|
Nekem is nagyon tetszik a leírt szigetvilág, isteni lehet
Az alább látható róka- és őzlábgombáktól meg elbőgtem magam, olyan rég nem ettem ilyesmit (nálunkfele is megterem mindkettő).
|
|
|
2004-09-30 13:39, etelka:
-
Ez a terület demilitarizált,
-
Kedves Etelka,
koszonet a beszamoloert! Felkeltette a figyelmem foleg a demilitarizalt helyzet, melyet Te is fontosnak tartottal leirni: miert fontos ez, milyen elozmenyei voltak ennek? Orulnek, ha errol irnal bovebben, ezzel kapcsolatos ismereteim nincsenek.
Udv,
Hunor
|
|
|
2004-10-01 09:27, bobe:
-
Etelka ! Ez az Åland szigetcsoport?
-
Hát persze, hogy az Böbike, kukkants egy kicsit alább lévö térképre! De én ebben a szövegben a finn neveket használom nem a svédeket, pedig ugye Åland az egyetlen olyan része Finnországnak, ami kizárólagosan egynyelvü-svéd nyelvü.
Etelka ! Ez az Åland szigetcsoport?
|
|
|
Kedves Perec! Az Ahvenanmaa szigetvilág legtöbb szigete köves és erdös, szántóföldek gyakorlatilag nincsenek a legtöbbön, vizhiány nincs! A lakosság itt leginkább halászatból és kézmüiparból él, valamint turizmusból. Az 1700-as évek végén még 80 sziget volt lakott kb. 11 000 összlakossággal, az 1900-as évek elején 22 000 lakos volt összesen 150 szigeten. Hogy miért költöznek sokan a nagyobb szigetekre?- ennek az infrastruktúra az oka, a gyerekeknek iskola kell, csak a föszigeten van kórház, munkahelyek is szinte csak ott találhatók.
2004-09-30 13:39, etelka:
-
Köszönet a beszámolóért és a szép képekért. Egy kérdés: miből élnek az emberek ezen a szigeten? Másik kérdés: ha csak 65 szigetet laknak a 6500-ból, akkor felteszem, a többi, főleg a kisebbek, lakhatatlanok (pl. nincs ivóvíz)?
|
|
|
Mint tudjátok az elmult hét végén a finn szigetvilágban voltam, pontosan Sottunga szigetén. Ez a sziget az Ahvenanmaa nevü szigetcsoporthoz tartozik és földrajzilag a finn és svéd partok között terül el. Ahvenanmaa szigetvilágába 6500 sziget tartozik, ezek közül 6400-nak nagyobb az alapterülewte mint 3 000 négyzetméter. Ez a terület demilitarizált,svédnyelvü, autonom része Finnországnak. Ahvenanmaanak 26 000 lakosa van ezek összesen 65 szigeten élnek, a legtöbben a föszigeten, ott van a föváros is: Marianhamina 10 500 lakossal. Az út Helsinkitöl 246 km szárazföldi út után 3.5 óra hajóút Sottunga szigetéig. A szigetvilág egyedülálló a világon és olyen élmény, hogy azt csak az tudja aki járt errefelé. Az un. szárazföldi útszakaszba két kompszakasz is van, ezeken a kocsikat és utasokat ingyen szállítják. Az utolsó hosszú utszakaszon 16 euro az auto oda-vissza, az utasok nem kerülnek semmibe.
Az ahvenmaai autonomia 1921 óta létezik. A szigetvilág a történelem során változóan volt vagy Svédország vagy az orosz birodalom része, melynek Finnország is része volt mint nagyhercegség egészen 1917 dec. 6.-ig.
Sottunga Finnország legkisebb járása, 130 állandó lakossal. Amikor este odaértünk éppen jött fel a hold, mellékelten a képe.A tenger vize kristálytiszta, ugye látjátok a mellékelt képen a meduzákat? Ha van igény több adatra, szivesen állok rendelkezésetekre.
![]()
Kedves Etelka,
en szedtem is mar ozlabat, es ettem is, bar izere mar nem emlekszem, nagyon regen volt.
Jo utat kivanok Neked, es varom en is a beszamolot! Kantor Urnak meg udvozlet, ha van internete, varjuk ot is szeretettel.
Udv,
Hunor
|
|
|
Az alábbi képen az a nagy özlábgomba, amit ma találtam és már meg is sütöttem-remek volt.
A neve: nagy özlábgomba : Marcolepiota procera.Ez a gomba 26 cm magas lábon állt és a kalapjának átméröje 25 cm volt. Vajon hányan ismeritek és ki kóstolta már meg ?
2004-09-22 08:36, etelka:
-
Szívesen olvasnék utibeszámolót róla.
Jó hétvégét!
Perec
|
|
|
A hét végén, azaz szombattól keddig az alábbi térképen nyillal jelzett szigeten leszek, a neve: Sottunga. Ezen a szigeten már az 1300-as években is laktak, jelenleg kb. 130-an élnek itt állandóan. Irásos emlékek Sottungát 1544-ben emlitik elöször, a név valószínüleg sokkal régibb és a svéd Roslagenre vezethetö vissza. A sziget legérdekesebb látnivalója a Mária Magdalénáról elnevezett templom, ami fából épült és 1661-ben avatták fel.És képzeljétek el, ebben a templomban magyar kántor dolgozik! Hát nem kicsi a világ??
Ma van a hivatalos öszi napéjegyenlöség, amikor az éjszaka ugyanolyan hosszú mint a nap. Ettöl kezdve hosszabbodnak az éjszakák.
Régi finn néphagyomány szerint az öszi napéjegyenlöség napja un: szemtisztitó ünnep (silmänkirkastusjuhla) volt. Ilyenkor gyujtották meg a nyár után elsö alkalommal a lámpákat a mühelyekben és a mester egy korty erös italt ( ryyppy, ejtsdd:rüüppü) kínált az inasainak.
Ui: forditói megjegyzés: ugye milyen könnyü ez a rokonnyelv?
A napokban volt 70 éve, hogy az USA-ban élö finnek ajándékaként megérkezett az elsö 5 db, alábbi képen bemutatott fehérfarkú rénszarvas = valkohäntäpeura finnül a Helsinki kikötöbe. Ezeket az állatokat Vesilahti térségében Laukko birtokának erdeiben engedték szabadon és az ide " Virginai-rénszarvas" néven érkezett állatokat átkeresztelték Laukkoi rénszarvas ( Laukonpeura) névre.Utóbbi idöben meghonosodott a fehérfarkú rénszarvas név. Az eltelt 70 évben ezek az állatok elterjedtek Finnországban és jelenleg mintegy 50 000 -re becsülhetö ezen állatok száma, föleg Dél-Finnország területén élnek. A vadászati szezon szeptember utolsó hétvégéjén kezdödik és január végéig tart.
Szia Etelka! Én nem élek Finnországban, de gondolatban sokat járok arra! Nagyon szivesen veled tartottam volna!! Fogyaszd egészséggel! Amit az ember maga szed, még az íze is más! Üdvözöl Sadia
|
|
|
Szerbusztok!
Ide szeretettel várom mindenkinek a részvételét, aki Finnországban él. Ma gombászni voltam, két vödörrevalót szedtem a képen lévö gombából. Finnül: Suppilovahvero, svédül: trattkantarell. A kantarell magyarul = rókagomba, vagy narancs szinü tölcsérgomba. Ez egy remek gomba, itt késö-összel, azaz szeptember-oktoberben ( ha nincs hó) található. Kíváló sütve , száritva eltartható évekig.
Egy kis nyelvtanulás: finnül:suppilo = tölcsér, svédül tratt= tölcsér.