2022. január 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> A Magyar Világkapcsolat >> Állampolgársággal, vagy nélküle - más szemszögből
Új topik indítása   Üzenet küldése
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-21 15:51   
Formailag publicisztika, ezért odetettem, de tematikaliag idevaló:

Honosodom
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=761&forum=26&65

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 10:14   
Mi roman allampolgarkent kaptunk letelepedest Svedorszagban es abban az idöben az orszag törvenyei nem engedtek meg a kettös allampolgarsagot igy le kellett mondananuk az egyikröl hogy felvehessuk a masikat. A roman allampolgarsagrol valo lemondas borsos összegbe kerult es 2 evig vartunk a roman allam valaszára. Közel 7 ev utan vegre svedallampolgarkent mehettunk utlevelunket kivaltani . Ez az lemondas fejenket 5000 koronankba kerult~ami kb. 450 euro. A tavaly vagy tavalyelött ota itt is lehet dupla allampolgarsaggal elni . Mi benne a hatrany Pompery megirta.
 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 00:56   
POMPERY BERLIN UZENETE:2004-11-19 09:38, Andu:
-
1.) Kettős állampolgárság ./. két állam polgára

Akkor kettős, ha minkét ország hivatalosan elismeri ezt a státuszt mint lehetőséget. Ezt a németek nem teszik, így fiad - mint az én lányom is - egyszerre két állam polgárai, amelyek közül egyik sem vesz tudomást arról, hogy a delikvens más klubban is tag. N.o-ban ezt hallgatólagosan tudomásul veszik mindig kihangsúlyozván annak veszélyét, hogy baj esetén a másik felségterületen nem tudnak jogorvoslással fellépni. Pl. ha valaki M.o-on elkövet egy bűncselekményt, nem kérheti kiadatását N.o. felé, ha magyar állampolgár is egyben. Vagy nem védheti meg a német állam esetleges hadkötelezettség ellen (ha volna ilyen), amennyiben magyar állampolgár is.

A 2. kérdést illetően olvasd el az elcky által alább belinkelteket. Többet én sem tudok erről.

3.) Kösz, a tea jót tett. Így mostantól szívesen rendelkezésre állok mindenféle felvilágosítással, tapasztalattal, bal vállal - idegösszeroppanás esetén kisírandó, stb.

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 00:55   
ANDU UZENETE:2004-11-18 18:40, Pompéry Berlin:
Kedves Judit!

Örülök neki, hogy túl vagy a nehezén! Amikor egyszer engem otthon kiraboltak, és utána az összes, de az összes papírt meg kellett csináltatnom (beleértve személyi, forgalmi, jogsi, TB kárty, adó-kártya, brr. a víz még most is kiver! ), tudom hogy milyen borzasztó utánajárást igényelt, ill. milyen sok illetéket kellett fizetnem. El tudom képzelni, hogy Te is mennyit mérgelődtél! De most már mindent tudsz, fordulhatunk kérdésekkel hozzád is, mint "témafelelőshöz" igaz?
Na, itt van az első, amit nem igazán értek. Kisfiam 2000-ben született, tehát bőven az uniós tagságunk előtt Győrben. Anyu magyar, apu német. Mind a két útlevelét megkapta nyuszkó, a németet a budapesti német nagykövetségen kellett intéznünk. Amikor azt kérdeztem, hogy kettős állampolgár lett-e belőle, akkor azt a választ kaptam ("jogészek" körében), hogy ez nem azt jelenti, ez nem állampolgárság, hanem a kisfiunk Magyarországon magyarként, Németországban németként lesz kezelve. Nem értem a különbséget, azt sem, hogy akkor ez miért nem azonos az állampolgársággal? Azzal tisztában vagyok, hogy az állampolgársághoz kell egy állandó bejelentett cím is. Jelenleg úgy néz ki, hogy van egy lakásom Győrben ahova kisfiam is be van jelentve, plussz van egy lakáscímünk itt Nürnbibnen is, ahol szintén. Akkor ez már kettes állampolgárság kell, hogy legyen, igaz? Te érted ezt?

A másik: azt az infót kaptam a múltkor egy hivatalban, hogy várjak nyugodtan, ne erőtessek semmiféle tartózkodási, ill. egyéb engedélyt, mert január 01-től, meg fog változni a törvény, és nekünk magyaroknak (uniós gyerekek) egyáltalán nem lesz szükségünk semmiféle engedélyre! (nem munkavállalásira gondolok.)Azt hiszem, amit Elckerlyck írt, az nem ránk, hanem minden féle más (nem uniós) külföldire (Asylant) vonatkozik.

A teát meg remélem megkaptad!! ))
Andi

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 00:55   
FREDI UZENETE:Kedves Judit,

Ende gut, alles gut - ezt tekintheted a hatóság karácsonyi ajándékaként is.

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 00:54   
POMPERY BERLIN UZENETE:2004-11-18 13:18, elckerlyck:
-
Nnnnnnnnnnnna, ma délután óta újra ember vagyok! A KEOK (Meldestelle für Ausländerangelegenheiten, Friedrich-Krause-Ufer) megadta a plecsnit. Kb. 40 perces sorbanállás - szószerint értendő - után az információnál nem küldtek tovább, hanem helyben beütötték. Persze itt is jött a kérdés, hogy hol a régi, mert csak annak alapján... De én - okos lány vagyok - magammal vittem az ellopott flepni fénymásolatát, valamint egy még korábbi érvénytelenített útlevelemet. Láss csodát, ezek alapján elhitték, hogy van. Úgy hívják, hogy "Aufenthaltstitel". Ezt lehet az új útlevélbe bevezettetni. Ez most egységes, másként néz ki, és nem tesz különbséget a -genehmigung, ill. a -berechtigung között. Ez azért is kellett, mert enélkül nem akarták kiadni a jogosítványomat, mert az csak annak jár, aki itteni jogszerű lakos.

Utána repültem a másik központi rendőrségre (Puttkamerstr.) az új jogosítványomért, ahol egyáltalán nem kellett sorbanállnom és ahol az új pecsétem iránt egyálatlán nem érdeklődtek.

További telefonnal megtudtam a kerületi Anyakönyvi Hivatalnál, hogy kölcsönösségi alapon ma már nem kérik a magyar állampolgárságról való lemondást. Ide kedden megyek honosítás végett.

Facit: milyen szerencse, hogy ellopták az útlevelemet! Enélkül sose tudtam volna meg, hogy kaphatok német állampolgárságot a magyar megtartása mellett.

Most kérek egy teát, megérdemeltem.

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 00:53   
ELCKERLYCK UZENETE:Judit, drága!
2005 január 1.-én új törvény lép életbe:
http://www.aufenthaltstitel.de/stichwort/zuwg.html
Megkérdezhetnéd, amikor Termint kérsz, hogy januárban a régi matricákat fel kell-e újíttatni és hol (Bürgerbüro, vagy KEOKH)? Lehet, hogy talán érdemes várnod januárig a plecsnivel, hogy ne kelljen kétszer a tortúrát elviseljed. Idöben Újévig semmiképpen nem köthet beléd senki matrica nélküli útlevéllel sem.

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 00:52   
FREDI UZENETE:Kedves Judit,

Mindenek előtt, hadd köszönjem meg kimerítő válaszodat kérdésemre. Elolvasva azt, együttérzésem még nagyobb lett. Őszintén megmondom fogalmam sem volt micsoda kálváriával jár a dolog. Ismerőseim között aránylag sokan rendelkeznek mindkét állampolgárságal és ebből arra következtettem, hogy ez sima ügy. Ami minket Spätaussiedlereket illet, ugyan igaz, hogy velünk szemben akkor még a német állam nagyon gavallér volt (júliusban jöttünk ki és decemberben már a kezünkben volt az Einbürgerungsurkunde. Mégsem kell minket irigyelni. Nekünk az volt az érdekünk, hogy amilyen gyorsan csak lehet lemondjunk a román állampolgárságról, nem csak azért, mert a német alkotmány nem engedélyezi a kettős állampolgárságot, hanem olyan gyakorlati okokért is mint a fiam katonakötelessége, ami kettős állampolgárság esetén lehetetlenné tette volna, hogy Erdélybe látogasson, stb., stb. Nos ez járt számunkra tortúrával. Csak röviden: a család összes tagja személyesen kellet Bonnba a román nagykövetségre utazzon(akkor még nem létezett a müncheni román főkonzulátus)a lemondás végett, fejenként kb. 1000 DM-t kellet a román államnak fizessünk és egy évet várni amíg a lemondás érvénybe lépett amit szintén személyesen kellet Bonnban átvegyek, szerencsére ezúttal egyedül.
Igaza van Marynak: „Azt hiszem mindenkinek megvan a maga története ezzel kapcsolatban”


 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 00:52   
MARY UZENETE:Pompéry történetét böngészve eszembe jutott hosszan tartó lelkiismereti harcom, ugyanebben a témában. Ezért nagyon is meg tudom érteni, hogy miért is nem veszi fel az ember azonnal az állampolgárságot.

Én viszonylag hamar megtettem ezt, alantas, anyagi okokból. Az én idömben elég volt három év tartózkodás német területen és három év házasság német állampolgárral. Utána kérhettem volna. De nem akaródzott. Jó volt kiskapunak, hogy ha valamiért nem funkcionál a németországi élet, akkor mehetek. Élhettem itt, dolgozhattam stb., tehát hátrányaim nem nagyon voltak.

Csak amikor lányom belépett a harmadik évébe és ezzel megszünt a gyereknevelési segély, akkor háborodtam fel: a tartományi gyereknevelésit, amit a harmadik évben fizetnek, nem kaptam meg, mert nem voltam német állampolgár. Férjem nem kérhette, mert akkor ö kellett volna a gyerekkel otthon üljön, ami anyagi katasztrófához vezetett volna. Így sebtében felvettem az állampolgárságot, mert bizony a gyerek pénzbe kerül, én dolgozni nem mehettem (óvodába csak minimum három évtól felfelé vették fel a gyerekeket). Román állampolgárságomról le kellett mondjak, ami viszonylag hamar ment. Beküldtem az útlevelet Bonn-ba, a követségre és befizettem 500 márkát + nyomtatványok stb. Gyerekeim automatikusan elveszítették, az én lemondásommal együtt, habár ök kettös állampolgárok voltak. Nèmet részröl írásbeli igazolást kaptam, hogy azonnal megkapom a német állampolgárságot, ha lemondok a románról. Így nem lettem egy percig se hontalan, hanem fizettem a német résznek is, kis vizsgát tettem alkotmánytanból és német nyelvböl, már meg is kaptam az "Einbürgerungsurkunde"-t.

Azt hiszem, mindenkinek megvan a maga története ezzel kapcsolatosan.

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 00:51   
POMPERY BERLIN UZENETE:2004-11-17 07:01, Fredi:
-
Ez egy hosszabb történet. Annak idején (1975-ben), amikor házasságkötés okán és jogán N.o-ba kerültem, először kaptam 1 hónapos vízumot. Férjem kollégái halálra nevették magukat és gratuláltak neki, hogy aránylag hamar megúszhatja ezt a balga dolgot. Nem úszta meg. A helyszínen meghosszabbítottak további 6 hónapra, majd kaptam egy évet, annak letöltése után további 5 évre ítéltek. Mindez ú.n. "Aufenthaltsgenehmigung"-gal járt, amelyet a magyar útlevelembe pecsételtek, ellátván egy pótstemplivel, hogy önálló vagy ahhoz hasonló munkát nem vállalhatok.

Jó magaviseletemért (gute Führung), amelynek részét képezte, hogy házasságom is fennforgott még, 7 év után járt az ú.n. "Aufenthaltsberechtigung", amelynek elnyeréséhez nyelvvizsgát tettem a Goethe Institutnál és státuszom a bennszülöttekkel azonossá vált a választójogot kivéve. Vagyis eltűnt a munkavállalási korlátozás és háború esetén sem tehetnek ki a kapu elé. (Aránylag kicsi az esélye, hogy N.o. jelenleg M.o. ellen hadat viseljen, különösen az EU-ban, de biztos, ami biztos.)

5 évi itttartózkodás és házasság még mindig folyamatos fennforgása esetén a házastárs jogán megkérhettem volna a német állampolgárságot. Meg is tettem az első lépéseket (30 oldalas kérdőív beszerzése), de kiderült, hogy csak akkor kapom meg, ha előbb a magyarról lemondok. A vonatkozó parlamenti bizottság ilyen kérdésekben akkoriban évente egyszer ült össze (legalább is ezt az infot kaptam a konzulátuson), tehát egy kalap pénzért kb. másfél éves átfutással megszabadulhattam volna a magyartól. A német hatóságok a kérvényemmel enélkül az elbocsátó szép üzenet nélkül nem foglalkoztak. Ha ezt benyújtom, mondták, akkor kapnék először átmenetileg egy hontalan útlevelet, majd utána egy kalap pénzért honosítanának. Amennyiben ezt nem tekintettem volna végleges és megnyugtató állapotnak, akkor az új állampolgárság kézhezvétele után azonnal visszamehettem volna a magyarokhoz mondván, hogy tévedtem, mindent vissza. Harmadik kalap pénzért - és ezúttal nem törődvén azzal, hogy hol vagyok még állampolgár -, ismét lehetett volna szerezni magyart útlevele. (Sokan ezt tették hozzám hasonló státuszban. Idővel a magyarok ezt a tékozló fiú megtérését tudtommal leállították.) Ez az egész nekem terhesnek és fölöslegesnek tűnt. Miután M.o. "allmählich" európaivá vált, vagyis vízummentességet élvezett lassan mindenütt Eu-ban, nem láttam előnyét az ügynek. Kancellár nem akartam lenni, minden máshoz elegendő volt a meglévő státuszom. És különben pedig hontalan még 5 percig sem akartam lenni.

Más volt a helyzet azoknál a magyaroknál, akik be tudták bizonyítani német vagy zsidó származásukat. Itt más státuszból, mindenféle türelmi idő nélkül és a magyarról való lemondás kötelezettségét mellőzve lehetett honosítást kapni. Ez a különbségtétel mérhetetlenül birizgálta a csőrömet. Nem éreztem magam hátrébbvalónak, mint később jött berlini barátaink, akik mindkét változatban hasznosítható elődöket tudván felmutatni semmi perc alatt honosíttatták magukat. Mint minden rendes Kárpát-medencei, én is fel tudok mutatni a nyolcból két bajor/osztrák dédszülőt, sőt, apai ágon Terka néni (dédapám 2. felesége) olyannyira németajkú volt, hogy nem is tudott magyarul, ezért nagyapám otthon csak németül beszélt. Mégis úgy éreztem, hogy ezeket előbányászni, valamint 5-7- évvel N.o-ba költözésem után benyújtani, ... Szóval, ilyen áron nem. Az embernek valahol van büszkesége is. Pláne, ha az nem jár hátránnyal. Amíg, persze, el nem veszti az útlevelét.

Utóbbi viszont előny is lehet: A Magyar Nagykövetségen papírjaim intézése közben mostanában azt az információt kaptam, hogy az EU csatlakozás óta már úgy lehet honosodni, hogy állítólag nem követelik német oldalon az eredeti állampolgárság feladását. Amennyiben ez igaz, akkor természetesen azonnal megkérvényezem a németet.

Sorry, kicsit hosszú lére eresztettem, de egy ilyen 29 éve tartó érezelmi döntést nehéz egy mondatban elmagyarázni.

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 00:49   
ELCERLYCK UZENETE:Kérjél csütörtök délutánra idöpontot. Napközben kilátástalan, órákba telhet, hogy fix idö ellenére sorra kerülsz. Mindenesetre nem leányálom a Bude

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 00:49   
FREDI UZENETE:


Együttérzek veled Judit, de mindezt megsporolhattad volna, ha rendelkeznél a német állampolgársággal is. Miért nincs neked olyan?

 
 MagyarOnline.net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-12-03 00:48   
ATMASOLVA A BERLINI SZALON TOPIKBOL - SZEREPEL OTT IS.
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic=1820&forum=4&start=0


ELOZMENY - POMPERY BERLIN IRASA:


Valahol, talán a publicisztikában leírtam tortúrámat a Barcelonában ellopott útlevelem, jogosítványom, pénztárcám, ... kapcsán. Nos, ma több, mint két hónappal az események után felbukkantam az illegalitásból, mert ismételten van útlevelem. Potom 12.000,- Ft-ért 48 óra alatt kiállították a múlt héten a BM bp-i Okmányhivatalában. Mindenkit csak bíztathatok: sorbanállás nincs, menet és jövet is 20 perc alatt elintézést nyert az ügy. Így ki is engedtek az országból.

Immáron itthon, ma úgy gondoltam, elsétálok az illetékes kerületi lakossági bejelentőbe, üssék ugyan már bele a tartózkodási engedélyemet, amellyel aztán átveheteném a nehezen, de mégis sikeresen már vagy öt hete megkérvényezett jogosítványomat. Úgy gondoltam. Tévesen. Szerencsém volt, csak 10 pecet kellett várnom arra az információra, hogy itt ugyan nem. Ha hoznám a régi útlevelemet, akkor igen. Namost épp ott van a baj, hogyha a régi meglenne, akkor jönnöm sem kellene, hisz ... De mi az, hogy nem tudják? Eddig is itt kaptam..., valamint bennevagyok a kopjúterben, a kollegina is megtalált három hete, ...

Nem oda Buda! Az, hogy hol lakom, az bennevan. (Felolvasta nekem.) De ugyan honnan tudhatná, hogy milyen engedélyem van?! Aufenthaltsberechtigung, -Genehmigung, netán csak Duldung? Fáradjak a központi KEOK-hoz (Ausländerpolizei). Ettől elkékültem. Nem, nem anyáztam, megőriztem a kontenanszomat - már gyakorlott vagyok benne, de. Ez az a hatóság, ahová összes talpraesettségem és önállóságom, valamint németeket meghazudtolóan jó nyelvtudásom ellenére is mindig a férjemmel mentem a régmúltban. (Azért, mert a tisztviselők nem tettek különbséget a kanadai egyetemi tanár és az analfabéta kelet-anatóliai kurd menekült között - az előbbiek javára. Azt pedig nagyon nem kedvelem, hogy tegezve és főnévi igenévvel beszélnek hozzám, mintha süket, hülye, írástudatlan és abszolút tájékozatlan lennék.) Legalább is eleinte így volt, amíg nem lehetett a lakossági bejelentőnél is elintézni az ügyet. "Szóval oda, ahol már hajnali négykor sorba kell állni, hogy nyolckor beengedjenek?" - kérdem. Igen, de most be lehet jelentkezni és adott egy cetlit a megfelelő telefonszámokkal.

Gondolom, ha lehet terminust kérni, akkor következő három hét már elkelt, de ezt csak holnap tudom meg "üzemidőben". Ha szerencsés vagyok, karácsonyig hozzájutok a jogosítványomhoz is. Addig is az érvénytelenített ősrégivel járok annak reményében, hogy nem igazoltatnak.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2004-11-30 13:40   
OMGI otlete nyoman:

Allampolgarsaggal, vagy nelkule - mas szemszogbol.

Szoval ki allampolgar meg/mar regi/uj hazajaban, hogyan szerezte meg/hogyan mondott le, es milyen a kapcsolata egykori/jelenlegi hazajanak hatosagaival - barmi, ami ide kapcsolodik.

Hunor

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó