2020. november 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> ÉLET EUrópában >> EU - CSATLAKOZÁS - 2004. május 1.
Új topik indítása   Üzenet küldése
 Lacoka  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-03 15:40   
2004-05-02 23:52, szigy:

Kedves szigy barátom,

Mint olyan, aki nagy tisztelettel adózok mindenkinek aki valaha-valamit is mozdított a keresztyénség, az embersiég, vagy szükebb értelemben de mindkét kategóriát magába foglaló "magyar nemzet" fejlődéséért ( ezalatt téged is érthetlek, noha sokat nem tudok rólad )elmondom egy mondatban, hogy mi nekem a történelemről a véleménym:

Helyesen történelmet csak az értelmez, aki fejethajva elődei álozata előtt megéli a történelmet, aki azonban a mában nem olyan egykori valóságot akar megeleveníteni és vérző sebeket elevenen tartani amelyek a múltat meghatározták ugyan de a mában csak megváltoztathatatlan emlékként vehetők figyelembe, illetve aki a már említett történelmi múltból egészséges következtetéseket levonva mindent megtesz azért, hogy az új-következő generáció(k) se lelkében, se emlékeiben ne kellejen gyilkos emlékektől üldöztetve rettegjen, és szüntelenűl az történelmi elszámolás vagy elszámoltatás kínzó követeléseitől gyötrődjön, hanem mindent megtehessen egy a szó nemes értelmében vett öntudatos keresztyén, emberi és nemzeti világot alkotva és megtartva anélkül, hogy másokat ezzel megalázna.

Ne vedd rossznéven e kilométeres kolbász hosszúságú definiciómat, de mert ez a kérdés mindegyre felvetődik különbőző helyeken ezért gondoltam megosztom veled is, hangsúlyossá téve, hogy a leírottak nem önmagukban igazak, hanem az én hitemet tükrözik a témában.

Kiválló tisztelettel
_________________
Szilágyi László
a pusztai predikátor

 
 szigy  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-02 23:52   
2004-05-02 17:02, nyanyabandi:
-
Nem tudod véletlenül, hány év alatt, és milyen vérontások árán?

 
 nyanyabandi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-02 17:02   
Had gratulaljak en is, remelem minden jol fog elsulni a kezdeti nehezsegek utan. Itt amerikaban az allamok nagyon jol osszerazodtak egymassal, kivanom hogy ott is ugy legyen.........
 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-01 11:47   
Bobe uzenete:


En is csatlakozom a gratulalok köze. Mar csak azt remeljuk majd hogy Romania is tagja lesz az EU-közössegnek es akkor talan megoldodik sok minden az erdelyi magyarsag szamara is. Nem vitatkozni akarok tudom van akinek mas a velemenye de legyunk egyszer pozitivak es kivanjuk csak a jobb jövöt egymasnak vagy gyermekeinknek hiszen lassan az ö eletukröl vitazunk .
Woohoo

 
 Koborlo  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-05-01 01:08   
Kedves Hunor és Egyesült Europai Magyarok.

Most amikor ezt a cikket elkezdtem irni már tizenöt perce E.U.tagokhoz szolok.
Hunor a MON mottoját meg kell változtatni.
Ma a Magyarok már nem a Kárpát medencén kivül élnek.
A pontos meghatározás a következő lehet,
vagy legyen.
A Magyar Online Net egy olyan Interneten alapitott baráti társaság amelynek tagjai
az Europai Unioban és annak határain kivül
a Föld minden részén találhatok.
Célunk hogy a magyar nyelv segitségével szülö hazánk és a világ között kapcsolatokat létrehozzunk illetve a meglevőket megerösitsük.

Ünnepeljük ezt a napot határtalan baráti szeretettel
Géza.

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-30 22:08   
Elgondolkodtam azon,
hogy
holnaptól
Magyarország
ismét
egy olyan
közösséghez
fog tartozni,
amelynek
a békés egymásmellettélés
és prosperitásra törekvés
a mozgatórugója.
Többé nem irhatná Németh László,
hogy ez az ország "mindig a rossz oldalon állt".
Hálistennek.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-30 19:19   
A belépő országok bemutatkoznakUniós lázban ég az ország. Nincs olyan újság, rádióadó, TV-műsor, amely mostanában naponta ne foglalkozott volna a bővítéssel, a belépő országokkal, a vonatkozó új helyzettel, várható problémákkal, a nyugatiakra nézve ebből származó előnyökkel, hátrányokkal. Mintha valami versenyfutásnak lennénk tanúi, count-down-hangulat, bármerre nézek. A kormánykoalíció természetesen az európai gondolatra, a kibővülő és manifesztálódott békére, a piaci előnyökre, a könnyebb nyaralási lehetőségekre, a bekerülő kulturális értékekre koncentrál. Ugyanakkor ezzel egyidejűleg és a bővítéstől függetlenül, de annak kapcsán fokozottan fájdalmassá válik, hogy egyes németországi régiók lemaradása katasztrofális, a felfelé-trendnek végérvényesen vége, itt is van nyomor, a szociális olló itt is szélesedik, az ipar folyamatosan kihelyezi a termelést olcsóbérű országokba, ez fokozza a munkanélküliséget, amely erősíti ez előbbi tendenciát, stb.

Ennek ismeretében és kapcsán a bővítéssel járó további terhek mellett az eufória nem egyértelmű, bár a politikai elit igyekszik történelmi, politikai, filozófiai, összeurópai, távlati, ... és egyéb szépen hangzó szempontok szerint megvilágítva az általános lelkesedés látszatát fenntartani. Ezt teszi egyrészt kormány által fizetett hirdetésekkel, másrészt tájékoztatással. Utóbbi kétféle: Részletes beszámoló a már tagállamokat és elsősorban Németországot érintő változásokról, másrészt széleskörű tájékoztatás a csatlakozó államokról politikai, gazdasági, kulturális, turisztikai szempontok szerint. (Nem tíz pontba szedve ugyan, de mintha olvasták volna gondolataimat a kötelező tudnivalókról.) Ebben a szellemben indítottak a közszolgálati Rádió- és TV-adók, valamint az írott sajtó műsorokat, rovatokat, amelyek a csatlakozó országokat ismertetik. A Deutschland Radio, pl. délelőtti műsorában újabban minden nap az érintett országokból szólaltat meg valakit stúdióvendégként: Itt élő embert érdekes életúttal vagy a német nyelvterület más pontjáról jövő jelentős irodalmárt, tudóst, értelmiségit. Esténként koncert: tegnap éppen a Csodálatos Mandarin a frankfurti régi operából. (Érdekes, itt Németországban még sose láttam a programon.)

Gyarló módon bevallom, hogy érdeklődéssel figyelem, hol mit írnak, mondanak Magyarországról, és mennyiben felel meg az információ az általam tapasztalt képnek. A Tagesspiegel c., általunk olvasott konzervatív napilap a belépő országoknak szentelt napi teljes oldalas sorozatában a következő jellemzőkkel mutatja be az újakat: egy-egy épület, történelmi személyiség, dallam, növény, ital, ételrecept, valamint összefoglaló cikk egy itt ismert vagy értékelt reprezentáns tollából. Esetünkben ezek: a Parlament, Kossuth Lajos, csárdás, akácfa, Tokaji Aszú, valamint a pontypaprikás. (Utóbbi egy németnyelvű nemzetközi receptkönyvből, amelynek nem magyar eredetére utal a fotón látható és Magyarországon szinte sose használt méregzöld, vastaghéjú paprika.) A cikk Konrád György tollából való és megjelent a bécsi „profil” c. lapban is. Ebben a szerző kifejezésre juttatja mély meggyőződését, hogy a belpolitikai viszályok átmeneti jellegűek, a csatlakozás a nemzeti öntudat felértékelődését eredményezi, a múlt kulturális teljesítménye alapján hisz a közmondásban, miszerint a magyarok a háborúkat el szokták veszteni ugyan, de a békét rendszerint megnyerik. A lap más rovata utibeszámolót közöl a csatlakozó országokban tett körútról. Nem turisztikai high-light-gyűjtemény, a kötelező néznivalóktól eltekint. A cikksorozat inkább érdekes, személyes benyomások gyűjteménye, amely az adott országot és lakosait hozza közel az olvasóhoz.

A „Spiegel Online” összességében nem sok jót ír Magyarországról. A cikk többek között beszámol az Interneten zajlott hálapénz vitáról. Lágermentalitásnak nevezi az országban jelenleg uralkodó politikai megosztottságot. A kicsinyes politikai viták ártanak az ország nemzetközi megítélésének. A szerző szerint Magyarország a legjobb úton halad afelé, hogy elveszítse a határ megnyitásával 1989-ben nyert bonuszát. A választási ígéretek beváltásaként kierőszakolt bérnövekedés csökkenti az idegen tőke beruházási kedvét. A cikk szól még rekordméretű eladósodásról és várhatóan rosszabbodó gazdasági tendenciáról.

Más német nyelvű Online médiákban szószerint megtaláltam a Tagesspiegel információit. (Itt is csak vízzel főznek.) Az akácról, a borról és Kossuthról szóló ismertetés, mint felfedeztem, különböző, ott nevesített mai magyar szerzők szövegei német fordításban az Internetről. A „Stern” turisztikai szempontból közelít a belépő országokhoz. Nem sok izgalmasat találtam itt hazánkról. Annak ellenére, hogy klisémentességet ígér, a cikk kizárólag kliséket ápol: Budapest, Balaton, puszta, termálvíz. A lap szerint új színfolt – bár szerintem időközben már ez is hagyománnyá vált – a szigetfesztivál.

Az FAZ a feullieton-ban a belépő országok irodalmát népszerűsíti naponta más ország egy-egy szerzőjének írásával. Márton Lászlótól olvasható, hogy milyen érzés magyarnak lenni. Erről is, valamint az európai étkezési ülésrendről ír Esterházy Péter ma a berlini napilap irodalmi rovatának „Az én Európám” c. sorozatában. http://www.tagesspiegel.de/kultur/index.asp?gotos=http://archiv.tagesspiegel.de/toolbox-neu.php?ran=on&url=http://archiv.tagesspiegel.de/archiv/30.04.2004/1096880.asp#art

Ma és holnap egész nap csak erről a sarkalatos történelmi eseményről szól minden. Rádió, TV, újságok, Internet, de még a beérkező e-mail-levelezésem is ezzel foglalkozik. Berlinben rengeteg esemény lesz/van április 30-ikán déltől folyamatosan, amelyekre újabb és újabb figyelemfelkeltő leveleket, e-mail meghívásokat kapok. Kulturális szempontból jelentős a „Tizek kultúréve” c. eseménysorozat, amely ma 13.00-kor vette kezdetét a Brandenburgi Kapu előtt. Ez egy jövő májusig tartó, különböző helyszíneken zajló és a művészet több területét bemutató kultur-maraton, amely óriási szponzori támogatással hihetetlen lehetőséget biztosít a belépő államok bemutatkozására. http://www.kulturjahrderzehn.de/index_content.html Azt hiszem, ekkora volumenű dolog aligha volt a múltban. Óriási sanszot látok arra, hogy végre megmutatkozhassanak azok az országok, amelyek kultúrája iránt a nyugati érdeklődés eddig szerény, csak egyedi és esetleges volt. Erről az évszázados ritka lehetőségről nyilatkozott a Deutschland Radio déli adásában Ilma Rakusa Svájcban élő szlovén-magyar írónő. http://www.ilmarakusa.info/body_index.html Örömmel hallottam az ő szájából saját, unalomig hangoztatott tézisemet, miszerint az információ Európából Nyugatról Keletre terjed. Kelet-Közép-Európában sokkal többet tudnak az EU eddigi 15 tagállamáról, mint fordítva. Nagy gazdagodást jelent szerinte a csatlakozó államok kulturális hozománya, amellyel a bővítés kapcsán más most folyamatosan lehet megismerkedni.

Most itt abbahagyom és megyek az utcai forgatagba.

 
 Szőnyi Bartalos Mária  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-30 14:57   
Engem pillanatnyilag érzelmileg érint:

http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=564&forum=60&27

 
 Lacoka  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-30 14:12   
Én Június 16-án találkozok majd először az előnyeivel is és a hátrányaival is. Akkor megyek haza Erdélybe. Nem fogok határt látni Auszria és Németország, Asztria és Magyarország között, de annál inkább Magyarország és Románia között.

Ha az újságok híradásaira hagyatkozom, akkor nem sok jót várok ettől a naptól. No de kiderül, van-e Romániának, mint egy kanyarral lemaradt országnak annyi tiszteletadása az EU-val szemben, hogy nem "Disznó" hanem becsületesen szigorú lesz. Másrészt sejtem, hogy a szabad forgalom áramlásban is nagy mértékben érezhetővé válik majd ez a "csöpp" változás.
_________________
Szilágyi László
a pusztai predikátor

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-04-30 14:01   
Szemelyes velemenyek - EU - Csatlakozas - 2004. majus 1. - Mit jelent az EU csatlakozas, miben lesz szemelyesen jobb szamunkra a csatlakozas utan, milyen pozitiv valtozasok varhatoak, ki mit remel ezutan, stb.

Es aztan kesobb - ez a csatlakozas utani valtozasok tapasztalatainak a helye.

Hunor


Tegnap ejfelkor a pezsgodugok durranasatol volt hangos Europa. Most azonban nem az ujev kezdetet, hanem egy kontinens 10 orszaga jovojenek elso hivatalos napjat koszontottek milliok. Magyarorszag 9 masik allammal egyutt resze lett az Europai Unionak.

A regota vart csatlakozas eljovetelet nemcsak a tegnap ejjeli visszaszamlalas utani koccintasok jeleztek. Europa orszagai hetek ota pezsegnek a valtozo jovo szeletol, es a az utcakon folyo elet mozzanatainak is ez a merfoldko adja az ihletet. Magyarorszagtol Nemetorszagig folynak az EU altal relevanciat kapott kulturalis es politikai esemenyek, es a demokratikus tarsadalmak jegyeben nemcsak ellenfele, de melto kompanzacioja az optimizmus perspektivaja a szkeptikus megfontoltsagnak.

De az unios csatlakozas nemcsak az uj tagallamokban elok szamara bir jelentoseggel – a kulfoldon elo magyarok a vilag minden pontjan szivugyuknek tekintik ezt a Magyarorszag eleteben tortenelmi merfoldkovet. Es ahogyan a hataron tuli magyarok kivancsiak az otthoniak nezopontjara, ugy az ujdonsult unios orszagbeli lakosok is tanulni szeretnenek az EU-s eletben joval tapasztaltabb szomszedaiktol.

Ezt a celt szolgalja a MagyarOnline.net mar egy eve nagy erdeklodesnek orvendo “ÉLET EUrópában” fóruma. A forgalmas es kulfoldi magyarok koreben nepszeru, szamos temabol allo rovat sajatossaga, hogy nem vitafórum, hanem kotetlen beszelgetesekre es komoly tapasztalatcserere szolgalo hely.

Az Elet EUropaban szemelyes tapasztalok korlatlan cserejere es csak politikamentes hozzászólások részére áll fenn. Egyetlen célja, hogy a fórum hozzájáruljon Magyarországnak az Európai Unióhoz, illetve ezen túlmenően a nyugati közösséghez történő csatlakozása kapcsán jelentkező, az elsősorban a hétköznapokat, a mindennapi teendőket, mentalitást érintő (szükséges) változások, információk megismeréséhez, hozzáféréséhez.

Az utóbbi időben, hogy a magyarországi magyarok lassan többet tudnak az EU-ról, mint mi itt élők. Dömpingben kapták otthon az információt. Ugyanakkor a gyakorlatban is tudnák alkalmazni ezeket? Sokak számára hoznak életviteli, hétfőtől vasárnapig tapasztalt kihivásokat és új lehetőségeket az EU csatlakozás általi törvénybeli változások. A kereskedelemmel kapcsolatos változtatások a hétköznapi ember szemüvegén keresztül is érezhetőek lesznek nap mint nap.

Ezen a forumon mar egy eve talalkoznak naponta EU-s orszagokban elo magyarok honfitarsaikkal, hogy megbeszeljek milyen az elmelet gyakorlatban, es megosszak szemelyes tapasztalaikat

Es hogy milyen temak merulnek fel az Elet EUropa forumban?

Vannak komolyabbak:

Magyarorszagrol, Magyarokrol Europaban – es amit tanulhatunk onnan – Kornyezetvedelem, stb.
Nyelvek, ervenyesules, megelhetes
Hol a szellemi toke?
Paraszolvencia, halapenz – az egeszsegugy finanszirozasa Magyarorszagon es masutt
Lakaskerdes: Privatizalas es annak kovetkezmenyei

Es vannak szemelyesen hetkoznapiak:

Svedorszag magyar szemmel
Nemetorszag Magyar szemmel
Nemzetek konyhaja
10 dolog, amit erdemes tudni Magyarorszagrol, magyarokrol
Arak, koltsegek, szolgaltatasok Europaban es a nagyvilagban

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó