2021. december 04. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> MON 2002 - 2011 >> Magyarság-jövőkép és ennek a hiánya
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 következő lap )
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-13 01:46   
2012-07-13 00:36, poe:
-
Drága poe,

fejtegetéseimmel nem a magyar veszteségeket akartam kicsinyíteni. Mindössze emlékeztetni arra, hogy másoknak is van/volt okuk panaszra, valamint a történelmi M.o-on a többségi magyarok szintén nem bántak kesztyüs kézzel az ö nemzetiségeikkel, ami természetesen nem mentség semmire.

Minden esetre ez a nemzeti veszteségi=szenvedési világverseny engem a 2. VH utáni vitára emlékeztet, miszerint a diktatúrák és a háború hol, kitöl követelt mekkora, illetve több áldozatot: 2, 6, 10 vagy 16 millió ember halt-e meg ezen, illetve azon az oldalon.

Asszem, már idéztem korábban, de most megint eszembe Carlo Schmid néhai SPD-politkus, parlamenti képviselö, államjogász, a háború utáni új német alkotmány atyja, aki egy ilyen vita során azt mondta: "Nem az a kérdés, hogy 10 vagy 16 millió, hanem hogy 0 vagy 1." Bármelyik oldalon - tenném én hozzá.

Mindez azonban nem mentség arra, hogy éjjel-nappal ezt a csontot rágjuk, és a jövő építése helyett csak a múltunkban vájkáljunk.
- írod. Ezzel teljesen egyetértek.

Végre azzal kellene foglalkozni, hogy mit kezdjünk ma ezzel a bármilyen okból kialakult helyzettel. T.i. ettöl függ a lelkibékénk és a jövöképünk. Mindannyiunké - itt a Kárpátmedencében.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-13 00:36   
2012-07-12 23:22, Pompéry Berlin:

Eddig hősiesen megálltam, hogy belekontárkodjak ebbe az eszmecserébe. Most azonban némileg ellentmondanék neked.
Az európai országok terület-és népességveszteségében a magyar helyzet valóban kicsit más, mint a többi, mert az elcsatolt területek lakói mind financiálisan, mind egzisztenciálisan sokkal rosszabb helyzetbe kerültek (kivéve a burgenandiakat, akiktől panaszt nem nagyon hallottunk, nem is akartak repatriálódni!) A vajdasági magyarság 1970-90 között szintén tűrhetően érezte magát a titoi Jugoszláviában, ők az etnikai háborúskodás kitörésekor kezdtek "hazavágyódni". De a felvidéki, kárpátaljai és erdélyi magyarság, és a délvidékiek a hetvenes évekig nagyon megszenvedte az elcsatolást. Harc a megélhetésért, az életbenmaradásért, az anyanyelvhasználatért, jogokért, egyenlő bánásmódért, iskoláért, szinte bármiért. Egy tirolinak kb, mindegy volt, melyik oldalán él a határnak, hiszen ha akart, szabadon átköltözhetett, jöhetett-mehetett, munkája, kenyere nagyjából annyi volt, mint a másik oldalon.

De pl. a két Németország hasonlóan traumaként élte meg a szétszakítást, talán emlékszel még a balatoni családegyesítő nyaralásokra? Nem véletlen, hogy még mindig ünneplik az újraegyesítést. (Bár nem mindenki kedveli a szegény rokont.)

Mindez azonban nem mentség arra, hogy éjjel-nappal ezt a csontot rágjuk, és a jövő építése helyett csak a múltunkban vájkáljunk.

_________________
poe

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-13 00:02   
Elegge tudatlan vagyok nem is szeretnek hozzaszolni,d e Petru Groza 1958-ban halt meg, nem 1968-ban, miniszterelnök volt.
Ha mar törtenelmi tudasodat szeretned fitogtatni Gystb legyszives ne masitsd meg az adatokat, amelyek leellenörizhetöek.
http://en.wikipedia.org/wiki/Petru_Groza

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-12 23:22   
2012-07-12 22:59, gy9924:
-
Kedves Barátom,

passz.

Úgy érzem, hogy ez a mi párbeszédünk inkább egy kétoldalú monológ vagy inkább zsákutca.

Bármilyen érvet hozok fel a nemzeti tragédia relativizálására, illetve annak alátámasztására, hogy a szerinted kizárólagosan magyar és mint ilyen, a világon legnagyobb veszteség nem a legnagyobb és korántsem egyedi, Te elöhúzol valamilyen légböl kapott, de mély nemzeti meggyözödésböl fakadó ötletet, amivel sikerül saját maagad számára az almát a körtével azonos plattformra hoznod. Rendszeresen valamilyen, föleg érzelmi, tehát nem objektív, nem mérhetö csavarral magyarázod, hogy az azonos egységben mért km³-ek miért mégsem azonosak: t.i. a nemzettudat, meg az összetartozás, ... meg a tudj'isten mi a németeknél más, miközben épp az osztrákok igenis hasonlítható területveszteségeit tárgyaljuk.

Megértettem. A legnagyobb vesztes mindig mindenben és mindenkor a magyarság. Mindez azért, mert a mindenkori külvilág összeesküdött ez ellen a maroknyi ...

Jut eszembe: Vajon mért pont ellenünk?! Erre még sose kaptam választ, miközben ... megszenvedte már e nép a múltat és jövendöt...

Megértettem, hogy ahogy Te szenvedsz, nem szenved úgy senki! Punktum, basta! Ettöl Téged eltéríteni nem lehet. A szenvedés pedig nem mérhetö sem km²-ben, sem pénzben, sem összedölt épületekben, semmi objektívan összehasonlíthatóban. Csak etikai egységben, tudati fogalmakban, vagyis érzelmiekben. Ez az érzelmi bikacsök pedig kivédhetetlen.

Feladom.

 
 gy9924  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-12 22:59   
2012-07-07 18:25, Pompéry Berlin:
-

Szia Pompéry,
Kellemes meglepetés hogy válaszoltál, azt feltételeztem hogy itt már válaszok nem lennének.

Igen, szerintem is az Osztrák példa a legközelebbi a magyaréhoz. Egyébként egy öreg német nekem egyszer azt mondta, hogy ha Németország/Ausztria veszteségeit Magyarországhoz hasonlítjuk, akkor figyelembe kell venni, hogy a Német/Osztrák kultúra soha nem volt egységes.

Ezért például az 192o-as/4o-es években "senkit nem érdekelt például Stuttgardban hogy mi ment le Königsbergben, de ősi királyságok mint például Magyarország feldarabolása sokkal nagyobb probléma". Úgy értem ő így fejezte ki, hogy a Német mint egység csak 188o körul kezdődött, csak egy generáció versailles előtt, míg a magyar az 1ooo év.

Plusz, had adjam hozzá hogy az Osztrákok, Németek, Olaszok, és Franciák mind vissza tudnak utalni (és utalnak is) hogy a Frank Birodalomban egyenrangúak és közös őseik vannak.

Ezzek szemben ha volt is valami egyenrangúság az ősi Magyar Királyságban, az az Árpád házzal kihalt. (Pl. Torda dekrétum 1298?.)

Azt szeretném kimutatni hogy vagy 8oo éve (az Árpádok kihalása óta) a nyugati befolyások a Magyar térség megosztására törekedtek, nagyon buzgón, és ez most sincs máshogy, miért is lenne, versenytársak vagyunk.

Érdemes megemlíteni Petru Grosa román elnök erőfeszítéseit a 6o-as években hogy Romániát, Magyarországot, és Jugoszláviát egyesítse egy közös állam-adminisztrációban hogy ellensúlyozza a szovjet nyomást. Ennek eredményeképpen Petru Grosa 1968-ban gyorsan meghalt. (Szovjet KGB?)

Tehát ez történik ha bármelyik ország a magyar térségben HELYI érdekek alapján akar nemzeti és kultúrális újraegyesülést.

Miért megy olyan jól az Európai Únió a Magyar térségben? Mert az nem a térség helyi érdekei szerint van. (Lásd például az Euro valuta odaadását Szlovákiának gazdasági okok nélkül mikor abban az évben az erősebb Cseh gazdaság se tudta volna megkapni.)

A "távoli" nagyhatalmakat nagyon részletesen érdeklik a helyi nemzeti indulatok, hogy ezekkel megosszák a térséget és lecsökkentsék versenyképességét.

Ezért megint csak azt kell hogy mondjam, hogy Európa (és Oroszország?) kereskedelmi ellenfelei azok akik Magyarország barátai.

A magyar helyzet megértésére és előremozdítására nem kívülről betekintve hanem a Kárpát medencéből kitekintve lehet hatékonyan hozzákezdeni, szerény véleményam szerint.

Minden jelből úgy tűnik, hogy a magyar térség bármilyen szintű egyesülési törekvése a fentiekhez hasonlóan csődben lesz még mielőtt meg is kezdődne, hogy nyugat európa védje a saját egyesülését.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-07 18:25   
2012-07-04 20:58, gy9924:
-
Én egyáltalán nem értem hogy miért lehet a Német kérdést a Magyaréval párhuzamosba tenni. Ugyanis akkor is ha németország le lenne csökkentve egy egyedi vécé területére, minden német büszkén tudja hogy európában minden pénz így-vagy-úgy mindig német. Így könnyű adakozónak lenniük.


Jó. Akkor vegyük a német helyett az osztrák helyzetet szemügyre. Nem néztem utána a km²-számoknak, de Ausztria ugyanakkor és ugyanott hasonlóan óriási veszteségeket szenvedett, mint a Monarchia magyar fele: elcsatolták Cseh-és Morvaországot, Galíciát, elvesztette Déltirolt, Szlovéniát, Bosznia-Hercegovinát (ezt ugyan nemsokkal korábban jogtalanul annektálta, tehát nem "ösi" Habsburg terület volt) - Velencéröl már nem is beszélve. Utóbbi, igaz, kicsit korábban történt.

Hallottál Te valaha osztrák szemszögböl ennyi felháborodást, siránkozást, megboránykozást, revizionista törekvést, bármilyen felhajtást ebben a kérdésben á'la Trianon? Mindössze Déltirolban voltak viták és harcok a nyelvhasználat miatt, amit az ottani osztrák kisebbség vívott az olasz állammal, de ennek sem volt revizionista jellege.

A különbség okát én nem történészként abban látom, hogy a a Habsburg birodalom "Austria"-fémjelezte fele köztudottan, vagyis az osztrák köztudatban is többnemzetiségü államként élt és sem a bécsi adminisztráció, sem az osztrák lakosság nem ringatta magát abban tévhiedelemben, hogy mindezen területek osztrákok lennének, osztrákok laknák --> a németajkúak lennének az egész birodalomban többségben. Ezért nem élték meg a veszteségeket nemzeti traumaként. Ma, azt hiszem, bármely osztrákkal nyugodtan tudsz ezekröl a hajdani területekröl, veszteségekröl higgadtan beszélgetni és senki nem kerül a téma hallatán olyan izgalmi állapotba, mint a magyarság Trianon ügyben. (Nincs is a téma gyakran terítéken.)

Egy osztrák történész, aki Ferenc Józef életéröl ír és az Osztrák-Magyar-Monarchia történetét boncolja, a következöket állítja: a ferencjózsefi birodalom a XIX sz. második felében egy akkor maradi, letünö világot képvisel. F.J. összes erejével azon volt, hogy a soknemzetiségi birodalmát összefogja és fenntartsa egy olyan Európában, ami
a nemzetállamok divatjának fénykorát élte éppen. (Érdekes, mára a konzervatív ferencjózsefi törekvés ismét szalonképes lett és úgy hívják, hogy EU.) SZóval a kulcsszó a soknemzetiségü.


Mindezt csak azért írom, hogy lásd: érdemes körülnézni, mert igenis vannak analógiák, továbbá M.o. nem az egyetlen csokréta Isten kalapján.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-05 12:44   
Nagy vagy Judit!!!
 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-04 23:31   
2012-07-04 20:58, gy9924:
-
a Magyaroknak és Szlovákoknak és Románoknak mindháromnak kellene egymás nyelvét tanulni, mint ahogy azt a nyugat európaiak csinálják egymással. De az érdekes kérdés hogy ezt miért lehet nyugaton megcsinálni de a kárpát medencében soha többé

Nos, hogy ezt megértsd, kellene összehasonlítani. Többek között felismerni, hogy Nyugaton ez ott megy, ahol nem a régi sebek újra és újra történö felszaggatásával, majd azok nyalogatásával - lásd Trianon - folglalkoznak, hanem megpróbálnak túllépni rajta, az adott helyzetböl pedig a legtöbbet kihozni.

Én egyáltalán nem értem hogy miért lehet a Német kérdést a Magyaréval párhuzamosba tenni. Ugyanis akkor is ha németország le lenne csökkentve egy egyedi vécé területére,

Miért ne lehetne? Különben ezek szerint tájékozatlan vagy, mert nagy területveszteségei voltak N.o-nak is. A magyar veszteségeket illetöen azért a hasonlatod erösen túloz.


minden német büszkén tudja hogy európában minden pénz így-vagy-úgy mindig német. Így könnyű adakozónak lenniük.

Ad1 Ennek mi köze a területi veszteségekhez?
ad2 A márkának vagy €-nak mi köze az adakozókedvhez?
ad3 Nem nagyobb az adakozókedv, mint máshol.

Az pedig tévhit hogy a franciák 2oo éves nyelvüldözési adminisztrációja sikertelen.


Ezt sehol nem állítottam, söt. Valami félreértettél. És mert pont fordítva, én azt hoztam fel negatív példának. Ugyanis a nemzetállam eszméje tette lehetövé, hogy a korábbi vallási indok helyett most nemzetre, nyelvre, identitásra való hivatkozással verjék be az emberek egymás fejét.

Tehát a kérdés érvényes marad: hogyan építsünk egy magyar identitást jövőre? A hagyományos francia típusú vonalat trianonban elvágták. A német vonalhoz nincs elég pénzünk. Az angol devolúciós vonal lehet hogy jó lenne, de ehhez nincs adminisztrációs kontrolunk.

Ne haragudj, de a fentiek egy baromság. A "nagypolitika" teljesen más érdekek mentén mozog, a nemzetek identitása vajmi kevéssé érdekli a világpolitikusokat. Sem pro, sem kontra. Nem a nemzetek fennmaradása vagy mások beolvasztása a motiváló tényezö.

És a demográfia sincsen a mi oldalunkon.

Itt is igaz, amit már írtam: tessék körülnézni a világban: NEM CSAK MI FOGYUNK, hanem az egész fejlett, ha úgy tetszik "fehér" társadalom. M.o. ebben közepes helyen van.

Az ázsiai bevándorlóknál a demográfia az ők oldalán van. De ha ezt a világ trendet a magyar helyzetre alkalmazom, akkor az jön ki hogy a például Pozsonyban bevándorolt ázsiai a szlovákot fogja akarni idegen nyelvként tanulni, természetesen. Ez egy jó pálda arra hogy a globalizációs eseményeket miért mindenki csak felsorolja de soha nem alkalmazza a magyar helyzetre.

Légy szíves, nézz körül ma a bp-i utcán, vagy akár csak a családodban. Hány közülük széles pofacsontú, szögegyenes feketehajú, vágottszemü, mongolredös? Ilyenek voltak ugyanis az ösmagyarok. Te, én, mi valahányan az általad feljebb szörnyü perspektívaként leírt keveredés eredményei vagyunk. De továbbmegyek: A honfoglalók rákényszerítették a nyelvüket az itt talált szlávokra, a magyar nyelv ugyanakkor televan jövevényszavakkal.

A nemzetiséget tanulni is lehet. Ezt látjuk a mindenkori migráció 2.-3. generációjánál. Az identitás nem betonszilárd valami, hanem ugyanúgy, mint minden az evolúció történetében, változásnak van kitéve. Csak hogy a kedvenc példámmal éljek: a N.o-ban élö, immár 4. generációnál tartó 4 millió török (az összlakosság 5%-a) sajátos vegyes identitást alakított ki. Igenis befolyásolják a befogadó országot. Ettöl a németség nem fog kiveszni, viszont határozottan nyert - pl. a kulinária terén.

Amerikában ugyancsak nagy pl. a nemzeti öntudat, noha az emberek fehérek, feketék, kávébarnák, indiók, kínaiak, latinok, angolszászok, zsidók, arabok, keresztények, mohamedánok, budhisták, ateisták, .... folytassam?

AZ pedig, hogy megmarad, fennmarad, keveredés után mi jön ki belöle, milyen öntudattal, mi lesz a nyelvvel, ... ez elsösorban rajtunk múlik. Legalább is a társadalom mikro-elemeinél, a családban. Én nem félek attól, hogy a magyarság elmerülne a feneketlen tengerben.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-04 23:09   
2012-07-04 20:22, gy9924:
-

Az jó hogy modern világ-irányvonalakat figyelembe veszünk, DE ez úgy tűnik hogy eltekintést hoz a amgyar helyzettől, ahelyett hogy a magyar helyzet megértésében segítene.

-

Drága lelkem,

a magyar helyzetet csak akkor értheted meg, ha viszonyítani tudsz. Ameddig a fazék pereme a Kárpátok, addig fogggggalmad sincs arról, hogy az, amit panaszolsz
ad1 vihar egy pohár vízben
ad2 korántsem olyen egyedi, mint hiszed
ad3 másnak is vannak fájdalmai
ad4 a magyar elnyomottság és az emiatti szenvedés nem nemzetközi maraton vagy szocialista munkaverseny á'la "ahogy én szeretlek, nem szeret úgy senki, ahogy én szenvedek, nem szenved úgy senki"
ad5 a történelem valamely fázisában minden nemzet volt nyertes, máskor vesztes, ebben semmilyen magyar specifikum nincs
ad6 nem kell a spanyol viaszt mindenkinek magának feltalálni, avagy másként: nem kell mindenkinek újra és újra felfedezni Amerikát, ha azt Kolombusz már egyszer megtalálta.

A dolgok összehasonlítása, relatívvá tétele segít a dolgok megemésztésében és hozzásegít a megoldás kereséséhez, megtalálásához.

 
 gy9924  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-04 20:58   
Szia Pompéry, abban teljesen egyetértek hogy a Magyaroknak és Szlovákoknak és Románoknak mindháromnak kellene egymás nyelvét tanulni, mint ahogy azt a nyugat európaiak csinálják egymással. De az érdekes kérdés hogy ezt miért lehet nyugaton megcsinálni de a kárpát medencében soha többé (akkor is ha ez régebben így volt).

Én egyáltalán nem értem hogy miért lehet a Német kérdést a Magyaréval párhuzamosba tenni. Ugyanis akkor is ha németország le lenne csökkentve egy egyedi vécé területére, minden német büszkén tudja hogy európában minden pénz így-vagy-úgy mindig német. Így könnyű adakozónak lenniük.

Az pedig tévhit hogy a franciák 2oo éves nyelvüldözési adminisztrációja sikertelen. Például, kb. 1oo éve az Occitan nyelv volt a norma Liontól délre. (Ez franciaország fele.) Ma már majdnem csak öregek beszélik. Az igazság az hogy a franciák pontosan azt csinálják máig is és sikerrel, mint amiben Magyarországot megakadályozták trianonban.

És igaz hogy a mindennapos élet szükségszerűségei ölik ki a kisebségi nyelveket mint például a magyart.

Tehát a kérdés érvényes marad: hogyan építsünk egy magyar identitást jövőre? A hagyományos francia típusú vonalat trianonban elvágták. A német vonalhoz nincs elég pénzünk. Az angol devolúciós vonal lehet hogy jó lenne, de ehhez nincs adminisztrációs kontrolunk. És a demográfia sincsen a mi oldalunkon.

Az ázsiai bevándorlóknál a demográfia az ők oldalán van. De ha ezt a világ trendet a magyar helyzetre alkalmazom, akkor az jön ki hogy a például Pozsonyban bevándorolt ázsiai a szlovákot fogja akarni idegen nyelvként tanulni, természetesen. Ez egy jó pálda arra hogy a globalizációs eseményeket miért mindenki csak felsorolja de soha nem alkalmazza a magyar helyzetre.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-02 13:41   
2012-07-01 12:48, gy9924:
-
"... 2. Ebből következik hogy az embereknek egységesíteni kell a nyelvhasználatot is, a nyelv a pénz kontrolálásának elsődleges eszköze. (Nem fogsz abban a gazdaságban olyan sokat profitálni ahol nem beszélik a nyelvedet.) "

Na, erröl nem sokat tartok. Ezzel a francia abszolutizmus próbálkozott elöször, ami az európai nemzetállamok kialakulásának kezdete volt. Hogy mire jutottunk vele, az ma is jól látható.

Az viszont helyes, hogy mindenütt mindenkinek kötelezöen bírnia kellene egy világnyelvet - leginkább az angolt, máshol a spanyolt. Ez, pl. Indiában és egyes feketeafrikai országokban bevett dolog több évtizede és jól müködik, vagyis a lokális mellett kötelezö az angol az elemi iskolától kezdve és az oktatás angolul folyik. De nem helyette, hanem mellette.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-02 13:32   
2012-07-01 12:48, gy9924:
-
Édes Istenem!

Kedves gy,

próbálj már meg egy kicsit felülemelkedni és túlnézni a Kárpátok képezte horizonton! Az általad magyarnak képzelt problémák egy része általánosan jellemzö Eu-ra, mások az egész "fehér civilizációt", alias fejlett gazdaságokat érintik ("kínai/indiai veszedelem"). Nagyon rövidlátó dolog ezeket
ad1 fenyegetettségként felfogni
ad2 csak a magyarokra redukálni.

A globalizációnak vannak pozitív és negatív mellékhatásai, amelyekkel tisztában kell lenni és a negatívokra fel kell készülni. De én nem látok semmilyen alapvetö egziztenciális fenyegetettséget - épp erröl, t.i. a dél-kelet-ázsiai "veszélyröl" hallgattam a múlt héten egy érdekes elöadást a "Spiegel" helybeli tudósítójától, amely beszélgetésen a német Külügymin. egyik munkatársa is résztvett. A kép sokkal árnyaltabb, semhogy a primitív, nagypéldányszámú napilapok szalagcímeire jellemzö populista megbélyegzö és rémületet keltö jelzökkel el lehetne intézni.

Továbbá más országok is küzdenek/öttek területi veszteségekkel és országon belüli különbözö népcsdoportok más-más identitásával, nyelvével. N.o. szomszédokkal történt megbékélésröl már írtam.

Nyelvtudás: Naná! Korábban is többnyelvüek voltak az emberek ott, ahol több nemzetiség élt együtt: Pozsonyban pl. német-magyar-szlovák, Erdélyben helytöl függöen román-magyar-német, román-magyar vagy román-német, K-Poroszo-ban német-lengyel, stb. Ez a normális.

Svájc kb. 1000 éve 3-4-nyelvü. Hallottál már arról, hogy ott ebböl valaha is gond lenne? Annak ellenére, hogy a francia svájci legalább annyira nem szeret, pl. németül beszélni, mint ahogyan a Fr.o-i franciák is elvárják, hogy az egész világ tudjon franciául. (Mi különben ezen itt Ny-Eu-ban inkább mosolygunk és nem dühöngünk, mert ennek a mentalitásnak föleg a franciák a vesztesei. )

Megjegyzem, nemcsak a szomszédoknak kellene megtanulni magyarul, hanem a határmentén a magyaroknak is a szomszédok nyelvét. Pl. N.o-ban a keleti végeken sokhelyütt tanítanak a gimnáziumokban lengyelt, a nyugati végeken a francia évtizedek óta természetes az iskolában. A lengyel nyelvre gyakorlati igény is van az áttelepült lengyel középosztály miatt, akik a határvidék német oldalán vettek/vesznek házat, gyerkeiket ott járatják iskolába, de L.o-ban dolgoznak és maguk nem tudnak (vagy nem elég jól) németül. Ezért a lakóhelyükön elöszeretettel alkalmaznak az üzletekben, bankban, stb. lengyelül beszélö munkatársakat. Mindezt csak a hozzáállásbeli különbség miá mondom.

És hamár itt tartunk: egyáltalán nem ártana, söt, ha, pl. az Erdélyben élö összes honfitársunk sürgösen és maradéktalanul megtanulna románul. Ez nem identitás, elsöbbségi jog, érkezési sorrend vagy egyéb, érzelmi kérdés, hanem egzisztenciális SZÜKSÉGSZERÜSÉG. Meglehet, hogy Székelyföldön egy kis faluban le tudja vlaki élni az életét csak magyarul, hisz az egész környezete magyar, de mit csinál, ha 20 km-rel odébb közúti balesetet szenved?! Akkor a nemzeti hovatartozás, anyanyelvhez való elidegeníthetetlen szent jog, stb. nem segít!

Az érem másik oldala: a román iskolarendnek fel kellene készülni arra, hogy a románt nem csak anyanyelvként oktassa, hanem a 6 éves korban beiskolázott nulla romántudással rendelkezö nebulóknak idegennyelvként. Ez N.o-ban külön szak a tanárképzés területén: német mint idegennyelv.

Na, most eleget osztottam az észt.

 
 juditclara  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-02 13:21   
nem , nem , nem, én nem unom
ez az egyik, ha nem az egyetlen igazán élvezetes topik itt!
abba ne hagyjátok!

 
 elckerlyck  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-02 12:21   
2012-07-01 20:03, bobe:
-

-
Megint elgurult a gyógyszer

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-01 20:03   

 
 gy9924  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-07-01 12:48   
Lehet hogy erre senki nem fog válaszolni, de ide írom, miért ne ... . Ezen már rég óta gondolkoztam, de Böbe válasza segített.

1848 Március 15: Mit Kíván A Magyar Nemzet ... .

Tehát mi az hogy nemzet? Mi van ha azt mondjuk hogy a nemzet az egy olyan fogalom amelyet a 18.-ik században meggazdagodott nyugati polgárság talált ki, és azt jelenti hogy hogyan alkalmazzák a pénzt.

Tehát:
1. Nevezetesen, a nemzet fogalma egységesíti az emberek pénz használatát mert törvényben írja hogy egy bizonyos (helyi) valutát minden boltban el kell fogadni ("nemzeti bankok").
2. Ebből következik hogy az embereknek egységesíteni kell a nyelvhasználatot is, a nyelv a pénz kontrolálásának elsődleges eszköze. (Nem fogsz abban a gazdaságban olyan sokat profitálni ahol nem beszélik a nyelvedet.)
3. És harmadra, mindehhez az új kontrolhoz a nemzetnek országhatárokat kell meghatároznia, amelyen belül az előző kettőt törvénykezési erőszakkal érvénysíteni tudja, kizárólagosan.

Ezért a határon túli magyarok el vannak veszve a magyar nemzetből, és ezért a magyar nemzet európán belül mindig az 192o-as állapotban lesz. Nem valami megbízható jövő.

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-21 12:06   
Csak erdelyi roman beszel magyarul már amelyik akar es tud es a határátkelönél tudnak magyarul ezt biztosan tudom mert beszeltem veluk szlovakoknál is Erdelyben is.
Nem igazán jô ilyesmikkel viccelni sajnos.

 
 gy9924  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-20 21:59   
2012-06-20 01:25, bobe:
-
2012-06-18 18:57, gy9924:
-
Szia Böbe,

Szerintem ez a zsidó felvásárlási-egyesítési irányvonal egy vicc, de az igaz hogy nyugat európában van jó határkeresztüli munka-személy forgalom mer ők megtanulják egymás nyelvét (német-francia, olasz-német, spanyol-francia, stb.). Ez a magyar határnál is lehetne ha ott is mindenki ezt tenné (magyar tanulna szlovákul-románul és szlovák-román tanulna magyarul). Érdekes tény hogy a mai románok között elég sok van aki magyarul tanult legalább egy kicsit, főleg azok akik Erdély magyar lakta helyein élnek és azok akik a magyar határon keresztül rendszeresen kereskednek. 
 Greve  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-20 16:58   

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-20 01:25   
2012-06-18 18:57, gy9924:
-

Miert kellene megtanulniuk magyarul? A magyarok sem tudnak szlovak vagy roman nyelven. Kisse elvetetted a sulykot nem gondolod?

 
 gy9924  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-18 18:57   
2012-06-18 00:04, Greve:
-
Hát nem kezdenének akkor a szlovákok és a románok végre megint magyarul tanulni? Inspiráció?


 
 Greve  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-18 00:04   
2012-06-17 19:01, gy9924:
"aztán egyesíteni a hármat mind azonos közös tulajdon."


Szia!

Remélhetöen, ez az örület soha nem fog bekövetkezni!!!


Más:
Érdekes esemény (valakiknek).
"Horthy-rendszer restaurációja" a Hősök terén.
http://kuruc.info/r/2/97559/ 
 gy9924  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-17 19:01   
2012-06-17 10:01, Greve:
-
Erről még soha nem hallottam, de ha a zsidók felvásárolják magyarországot, akkor tehetnének nekünk egy szívességet, és felvásárolhatnák romániát és szlovákiát is, és aztán egyesíteni a hármat mind azonos közös tulajdon.

 
 gy9924  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-17 18:56   
2012-06-17 01:13, Pompéry Berlin:
-

Szerintem azért van a magyar még mindig veszélyeztetve, mert nem csak piaci folyamatokról van szó, hanem ennél túlmenően, mint trianonban vagy a 2oo9-es világcsődben, a piaci viszonyok vagyoni következményeiről. Nevezetesen hogy ezek újra-elosztásokra visznek vagy (hamis) papír-vagyon tömeggyártására. Ennek aztán a dolgozó emberek kellenek hogy utána fussanak magasabb adófizetéssel és sokkal rosszabb-leszűkült munkahehetőségekkel.

Amikor a dolgozók már nem bírják, akkor a bankok új háborút indítanak, hogy azokat a hamisan gyártott vagyonokat eltöröljék valódi vagyon elpusztítása árán. Például trianonban, a magyar arisztokrácia vagyonát lecserélték "új népek" frissen teremtett vagyonára amelyre több kölcsönt lehetett kiszabni és behajtani. Vagyon manipulációt országhatárokkal mindig olcsón lehet csinálni, és mint ahogy te is írtad, semmi ellen nincsen garancia, akkor se ha ilyen ma nem tűnik reálisnak.

A középkori elemzésedet követve, az elemzéssel teljesen egyetértek. ... És ez azt is jelenti hogy a szlovákiai és romániai magyarok el vannak felejtve és gyakorlatilag "letagadva".

Ezért érdemes egy olyan jövőkép és stratégia kidolgozása amely nem letagadja hanem figyelembe veszi beolvadásunkat és megszünésünket. Én erre még sehol nem olvastam ötletet, kivéve a saját "javaslatom/hülyeségem" amit a korábbi üzeneteimben leírtam.

 
 gy9924  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-17 18:27   
2012-06-16 20:25, ravic:
-

Szia ravic,

remélem hogy minden jó lesz és meggyógyul az öcséd hamar.

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-17 01:13   
2012-06-16 14:31, gy9924:
-
Sajnos még mindig nem kaptam választ arra, hogy miért lenne pont a magyarok ellen az egész világ?

Ez egy olyan jelentéktelen ország, geopolitikailag érdektelen, olaj nincs, a magyarság pedig mint nemzet - bármely nemzet - a legkevésbé sem érdekes az általad továbbra sem definiált ellenségnek.

A mindenkori hódítók korábban általában földterületekre voltak kihegyezve, ma inkább piacokra. De hogy a megcélzott területen/piacon milyen nép lakik és az milyen nyelven beszél, az az üzlet szempontjából tejességgel irreleváns, nem szempont, korábban sem volt az, ezért azt legyözni, megsemmisíteni aligha lehet cél.

A középkori uralkodóknak, pl. teljesen mindegy volt, hogy a felségterületükön az adófizetök milyen nyelven beszéltek. Mátyás nem attól volt magyar király, mert magyarul beszélt, hanem az apostoli Magyar királyság uralkodója volt. Történetesen magyarul beszélt. Luxemburgi Zsigmond esetében erröl nem vagyok meggyözödve. Ugyanis a korábbi rendi társadalomban a rendek képezték a nemzetet - függetlenül attól, hogy az öket alkotók milyen nyelvet beszéltek, milyen nemzetiségüek voltak. Így voltak, pl. magyar förendek a Zrinyiek, a Frangepánok - horvát, szlavón, stb. létükre. Rákóczit, Bocskait, Thökölit nem a magyarság eszméje vezérelte, hanem nagyon is önzö gazdasági szempontok. Emiatt hola a Habsburgokkal, hol az Oszmán birodalommal barátkoztak/hadakoztak, annak megfelelöen, hogy melyik oldalon számítottak ki maguknak több hasznot. Ezt különösen Bocskainál láthatjuk, aki többször váltot frontot. Ehhez a mai értelemben vett nemzeti érzésnek, kulturának a világon semmi köze.

Ez az egész nemzeti, nemzetiségi kérdés a 19. sz-i polgárosodással kezdödött, amikor megváltozott a nemzet fogalma, hirtelen belefért a polgárság és a pórnép is és a nemzet a kultúra, a nyelv mentén definiálta önmagát. Tehát minden idevonatkozó középkori példát eleve sántít. Árpád és társai sem a mai értelemben használt magyarságfogalommal "operáltak".

Visszatérve a mára: nem tudok elképzelni olyan idegen hatalmat, amelynek valóban célja lenne egy nemzet megszüntetése. Ez ma, 2012-ben egyszerüen irracionális. A politika valamilyen - föleg gazdasági - érdekek mentén szervezödik, amit Te állítasz, annak a mozgatórúgója a gyülölet lenne. Ebben én nem hiszek. Legalább is a civilizált világban nem.

Vannak/voltak persze vallásháborúk (emögött is kemény gazdasági érdekek rejlenek), de azok sem nemzetiségi alapon zajlanak.

 
 ravic  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-16 20:25   
Kedves 9y9924! Szivesen resztvennek a vitaba, illetve beszelgetesben, sajnos azonnal Pestre kell repülnöm, idösebbik öcsem nagyon beteg, nincs nyugtom maradni.
 
 gy9924  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-16 15:07   
2012-06-16 10:47, ravic:
-
Ditto. Én sem, de a kategóriázás úgy tűnik fénysebességgel fut a magyar kultúrában.

 
 gy9924  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-16 15:01   
2012-06-15 22:28, Valeria:
-
2012-06-15 17:31, Pompéry Berlin:
-
Ha soha nem fog megváltozi, az azért van mert mi magyarok vagy mindig csak bezárkózunk vagy mindig mindent csakegyedül mások játékszabályai szerint akarunk játszani anélkül hogy akarnánk résztvenni a kialakításukban.

 
 gy9924  módosítás |   válasz erre |   profil |  2012-06-16 14:54   
2012-06-15 22:02, juditclara:
-
És köszi hogy értékeled. Írtó jó hogy ezt a fórumot futtatod, végre beszélgethetek másokkal akik szintén magyarországon születtek, mint én. (Vagy nem, de magyarok.)


 
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 | 4 | 5 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó