2022. január 24. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> USA >> Minden szép és jó.
Új topik indítása   Üzenet küldése
 SOM  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-01-01 22:13   
Olykor van ami sem nem szép, sem nem a legjobb.

Ujévi elgondolkoztató, amin viszont már mégcsak merengeni is kár..

Elkúrt kivégzés
EHETI, IRAK

* Tóth-Szenesi Attila

2007. január 1., hétfő



Tudják be történelmi rövidlátásomnak és kialakultan személyiségemnek, hogy nyolcvankilenc végén, ma már szégyellem, kéjes örömmel néztem végig Nicolae Ceausescu és neje kivégzését. Már amit látni lehetett belőle, előbb a falhoz állították a latrokat, látszott rajtuk, nem hiszik el, hogy ez megtörténhet, majd a jó ízlés jegyében már csak szétlőtt fejüket mutatták, magát az aktust nem. (Időről időre fel is röppentek rémhírek arról, hogy Ceausescu él, a tévében csak roncsolt viaszbábúkat mutattak, és szocialista színekben a visszatérésén dolgozik.)

Tanult diktátortársa, Szaddám Huszein kivégzését sem mutatták a televíziók, csak a kötéllel való bíbelődést, a csuklyás hóhér kínosan hosszúra nyúlt monológját az elítélthez. (Mi a fenét lehet ilyenkor mondani, úgy szakmailag, mint emberileg? Ha kirúgjuk a sámlit, akkor lógni tetszik majd a levegőben, ez kicsit kellemetlen érzés, de ne tessék megijedni, egy-két másodperc, és semit sem tetszik majd érezni.)

Fogadjuk el, hogy az iraki demokrácia megteremtése érdekében fontos mérföldkő a kivégzés. Feltéve, ha be tudjuk fejezni a mondatot, és nem kapunk röhögőgörcsöt az „iraki demokrácia” jelzős szerkezetnél, mert milyen demokrácia az, ahol naponta több tucat ártatlan embert ölnek meg terroristák, és ahol több tízezer idegen katona állomásozik, ideiglenesen. Tekintsünk el attól is, hogy Szaddám Huszein tárgyalását, a demokrácia e nagy dzsemboriját, két bíró lemondása és három védőügyvéd meggyilkolása kísérte, a tárgyalást befejező, vélhetően szuicid hajlamú kijelölt védőügyvédeknek pedig nem volt nemzetközi tapasztalata.

Eltekintve most a kivégzésekkel kapcsolatos ellenérvektől általában, ezzel a kivégzéssel a legfőbb baj, hogy Szaddám Huszeint pusztán egy nyolcvankettes vérengzésért ítélték halálra. Dudzsailban egy síita párt emberei az életére törtek, bosszúból száznegyvennyolc embert végeztetett ki. (Amúgy most éppen ez a síita párt van hatalmon Irakban, a szunniták már csak ezért sem tapsikolnak örömükben, sőt, egyre többen kockáztatják meg a kijelentést: Szaddám idejében jobb volt. És az is mily különös fintora a sorsnak, hogy az USA a dudzsaili mészárlás utáni években a kurdok elleni vegyitámadáshoz is használt helikoptereket adott el Iraknak, és a mostani háborút vezető Rumsfeld Reagen elnök megbízottjaként Dudzsail után kétszer is járt Bagdadban, egyszer Szaddám Huszeinnel is találkozott.)

Hol van az elszámoltatás a többi vérengzésért? A kurd Halabdzsa elleni vegyi támadásért, ötezer ember meggyilkolásáért? A kuvaiti agresszióért, és az azt követő dél-iraki síita felkelés leveréséért 1991-ben? Vallási vezetők és politikia riválisok kivégzéséért? A Barzani-klán nyolcezer tagjának lemészárlásáért? Az Irán ellen elkövetett háborús bűnökért? És a többiért? Mit éreznek a Szaddám nevéhez köthető, megtorlatlanul maradt gyilkosságok áldozatainak hozzátartozói? Miért csak a síiták ellen elkövetett bűnökért lakolt meg, a kurdok és mások ellen elkövetettekért nem?

Amikor Szaddám Huszein méltó társa, Szlobodan Milosevics váratlanul meghalt a hágai börtöncellájában, rendszerének horvát, bosnyák, koszovói albán és – ne felejtsük – szerb áldozatai inkább keserűséget éreztek, mivel az ellenük elkövetett bűnökért elmaradt az ítélethirdetés. Hát, valahogy így jártak most a kurdok is.

A gyomrom azt sem vette volna be, ha teljes bűnlajstrom alapján ítélik halálra Szaddám Huszeint. Amerika kínosan ügyelt arra, hogy iraki bíróság mondjon ítéletet, iraki legyen a hóhér, de az akasztás a 2003-as invázió nélkül nem jöhetett volna létre. És senki nem találta azokat a biológiai fegyvereket, amiért az amerikaiak a háborút elindították, sokkal több iraki civil meghalt Szaddám megbuktatása óta, mint a diktatúra hétköznapjaiban szokott volt, és az amerikai külpolitikában sem látni azt a mindent elsöprő törekvést, hogy a világ összes zsarnokát kézre kerítsék és elpusztítsák.

Személyes ízlésemnek jobban megfelelt volna, ha Szaddámot egy szigorúan titkos föld alatti börtönben tartják fogva élete végéig kenyéren és vízen, sőt, kivételesen még arra is az áldásomat adtam volna, hogy elszállítsák Guantanamóra vagy akár a Holdra, de ezen már kár merengeni.

 
 ibolyai  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-10-26 18:44   
2004-07-14 11:53, picassojr:
-
" úgy néz ki közel 2 év várakozás után hajszállal lecsúszunk a vízumlottóról és ezzel együtt a kivándorlásról".

Mi tortent 2004 Julius ota? Remelem sokkal jobban mennek a dolgok mint amikor ezt a topikot elinditottad. Erdekes lenne megtudni hogy mi a velemenyed bevandorlas utan - megerte? Nem erte meg?

 
 picassojr  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-18 15:51   
30800 valamennyi.
Szomorkodnék, ha alatta lenne?

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-16 17:09   
Picasso, a ti számotok 25,9oo ( az EU allokáció) alatt vagy fölött van?
 
 picassojr  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-16 10:59   
Egyébként valóban nem biztos semmi. Nem is teljesen értem amit leírtak, de nem sok reménnyel kecsegtet:

C. ADVANCE NOTIFICATION OF THE DIVERSITY (DV) IMMIGRANT CATEGORY RANK CUT-OFFS WHICH WILL APPLY IN AUGUST
For August, immigrant numbers in the DV category are available to qualified DV-2004 applicants chargeable to all regions/eligible countries as follows. When an allocation cut-off number is shown, visas are available only for applicants with DV regional lottery rank numbers BELOW the specified allocation cut-off number:
Region
All DV Chargeability
Areas Except Those
Region Listed Separately
AFRICA
AF
34,300
Except: Ethiopia 30,500
Ghana 22,000
Nigeria 17,900
ASIA
AS
13,600
EUROPE
EU
25,900
Except: Ukraine 11,400
NORTH AMERICA (BAHAMAS)
NA
15
OCEANIA
OC
CURREN
SOUTH AMERICA,
and the CARIBBEAN

Persze azért minden évben újra fogom próbálni, csak olyan szép lett volna, ha az első jelentkezésre minden összejön. Ideálisak lettek volna a feltételek

 
 picassojr  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-16 10:50   

 
 Tessényi Györgyi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-14 20:47   
A mindennapos kis csodakat kerdezed, es ez a mai nap tele volt ilyenekkel, meg kell irnom neked.
A kertben voltam, a kis patak mellett az összes rozsabokor viragzott, negy szinben, csodaillattal pompaznak. Elötte a ribizlibokrok hajtottak meg agaikat, ugy tele vannak. A frissen mosott ruhat a napra vihettem szaradni, csak par baranyfelhö az egen. Nagy csend es a ho a 3000m -es hegycsucson, aminek aljaban a hazunk.Nekem ez, ha hazajövök Budapest nyüzsgeseböl olyan, mint valami mesevilag, tele vagyok halas örömmel, ugyanakkor gondolatokkal is, mert tudom, kivetelezett vagyok es ezt a csodat egyszer megalmodtam, mielött valosag lett.
_________________

 
 kaytee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-14 19:02   
2004-07-14 11:53, picassojr:
Miből gondolod, hogy nem érik el a sorszámotokat?
Amig erre vonatkozó konkrétumot nem mondanak a követségen, nincs ok a kesergésre.

Valószinü, hogy a 9/11 után hozott Patriot Act, nemzetbiztonsági törvény annyira lelassitotta a háttérellenőrzéseket, hogy a határidők kitolódtak.
Nekem egyébként szent meggyőződésem, hogy senki se "nyer" csak úgy, tiszta mázliból, vizumlottót. Ha a nevét kihúzzák, szerintem azonnal elkezdenek utánanézni, és ha az első szürőkön megbukik, nem is tudja meg, hogy a kisorsoltak közt volt.
Ezt abból hiszem, hogy amikor én "nyertem", akkor már Washingtonban éltem és dolgoztam vagy 6 éve. A sorsoláshoz az akkori lakáscimet kellett csak beadni, mégis olyan értesitést kaptam (több, mint 2 év után!), hogy Torontóban lesz az interjú. Felhivtam az illetékeseket, hogy nem lehetne-e Wash.-ban, hisz úgyis a fővárosban jön majd össze minden. Közölték, nem, mert én és családom, oda tartozunk Torontóba.
És mielőtt USaba költöztünk, tényleg ott laktunk, de ezt a sorsoláshoz nem kellett beirni.
Ami még gyanúsabbá tette a dolgot: Montreálból származó ismerőseimet pedig oda hivták be. Ha semmit se tudtak, honnét vették, melyik volt az előző város, ahol laktunk?
Hogy-hogy nem a fővárosba, Ottawaba kellett mennünk, a nagykövetségre?
Nos, nem feszegettem, de ez és még valami meggyőzött, hogy Fortuna csak egy aspektus volt.
Legközelebb majd irok apró csodát is...

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-14 17:42   
Nehogy feladd már!
Nem szabad feladni . Ott bujik elö a segitseg ahol nem is varod. MI itt masfel evig vartuk a letelepedesi engedelyt es biztosak voltunk benne hogy kiraknak mert akkor rengeteg menedekkeröt utasitottak vissza a svedek es kepzeld szeptember 13-an penteken kaptuk az ertesitest maradunk. Ez nem vicc. Sugok meg valamit azota nem lett könnyebb mert mint Fredi irta egy rovatban harc az elet . Fel a fejjel es folytatni tovabb.

 
 picassojr  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-14 12:02   
A legfontosabbat elfelejtettem.
Sziasztok mindenkinek! Régen találkoztunk, hogy vagytok?

 
 picassojr  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-14 11:53   
Hétköznapi apró csodákat szeretnék olvasni itt. Olyanokat ami megtörtént veletek és jólesett, bármikor bárhol, bárhogyan.
Kicsit magam alatt vagyok mert úgy néz ki közel 2 év várakozás után hajszállal lecsúszunk a vízumlottóról és ezzel együtt a kivándorlásról. Hiába sorsoltak ki minket, hiába teszünk eleget a feltételeknek, és hiába vártunk. Túl lassan haladtak előre az ügyintézéssel, és nem érik el a sorszámunkat a vízuminterjúkkal.
Tehát vidítsatok fel kérlek. Had örüljek annak, hogy másoknak szép az élet, és csináljatok kedvet ahhoz, hogy újra megpróbáljam.

 
Új topik indítása   Üzenet küldése




Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó