2020. november 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> ÉLET EUrópában >> Paraszolvencia, hálapénz - az egészségügy finanszírozása M.o.-on és másutt
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 következő lap )
 kata52  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-23 18:26   
2005-06-08 15:53, Noemi72:
-

Bocsás meg, vannak kivételek mint Édesanyád, én viszont ilyenekkel még nem találkoztam, olyannal igen aki összesodorta a pénzt, és közölte nem dohányzik. Nem a semmiért nem jár sok nő pl. nőgyógyász rákszúrésre, és pont emiatt hal meg. Hallani kellene az Orvosoknak mit beszélgetnek a betegek a kórházban. Én a betegtársaimmal össze számoltam mennyi hálapénzt kapott az orvos csak egy szobában, és a többiben? No meg privát kezelésnél? Egy orvos szemrebbenés nélkűl mondta, hogy a mútétem 25.000FT mert én nagy okos megkérdeztem. Tudtam mást tenni? Sok betegtől hallotam, hogy kölcsönkért vagy értékes dolgot adott el a műtétért. kata52

 
 Noemi72  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-08 15:53   
Sziasztok!

Az Edesanyam orvos Magyarorszagon es nagyon sajnalom, hogy igy "beszeltek" az orvosokrol. En tudom, hogy ö soha, de soha nem fogadott el "halapenzt" mag akkor is hogy ha el tudta volna költeni.
Nagyon sz.l fizetik az orvosokat MO-n, de szerintem ez a lelkiismeret kerdese. Ja!Anyukam kb. 40 eve folyamatosan tovabbkepzesekre jar, hogy minnel jobban tudjon segiteni az embereken.
Sziasztok! Vigyazzatok magatokra!Elfelejtettem!
Nekem is vannak nagyon negativ emlekeim de nem altalanositok es ami legfontosabb az az, hogy itt ulök es van ra lehetösegem, egeszsegem ra, hogy irjak nektek.
Vigyazzatok magatokra!!!

 
 Laira  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-08 07:27   
Sziasztok!
Kedves Espa, ha már megszólítottál, illik megszólalnom, de eddig nem láttam itt az idejét.
Irtózom a szélsőséges hagvételű vitáktól. Szeretek tárgyilagosan beszélgetni dolgokról, de az utóbbi írások hangvétele visszariasztott. Vártam, míg megszelidülnek a kedélyek. A kedvedért kapcsolódom be most a beszélgetésbe.
Olvasóként eddig is itt voltam, és napok óta gondolkodom is, mi is lehet az eü és betegoldal helyzetének megfelelő kifejezése.
Sajnos nekem nagyon sok dolgom volt az eü-vel eddig is, és még sajnosabb, hogy nagyon sok rossz tapasztalatom volt, van, amelyeket ha elmesélnék, velük téged igazolhatnálak.
Voltam orvosi hibák miatt életveszélyben, de mentettek is meg orvosi kötelezettséggel. Felejthetetlen plusz dolgokat azonban nem kaptam emberi bánásmódot tekintve.
A magyar orvosi ellátás, az ápolók, az eü. intézmények működése sok szempontból negatív kritikát érdemel. Én sem véletlenül mélyedtem el az eü. törvényben, az orvos etikai szabályokban.
Természetesen voltak, és vannak ellenpéldáim. Volt amikor elégedettségre volt okom.
Azt 100 %-ban állíthatom, hogy béremből elég sok eü hozzájárulást fizettem, és mégis mindig nyomnom kellett és kell ma is a hálapénzt, mert igenis elvárják, elfogadják. Még soha senki nem utasította, adta vissza tőlem ezt. Pedig több és jobb ellátást sem kaptam a különpénzért. De talán kevesebb figyelmetlenség ért. Ennyit intézek a hálapénzekért.
Igyekszem mindent megérteni az eü, és az ott dolgozók oldaláról. Az abnormális leterheltségük, a korszerűtlen, és hiányos eszközeik, gyakran beteg számára is nyilvánvalóan rossz munkakörülmények, a nevetséges fizetésük valóságos próbléma, és nem lehet nem összefüggésbe hozni a betegek keserű tapasztalataival. Az eü dolgozóknak sem könnyű emberileg minden hátrányos körülményt elviselni, és még jó képet is vágni a betegek felé. Sok csodálatos dolgot is végeznek az eü-ben e rendellenes körülmények között. Ez igaz akkor is, ha nekem személy szerint sok rossz tapasztalatom van. Sőt a környezetemben is sok a panaszos beteg.
Bőven van támadási és védekezési felület az eü szereplői oldalán.
Az biztos, hogy beteg a magyar eü. Már régóta nincs rendben, és nem is látom a forradalmi, közeljövőbeli kiutat, hiába minden kormányzati igérvény. Amennyi jó, új dolog történik, valami helyzetromlás, nemkívánatos rossz naponta kiderül.
Semmiképpen nem szeretném ngabi szenvedélyes védekezését bántani. Nem ismerm őt és családját, de ő azt mondja, hogy igazi, hivatásos orvosok. Elhiszem, hogy így van. Én nem bánom, hogy egy orvos hol él, mennyiért dolgozik. Legyen szakmailag és emberileg az, aminek egy orvosnak lennie kell. Önmagában véve az orvosi hivatás az egyik, ha nem "a" legszebb, legnehezebb, legfelelősségteljesebb. Tisztelem, becsülök, azt az orvost, aki az elvártaknak eleget tud tenni. (Például a sebészet valami megfoghatatlanul nagy dolog a számomra. Ha sebészként tőlem függene az emberisége gyógyítása, már kihalt volna az emberiség, mert képtelen lennék ilyesmit csinálni.)
Mégis: azt gondolom, hogy önmagában véve az orvosi diploma nem elegendő a tisztelet kivívásához. A gyakorlatban be kell bizonyítani a magas fokú, felelős szakmai tudást, és...a megfelelő emberi hozzállást mindenáron pluszban adni kell. Láttam olyan orvost is, aki minden őket érintő negatívum ellenére szívvel és lélekkel is ideális orvos tudott lenni.
Ngabi heves és általános védekezése ellenére kell megállapítani, hogy az orvosi diploma mellé nem mindegyik rendelkezik a szívvel és lélekkel képes működésre. Az általánosított, orvosok elleni támadás ellen szól ő maga, de maga is általánosan védekezik olyan orvosok nevében is akik azt mégsem érdemlik meg. Orvosnak lenni egy dolog, embernek lenni másik dolog, és emberséges, vagy e kötelezettséggel visszaélő orvosnak lenni megint más dolog.
Megértem ngabi védekező álláspontját, de a hevességet nem, mert nem értem, hogy az általános védekezése által miért akar azonosulni azokkal, akik megszégyenítik pl. az ő lelkiismeretes orvoslétét.
Egyértelmű igen és nem semmire nem mondható, és mindenkinek van igazsága.
Fontos a védekezési és támadási lehetőségeknek, ezek tényeinek mértékletes, tárgyilag, sokszor kizárólag egyes esetekre vonatkozó mérlegelése. Ki lehet jó és rossz dolgokat mondani a magyar eü rendszerrel kapcsolatban, lehet más országok tapasztalataival összehasonlításokat tenni. De a tuti biztos ítélkezés birtokában senki nem lehet az eü szerlőinek egyik oldalán sem.

Ilyesmik fordultak meg a fejemben eddig. Az aureas mediocritatem elvét szeretem követni, bár elismerem, néha a szélsőségeket is feszegetni kell. 
 espa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 17:11   
Laira jól eltüntél! Védjél meg!

_________________

 
 espa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 17:09   
2005-06-07 11:36, ngabi:
-
Mi a foglalkozásod, espa?
------------
Nem tudom hogy kerül a csizma az asztalra, de azért megmondhatom, ha nagyon kiváncsi vagy....

12 évig tőzsdei üzletkötő (broker) voltam, manapság egy bizonyos terméket importálok Norvégiából.

De azért kiváncsi lennék, miért volt fontos ezt tudnod. (Vagyis hogy került a csizma az asztalra)

_________________

 
 Zuloaga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 15:19   
Az a véleményem, hogy bármely foglalkozást nem az hitelesít, ki hogyan és miért veri a mellét ... csúszó-, kenő-, hálapénzek mindig léteztek ... és létezik valahol az ember ... előttem egy orvosbarát példája: a kórházban műt, ügyel, otthon pedig felkészül másnapi operációira (egy jó 50-es családos férfiemberről beszélek) ... ismeri a netet, de nincs ideje itt panaszkodni, inkább a könyvekhez nyúl ... ja, és mindez Magyarországon ... elnézést a kérdésért, de miért választanak egyes emberek egyes pályákat? hivatásból vagy mert az esetleges anyagi és presztizs háttér a vonzó? ... miért Svájcot választottad külföldi praktizálásnak Kedves Gabi? gyere Spanyolországba ... venga!
 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 15:04   
Létezeik, hogy ez a doktornö nem tudja mi megy Magyarországon ezen a téren
Kétlem!
Persze öt nem érinti hasonló megbántás, mint az egyszerü embereket, akiken átnéznek, ha nem kennek. A sogor-koma jóbarát megkiméli ilyen tapasztalatoktol.

A férjem 18 hónapot volt egyhuzamban kórházba itt Németországban és amikor megköszöte a jó bánásmódott, adott a professzornak egy üveg Tokajit. Ez egy szimbólikus gesztus volt, de szegény prof óriási zavarba jött.

Édesapám 4 hetet töltött kórházaban M.országon, a félhavi nyugdiját tette boritékba a föorvosnak, az megnézte és visszadta, ezzel a szöveggel: Köszönöm nem dohányzom! Mennyit várt?
Ezek orvosok???

Remélem olvasod még kedves Gabi ezeket a beirásokat, ha nem is válaszolsz rá!

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 13:53   
ngabi 2005-06-07 13:02

Kedves Gabi...nyugodj le, téged nem bántott senki, pláne hogy Svájcban praktizálsz. Ott sem divat a boríték ugye? Mert Hollandiában sem. Pedig az orvosok itt is éppen sztrájkkal próbálnak kiharcolni valami kis anyagi és erkölcsi megbecsülést. Tarthatnák a markukat, de ennek itt nincs hagyománya. Borravalót a taxis, pincér sem kap. A kenö-és csúszópénzek alapjaiban ingatják meg az erkölcsöket, ez ellen kellene tenni a társadalomnak.
_________________
poe

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 13:39   
2005-06-07 13:10, ngabi:
-
Szerintem meg az neveletlen, amiket az orvosok fejéhez vágnak.
Majd ha a kritikák felnött móduak lesznek, visszajövök.
Csók, Böbe.

-
Kedves Gabi persze hogy meg lehet felnött modjara targyalni a dolgokat. En eddig nem szoltam bele ugyanis EN ELKENYEZTETETT vagyok a sved egeszsegugy kezel. Elmeselhetnem az itt uralkodo anomaliakat de nem teszem csak csak egyet mondanek : itt nem adunk penzt a doktorbacsinak neninek ha ezt tennenk fel is jelenthetne. De ha rendes egyszeru emberkent megyek orvoshoz ki kell varnom a soromat ellenben ha van penzem akkor mehetek maganklinikara es termeszetesen ott a dokik is jobbak mert jobban vannak fizetve. De itt az orvos nem beszel velem lohatrol emberkent vele egyenlökent kezel; nem igy volt a regi hazamban ott bizony elvettek a penzt kavet szilvapalinkat cigarettat meg ami volt. Nekem is vannak remtörteneteim . Anyosomat kinyitottak megallapitottak hogy rakos beteg es hetei vannak hatra a ferjem ment a kis csomaggal amit a doktor ur pofatlanul elvett. Mit mondjak ? ez egy orvos volt de sajnos a java ilyen volt ott es akkor. Emlegetted az euklideszi eskut amit nagyon sok orvosnak szeretnek a fejehez vagni talalkoztam nagyon rendes orvosokal is de oda mindig ismerösön keresztul jutottam . Gabi te is eltel abban a rendszerben tehat tudnod kell milyen volt a helyzet. Igazad van nem szabad altalanositani de gyere beszelgessunk szepen meselj a te tapasztalataidrol

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 13:23   
2005-06-07 13:07, ngabi:
-

Jaaaaaaa, nem volt az olyan veszes munka. Az igaz, hogy nem foglaltam bele szabalyzatba, mert nem gondoltam anno, hogy felmerulhet ilyen - szamomra legalabbis logikus az, hogy ha valamire valaszoltak, akkor az elozmenyt nem lehet kitorolni (eeegen, esetleg talan a valaszadoval torteno egyeztetes, kolcsonos egyetertes alapjan, bar ez sem az igazi, de igy legalabb vele szemben OK).

A vita kapcsan meg ugy gondolom, hogy kar szemelyesre venni, hiszen ez egy letezo jelenseg, es ezek a korabbi velemenyek pedig akarmilyenek is (osztalyozhatja mindenki belatasa szerint), de szerintem bizonyos ertelemben tukrozik a valosagot, arrol szolnak, a problemarol, es amit kivalt az. Amit azonban meg tancsolok: a topik neve alatti szamokra kattintva (bal oldalt, fent) visszalapozhatsz, elolvashatod a korabbi hozzaszolasokat, es ez talan inspiralhat Teged, mert mindenkeppen hasznosabb lenne egy orvostol is olvasni elemzest, velemenyet, targyilagos leirast, stb. (a megmondjuk egymasnak a magunket dolog nem produktiv ).

Hunor

 
 ubuge  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 13:11   
2005-06-07 13:02, ngabi:
-

Ezek szerint nem is létezik a jelenség, s ez a téma tárgytalan, kedves Gabi?
Én ugyan nem Magyarországról írok, de jóatyám műtése után szintúgy elvette az orvos a pénzt, mint ha az hivatalból járt volna neki.
Gondolod, hogy kitalációkat írnak ide az emberek?

 
 ngabi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 13:10   
Szerintem meg az neveletlen, amiket az orvosok fejéhez vágnak.
Majd ha a kritikák felnött móduak lesznek, visszajövök.
Csók, Böbe.

 
 ngabi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 13:07   
Kedves Hunor,

igazán nem akartam Neked kellemetlenséget okozni, ne haragudj. Van egy adott funkció, amivel éltem. Nem olvastam sehol, hogy tilos lenne, amit csináltam. Igérem, nem fordul elő többet.

ngabi

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 13:06   
Ez a beiras nnagyon neveletlen volt. Igy irni egy egyetemet vegzett orvosnönek nem lenne szabad. Vitatkozni felnött modra lehet de ez szerintem meg tizeneves szinten sincs.
 
 ngabi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 13:02   
Poe,

Gondolod, hogy most jöttem le a falvédőről és mindezt nem tudom? Hogy majd most te fogod megvilágositani az elmémet..? Igazán nem kellene fáradnod. Egész pontosan tudom, hogyan müködnek a dolgok.
Tudom, hogy a tanároknak is nyomoruságos a helyzetük. MAjd most már még meg sem lehet buktatni a gyereket, akkor sem, ha a minimális követelményeket nem teljesiti, ugye? Mert hát melyik szülö akarná,hogy a gyereke évet ismételjen... ugye? ...ja, van néhány tanár is a családomban, bizony.
Tudom,hogy egy kezdö orvos nem tud egyedül elboldogulni a fizetéséböl. Bizony. Svájcban egy kezdö orvos 10x annyit keres, mint Magyarországon. És a megbecsültsége is legalább 10x akkora. Senkit se kell sajnálni. Ezek tények. Bizony. Ja, különben azért jöttem Svájcba, hogy betegyem egy jo kis magánbankba azt a sok paraszolvenciát, amit a betegek a zsebembe dugdostak otthon.... Bizony... mert hát minden orvos olyan bitang, semmirekellö, igaz? hogy azért gürizik 6 évig az egyetemen, meg azért éjszakázik meg azért tart még minimum 5 évig a legtöbb szakképzés, amit még szintén végigcsinál, hogy azt lesse, hol tudna keresztbe tenni a betegnek, ugye?!
Gondolod, hogy én még nem feküdtem kórházban? Hm? Ennyire hülyének nézel?
Azt meg csak sajnálni tudom, ha ezt az egészet 20 forinthoz hasonlitod.
És azt sajnálom a legjobban, hogy az ilyen forumokra mindig csak azok jönnek, vagy azok többen, akik panaszkodnak, meg sorolják a sérelmeiket. MAjd megkérem már azt az ismerösömet, aki 6 évvel ezelött 12 órás mütét során új májat kapott és azóta is életben és jól van és igy a gyerekei nem veszitették el az anyjukat, hogy irja már meg, ö milyen bitang orvosok kezei közé került...! És még tudnám sorolni... és nem kérek bocsánatot azért, ha nem türöm szó nélkül, amit itt az orvosokról összehördanak.
Mert egyáltalán nem olyan mindenki, mint ahogy az itt le van festve...


ngabi

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 12:53   
2005-06-06 11:39, ngabi:
-

Kedves Gabi,

altalanosan szolva (nem eme tema kapcsan) az altalanositas tenyleg rossz, es ez amit mindig erdemes kerulni.

Mas - az azonban nem teljesen fair, hogy kitorolted sajat irasod, fokent, hogy mar valaszoltak ra. Igy ertelmetlenne valik mas ideje, amit a valaszolasra szant, ugyanakkor ez egyfele visszaeles a technikai funkciokkal - ugyanis ez modositasra (eliras javitasara, egy uj mondat beszurasara, stb.) szolgal, bar technikailag lehetseges a torles is. Ez mar a forum hibaja, hiszen szinte valamennyi mas forumon eppen ezert csak X ideig (egy oran at pl.) engedik, vagy egyaltalan nem letezik ez a lehetoseg. Egyebkent a megujulo MONon valtozik is, hiszen igen kellemetlen, amikor barki utolag torli az uzeneteit - nemcsak a valaszolok szamara, hanem ez a multat is megvaltoztatja ezaltal, masreszrol meg nekem munkat ad a kockak torolgetesevel.

Udv,

Hunor

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 12:04   
Kedves ngabi
Minden szentnek maga felé hajlik a keze és mindenki védi a mundér becsületét. Én is, Te is, ö is.

Gondoltál már arra, hogy a beteg ember mindig rémült és kiszolgáltatott? Ha emellett még atrocitás, félrekezelés vagy netán anyagi veszteség is éri, a negatív hatásokat intenzívebben éli meg, mint ha 20 forinttal becsapnák a boltban.
Ha tanár lennél, ugyanilyen fájdalmas lenne az oktatásügyet érö kritika, ha a kereskedelemben dolgoznál, amellett állnál ki. Mindig vannak, akik a pult, az íróasztal túlsó oldalán állnak, az egészségügyben a betegek, a kereskedelemben a vásárlók, a tanügyben a szülök és diákok. Ez a fórum többek között arra (is) van, hogy elpanaszoljuk egymásnak a minket ért sérelmeket.
Egyébként mit csinálsz Svájcban? Praktizálsz?


_________________
poe

 
 ngabi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-07 11:36   


Mi a foglalkozásod, espa?

 
 espa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-06 15:07   
2005-06-06 11:39, ngabi:

1. a háziorvosok munkáját és lelkiismeretességét illetően nem általánosithatsz, akkor sem, ha neked személyesen rossz tapasztalatod van!

Válaszom:

Sztem nem általánositottam. Én ezt tapasztaltam és magamról beszéltem. És nekem bizony rossz tapasztalatom van. Tudnám sorolni, de nem teszem.

A diszkomfort érzéssel - most is visszaolvasva - sem volt semmi kivetnivaló a mondandómban. Nem volt benne él. És nem hallottam eddig, de ez egyikőnk értékéből sem von le semmit, még a szemedben sem, remélem. Sőt jó, hogy tudom, mert ha nem fáj, attól még el tudom mondani, hogy mi az amit érzek. Nem tudom erre miért tüzeltél csipőből, nem tudok felfedezni mondandómban semmi rosszat.

Mivel nem tudták, hogy mit keressenek, ezért megtükröztek. Ebből következett a helycobacter. Tehát előbb a tyúk, aztán a tojás.
De el kell, hogy mondjam, cca 6 hét után vissza kellett mennem ellenőrzésre, és akkor sem lehelni kellett, hanem vért vettek.
Ez tény.

Bocsi, melyik nem a valóságnak megfelelő???

Jó elismerem, rosszul irtam a nyavalyám nevét...
De mi az ami nem felel meg a valóságnak???

Viszont mit szólsz a körzeti illetékes gasztroenterologushoz? Szóval aki nem talált a szakterületének megfelelő problémát.
Elhiszem, hogy attól, hogy megnyomkodja a májam környékét nem tapintja ki a vacak ki pyoli-kat. De nem ment tovább, hanem ezt leirta.
Látod, látod, erre nem reagáltál.

De szivesen veszem

 
 ngabi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-06 11:39   

 
 Laira  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-01 15:21   
Szióka Espa!

A két történet csak szerény eset, drámaiabbak is vannak a tarsolyomban. De inkább hagyom.

Nos: Az említett intézmény az International Medical Service (IMS) egy amerikai eü szervezet. UH, mammografia, diatetika, kardiológia van náluk. (Van ott más egyéb is, de azt nem szoktam igénybe venni, így nem tudom mi még). Bp. XIII. Váci u. 184-ben vannak. Beutaló kell hozzájuk és be kell előbb telefonon jelentkezni.
Én teljes UH-t, és mammografiát csak náluk csináltatok. De van egy egységük a III. ker.Vihar u-ban is. Ott csináltak teljeskörű terheléses kardiológiai vizsgálatot és érspecialistájuk is van. Ott is lehet még más.
Nem mindenki beutalóját fogadják el, nyílván bizonyos szerződéses partnerek beutaltjait csak.
Ha bármi érdekel velük kapcsolatban keress meg privátban és megérdeklődök neked konkrétabban is bármit.
Csontsűrűség vizsgálatot pl. csak a II.ker. Feketesas u-ban vagyok hajlandó csináltatni, laborleleteket is csak meghatározott helyen csináltatok. Utóbbi véletlenül az a hely ahová tartozunk, a kerületi rendelőintézetünk.

Jaj! Csak a háziorvosokról ne kelljen nyilatkoznom!

 
 espa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-01 07:29   
2005-06-01 06:59, Laira:

Komolyan mondom, a düh jól felébresztett, mig olvastam irásodat!
Valószínű azért nincs nagyon rossz véleményem a magyar egészségügyről, mert nincs közvtlen tapasztalatom. De amit leirtál,az bicskanyitogató. És még nekik áll feljebb!
Megirnád talán priviben, hogy melyik az a Medical Service? vagy esetleg nyilvánosan, hogy más is megspóroljon felesleges köröket az egészségügyben?

Azért némi aprósággal én is szolglhatok:

Tavaly májusban végre elszántam magam, hogy elmenjek a "háziorvoshoz" (ez a szó olyan kellemes, olyan biztató, mintha sokat jelentene ) mert a májam környékén volt egy kis diszkomfort érzésem. Ezt az orvos fogalmazta igy, ami nem fájdalom, "de valami van". Beutaló az "illetékes" helyre, majd dátumkérés és megjelenés.
az "illetékes" gasztroenterologus helyből ugy nézett rám, hogy már nem is volt kedvem elmondani miért jöttem. Aztán felfekvés az asztalra, tapogatás, majd "szakvélemény": miszerint az ő szakterületével kapcsolatos probléma nem áll fenn.
Miután lendületben voltam, és nem éreztem, hogy ez a "vizsgálat" és "szakvélemény" megnyugtatna, ezért felhivtam valakit, hogy esetleg felülbirálná ezt az álláspontot.

Tükrözés alapján: helicobacter pyoli, sok telep. És antibioticum kura.

Gondoltam az előző intzmény vezetőjének elküldöm a két szakvéleményt, de aztán elsodort az élet....

Azt azért meg kell jegyeznem: az antibioticum kúra nem volt megfelelő. Nem volt jó az összetétele és nem volt elég erős. Szóval a diszkomfort érzés visszajött. Majd egy év mulva talán megint rászánom magam...

_________________

 
 Laira  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-06-01 06:59   
A tegnapi hozzászólásommal felkavartam magamban is az emlékezés állóvízeit. Visszatekintve pl. kórházi eseteimre, megállapíthatom, hogy egy alkalom nem volt, amikor ne lett volna kellemetlen élményem. És egyik eset sem a magyar eü. helyzet betegségeire,hanem emberiesség hiányára volt visszavezethető.
Azt mondtam, nem részletezek eseteket, de két, ma is fájó példát mégis elmondok.

2002.05-ben volt epeműtétem. Kő miatt eltávolították az epehólyagot is. Azóta ritkán, de nagyobb epegörcseim adódtak, mint valaha. Abban az évben, 10. hóban következett életem legnagyobb műtétje, mely műtét előtti napon a kórházban iszonyú epegörcsöt kaptam. Halódva, falba kaparva kúsztam a szobámtól a hosszú folyó felén át a nővérszobáig, kérdezve, kaphatok-e egy fájdalomcsillapítót, mert rosszul vagyok. Kezembe nyomtak egy tablettát, vízet nem kaptam hozzá, de már a szobámba nem tudtam visszamenni, beszélni sem nagyon tudtam már, hanem hót sápadtan ráborultam a magas nővérpultra. Három nővér volt körülöttem. Az egyik, látva, hogy nem bírok elmenni onnan, besegített a nővérszobába, ráfektetett egy ágyra, kinyitotta az ablakot, és képen locsolt egy félpohár hidegvízzel. A hajam, hálóruhám, köntösöm csupa víz lett. Aztán otthagyott. Én meg tehetetlen testtel, de borotva éles eszmélettel felfogva a körülöttem történteket, feküdtem a görcseimben. Jöttek-mentek hárman körülöttem. Néha rám néztek, de nem szóltak hozzám. Egyszer egy orvos is bejött, és megkérdezte a nővérektől mi van velem. Mondták, biztos műtét előtti idegesség, epegörcs. Azt mondta rám a doki, "nem néz ki valami jól". Aztán a doki kiment.
Kb fél óra múlva szüntek a görcsök, így felkeltem magamtól, segítség nélkül. Kérdés nélkül kiengedtek a szobából, bár láthatóan támolyogtam. Kimentem a nővérpultig, akkor vettem észre, hogy még mindig szorongatom a görcsoldó tablettát. A pulra támaszkodva kértem, adnának-e egy pohár vízet, mert bár jobban vagyok, a tabletta bevétele nem ártana. Kaptam vízet, aztán kíséret nélkül, falat támogatva visszavonszoltam magam a szobámba. Az ágyba visszafekve nyugodtam le.
Kb két óra múlva jött be egy nővér a szoba szomszédomhoz, és akkor mentében megkérdezte: Jobban van? A válaszra már nem volt kíváncsi, mert már a másik beteggel foglalkozott.
Na, ezzel megvolt a rólam való gondoskodás. Iszonyúan egyedül és elanyátlanodva éreztem magam a nemtörődés tapasztalatán.

Előző évben volt egy orrpolip műtétem. Nem tudom ki ismeri ezt, de én 10x inkább kivetetem a vakbelemet, mint egy ilyen műtét! Szörnyű kellemetlen. Műtét után homlokig és vastagon teletömik az ember orrlikait gézzel, még un. vattával pakolt gézparittyát is az ember orrára kötnek. Így a száddal vagy eszel, vagy iszol, vagy ott veszel levelegőt.Ha eszel, nincs levegőd és úgy érzed megfulladsz. Sok folyadékot kell inni műtét után, nehogy gyakran végy levegőt!
A műtét napján kaptam egy ásványvizes palack teát. Minden nap kell kapni akár több ilyen friss palac teát is. Én egyet kaptam az első nap, aztán -5 napig voltam kórházba- soha többé többet. A családom látott el innivalóval. Nem könyörögtem a teájukért.
A műtét másnapján éreztem belázasodtam. Délután kb 3 fele járt. Csendes pihi volt épp. Kimentem a folyósó közepén lévő nővérpulthoz, ahol szintén három nővér ült, és békésen magánbeszélgetést folytattak. Megálltam a pultnál, és udvariasan vártam a mondataik végén a pontot és azt, hogy valaki rám nézzen. De átlátszó üvegnek tüntem, ezért megszólaltam:
-Elnézést, de azt hiszem lázas vagyok.
Rám néztek, aztán csönd. Megint nekem kellett megszólalnom:
-Kaphatok egy lázmérőt?
-Ja, persze.
Kaptam lázmérőt, én el, visszasétáltam a szobába, a nővérek tovább tereferéltek.
A lázmérő 39 fokot mutatott. Fogtam a kezembe azt, és vártam, gondolva, ha arra jár egy nővér, feltűnik, hogy lázat mértem, stán megnézi mi van velem. Már 1/2 5 fele járt, mikor csakugyan jött egy nővér, mindenkinek lázmérőt osztott a szokásos délutáni lázméréshez. Majd távozott. Én már megint átlátszó üveg voltam a kezembe fogott lázmérővel együtt.
Később visszajött a nővét, összekapkodta a lázmérőket, és spurizott volna ki. Mivel ránézés nélkül csokorba fogta az én hőmérőmet is, rászoltam, hogy tényleg lázas vagyok, 39 fok a lázam. Mentében visszafordulva ennyit mondott:
-Igen? És kiment. Többet szülni nem volt módom, mert eltünt.
Pár perc mulva újra előfordult, ekkor tudtam megkérdezni, hozna-e egy lázcsillapítót. Hozott, kezembe adta és kiment. Kotorhattam magamnak innivalóért.
Bevallom, elsírtam magam a történtek miatt.
Nagyon egyedül éreztem magam.

Miféle emberek mennek ápolónak?

Hozzáteszem, szoktam 200-500-Ft-t adni a velem foglalkozó nővéreknek. Ezt igen hamar kell tenni, hátha "különleges" bánásmódban részesítenek, és nem néznek üvegnek.

Espa, ha nem vagyok kórházban, épp lázas vagy görcsökben fetrengő sem, akkor határozottabban, öntudatosan állok ám a lábamon. Tettem már panaszt az előbbieknél súlyosabb eset miatt osztályvezető főorvosnál. De írtam már jó kiszolgálás miatt köszönő levelet egy Medical Service vezetőjének, ahol évek óta úgy végzik a szokásos ellenőrző vizsgálatokat rajtam, hogy bár panaszkodnak körülöttem egymásnak a leterheltségük miatt, rám mindig nagy gondot fordítanak. És ezért én pénz nélkül, de nagyon hálás vagyok.

Szóval, Espa, ha kell keress: rendelek neked tanácsadáson!

 
 espa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-31 21:29   
2005-05-31 07:21, Laira:

Nagy vagy Laira!
komolyan mondom. Ha szükségem lesz tanácsra ugye felhivhatlak?
Megspórolom a kódexek tanulmányozását

Abszolut igazad van, ha lehetőség van, az öngyógyitás a legbiztosabb módszer.
A végén még műteni is fogjuk magunkat. Sajnos.
_________________

 
 Laira  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-31 07:21   
Sziasztok!

Körbenéztem itt a magyar egészségügyről szóló "hálás" témakörben!
Látom, sokaknak megvannak a maguk kis történetei, tapasztalatai. Nekem is, de nem nagyon apróznám-részletezném, mert betelne velük a MON tárhely.
Engem 8x műtöttek. Legutóbb 2002-ben volt két nagy és egy kis műtétem. Ami "szokásos módon" kiszedhető egy emberből (mandula, vakbél, orrpolip, epe, stb.), azt már kioperálták belőlem. A többi műtét az előzőleg rosszul sikerültek korrekciói voltak. Mindezekkel rengeteg elővizsgálat, majd utóbb kontroll vizsgálat jár. (Kiszámoltam, 2002-ben a három műtét során 28x kerültem kapcsolatba eü. egységgel.)Szereztem jó és rossz tapasztalatokat bőven.
Csak röviden a lényegi véleményemről.
1. Az Eü. tényleg romokban hever Mo-on a rendezetlen rendszer és a megfelelő támogatottság tekintetében. Az EU csatlakozás miatt a jó orvosok világgá mennek, vagy ki-be járnak (hétközben a magyar beteg felett alszanak fáradtan, hétvégén két nap alatt pl. egy londoni ügyeletben keresik meg azt, amit egész héten itt nem tudnak). Így fáradtabbak, mint valaha. Félelmetes a piros, kialvatlan nyuszis szemű orvosokat látni. Azt összes biztonságérzetem odavan mára.
Reményt sem látok, mikor, s hogy lesz ebből a betegek számára megbizható megoldás.
2. Az egészségügyisek rinyálása félig igaz. Ami pénzt lehet kiprovokálnak a betegekből, 2-3 vállalkozást futtatnak egyszerre. Cserébe fáradtak, lelkiismeretlenek, közömbösek sokszor a betegekkel. Sok orvos anyagi helyzete nem olyan rossz, mint ahogy előadják. Igaz ügyeskedések, agyonhajszoltság, hálapénzezés árán, de megszerzik a jobb anyagi létet. Olyan betegen vett áldozatok árán, de megszerzik a magukét.
Gyorsan hozzáteszem, ellenpélda mindenre van. Másrészt persze, hogy van összefüggés a Eü és a eü dolgozók milyensége között!
3. Én mindenesetre most úgy érzem, örülök, hogy túlvagyok a műtéteim során, mert az egyre rosszabb eü. hírek miatt talán ma már egyre inkább félnék kés alá feküdni. Eddig bátran kitettem magam a műtőasztalra. Most kezd félsz állni belém: hogy mertem, és mernék e még bátor lenni?
4.Megtanultam, hogy ha valami bajom van, mindennek utánanézek, hogy félművelten, de magam is tisztában legyek betegséggel, gyógymóddal, vizsgálati, kezelési alternatívákkal. A vizsgálatokra ma már a beutalókat én rendelem meg. Megtanultam kiértékelni a leleteket. Egy csomó dolgot magam kezelek. Én bizony ellenőrzés nélkül semmit nem hagyok eü dolgozóra. Többnyire és lényegében egyeztetek velük, annak alapján, amit lehetőség szerint magam is előre kitanulmányozok.(Műteni még nem tudom magam. Ez tény.) Hogy hol végeztetek el egy vizsgálatot, azt is (ha egy mód van rá), magam döntöm el.
Tehát eddig is csak akkor tudtam magam nagyobb biztonságban, ha baj esetén magamat is kiképeztem.
Én bizony kiolvastam, megtanultam az Eü tv-t, az orvosi Etikai Kódexet is megszereztem. Volt, hogy orvosom elé dossziéval ültem le. Elé is hűlt meglepetésében! Azóta nagy tisztelettel kérdi, milyen elővizsgálatokat végeztettem a konroll vizsgálat előtt.
A legbiztonságosabb az az orvosi tudomány, amit magam szereztem, így orvoshoz sem megyek, ha lehet.
Ez utóbbiakat teljesen komolyan mondom!

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-13 10:11   
2005-05-13 09:52, Mary:
-
OFF

Sajnos igen, ket evvel ezelott.*

Hunor

* asszem, o is a 80-as evek vegen koltozott Budapestre.

ON

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-13 09:52   
2005-05-12 14:23, hunor:

OFF Válasz: Igen, ez a doki "reparálta" az én füleimet is. De úgy emlékszem, meghalt, nem? OFF

 
 espa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-13 07:01   
Egyszer egy anyajegyet kellett az oldalamról levenni, mert "gyanus" volt. (szövettan később negativ lett) A "műtét" közben az orvos beszélgetett velem, megkérdezte, hol dolgozom. Később bejött az öltözőbe (!) és ott "tanácsokat kért" tőlem befektetés ügyben. Mivel én a műtét utáni sokkban ( ) voltam, mondtam neki, hogy nayon szivesen visszajövök másnap és megbeszéljük, erre ő rámvágta az ajtót, mondta köszöni nem kell. Akkor hirtelen nem értettem......
Én el voltam foglalva az óriási műtétemmel ő meg csak kettesben akarta eltenni a hálapénzt. Eszembe sem jutott, hogy azért csacsog velem az öltözőben.
Csak később esett le...

_________________

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-12 14:23   
Speciel a halapenz adasa sikeresebb kezeles eseten sem tortent volna meg , ezt csupan a topik temajanak kapcsan irtam. Ugyan hallottam mar a szorol, stb., egyszeruen tudomasul vettem, hogy ilyen is van, de hogy en adjak ilyesmit - ez nagyon tavol allt tolem, eszembe se jutott kozben, semmi ilyesmi.

OFF

Mary, egyebkent lehet, hogy ismerted a dokit? Frenkel dokirol van szo, Kolozsvar-Csikszereda-Budapest (Mor).

ON

Udv,

Hunor

 
 Salaj  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-05-12 12:52   
Halapanzt nem adtam.

Te hálátlan .
_________________

 
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó