2021. december 04. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Németország >> Élet, Németországban
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
 Erazs  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-06-30 20:33   
2009-06-30 08:41, Lisi:
-
Bocs Lisi, tökre igazad van. Sajnos ebböl is láthatod, hogy a nagy átlag milyen jellegü kérdéseket tesz fel, a "válaszokból" meg levonhatod a következtetést, hogy a többség hogy reagál ezekre. (Itt a fórumon volt már rá példa, hogy beírt valaki, kijöttek gyerekkel és nem kapnak segélyt, hogy micsoda dolog ez.)

Szociológiai munkád folyamán ezt az "infót" nem tudod esetleg felhasználni?

 
 Lepu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-06-30 08:58   
2009-06-30 08:41, Lisi:

Nem kell, de leírom, hogy tisztábban lehessen látni a dolgokat. Nem vagyok rászorulva sem a Hartz IV, sem más segélyre. A szociológiai munkámhoz kell, de mindegy...


Akkor ezt olvasd el, és mondjál róla véleményt. Miért írtad le mégis?

Én már válaszoltam egy-két kérésre, de sohasem tettem hozzá a véleményemet.


Minden erkölcsösség magában hordozza a büntetését. Szóval megválaszolhatod magadnak a kérdést, hogy miért nem, és hogy miért kellene másoknak ugyanazt tenni, mint ahogy te elképzeled?
Amúgy nagyon gyakran egy "hülye vagy" sokkal nagyobb segítség, mint amikor valaki segít megvalósítani egy hülye elképzelést. Ha megfigyeled milyen kijelentéseket, és segítségkéréseket vélemenyéznek itt, akkor rájössz, hogy az értékrendszered nem szolgálja az életet. A sajátodat sem. És nem az a kérdés, hogy valakit mit, és hogyan ír, hanem az, hogy te mit olvasol ki belöle. Én pl. csak azért vagyok felelös amit írok, hogy te mit olvasol, és arra hogyan reagálsz, az csak töled függ. A sérelmedet magad kell orvosold, mert a hiba nálad van, nem a többiekben.

Ha nem akarok vagy nem tudok, akkor nem segítek.

És ezzel már segítettél is. De ne téveszd össze a szolgálást, a kívánság teljesítését, és a segítséget. Én most neked pl. valójában segítek, csak ezt észre kellene venni. Ehhez viszont egy ehhez megfelelö világképre van szükség. Ha ezt megértetted, és végignézed a kommentárokat a segítségkérésekre, akkor rájössz, hogy mindig mindenki mindenhol segített. Az más lapra tartozik, hogy a legtöbb ember nem annyira segítséget keres, mint egy beigazolást arra, hogy a legvadabb leghülyébb elképzelése reális. Ezt nem kapja meg, és ez a legnagyobb segítség amit kaphat.

 
 Lisi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-06-30 08:41   
Szia Erazs!

Köszi a programot!
Ez már nem az első eset, hogy a forumon megpróbálok "segítséget" kérni (...ez nem az, de hívjuk így), és segítség mellett, vagy helyett véleményt (negatív megjegyzést) kapok, úgyhogy nem is ismernek. Nem kell, de leírom, hogy tisztábban lehessen látni a dolgokat. Nem vagyok rászorulva sem a Hartz IV, sem más segélyre. A szociológiai munkámhoz kell, de mindegy...
Én már válaszoltam egy-két kérésre, de sohasem tettem hozzá a véleményemet. Ha nem akarok, vagy nem tudok, akkor nem segítek. Most először írom le, amit gondolok, mert ez velem kapcsolatos. Remélem ezt a dolgot nem kell tovább részleteznem. Nem ez volt a cél.

Lisi

 
 Erazs  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-06-29 21:10   
2009-06-29 12:37, Lisi:
-

http://www.translate.google.de/#
Ez egy fordítóprogram
Bemásolod a linket, alul kiválasztod, hogy németröl (deutsch) magyarra (ungarisch).
Különben meg sok jóindulatra ne számíts. Senki sincs elragadtatva az ilyen kérdésektöl, ugyanis, ha nem tudsz németül, ebböl arra lehet következtetni, hogy még nem is dolgoztál Németországban, vagyis abba a kalapba egy centet sem fizettél bele, ahonnan a hartzIV-t fizetik.
Ahhoz hogy megkapd, le kell melózzál egy kis idöt, persze bejelentve.

 
 Lisi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-06-29 12:37   
Sziasztok!
Tudna valaki küldeni vagy ajánlani olyan oldalt, ahol a német Hartz IV. programját magyarul is el lehetne olvasni, vagy némi betekintést lehet nyerni a részletekbe?
Köszi.
Lisi

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-08-01 01:03   
Élet Németországban képekben:

Kattintás


Toeby

 
 Lepu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-28 23:18   
2004-11-28 21:46, Mary:
-


nem kell mentegetözz, nem erröl van szó. Csak szomorú a helyzet, mert állításod szerint:
a) a szociális szogáltatás nem produktív
b) a kultura nem produktiv
c) nincs pénz
d) csinálunk valamit, aminek állítólag nem tudjuk a következményeit, de reméljük, hogy jól sül el a dolog.
Ez a helyzet itt és most. Jó ez nekünk?
Ill. mi a helyes megoldás?
az a) pontra az inuit törzs (szóval az eszkimók) azt a megoldást találta, hogy az öregeket egyszerüen otthagyják valahol megfagyni.
Kulturára tényleg nincsen szükség, elvégre ha nem az evolúcíó nem hozza le az embert a fáról, akkor megtette volna azt a gravitácíó is. Miután a pénznek nincsen fedezete, ill. egész precízen még csak pénzünk sem létezik már vagy 100 éve, annyit nyomtat belöle az állam amennyit csak akar, söt, még csak nyomtatni sem kell, betippelnek pár számot a számítógépbe és máris van "pénz" a semmiböl.
Vagy mégsincs? a d) -pontra meg Csernobilban sem csinálták másképp. Nem meggyözésre megy a dolog. Nekem szakmai ártalmam, hogy (egészében) elemezek egy problémát és megoldást is nyújtsak hozzá, ráadásul olyan megoldásokat amikre más nem gondol. Erre mind van más megoldás is mint a hartz4 (és még csak nem is tölem származnak), relatív egyszerü, és a múlt azt mutatja, hogy még müködik is, és hirtelen megérné a 90éves mamát még pelenkázni, a német nép átlaga a kiolvasott könyvek terén megemelkedhetne 2-röl 3-ra, lenne pénz, lenne idö, és gyakorlatilag csak annak nem lenne munkája, aki nem akar dolgozni. De hát az emberek szeretnek szenvedni.
A tapasztalataid Hartz 4el kapcsolatban hasznosak. Össze lehet hasonlítani, hogyan látja az aki érintett, akinek egy részre van rátekintése kivülállóként, és aki az egészet kivülállóként figyeli. Ezenkívül bocs, ha netalántám fékeztem volna a lelkesedésedet, nem ez volt a szándék. Undorító dolog a realizmus, amikor majd minden médiából az jön, hogy milyen jól bevállt a Hartz4, és mennyire elégedettek a melósok a +1Euróval, és mennyire elégedettek a munkaadók ezekkel a melósokkal, sok szép példával, és én szótlanul megkeresem a statisztikákat ami az ellenkezöjét mutatja. Ha a rendszer hibás, akkor minden javítás ami nem változtat a rendszeren, nem fog javítani a hibán sem (rontani még ronthat rajta). Az az igazság, hogy sajnálom ezeket az embereket, mert amit csinálnak velük az tényleg disznóság, értékelhetjük a lelkesedésüket, de mindketten tudjuk, hogy pénzt nem fognak kapni. Sajnos ha egy rendszerrel vissza lehet élni, akkor vissza is élnek vele, és lecserélik a még megfizetett alkamazottakat is. Elinte csak a gátlástalabbak, késöbb egész szakmáknak szükségszerüen követni kell ezt a példát, különben tönkremennek. Szóval az egész szociális részleg 1€-ért fog dolgozni. Ez sokakat nem zavar, de pl. te akit ma még rendesen megfizetnek, ha ebbe a helyzetbe jutnál, akkor kevesebb zsömlét veszel a péknél, és mert sokan vannak így, a pék is kitesz pár alkalmazottat, stb. míg eljutunk oda, hogy énrám sincs szükség. Nálam csak egy kicsit tovább tart. Ha a helyzet tényleg rossz lenne még azt mondanám, hogy egye fene, de mindezt csak azért csináljuk, hogy párszáz embernek egy nullával több legyen a kontóján, miközben a 18éven aluliak 30%-a "éhezik". És ezt nem Szudánban, hanem Németországban. Forr a vérem, ha erre azt mondják, hogy az a megoldás, hogy még többett kell még kevesebb pénzért dolgozni, ill. akinek nincs vagy kevés van, attól el kell venni és oda kell adni annak, aki már amúgy sem tudja, hogy mit csináljon jódolgában.
Mindez nem mond ellent annak amit írtál. Csak én átfogóan nézem az egészet, te pedig érintettként 1-1 esetet. És mindemellett még felvetem a kérdést is, hogy van-e más ill. jobb megoldás a problémára? -vagy bele kell törödnöm, hogy egyre gyakrabban látok a boltban olyan jeleneteket, hogy anyuci elmagyarázza a 3-4 éves kölykének, hogy nincs pénz most arra a 20centes édességre?

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-28 21:46   
Úgy néz ki, nemsokára mentegetőznöm kell. Valószínűleg sok mindenben félreérthető vagyok, mert kutyafuttában írok és mindig csak részproblémákról – tehát nem a teljes, nagy összefüggésben, mert nekem nincs időm doktormunkákat írni. Az is lehet, hogy rossz elvárásaim vannak, ha gondolatmenetem kipontozott részeiről feltételezem, hogy a többiek majd odagondolják vagy amúgy is tudják.

1. Én nem akarom Ádám és Évától napjainkig a gazdaságot letárgyalni. Sem a piacgazdaságot, sem a „szociális“ piacgazdaságot, a milliomosokat és menedzsereket (ami néha egy és ugyanaz) meg az évtizedekig tartó helytelen politikát sem.
2. Élet Németországban – ez a téma. Tehát élet ma és itt. Beleértve a törvényes kereteket is. A Hartz IV egy aktuális téma, amiről még sok tapasztalat nincsen, gyakorlatilag még csak azután jön. Én tapasztalok ezzel kapcsolatosan ezt-azt, leírom ide, informálás céljából. Az én véleményem ezzel kapcsolatosan mellékes, főleg, mert az idevágó törvényeket nem értékelem se jobbra, se balra, hanem inkább gondolkodok a dolgokon. Úgy gondoltam, talán mások is ezt teszik, mert más infónk nincs, mint a média, amely eléggé ellentétesen mutatja be a dolgokat.
3. Nem kell engem meggyőzni a dolgok helyességéről ill. helytelenségéről, mivel egyik oldalon sem foglaltam állást.
4. Egy pár toldalék az alábbi írásomhoz és válasz Lepunak: a gyakornok önkéntesen vállalja a munkát (nota bene, én is csináltam és nem haltam bele). A “modern rabszolgák” csak fél évig állnak a rendelkezésre, éppen a kihasználást megelözendő. Tovább mi lesz, én sem tudom, ha megtudom, ide leírom. Miért nem fizetjük meg őket? Mert nincsen miből. Nálunk ilyen állások nincsenek is. A szociális és kulturális téren dolgozók reszketeg széken ülnek (az én posztom is nemsokára megszünik, mivel nincs pénz, amiből fizessenek. Nem mintha nem lenne munka, csak pénz nincs és teljesen ingyen mégsem tudok dolgozni). A nem produktív szférában így van, eddig is így volt.
5. A siránkozók és jajgatók hadába nem állok be, én már inkább kilógok a sorból, ha szabad. Isten őrizz világháborútól és egyebektől. Meg Isten őrizz a negatív gondolkodástól. Csak mindent mértékkel: optimizmust, mint pesszimizmust.

Ezzel zárom „disszertációmat“, még írhatnék néhány oldalt, de minek, nem vita ez itt, hanem megállapítások, mindenki ahogy látja.


 
 Lepu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-28 01:40   
2004-09-09 12:20, Mary:
-
Hogyan jutott ide ez a társadalom? Mert a mai helyzetnek hosszú elözményei vannak. A teljes foglalkoztatástól fényévekre állunk, a szociális háló gyérül, a lakosság soraiban ellenérzést keltö reformok jönnek. Hamarabb kellett volna reagálni? Tovább nyújtózkodtunk, mint ameddig a takarónk ért? És a sokat propagált „Konsumgesellschaft“ hová vezetett? Mindenünk van és semmink sincs.

Én azért Horst Köhlerrel tartok és mondom, hogy ne lógassuk a fejünket, ne szontyologjunk, hanem nézzünk optimistán a jövöbe. Várjuk ki a reformok végét, hátha lábadozni kezd a „beteg“.

Mary
-


Nézd, az optimizmus szép dolog, és a germánok mondják is, hogy "Die Galube versetzt Berge". Ez olyan mint a lottó. Egy pár embernek lehet jó, de a többségnek szükségszerüen vesztenie kell. Ilyen a rendszer. Szóval ha optimistán nézek a jövöbe, az azt jelenti, hogy egy csoda történik, ami úgy kell kezdödjön, hogy: megy a kormány egy repülövel, az oppozició vezetöi egy másik repülön a két gép összeütközik, mindenki meghal. De ez még max. csak azon javíthat, hogy a helyzet lassabban romoljon tovább és ne ilyen állatí tempóban. Ha realistán (szó sincs pesszimizmusról) nézzük a helyzetet, akkor a közeljövöben elkerülhetetlen a gazdasági összeomlás, ill. az annak elkerülésére való bevált módszerek. (államterror, forradalom, háború). Ha a németek megértenék a pénzrendszert, akkor itt holnap reggel forradalom lenne. Aztis megmondhatom, hogy mikor rontottuk el; elöször a római birodalom, de a keresztény eszme véletlenül helyrebillentette párszáz évre a dolgokat. a 14. században a Fuggerék elérték, hogy bevezessék az "ewige Pfenninget". Azóta az emberiség nem volt képes ebböl az állandó ördögi körböl kitörni, miszerint rombolás, gazdasági fellendülés, stagnácíó hódítással, összeomlás 1-2 generácíónként. Ha optimisták akarunk lenni, a megoldás rettenetesen egyszerü: vissza kell állítani a természetes gazdasági rendet. De ez nem érdeke a pénzoligarchiának, szóval maradjunk realisták: elöször deflácíó lesz, aztán ha mázlink van, akkor eljutunk a(z) (hiper-)inflácíóig, és akkor az állam szépen kisemmiz mindenkit, majd csödbe megy és kapunk egy új pénzt. Naja, ez optimista volt. Realistán még közbe kell iktatni egy realkapitálmegsemmisítést is. (szóval egy háborút) Pesszimistán meg úgy néz ki a helyzet, hogy összedöl a gazdaság, és kitör a 3. a világháború. Legalább is a történelem folyamán erre még soha sem volt kivétel, és ugyan biztos, hogy sokkal intelligensebbek vagyunk mint az elödeink, de az emberiség a történelemböl eddig csak azt tanulta, hogy az ember nem tanul a történelemböl. Adolfnak 6mio. munkanélküli kellett. nekünk (valójában) van már 8mió. szóval fejlödtünk. De a 10 már itt is sok lesz, márpedig hála Hartz 4nek, legalább 1milla jön 2005/06-ban hozzá. Szóval a 2006os választásokon a hivatalos statisztika szerint lesz kb. 5,5 mio munkanélküli, valóban meg olyan 9-10mió között.
Ezen optimizmussal nem tudsz változtatni, ez a rendszer törvénye, egyszerü matematikán alapszik. Hogy az egyszerü ember is megértse:
Gazdasági növekedésre van szükségünk, min. 2%ra, jobb lenne a 3%, akkor csökkene a munkanélküliség. És ezt természetesen minden évben. Kérdés: lehetséges-e egy véges világban egy végtelen exponenciális növekedés? -ha szerinted igen (a politikusok ezt szentül hiszik), akkor magyarázd el nekem is. Ha az emberiség szellemileg fejlödne kicsit, és a gazdagok nem költenének milliárdokat arra, hogy ez a rendsze így maradjon, akkor a teljes foglalkoztattotságot világszerte!!! kb. 5 év alatt el lehetne érni.

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-27 23:05   
Kedves Mary,

nem kell bocsánatot kérned, szerintem ezt azoknak kellene tenni, akik ilyen rendkivül megalázó körülményeket próbálnak társadalmilag elfogadhatóvá tenni. Ha ez a pénz úgy jönne össze, hogy mondjuk a C & A
előtt koldulnék, az sem lenne megalázóbb, igaz motiválóbb sem.
Az ilyesmi jó hátszél a szélső baloldalnak.

 
 Lepu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-27 23:01   
2004-11-27 21:40, Mary:
-

Most azért kiszól belölem a közgazdász. Amit írtál, sajnos nagyon negatív gazdasági szemszögböl nézve. Én hasonlót már régen is láttam a "gyakornokokkal". halálra melózzák magukat abban a reményben, hogy valamikor kapnak egy teljes fizetett állást, de csak kihasználják öket. 1,5 év után rezignálnak.
Szóval, a nagy kérdés: miért nem fizetitek meg a munkát, és miért alkalmaztok rabszolgákat?
/Bármikor levezetem neked, hogy a Hartz 4 rabszolgatartßas és teljes gazdasági összeomláshoz vezet/

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-27 21:40   
Szeptember elején megpendítettem itt egy témát, ami nálam éppen aktuális volt és most, majdnem három hónap leteltével, beszámolóval tudok szolgálni.

A kérdés az volt, hogy a gyakorlatban milyen lesz a Hartz IV átültetése és az én konkrét gyanúm az volt, hogy az 1 eurós munkahelyek nem váltanak ki motivációt az emberekböl.

Nos, most mélységesen szégyenkezve és gondolatban minden munkanélkülitöl bocsánatot kérve be kell valanom, nagyot tévedtem.

Az eltelt idö óta egy házmestert, két takarítónöt és egy gyerekápolónöt (Kinderpflegerin) foglalkoztatunk. A helyi szociális hivatal már most bevezette próbából a Hartz-féle foglalkoztatást, önkéntes alapon. Tehát, aki akar, már most dolgozhat, nem kell várni januárig. De még nem kötelezö.

A mi embereink tehát önkéntes jelentkezök, nem nyomás hatására jöttek hozzánk.

Mindennek a tetejébe úgy dolgoznak, hogy mindenkit megszégyenítenek, akik a sok éves rutin alatt alábbhagytak.

Olyan takarítónönk van, aki 6 óra alatt annyit dolgozik, mint két fizetett takarítónö 16 óra (napi 8+8) alatt. Fékeznem kell, nehogy kidöljön. A házmester mindent megjavított, amit fizetett házmesterek az elmúlt évek alatt nem voltak képesek. Kockaköveket rakott le, új villanyvezetékeket a pincébe, az aktáimat is mind lehordta a harmadik emeletröl a pincébe (erre eddig még nem kaptam se önkéntes, se fizetett jelentkezöt).

Második takarítónönk a múlt héten kezdett nálunk dolgozni, kértem még egyet a szociális hivataltól, mert az elsö halálra dolgozza magát. A tegnap betegen szédelgett, meg van hülve, de azért felmászott a létrára, hogy a sarkokból a pókhálókat leszedje, amik évek óta senkit nem zavartak. Hétfön telefonálni fogok, hogy megkérdezzem, betegen is kapják-e a pénzt (szerintem kellene) és azonnal hazaküldöm, ha betegen bejön.

Tény az, hogy ilyen teljesítmény készséget már régen nem láttam. A motivációjukat még mindig nem értem, anyagi jellegü nem lehet, óránként kapnak 1,25 eurót, napjára még 2,50-et és bérletet a buszokra meg metróra. De személyes beszélgetésekböl tudom, hogy sokat jelent nekik, hogy nem otthon ülnek tétlenül. Biztatom öket, hogy saját ötleteket, javaslatokat adjanak tovább nekem és jönnek is ilyesmivel. Emeli az önbizalmukat és hasznosnak érzik magukat - de hasznosak is, nagyon.

Nem nagyon mernek a szociális hivatalnál érdeklödni, jogaikról stb. Azt hiszem, sok megaláztatást és emberhez nem illö viselkedést tapasztaltak. De ha hozzám jönnek, akkor beszélek én helyettük. Megszokták ezt is. Egyikük pl. a lányánál lakott, mert nem talált lakást (munkahely hianyában). Kis körbetelefonálással sikerült elérni, hogy megkapott egy lakást, amiért küzdött. Most nagyon boldog. A probléma kulcsa ott volt, hogy semmilyen papírja nem volt a munkahelyröl. Aztán kértem másolatot, a személyzeti aktába (ami nálam nincs is, mert nics szerzödésünk az egyénnel, csak a hivatallal). Nekem elküldték a szerzödést, amivel a nö be tudta bizonyítani, hogy dolgozik, ezért megkapta a lakást is. Neki nincsen másolata a munkaszerzödéséröl...

Szeptemberben azt írtam, kissé plemplem vagyok. Ma még annál inkább. De pozitív értelemben.

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-09 18:46   
2004-09-09 12:20, Mary:
-
Kedves Mary!

A példád mint "takaritónö" éppen abba a kategóriába esik, amit különben tényleg csak egy kazahsztáni vállal el, mert a már németül tudó eddig is talált magának fekete munkát. Ez egy olyan job, ahová "senki" sem megy el kártyával, mert feketén tisztán 10-12 eurót is megkeres privát háztartásokban vagy egy orvosi rendelöben. Most ne vegyük figyelembe, hogy sok ilyen munkaadó ijedtségében bejelentette a takaritónöjét, vagy csak kártyásat vett fel. Ez utána ismét "visszalazul".

De a cél amúgy sem a nem németül tudó kazahsztáninak munkát teremteni, hanem a németnek, vagy a már hosszabban itt élö, s már németül tudó idegennek.

Az emlitett 55 éves a szociális 2 éve alatt ha képezte is magát, munkát másutt is csak akkor talál, ha magát olcsón adja el, s az is esetleg "idényszerü", ahol a cég a rövidtávú problémáit akarja megoldani. Ezt viszont a cég inkább megtette akkor, amikor a fele fizetése a munkaügyi hivataltól jött. Máskülönben talál fiatalokat is.

Amit a 70-es években viccnek mondtunk, hogy 35-tel már az ember öreg, az most már nem is olyan nevetséges. Csak magas kategóriákban van afölött esélyed, mert a cégek is nagyon megfiatalodtak, s a teamjob fiatalokkal csak fiatalt tür meg maga körül. az "öreg" ott már kilóg a sorból. Egyébként az 52 évest mi 30-asok már ópának neveztük, s úgy is kezeltük. Egy példa szintén egy nehezen kiközvetithetöre. De ö nagyobb Mercédesszel jelent meg, mint az üzletvezetö igazgatóink, s prominens negyedben villában lakott, medencével, stb.

Óvodahely félnapos mindig is volt. Olyan is, hogy délben hazavitted a gyereket, délután ismét vissza. A bölcsödét reggel 7-töl este 6-ig nem kivánom senkinek.

Legjobb, ha a munkaadónak nem ajánlunk fel semmit, mert még "vérszemet" kap. Ne vegyük komolyan az olyan ijesztegetéseket, amiket manapság hallunk, hogy bezzeg az új EU-belépök miképp, milyen körülmények között dolgoznak. Egyszer ök is szeretnének emberibb körülményeket, mert jelenleg még védtelenebbek, mint mi vagyunk.

A nagy hiba akkor is bekövetkezett, amikor a gyerektelen házasoktól nem követeltek "gyerektelen adót". Ugyan jobban megadóztatták öket az egyedül keresö családosokkal szemben, de az nem ellensúlyozta a gyerekfelnevelési költségeket, s igy a nyugdijukért alapjában nem tettek semmit. Nem a befizetett összeg, hanem az utánpótlás, azaz az a generáció volt fontos, amelyik öket késöbb ellátja. Itt az is mellébeszélés, hogy akartunk gyereket, de nekünk nem lehetett. Az eredmény végeredményben ugyan az. Ezáltal jobban is éltek, mint a gyerekeket felnevelö családok. A gyerekpénzröl nem is érdemes diskurálnunk.

Tehát az én véleményem, s ezt biztos nagy tömeg osztja meg velem, ebböl a dologból nem lesz semmi.

Ismerve viszont sokak munkához való állását, nem is igen segithetsz rajtuk. Már valahol emlitettem, hogy nagyobbik leányunk a föiskola marketing és külkereskedelmi szakvégzettsége után a Fachhochschule für öffentliche Verwaltung-on keresztül jutott el a Bundesagentur für Arbeit-hoz.
Úgy a reformok elötti idöszak, mint a mostani, bizonyitják, hogy a valódi problémákat másutt kell keresni.

Egyrészt a cégek is eléggé komolytalanok, többnyire nem is tudják eldönteni, valóban kire is van szükségük, de inkább az olcsó munkaeröre megy ki a dolog. Másrész elég nagy azoknak a köre is, akik valójában nem is akarnak, vagy nem is tudnak dolgozni.

A statisztikában bennt vannak azok is, akiket ha kiközvetitenél, nem is tudná elfogadni a munkát, mert az szándékában sem állt, csak kihasználta a lehetöséget, hogy az elötte való munkaviszony után megjáró munkanélküli pénzt igénybe vehesse. Ez még legálisnak is tünik. De ha közben 2 évre kiirattatta magát az orvossal, psychikai problémái ürügyével, utána meg a kezével volt valami, akkor az ügy elveszti a legalitását. Ilyent az orvos még a mai viszonyok között is bármikor megtesz, mert ez az ö keresete is. De erröl is lehetne sokat témázni.

Viszont az, hogy a munkakeresö ittasan megy a bemutatkozásra, vagy hogy az "inteligensebb" hetente 20 e-mailt küld a munkaközvetitönek, mert az ö dolga mint "dr. so und so" fontosabb, mind a villanyszerelöé, az is napi gyakorlat.

Egy állandó gyakorlat volt az is, hogy az alacsonyabb bérezés lehetösége fenntartásáért a munkahely képzetségének követelménye alatti végzettségüt foglalkoztattak. Az mindig egy téves felfogás volt, hogy a "tömeges tanulás" jobb munkalehetöséget biztosit, vagy hogy arra egyáltalán szükség is van. Ilyen körülmények között alakult ki aztán az a viszony, hogy ugyanúgy tömegében voltak "túlképzettek", ami az a mindenkori lehetöségek figyelembevétele mellett mindkét fél számára hátrányos lehetett. A munkaadó jó foglalkoztatottság esetén azt mondta: "Ez úgy sem marad sokáig". A munkavállaló: "Miért dolgozzak a képzettségem alatt kevesebb pénzért".

Mint vállalkozó, s ellötte hosszú éveken át, azaz 28 éves koromtól vezetö beosztásban dolgozó, elég lehetöségem volt tapasztalatokat szerezni.

Példa a munkakeresöre, akit az ABB épitett le 85-86-ban: "Eddig 37 órás munkahetem volt, 3.500-at kerestem, s most épitkezem." Az elsö két dologban még meg lehetett volna egyezni, de az "épitkezem" elég utalás volt arra, hogy miképp fog a munkához hozzáállni.

Toeby

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-09 12:20   
Kedves Toeby,

A részletes leíráshoz csak röviden szólok hozzá: úgy tudom, hogy a munkaképtelen munkanélküliek, gyerekeiket egyedül nevelö anyák és a koruk miatt a munkapiacon esélyteleneknek nem változik semmi. Nem muszáj elfogadjanak egy 1 eurós munkahelyet. A többi viszont igen, hanem megvonják a segélyt. Az anyukáknak is megpróbálnak óvodahelyet biztosítani, hogy dolgozhassanak és integrálódjanak szakmailag. Az állam két legyet üt agyon egy csapásra: mozgósítja a munkaképes segélyre szorulókat, hogy ellenértéket kapjon a fizetett segélyért. Másrészt a munkaadók kedvébe is jár ezzel – privát cégek nem jönnek számításba, csak szociális és közintézmények (Stadt, Gemeinde stc.)

A rotáció elö van írva, hogy ne történhessenek visszaélések és mert a végcél az lenne, hogy nagy részük elrázódjon valamerre. Tehát, ha ürül hely, felveszik. Példaként mondom a kazahsztáni takarítónönk esetét, aki bárhol is keresett munkát, szóba se álltak vele, gyengén beszélt németül. Nálunk ez nem volt probléma, felvettük és a Szociálhivatal fizette a fizetése egy részét. Két év után nem fizettek tovább, ez volt a maximum, fájó szívvel elbúcsúztunk töle. De, és itt jön a pozitívum, két év alatt jól megtanult nálunk németül, szeretett itt lenni és nemsokára talált új helyet, föleg a mi referenciánk és a két év szakmai tapasztalat alapján. Ilyenformán a Szociálhivatalnak egyel kevesebb kliense van. Most újabb ajánlatokat kapok tölük, de az 1-euró-jobbal kapcsolatosan. És lehet, hogy tényleg felveszünk újra onnan valakit, csak attól félek, nem lesz meg a motiváció, a munkát tényleg el is végezni.

Nagyon komplex téma ez, ugyanúgy, mint az általad érintett társadalmi és piacgazdasági kérdések. Hogyan jutott ide ez a társadalom? Mert a mai helyzetnek hosszú elözményei vannak. A teljes foglalkoztatástól fényévekre állunk, a szociális háló gyérül, a lakosság soraiban ellenérzést keltö reformok jönnek. Hamarabb kellett volna reagálni? Tovább nyújtózkodtunk, mint ameddig a takarónk ért? És a sokat propagált „Konsumgesellschaft“ hová vezetett? Mindenünk van és semmink sincs.

Én azért Horst Köhlerrel tartok és mondom, hogy ne lógassuk a fejünket, ne szontyologjunk, hanem nézzünk optimistán a jövöbe. Várjuk ki a reformok végét, hátha lábadozni kezd a „beteg“.

Mary

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-08 21:35   
Ismét halló!

Most van ismét egy kis idöm, s kiegésziteném az alább általam megjegyzetteket.

"Munka lenne böven, csak legyen aki azt elvállalja." Ez nagyon egyszerünek hangzik, de tkp. a 60-as évek végén, s 70-es évek elején való teljes foglalkoztatottság leromlását ezzel az érvvel lehet magyarázni.

A kevésbé képzett is képességeit vagy erejét túllépö munkát szerettet volna. A pék sem akart hajnali 3-kor felkelni, s az öntödében sem volt jó a levegö, ráadásul nagy höség is volt. A vasbetonszerelés is kemény munka volt, de utána már a kömüvesség is, s a festö szakma is. Ha el szeretnénk túlozni, akkor minden kemény, ahol dolgozni kell.

A nehéz és piszkos munkára jók voltak a vendégmunkások, késöbb egész külföldi cégek. Már szakmát sem kell tanulni, azt idöközben megtanulták azok is, vagy már eleve hozták magukkal.

Szép az a Mallorca, Fuerteventura, Florida, stb., s nagyon kellemes az olasz, spanyol életmód is. Nyaraltunk is, s az új jövevények hozták magukkal életformájukat, legrosszabb esetben nyaralásaink által importáltuk mi azt.

Igy aztán lassan átengedtük a teret olyanoknak, akik motiváltabbak voltak, vagy legrosszabb esetben jobban rászorultak a munkára, azaz nem is arra inkább, hanem az azáltal elnyert bérre, ami egyáltalán a megélhetésüket biztositotta.

Mi csak olcsón akartunk vásárolni. Ahhoz még a termelést is kihelyeztük, Ázsiába, az NDK-ba, Kelet Európába, már a vasfüggöny lehullása elött is, s aztán ezt még fokoztuk is.

Közben monduk is: "A külföldiek elveszik elölünk a munkát". Nem, mi adtuk nekik! A fejlett országok megtanitották a gyengébeket, felhozták öket. 70-körül még a japánok azt sem tudták jóformán, mi az az autó. ès a koreaiak? Rá 15-20 évre már versenyezni kellett velük.

Átveszünk egy gyárat olcsó munkaerövel a Cseh Köztársaságban? Akkor hogy lehet, hogy pl. a Skoda Fabia a maga kategóriájában majdnem hogy a legdrágább még Magyarországon is? Itt se éppen olcsó!

Drága a munkaerönk? De mi fizetünk a termékekért a legtöbbet is! Lásd gyógyszer, autó, stb.

Itt sok a megválaszolatlan kérdés, de gyakran nem is keressünk arra választ. Atomáció, robotok? Ezek is a mi "jó vendégmunkásaink"!

Valóban jól éltünk? Arról soha nem létezett statisztika, hogy valójában mennyit is dolgoztunk. Luxusunkat nem a heti 40 órából finansziroztuk, mindig sok volt a fizetett túlóra is.

Visszaállni most a heti 40 órára többletpénz nélkül? Lehetetlen! Igaz elfelejtettük, hogy a munkaidö csökkentésével abban az idöben nem járt munkabércsökkentés sem, s ahol megtartották a heti 40 órát, a havi 10 órával felemelték a fizetést is.

De járjunk most a "szegény tökések" kedvében, akik, ha engedünk a dologban még 50 órával sem elégednének meg? De ki az a tökés, aki igy gondolkodik? Egy valamikori kollégánk, akinek felvitte az Isten a dolgát, s azzal fenyeget, hogy ha nem csinálom, kihelyezi az egész gyárat? A Szaharában fogunk autókat gyártani, ami egy részét importáljuk, másik részét a helyszinen a Banthu négereknek adjuk el? Nem! Ök adják el! Valóban jót teszünk e magunknak, ha Kinában 600 millió autó fog közlekedni?

És valóban nekünk is mindenre szükségünk van? Videorecorderlökö verseny? Az elsö tiz kap egy újat, a többi 300 pedig "kedvezményesen hozzásegitheti" a kihelyezett ipart a profithoz?

Ja, és milyen érdekeltségek léteznek még? Fontosabb a Coca-Cola és Mc'Donald's érdeke nálunk, mint a Kölsch és a Bratwurst?

Tovább nem is folytatom, de itt van a kutya elásva!

Toeby

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-08 16:15   
Halló!

Elöször is az 1 Eurós jobokat is létre kellene hozni, mert jelenleg csak azok léteznek, amit vagy még rendes fizetésért sem fogadnak el, vagy a munkaadó, pl. szociális intézmény nem képes megfizetni.

Már a plusz havi 160-170 Euróért sem igen érdemes elmenni dolgozni, mert azt, akinek lehetösége van, sokszor feketén már 15-20 óra alatt is megkeresi.

Másik, hogy a munkaadók már jelentkeztek azzal az érvvel is, hogy még az 1 Euró ist túl sok, a reális 50 Cent lenne. Hát azért meg még a házat elhagyni sem érdemes, mert már az többe kerül.

Hacsak nem valami idealista megrögzött szociális beálitottságu munkanélküliröl van szó, egy 55 évesnek, amilyen példákat hoztak, ugyancsak fel kell magát ahhoz adni, hogy akár 50 Centért, de még egy Euróért is elmenjen dolgozni. Igaz igy is úgy is feladhatja magát, mert reális sansza nincs semmilyen körülmények között sem.

Ez a fajta munka különben nem lenne más, mint a frissen végzett fiataloknál alkalmazott fizetetlen ú. n. gyakorlat. A különbség csak az, hogy ök még szociális segélyt sem kapnak, s örülniük kell, ha a praktikum végén egy kis "zsebpénzt" kapnak.

Már régi ötletem, ami itt jobban beleillene a dolgokba, hogy munkaképes munkanélküliek ne kapjanak, mint korábban munkanélküli, most szociális segélyt, hanem azt a pénzt mint a munka ellenértékét fizessék ki a végzett munka mellett, amit a munkaadó, mindegy, hogy szociális intézmény (kis háztartással rendelkezö) vagy gyenge lábon álló privát vállalkozó (bizonyitékot kérnék, s ellenörizném is) egészit ki.

A szociális intézménynél szükséges egy körforgás, hogy ne végleges foglalkoztatottságról legyen szó, a privát cégnél pedig a járadékot idöhöz lehetne kötni.

Ez hasonló lenne az eddigi gyakorlathoz, amikor is a fele fizetése a nehezen elhelyeztethetö munkavállalóknak a munkaügyi hivatal által volt megtéritve. Ezáltal addig az ideig a munkaügyi hivatal is mint munkaadó szerepelne.

A munkaképteleneket természetesen továbbra is segélyben kell részesiteni, de a dolgozni nem akaróktól nyugodtan meg lehet vonni a segélyt, ill. azt szociális tevékenységtöl tenném függövé, amilyen munkákat eddig a közösségek nem tudtak pénzért kiadni, tehát nem súlytaná a vállalkozókat sem.

Toeby


 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-07 13:16   
Tény az, hogy munka volna az országban elég, csak pénz nincs, amivel a munkaadó fizessen. Illetve pénz is van, de más helyen. A munkaügyi hivatal, (újabban "Agentur"), milliókat és milliárdokat költ arra, hogy a munkanélkülieket valamilyen formában foglalkozáshoz (vagy foglalkoztatáshoz) juttassa. Ilyen-olyan továbbképzö kurzusokra küldik, ami által kiesnek a munkanélküli statisztikából. Most is vesz át a munkaügy a személyzeti költségekböl, bizonyos esetekben, csak éppen alkalmazzák a cégek a nehezen elhelyezhetö embereket. Ezek szerint sok nem változna. Ma kaptam egy ajánlatot a szociálhivataltól: kérhetek onnan személyzetet, pl. takarításra és nem kell fizessünk semmit. A szociálhivatal fizet. Mi felvennénk egy hosszú ideje munka nélküli személyt, aki nálunk gyakorolná a beilleszkedést egy munkahelyre, feladatokat kapna és idövel átvennénk mi, ha beválik (vagy továbbajánlanánk velünk kapcsolatba álló cégeknek).

A kikötés az efféle munkaviszonynál: közhasznú tevékenység kell legyen, aminek elvégzésére felveszünk valakit, nem szabad saját meggazdagodásunkat szolgálja és nem szabad konkurenciát csinálni más cégeknek.

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-07 00:54   
2004-09-06 23:32, Pompéry Berlin:
-
Az alábbi két üzenetet kb. egyszerre irhattuk, nem láttam az irásod, mielőtt postáztam az alábbit, ezért a hasonlóság.
Bár van azért némi különbség a kétféle ingyenes vagy majdnem ingyenes munka között. Én inkább azokról irtam, akiknek segitségre vagy ösztönzésre van szükségük a munkaképessé váláshoz. A lényeg ugyanaz: bizonyos körülmények között lehet hasznos is az új 1 eurós munka.

 
 perec  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-06 23:44   
Belemagyarázok kivülállóként - idecsalogatott a téma. Szerintem az 1 eurós óránkénti többlet önmagában aligha fogja munkanélküliek tömegeit arra motiválni, hogy 160 órát lehúzzanak minden hónapban.

Az egésznek akkor lenne értelme, ha valamilyen pozitiv irányba mutatna a dolog. Például ha valaki ezzel gyakorlatot szerez, ami aztán előnyt jelent az álláskeresésben, vagy ilyen módon bizonyos idő után előnyös feltételek mellett jelentkezhet képzésre stb. Ujra "kipróbálni", hogy milyen is a mindennapi munkába járás, ha valaki már évek óta nem dolgozott, ugyszintén hasznos dolog lehet. Az álláskeresésben is segithet, ha a közelmultban már dolgozott valahol az illető. Az önbizalom és önbecsülés is sokszor elszáll a munka nélkül töltött évek alatt, hasonlóképpen a pontos megjelenésre és a napi program megszervezésére való képesség.

Ilyen és hasonló esetekben szerintem lenne értelme ennek a kezdeményezésnek, persze csak akkor, ha az egészet alaposan átgondolják és rendesen menedzselik. Az is valószinű, hogy erre először pénzt is kell költeni, hogy rendesen be lehessen inditani.

Ha viszont csak azért dobják be ezt az uj lehetőséget, hogy a közvéleménynek megmutassák, a "sok haszontalan" most majd nem lazsál ingyen, mások pénzéből, vagy azért hogy félpetákért gályáztassanak embereket olyan helyeken, ahova mást nem kapnak, akkor attól tartok nyugodtan el lehet felejteni az egészet.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-06 23:32   
2004-09-06 23:08, Mary:
-
A minap a Deutschlandradio egyik Feacher-adásában hallottam arról, hogy más tartományokban létezik olyan munkanélküli tevékenység, amelyet az ilető ingyen végez valamilyen alapítványnak, Caritasnak, szervezetnek. Ez főleg a szellemi foglalkozásoknál fordul elő. Az érintett felérétékelve érzi magát ezáltal, valamint értelmesen tölti a napját és reméli, hogy vagy referenciaként felhasználható ez a gyakorlat vagy esetleg munkája hasznosságának láttán akad valamilyen keret, amely biztosíthatja a folyamatos - és eztán fizetett - alkalmazását. Bemutattak néhány eredményes példát. Pl. egy munkanélküli tanár önszorgalomból elkezdett szisztematikusan foglalkozni kallódó fiatalokkal. Felfigyelt rá és az eredményre a közigazgatás és keretet teremtettek. Először a foglalkozások kellékeinek anyagi biztosítására, majd a pedagógus alkalmazására. Az illető nem pénzért kezdte, hanem mert értelmes elfoglaltságot keresett.

Ilyenkor persze jön az ellenérv, hogy ha valaki valamit ingyen csinál, akkor azáltal példát statuál és felszabadítja az államot a fizetési kötelezettsége alól. Ez szintén egy aspektus, de nem az egyetlen.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-06 23:08   
2004-09-06 17:28, Pompéry Berlin:
"Ilyesmi tevékenységre gondolhat a törvényhozó, amikor a tartós munkanélküliek társadalmilag hasznos bevetéséről van szó. A helyzet persze faramuci, de legalább nyilvánvaló. Az 1,- €-s munka t.i. nyilvánossá teszi azt a dilemmát, ami eddig jellemezte a mukanélküli piacot: ha elfogadott valaki egy állást, akkor azzal megszűnt a munkanélküli segély folyósítása."

Én ma azt olvastam, hogy nem, tehát jár tovább a segély, nem Arbeitslosengeld, hanem ALH-röl van szó. (Arbeitslosenhilfe und Sozialhilfe, zusammengelegt) Tehát, jár tovább a segély és minden órára kap az ember fia egy eurót plusszba a segély mellé. Nem nagyon motivál, mi? Ha napi nyolc órát veszünk és havi 160-at, akkor max. 160 euróval keres többet egy olyan, aki addig megkapta ingyen a létminimumra szükséges pénzt. Kérdés za, hogy a 160 euró plusszért hajlandó-e 160 órát dolgozni?


"Az 1,- €-s munkát tudtommal nem teszik kötelezővé. "

Én is úgy tudom, nem lesz kötelezö.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-06 22:54   
2004-09-06 15:33, Fredi:
Kedves Fredi!

"nagyon nehéz erröl a témáról ugy írni, hogy ne legyen a végén politizálás belöle."

Én a témát nm politikai szempontból szeretném megközelíteni, hanem azért, mert aktuális téma és elég sok zürzavar van körülötte. Minden újság, tévéadó és rádió napestig ezt fújja, de konkrétan senki nem tudja, mit jelent ez a fejlemény. Ha utánaolvas az ember (információ van elég, csak cérna kell, hogy ától cettig elolvassuk), akkor kissé összezavarodik az ember. Melyik oldalon is foglaljunk állást? Erröl van szó. Semmi esetre sem arról, hogy egymásnakugrós témát boncoljunk. Hiszen itt egyikünk sincs involválva.

"Epp ezért nem is mondok el ezzel kapcsolatban mindent amit szeretnék, csak tömören megállapitom, hogy az utosó évtized egyik legcinikusabb intézkedése Németországban."

Miért nem mondod el? Mondd el! Minél több véleményt hall, olvas az ember, annál jobban kikristályosodik, hogy mégis mik az elönyei , vagy hátrányai a dolognak. Részben én is cinikusnak tartom, utaltam rá, kizsákmányolásnák tartom. Másrészt éppen elég épkézláb, egészséges fiatalembert láttam különféle talk show-kban, akik a lehetö legnagyobb pofátlansággal kijelentik, hogy eszük ágában sincs dolgozni, mert a pénzüket így is megkapják (ami nekik elég is). Ezekröl volna szó, nem is annyira politikáról. Tehát szóljál hozzá, ha akarsz.


 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-06 17:28   
2004-09-06 14:20, Mary:
-
..."Már felhördültek az érintett szakmák képviselöi is: az ápolónök, az óvónök stb. nem azért tanultak és dolgoztak a szakképesítésért, hogy 1-euró-sok kitúrják öket a helyükröl. Itt még megjegyezhetö, hogy nem a felkészültséget igénylö helyeken tervezi a Hartz IV a segélyesek bedobását, hanem kisegítöi minöségben." ...

Aktuális apropóból találkoztam civilszolgálatát kórházban töltő fiatalemberrel. Nem 1,- €-s munka, de a motiváltságot, szituációt hasonlónak érzem. Holtbiztos, hogy nem a szakképzett személyzet helyét veszik/vennék el - példám a REHA-klinikán a tolókocsis betegek helyváltoztatásához nyújt segítséget. (Ami a motiváltságot illeti: Semmiképp nem tudtam a különben szimpatikus és értelmes fiút rávenni arra, hogy intézkedjék a nem működő éjjeliszekrény-konnektor ügyében. Csak tanácsot adott, hogy kinek kellene szólnom. Hetente egyszer látogatom barátunkat, természetesen nem ismerem az egész személyzetet, az ott töltött egy óra alatt körülményes volt kiderítenem, míg neki semmibe nem került volna szólni az illetékesnek.)

Ilyesmi tevékenységre gondolhat a törvényhozó, amikor a tartós munkanélküliek társadalmilag hasznos bevetéséről van szó. A helyzet persze faramuci, de legalább nyilvánvaló. Az 1,- €-s munka t.i. nyilvánossá teszi azt a dilemmát, ami eddig jellemezte a mukanélküli piacot: ha elfogadott valaki egy állást, akkor azzal megszűnt a munkanélküli segély folyósítása. Beállítottság kérdése, hogy ki ment el ilyen körülmények között azért a néhány € különbségért dologzni, amennyi az addigi segély és a fizetés között "tátongott".

Néhány éve két státuszba is kerestünk munkatársat. Tudatosan munkanélkülit akartunk jövedelemhez juttatni. Több olyan jelentkező volt, aki kiszámolta nekem, hogy mennyire nem érdemes elfogadnia az állást. Mellesleg nem éhbérért akartuk dolgoztatni, csak a konstelláció volt nekik előnytelen: a munka nélkül járó segély, ill. a fizetés közötti különbség csekély eltérése miatt. Úgy érezték, hogy csak a különbségért dolgoznának, hisz a többi eleve jár. Hja, ha valaki így látja, ...

Az 1,- €-s munkát tudtommal nem teszik kötelezővé.

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-06 15:33   
Kedves Mary,

nagyon nehéz erröl a témáról ugy írni, hogy ne legyen a végén politizálás belöle. Epp ezért nem is mondok el ezzel kapcsolatban mindent amit szeretnék, csak tömören megállapitom, hogy az utosó évtized egyik legcinikusabb intézkedése Németországban. Azok az urak akik ezt a zseniális megaláztatást kitalálták, egy euróért még csak be se kapcsolnák a computerüket, vagy nem vennének a kezükbe egy ceruzát!

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-09-06 14:20   
Kissé össze-vissza vagyok zavarodva, ma egész nap az 1-Eurós-Jobokról gyüjtöttem információkat és nem tudom, ellene vagyok-e vagy mellette?

Elsö pillantásra kizsákmányolásnak tünik, amint azt a médiákból is megtudja az ember. Másrészt különféle fórumokon és interjúkban megszólalnak a hosszú ideje munka nélkül lévök és pozitívan vélekednek erröl a lehetöségröl.

Röviden összefoglalva: januártól nincsen külön munkanélküli- és szociális segély, hanem egy Arbeitslosengeld II-nak nevezett támogatás. Ennek magassága kb. a szociálsegélyét éri el. Aki hajlandó dolgozni, annak minden órára fizetnek 1 eurót (a segélyt kapják továbbra is.) Elképzelhetö a foglalkoztatás öregotthonokban, a városrendészetnél és más közügyi helyeken.

Én megkérdöjelezem annak az embernek a motivációját, aki egy óra munkára 1 eurót kap. Szerintem sokan le fognak mondani erröl, mert a segélyt így is, úgy is kapják. Hogy anyagilag jelentösen többet keressenek, arra az 1 euró nem elég.

Másrészt, aki hosszú ideje munka nélkül és az otthon négy fala között van, annak kevesebb az esélye egy munkahelyet találni. Így még kimozdul otthonról, emberek közé kerül, újra hozzászokik egy rendszeres napi programhoz, nem érzi magát fölöslegesnek és talán hamarabb sikerül elhelyezkedni egy rendesen megfizetett munkahelyen.

Az érintettek között van, aki azt mondja, hogy ö szívesen elmenne gyomlálni is, nem egyébért, de így csinálhatna valami hasznos dolgot. Mások el tudják képzelni, hogy a tolókocsis nagymamákkal sétáljanak ki a parkba, vagy óvodában felügyeljék a gyerekeket.

Már felhördültek az érintett szakmák képviselöi is: az ápolónök, az óvónök stb. nem azért tanultak és dolgoztak a szakképesítésért, hogy 1-euró-sok kitúrják öket a helyükröl. Itt még megjegyezhetö, hogy nem a felkészültséget igénylö helyeken tervezi a Hartz IV a segélyesek bedobását, hanem kisegítöi minöségben. Mindenhol, ahol kevés az ember.

Ti ehhez mit szóltok, merre tendáltok? Jó ez, vagy rossz? Kinek jó, kinek rossz? Változtat-e valamit a munkapiacon?

Én már egészen plem-plem vagyok....

 
 Lacoka  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-08-25 20:02   
Engedjétek meg, hogy szelíden elmosolyodjak. Úgy látszik mégsem én vagyok-voltam az egyedüli aki néha kritikusan nézem a németeket és újra meg újra szinte ugyanazon téma mentén vitára hívom ki a MON-osok némelyikét.

Ha figyelmesen végigolvassátok a MON-on belül eddig írt véleményeket kiderül, hogy ez a téma ha árnyaltan is de szinte mindenütt felvetődött. Azt hiszem hogy ez a gondolkodó emberek természetes reakciója, hogy sokoldaluan értelmezik azt amit látnak, vagy megélnek.

Nekem most egy x-ik dolog jut eszembe a németekről: Amikor egy éve nyáron Magyarországon a Balatonon voltunk akkor is, amikor szilveszterkor Csehországban síelni voltunk, akkor is nyilvánvalóvá lett, hogy azok a németek, akikkel éppen együtt voltunk igazából csak a saját kis szűk körükben érezték igazán jól magukat.

A meglepő az volt, amikor teljesen spontán a 10 tagú csapatot olyan magyar családokhoz vittem, akik őket teljesen ismeretlenűl - csupán egy órával azelött bejelentve - olyan királyi pompával fogadták, hogy a saját bevallásuk szerint is ilyet, ilyen gyorsan, ilyen módon ők soha nem kaptak volna Németországban.

Késöbb láttam egy dokumentumfilmet arról, hogy hogyan szórakoznak a németek Törökországban. Érdekes volt visszaigazolva látni az észrevételemet. Hiszen a Németeknek külön kocsma, külön diszkó, külön minden van létrehozva az üdülőtelepeken, és némelyik üdülőtelepen a német túristák nem is mennek a hazai szórakoztató helyekre, hanem csak a számukra külön létrehozott helyekre.

"Némelyek" - szeretném hangsúlyozni, ámbár szinte minden szinten küzködöm azzal a közvetlen környezetemben is fellépő jelenséggel, hogy a bizonyos "érdekközösségek" ( nem anyagira gondolok ) még formailag is nehezen nyitnak idegenek előtt.

Persze rögtön hozzáteszem azt is, hogy amennyiben a német a barátjává fogadott, akkor ugyanúgy vigyázz rád mint bármely nemzeti testvérére.

Én amióta ismerkedem velük, noha sokmindennel nem értek egyett, egyre nagyobb tisztelettel adózom irányukba.
_________________
Szilágyi László
a pusztai predikátor

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-07-16 14:06   
Ismeritek ezt az épületet?Nos ez egy rehabilitációs klinika, az épület becsületes neve: Karlsbau, de mindenki csak "Schwarzwaldklinik" néven ismeri. 20 éve startolt a Schwarzwaldklinik sorozat, melynek a külső felvételeit itt készítették. Hamarosan megint nagy lesz a nyüzsgés itten, ugyanis Klausjürgen Wussowval a főszerepben egy újabb Schwarzwaldklinik készül, ezuttal nem sorozat, hanem egy kilencven perces film. Több új szereplő fog játszani a filmben, de a régiek közül is egy néhányan, Wussowon kívül például Gaby Dohm is.
A korházi belső felvételeket kisvárosomban (Titisee-Neustadt), a Helios klinikán forgatják. A felvételek augusztusban indulnak.

 
 Toeby  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-24 20:43   
Halló szintén Mindenkinek!

Nem akarom sorba venni a témákat, de az itteni pár utolsó beiráshoz teszek egy kis megjegyzést, amit megpróbálok nagyon egyszerüen lefesteni.
Én Pompéryvel majdnem teljesen egyetértek! Bizonyára kevés vitás témánk adódna. Szerintem mi magyarok nem vagyunk hivatva szorosabb ismeretek nélkül más nép fölött itélkezni! Mi másképp látjuk esetleg a dolgot, de az nem biztos, hogy helyes is! Ha a német német autót vesz, az ö dolga, azon nem is vitázunk. De biztos valami célja is van azzal! Egyébként is másképp itéli meg a minöséget is, mint mi magyarok. Mi örültünk, hogy egyáltalán autóba ülhettünk! Hát ha még saját gyármányainkat össze tudtuk volna hasonlitani idegen márkákkal, az már a mennyország lett volna! A német is elismeri a japánok sikereit, amik a 70-es évek végével álltak be. A Renault sikerét is, ami az utóbbi években nagyon aktuális. Különben nagyobbik leányunk a Német Renaultnál Brühlben dolgozott, s a Laguna és egy másik tipus marketingjével foglalkozott. Tény az, hogy vannak szép autók is, még a motorja is jó, de minden zörög rajta, stb., ez persze a németeknél megbukik. A Citroen, amit venni akartam, még kisebbik leányunk és nejem szerint is büdös volt! Nem hiába foglalkoztat pl. a Mercedes négy hölgyet, akiknek csak az a feledatuk, hogy jó érzékükkel szemlegességre vizsgálják az anyagokat!
Másról is el lehetne vitázni, de elég itt néhány szó: Otto, Diesel, Wankel, Benz, Opel, stb. A német autógyártás nagy tradicióra épül, s most is az elsök között van, söt megszereztek olyan márkákat, mint Bugatti, Bentley, Rolls-Roys (remélem nem hibáztam sokat az irásban!). És a Mercédes, BMW, Porsche, Audi, stb. még mindig egész fennt vannak a listán!
De ezek csak az autók! Mi magyarok talán irigyek vagyunk más sikereire, s akkor nem elég ez, keresünk egy olyant, akit talán az elé tudunk állitani, s ezáltal bebizonyitjuk, hogy mi is ugyanolyan nagyok vagyunk! Azt hiszem kevesen vannak, akik mint mi "kivülállók" betekintést nyerünk a valódi németségbe! Én azt tapasztaltam, ha itthon nem is segitenek egymáson, külföldön egyek! S ne sértödjünk meg azon sem, ha esetleg kételkednek bennünk, mert még igazán nagy bizonyitékaink nincsenek! Mi is kételkedünk másokban! (Szinén tudatosan nem nevezek meg nemzeteket!) Másrészt a "pacsi" is alábbhagyott már a korábbiakhoz képest! S a "mi gyerekeink" is neveletlenebbek ma, mint valaha mi voltunk! Minden nemzetnek vannak szokásai, amit tiszteletben lehet tartani. A német az gyakorlati ember, a jelene és jövöje fontos neki! Nem tesz koronát a cimerére, mert nem királyság, s az sem érdekli, hogy nem tudom melyik Heinrichnek mi van a "bal karjával"! Öszintén ezek a dolgok engem sem érdekelnek, olvasom a történelmet, stb. aztán elég is! Sem a határokat nem kivánom megváltoztatni, sem a világot megváltani. Hát a német az ilyen! De talán nem is olyan rossz! Egyik rokonunk egyszer kérdezte: " A német miért nem olyan, mint mi magyarok? Mert mi olyan jók vagyunk! (Megjegyzem, alig van külföldi tapasztalata, csak azt halotta, amit sok esetben honfitársaink, mindegy hogy milyen céllal és körülmények között hazatranszportálnak!)
De végezetül: A legnagyobb ünnepükön mégiscsak fellobogózzák a várost, s ünneplöbe is verik magukat! Ez a kölni karnevál! S ha ezt már megértetted, akkor sokkal tovább jutottál! Ez is egy bizonyiték a rajnai jó kedélyre, s hogy az emberek szórakoznak, közösségben élnek! És még sok hasonlót tudnék emliteni, amit sajnos mi nem vallhatunk a magunkénak!

Hey Kölle! Dreimal Alaaf!

Toeby

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-06 19:49   
2004-01-06 01:46, taursus:
-
... En hal' istennek nem igy talaltam 56 utan. Ugy az Egyesult Allamok, Kanada es Ausztralia is nagyon is befogado volt. Az europai allamok sokkal kevesbbe.
-
Ha politikailag izgalmas helyzetben jelennek meg ezek a csoportok, akik felé lehet szolidaritást demonstrálni, az, persze más. A jugoszláv háború idején is nagyobb fogadókészség nyilvánult meg a koszovói albánok iránt, mint "békeidőben". Az áldozatvállalási készség esélyeit rontja továbbá a gazdasági válság. Szerintem ezek a jelenségek függetlenek a nemzetiségtől. Sikeresen lehet saját nyelvet beszélő kisebbséget is idegenként kiutálni, ha az
- szomszéd faluba való
- protestáns a katolikus többségi környezetben (vagy fordítva)
- szász dialektust beszél volt porosz tartományban
- ...

 
 taursus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-01-06 01:46   
2003-12-08 15:45, Pompéry Berlin:

Megjegyzem, az én megfigyelésem szerint minden népet aránylag hamar egyesít az idegenektől való félelem, ha azok csoportos megjelenése által veszélyeztetve érzik magukat. Gondolok itt, pl. M.o-on a kínaiak, románok, orosz/ukránok, de általában a külföldiek iránti ellenszenvre. Nem könnyű Tokaj-Hegyalján franciaként sem éttermet nyitni. Már úgy értem, a helyi lakosság ellenszenve mellett.

------------

Gondolod, hogy megfigyelsesed MINDEN nepre vonatkozik? En hal' istennek nem igy talaltam 56 utan. Ugy az Egyesult Allamok, Kanada es Ausztralia is nagyon is befogado volt. Az europai allamok sokkal kevesbbe.

 
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó