hány %-át teszi ki. Ez egy tapasztalati értéken alapuló hivatalosan megállapított hányados. Ezzel a képlettel dolgozik az elszámolási software, emelyhez meg kell adni néhány paramétert. Amennyiben ez érdekel, privát szívesen elmagyarázom. Ne fárasszuk ezzel itt az olvasót. Tehát ez Bp-en is így rendben lenne, nem kell hozzá külön központi melegvízmérő. Ha van, azt használjuk, ha nincs, akkor a lakásonkénti vízmérők összességét. De mindenképpen kell a képlet. Figyelem: a központi vízmérők által mért mennyiség soha nem azonos a lakásokban lévő mérők által mért adatok összegével. Ennek méréstechnikai okai vannak - itt nem részletezem.

Jogi helyzet, mikor kötelező,mikor nem, lakó beleszólási joga
A törvény előírja a fogyasztásarányos elszámolást. Ha nincs és konsztenzus van a lakók között, akkor senki nem bünteti a hiányt. De ha csak egy lakó is kéri, akkor kötelező bevezetni. A megoldás egyszerű: a hiányra hivatkozva a lakó 15%-kal rövidíthati a fűtési költségekhez való hozzájárulást. Ezt minden bíróság megítéli neki.
Megakadályozni a lakó nem tudja, mert a törvény előírja - lásd fent. Csak abba szólhat bele, hogy a tulajdonos megveszi-e, avagy bérli a mérőket. A tulaj köteles közölni a lakókkal a várható beépítést és a várható költségeket. Valamint a mérőkre vonatkozó bérleti szándékát. Amennyiben 30 napon belül nem szól legalább 50% a bérelmény ellen, akkor bérelhetők a ketyerék. Általában lehet számítani az emberek lustaságára, tehát a bérlakásokból álló házak kb. 90%-a bérli a ketyeréket. vagy, ha úgy jobban tetszik: leasing.

Költségek
Vétel
1.) Termosztát: 15-20,- € (szerelés nélkül)
2.) párologtató elosztó: 6-7,- € felszerelve
3.) elektronikus elosztó: 13-15,- € felszerelve
4.) vízmérő: 23-24,- € felszerelve
Bérelmény
1.) - nincs, meg kell venni
2.) 1,20 €/év
3.) 3,50 €/év
4.) 7,50 €/év

Elektronikus elosztót 10 évenként kell cserélni (elem ennyi idő alatt merül ki), melegvízmérőt 5, hidegvízmérőt 6 évenként kell cserélni. Ennyire szól a hitelesítés.

Elszámoláshoz nem tudok kapásból adatot mondani, mert függ a mérők és elosztók, valamint a házban lévő lakások számától.

Megtérülés
5 fűtőtest esetén szerény hozzávetőleges számításaim szerint az 50.000,- Ft bekerülési ár az itteni szinten is reális. A beruházás 10 év alatt amortizálódik. Lineárisan évi 10.000,- Ft-ot kell tudni megtakarítani legalább a fűtésen. Hogy ez reális-e, azt innen nem tudom.(Nem vettem figyelembe inflációt, kamatokat, stb, csak a példa kedvéért írom, hogy hozzávetőleges képet kapj.)

Figyelem: a legnagyobb költségtényező a termosztát szelep. Ezt viszont manapság az alapvető konformtérzéshez - vagy nevezzük összkomfortnak - olyannyira elementárisnak tartom, mint a központi fűtés tényét, a liftet az emeletes házban, TV-t, telefont. Nálunk, pl. nincs fűtésmérő a házban, mert egyedül lakjuk, de minden fűtőtesten van termosztát szelep, valamint egy központi programozható szabályozó, amely reagál a kinti hőmérsékletre, stb. és ennek megfelelően szabályozza a kazánt.

Lényeges még a szigetelés. A házban futó csövek szigetelése, a külső elektr. szabályozó és a termosztát szelepek felszerelése a mi 110 éves vöröstégla (tehát alapjában véve rosszul szigetelt) házunkban az első évben kb. 20% energiamegtakarítást hozott.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-08 23:51   
2004-02-08 21:51, frimi:
-
Az egycsöves rendszer itt is kritikus kérdés. Abból is van többféle. Az 50-es években Nyugat-Berlinben is építettek átmeneti rövid ideig ilyen "költségkímélő" fűtési rendszert, de mégis van műszaki különbség a keleti (szoc.) tömbházak távfűtési egycsövéhez képest.

Ahol egyáltalán megoldható, ott speciális, az egycsöves rendszerre kifejlesztett termosztát szelepeket kell (természetesen sokkal drágábban) beépíteni. Különben előfordulhat, hogy a földszinti lakó lezárván a saját fűtését ezzel rögtön kikapcsolja a fölötte lakókét is. Nyilván erre a nehézségre utalsz.

Amennyiben tehát speciális termosztát szeleppel megoldható a dolog, akkor méréstechnikailag további előfeltétel az elektronikus fűtésmérő használata - miután többnyire a rendszer bejövő és kimenő hőmérséklete előre nem definiálható. (Ennek jogi és technikai részleteit itt nem fejteném ki.) A párologtató ketyerét ilyen körülmények között a német előírások nem engedélyezik.

Privát véleményem, hogy a párologtató elosztók fabatkát sem érnek. Ez az a műszaki minimum, amit a törvény előír, de nagyon nagy a pontatlansága.

Visszatérve az egycsöves rendszerre: a szakma nagyjai nem vallják be, de mérési problémáik vannak a keleti távfűtéses tömbházakban. Vesztett per esetén inkább kifizetik zsebből a lakónak a pontatlanság okozta veszteséget, sem hogy vállalnák nyíltan a mérési eredmények rendszerből fakadó alapvető megbízhatatlanságát, mert az óriási veszteséggel járna az egész ágazat számára. Így ezt tudom én, meg a szakmabeliek, de a normál lakótelepi földi halandó nem. Úgy hogy ne is terjeszd.

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-08 21:51   
2004-02-07 22:36, Pompéry Berlin:
-
Egy lenyeges szempontot nem ertek es pedig azt, hogy a lakasfutes, amirol irsz, az egy, vagy ketcsoves rendszerben mukodik?

Ugyanis ketcsoves rendszernel semmi problema nincs a szbalyozassal, de egy csoves rendszerben minden olyan megoldas, amely a vezetekben az aramlasi viszonyokat befolyasolja, az kihat az egyes lakasok hoellatasara...
Frimi

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-08 15:24   
Akkor a futeselszamolasrol valamit...

Korabban atalanydijas rendszer volt ervenyben, amit azzal az ideologiaval szuntettek meg torvenyi rendelkezes alapjan, hogy altala nem jut kifejezesre az egyeni megtakaritasi erdekeltseg. Valojaban pedig azert mert a tavfuto nem tudott eleg nyereseget termelni.

Most a felhasznalt homennyiseg utan fizetunk. DE!!!

Az elszamolas alapja a lakohaz pincejeben levo fomero oran leolvashato hofogyasztas, amely EGYSZERRE meri a futesre es a melegviz eloallitasahoz szokseges felmelegito homennyiseget. Ezt egy matematikai kozelitessel (becslessel) osztjak le futesre es melegviz felhasznalasra. A lakasok futest a lakasok legkobmetere alapjan osztjak le, mig a melegviz felhasznalasat a lakasok egyedi melegvizmero oran leolvashato ertek alapjan.

A lenyeg, hogy nincs meg egy meroeszkoz beepitve, amly PONOSAN merne a lakoepulet egeszenek a melegviz eloallitasahoz szukseges felhasznalt homennyiseget.

Igy tehat ha a VALOSAGBAN a becsles tobb futesre felhasznalt homennyiseget eredmenyez, akkor az epulet lakoi a futesi dijban megfizetik a sok melegviz hasznalok dijanak egy reszet. Amennyiben viszont a melegvizre felhasznalt hoenergia fele torzit a becsles, akkor meg a sok melegvizet hasznalok fizetik a futesi dij egy reszet.

A becsles pontossagara referencia nincs!

A lakasokra torteno leosztast a jogalkoto elegansan atharitotta a kozossegre, azaz a tavfuto azt mondja, hogy az epulet egeszenek hofogyesztasat egy adott lakasra allapitsa meg maga a kozosseg! Ugy, ahogy azt akarja. Ehhez viszont kesz segitseget nyujtani... (Allitsunk parhuzamot mondjuk az elektromos energia , vagy akar a viz- es csatorna hasznalat elszamolasaval!!!) Miutan a hideg- es melegviz felhasznalas egydileg merheto, igy a leosztas elvegezheto. Ugyanakkor a Tavfuto nem tekinti partnernek a jogszabalyok alapjan a lakas tulajdonosat, o csak a kozosseg egeszet kepviselo igazgatoval hajlando targyalni.

A Tavfuto feszt szorgalmazza az egyedi meromuszerek beszereleset, amellyel egyedileg lehetne merni es szabalyozni lakasonkent a fogyaszott homennyiseget. A mi hazunkban ez lakasonkent 5 db. muszert jelentene, amelyek bekerulesi koltsege az 50000 Ft-hoz kozelit. Mint emlitettem mar korabban, hogy a lakok tobbsegenek erre nincs penze, de ezen tulmenoen, vajon mennyi ido kell a beruhazas megterulesehez? Masfelol pedig ez igen jo uzlet hiszen egy 40 lakasos hazban ez mar 2 millio forint!!!

Masreszt, ha az egycsoves futesi rendszerbe beszerelnek egy olyan eszkozt, amely a leadott homennyiseget szabalyozza, az rogton azt jelenti, hogy valamilyen modon lezarja az illeto a futotesthez vezeto csoben aramlo melegvizet. Es akkor meg mi lesz az alatta lakokkal? Igy egy szelep is nyugodtan megtenne, ami lenyegesen olcsobb - anelkul, hogy tizezreket kellene kifizetni.

Megjegyzem, ezekre a termosztatokra mar az otletes magyarok "kidolgoztak" olyan modszert, amivel a meresi erdmnyeket meg lehet hamisitani s igy a felhasznalt homennyiseghez kepest kevesebbet kell fizetni. S miutan a Tavfuto MUvekkel a fomero ora szerint tortenik az elszamolas, ezert osszsegeben a javasolt megoldas ugyszolvan semmit nem er.
Frimi

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-08 14:34   
Hálló Frimi, hálló OMGI!

Nehogy már Ti csépeljétek egymást! Én csak egy kis sportot akartam a beszélgetésbe hozni, hogy ezáltal fellazitsam a hangulatot! Persze nem tudhatom, Ti miképp olvassátok a dolgot! Az minden hangulat kérdése! Nem arról van szó, hogy ki üti ki a másikat, a boxot amúgy sem szeretem! De ha közösen találunk kérdéseinkre egy választ, tehetünk egy hasonló eredményhirdetést!
Én egyszer már KO-nak tekintettem magam, mert nem számitottam arra, hogy csak a "nehezebb sorsuak" közül kapok válasz, hanem olyantól is, akinek mégis könnyebb volt, de helyzetét mégsem úgy itéli meg!
Nyugodtan sorakoztassuk fel ágyúinkat annélkül, hogy valódi csata keletezne eszmecserénkböl! Legközelebb többet,ugyan már élesre töltöttem, de még nincs meg a vezényszó!

Remélem jól izlett az ebéd!

Toeby

 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-08 13:17   
2004-02-08 12:07, OMGI:
-
Kedves OMGI!

Korabban Te hivatkoztal arra, hogy harmadik fel csak azt lesi, hogy ki, mikor uti ki egymast... En csak erre a megjegyzesedre reagaltam. Igyekeztem trefas hangot megutni es arra biztatni, hogy szallj csak nyugodtan vitaba barkivel, barmelyikunkkel.

Nekem eszem agaban sem volt Teged valamifele kiutni valo ellenfelnek tekinteni. Ha pedig soraimbol ezt talaltad volna kiolvasni, akikor most ezek a sorok legeynek azok, amelyek helyere teszik ezt a gondot. Marmint, hogy errol messze szo sincs!
Frimi

 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-08 12:07   
Frimi kedves!

Azt hiszem tévedésben vagy, a KO-t, meg a képernyôbôl való öklözést nem én írtam!
Szerintem eddig sem próbáltuk egymást "kiütni", sôt még mintha a törülközöt sem dobtuk volna be. Márminthogy a boxkifejezéseknél maradjunk.

Egyébként, kiváncsi lennék, miért érzitek folyamatosan "ellenségesnek" és "támadónak" a soraimat???? Nagyon kiváncsi lennék!!!!

Most pedig megyek ebédelni, ahová vendégnek hívtak, és remélem nem vár semmiféle KO. 
 frimi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-08 02:04   
2004-02-07 12:11, OMGI:
-
Kedves OMGI!

Most csak annyit, mert nem erek mar ra irogatni, mert " vegyesznyelven szolva" a halapenz kerdese nagyon lekototte a vegyertekeimet, hogy reszemrol es - erzesem szerint - mas reszerol sem a sikeres agyagba dongolesert folyik a kuzdelem. Vagyis senki nem akar senkit sem kiutni.

Felfogasom szerint ez alapvetoen eszmecsere, ami persze nem nelkulozheti olykor a vitat sem. Ha nincs vita, akkor az azt jelenti, hogy mindenki mindenben egyetert. Akkor meg mirol beszelunk???

Ugyhogy csak batran veddd elo a bokszkesztyudet, ha megis ugy erzed, hogy az szukseges. Majd mi meg legfeljebb elhajolunk az utesed elol. Vagy megprobalunk lefogni. Hogy boksznyelven mondjam.
Frimi

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-07 22:36   
2004-02-07 22:21, Toeby:
-
... a költségek fele a lakások területi arányában van elosztva.

Pontosabban egy része. Ez lehet 50/50%, de 30/70%-os arány, a tulaj szabadon választhatja. Ezek azonban olyan részletek, amelyek bonyolítják csak a képet és a rendszer megértéséhez nem feltétlenül szükségesek. Való igaz viszont, hogy nem 100%-ban felhasználás alapján, aminek a Toeby által említetten kívül további okai is vannak, de túl messze vezetne mindezt itt elmagyarázni.

A lényeg, hogy a lakót mindez bizonyítottan motiválja a fűtőtest lecsavarására. Megjegyzem, feltűnő, hogy a volt szoc. országok mennyire túlfűtöttek. Már ahol a távfűtő művek elegendő energiát szolgáltatnak Pozsonytól Moszkváig. (Bukarestről, Kolozsvárról nem beszélek.) A hőmérsékletszabályozás valóban az ablakon keresztül történik. Miután az embereket ez csak közvetve érinti, senki nem gondolkozik el azon, hogy milyen drága dolog az utca fűtése. Ami egyenként logikus, hisz mit izgat engem addig, amig bármennyit fűtök, ugyanannyit kell fizetnem.

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-02-07 22:21   
Kedves Pompéry!

Ha megengeded a fütéselszámoláshoz kiegészitésül:

Mivel igazságtalan lenne, hogy egyes lakók a szomszád által fütött közös falat használnák a saját lakásuk fütésére, s maguk a fütést kikapcsolnák, a költségek fele a lakások területi arányában van elosztva.

Ami a többi elszámolást illeti, úgy a hideg, mint a melegviz is méröórával van ellátva, ami természetesen, ha a hö pl. a lakáson belül elektromos áram útján van elöállitva, csak a hideg viz. A csatornadijat viszont az emlitett egy vagy két vizmérö után állapitják meg, ami sajnos sok esetben már magasabb, mint a viz maga.

A szoziális lakásokban a melegvizet egyénileg, pl. átfolyómelegitövel elöállitani miniszteri rendelet alapján kb. 10 év óta nem szabad, központi melegvizszolgáltatást kell beépiteni.

Nem tudom, hogy annak idején Ny-Berlinben az elkülönités miatt ez hogy volt, a gyakorlatban itt még sehol nem találkoztam mérö nélküli lakásokkal, irodákkal,stb.

De ezt biztos Te is hozzátetted volna!

Kösz és jó éjszakát!

Toeby

 
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó