2020. november 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> ÉLET EUrópában >> Nyugatiak Keleten - miért mennek, hogyan boldogulnak a nyugatiak Magyar- vagy más K-Eu-i országba/n
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
 Viktoria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-21 16:45   
2005-02-21 11:17, Szilvoka_1:
Elolvastam a cikket, nagyon tetszett! Elmentettem a ferjemnek is, aki eppen most "küszködik" a magyartanulassal Azert egesz jol halad mar...
____________________________________________
Szia!
Inditott Hunor egy rovatot a Magyar Vilagkapcsolat alatt Hogyan tanult/nem tanult meg a parom magyarul cimmel. Nincs kedved megosztani velünk par sztorit, ott ezzel kapcsolatban?
üdViktoria

 
 Szilvoka_1  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-21 11:17   
2005-02-20 23:44, Pompéry Berlin:
-
Elolvastam a cikket, nagyon tetszett! Elmentettem a ferjemnek is, aki eppen most "küszködik" a magyartanulassal Azert egesz jol halad mar.
Eppen ma jön hozzam egy nemet fiatalember magyart tanulni, mert szeptembertöl szeretne Budapesten 1 evet egyetemre jarni. Elsö talalkozasunkkor megkerdeztem töle, hogy miert eppen Magyarorszagot valasztotta. Valasza az volt, hogy föleg az utobbi idöben nagyon erdekesnek talalja az orszag fejlödeset, nyiltta valasat, es azoktol, akik mar eltöltöttek huzamosabb idöt az orszagban, hallotta, hogy egeszen mas a hangulat, az "atmoszfera" az orszagban, mint itt, persze pozitiv ertelemben. Szemely szerint ez a bizonyos hangulat hianyzik nekem is a legjobban.
A mai orat azt hiszem azzal inditom, hogy megmutatom neki ezt a cikket a magyar nyelvröl! Remelem, ettöl majd meg nagyobb kedvvel vag bele (es nem ijed meg).

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-20 23:44   
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=2094&forum=4
Átjöttem bobo kedvéért Lepu törzsasztalától ide, mert Ferencz Zsuzsa által idézett írás szerzője is egy eset az én példáim sorából.

Ha szabad, hozzáteszem Zsuzsa megjegyzéséhez a forrást: http://www.oppisworld.de/ungarn/ungart04.html
A szerző rendszeresen ír a Neuer Pester Lloyd-ba, amúgy Bp-en élő író, fordító, publicista, lapkiadó, vendéglátós és egyetemi tanár az ELTE-n. A hamburgi szerző még a rendszerváltás előtt beleszeretett a magyarokba, M.o-ba, csuda tudja, pontosan mibe, (vagy kibe? ) és a rendszerváltás után magyar feleségével M.o-ra költözött és nagy szeretettel ápolja minkét nyelvet. Megfigyeléseit szórakoztató esszéiben adja közre - mindkét nyelven. Rengeteget tesz a 20. sz. magyar szerzők német fordításáért, tanítványaival fordíttat, majd az eredményt megjelenteti az általa kiadott "Három holló / Drei Raben" c. Bp-en megjelenő németnyelvű periodikában.

 
 bobo2003  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-19 13:42   
2005-02-17 00:29, Pompéry Berlin:
>>Különben, bobo, miért zavar, hogy más Keleten próbál szerencsét? -

Engedd meg kedves Judit, hogy egy mondattal megvalaszoljam: aki kozel van a tuzhoz, az melegszik!

En affele globalizacio imado vagyok, tehat azt mondom, hogyha valakinek mehetnekje van, menjen oda, ahol ugy erzi, hogy csaladjanak a leheto legjobb eletminoseget tudja biztositani. Ma ez korlatozas nelkul az egesz foldunkon lehet. Kockaztasson tobbet valaki, hogy jobbat, tobbet tudjon elerni,mint van neki. Ebben az is benne van, hogy nem sikerul neki minden celt elerni, akar kudarcot is vallhat.

Ha valaki tehat kozelebb kerul a kulso mobilizacio reven a jobblet tuzehez,akkor ne habozzon egy pillanatig sem, hanem menjen. Aki viszont csak alibiert akarja kihasznalni ,mert nincs mas otlete, az inkabb hagyja.

Remelem sikerult kielegitoen megvalaszolnom a feltett kerdest !

 
 Szilvoka_1  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-17 13:03   
2005-02-17 00:29, Pompéry Berlin:
-
Elolvastam a riportot en is.
Az informatika teren nekem csak annyi a tapasztalatom, hogy a sogorom (Düsseldorf közeleben el) magasan kepzett több diplomas szakember. Ö maga fejlesztett ki programokat, halozatrendszereket, stb-t (nem nagyon ertek a temahoz) es egy vallalat elen volt, mikor is egyszerüen kirugtak. Mert tul sokba került. 3 kicsi gyereke van, ujonnan epittettek hazat, aminek a reszleteit törlesztik (kellene). A feleseg angoltanarnö, de elvileg a legkisebbel meg otthon lenne. De most neki kell eltartani a csaladot. Honapok ota hiaba keres munkat. Kiöregedett - nincs meg 40 eves!
Barmilyen jol is lehet itt (allitolag) megelni, sulyos gondjaik vannak, mert egy tanarnö nem keresi agyon magat, de ott a haz es a 3 gyerköc.
Ez a törtenet igazolja, amit az uriember is irt a cikkben ("Az ottani munkaerőpiacon milyen informatikai pozíciókra van igény?").

Masik fontos szerintem, amit irt: "... az informatikusok otthon sem keresnek rosszul. Talán ezért is csappant meg annyira a kedv az elmúlt két évben a németországi munkavállalás iránt. Nagyjából annyi a különbség az átlagkeresetek között, mint az életszínvonalban."

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-17 00:29   
2005-02-16 21:39, bobo2003:
-
Hallatalnul érdekes riport. Egybeesik a környezetem tapasztalataival. Csak azt nem értem, hogy miért idézted ide, ill, milyen igazolást látsz benne arra vonatkozóan, hogy nyugatiaknak M.o-on nem teremhet babér?

Különben, bobo, miért zavar, hogy más Keleten próbál szerencsét? Azért, mert Te nem akarnál semmiképp visszamenni, engedd meg a 20 évvel fiatalabb korosztálynak, helyesebben egyes képviselőinek, hogy másképp gondolkodjanak, másként lássák a világot, mint Te és örülj neki, hogy ez Rád nézve nem kötelező! Ez a más szemlélet nem kérdőjelezi meg a Te személyes tapasztalataidat, beállítottságodat, céljaidat, világképedet.

Az a jó a mai átjárhatóságban, hogy egyesek onnan ide, mások innen oda. Nyilván még mindig többen onnan ide, de az sem biztos, hogy örökre. Egyáltalán, a napjaink mozgékonyságban semmi nem örök, az ide-oda-továbbköltözés "benne van a pakliban". Aki ma magasabban kvalifikált és érdekes, jól fizetett munkához akar jutni, rákényszerül erre a mozgékonyságra. Két év München, félév Bécs, három év New York, onnan Barcelona vagy Singapur, esetleg Bukarest vagy Moszkva. Ez szerintem egyrészt jó, másrészt a gondot inkább a családi élet okozza, mert félő (nagyon valószínű), hogy a partner karrierje nem ugyanebben az ütemben és ugyanilyen helyszínekkel alakul.

 
 bobo2003  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-16 21:39   
Külföldön dolgozunk (5.) - Németország
Szoftverfejlesztőként Münchenben:

http://www.jobpilot.hu/content/journal/EU/200412/szabomihaly.html

 
 Szilvoka_1  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-16 11:01   
2005-02-14 23:19, bobo2003:
-
>>Arulja mar el nekem a keleti fan club, hogy mi az a nagyon vonzo most Magyarorszagon, ami miatt szerintetek a nyugatiak tomegesen (?) telepulnek at?

Egesz eddig erröl irtak a hozzaszolok. Nem olvastad el figyelmesen (vagy nem is nagyon akartad, nem tudom...).

>>En ugyanis a jo elet remenyeben jottem Nyugatra, es nekem be is valtotta a Nyugat a remenyeimet, legalabbis eddig nem hagyott el a jo szerencse.

Akkor örülj neki! Senki sem mondta, hogy te is költözz vissza "keletre". Viszont van, akinek ilyen-olyan okbol nem jo itt...nem lehet ezt elfogadni?

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-15 20:21   
2005-02-14 23:19, bobo2003:
-
Drága bobo,
tömegekről senki sem beszélt. Jelenségről bátorkodtam szólni, amely nem tömegmozgalom. A motiváció pedig különböző, de mindenképpen más, mint a szoc-ból Nyugatra menőké volt az elmúlt 20-30-40-50 évben.

Tudok még nehezebben érthető, ha úgy tetszik elrettentő példákat is mondani. A nyugati fiatalokat nemcsak M.o. vonza, hanem a szocializmusban szocializálódottak számára teljesen felfoghatatlan módon az ex Szovjetúnió, jelesen Oroszország is. Itt családi tapasztalatokról, ill. lányom itteni és vasárnap óta ottani környezetéről is be tudnék számolni. A magam részéről az életben nem jutna eszembe odaköltözni, mégis látom, sőt, megértem, hogy igenis vonzó számára és egyéb sok nyugati fiatal értelmiségi számára ez a kalandokkal teli, nagy kultúrájú, a vadkapitalizmust a szláv érzelmességgel, orosz pátosszal, a másik abszolút semmibevételét a nálunk soselátott figyelemmel, szeretettel furcsán ötvöző világ.

 
 bobo2003  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-14 23:19   
Arulja mar el nekem a keleti fan club, hogy mi az a nagyon vonzo most Magyarorszagon, ami miatt szerintetek a nyugatiak tomegesen (?) telepulnek at? En ugyanis a jo elet remenyeben jottem Nyugatra, es nekem be is valtotta a Nyugat a remenyeimet, legalabbis eddig nem hagyott el a jo szerencse.
 
 mogyoro80  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-08 09:40   
2005-02-07 19:26, Valeria:

Kedves Valéria!

Isten örizz, nem mondtam, hogy nem érdemlik meg a nyugdíjat és a kényelmet! Csak azt mondtam, hogy ennek ellenére panaszkodnak - sokak, de akinek nem inge, ugye ne vegye magára. El tudom képzelni, hogy te a kevesebbet is jobban tudod értékelni.

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-07 19:55   
2005-02-07 19:20, Mary:
-
Szokatlan jelenség az én szememben azért, mert évtizedeken keresztül a nyugat volt vonzó, most pedig megfordult a kocka (legalábbis úgy tünik) és a kelet válik egyre vonzóbbá. Az okok természetesen sokrétüek, amiért az emberek odamennek és az emberek is különböznek (lásd hazatelepülö nyugati magyarok és Magyarországra telepedö nyugatiak).


Szerintem az is kozre jatszik itt, hogy a kommunikacios technologia fejlodesevel - az elmult evtizedben fokent - sokkal elerhetobbnek tunnek az europai orszagok (fokent a kelet-europaiak) a nyugaton elok szamara. Mig azelott maximum az orszagok nevei csengtek ismerosen egy nyugaton elo szamara, mostmar jo ideje tobb vonalon nemcsak szivarog be az informacio vilag kulonbozo kulturairol, de az utazas is konnyebb oda, meg az ott eloknek nyugatra, igy az informacio folyamatosan aramlik. Az eletnek raadasul olyan sok teruletere kihat a globalizalodas, hogy manapsag nem tunik sem ismeretlennek, sem elerhetetlennek a fold masik resze, sem fizikai, sem anyagi szempontbol, es a nyelv sem korlat mar. Raadasul a kelet-europai orszagon is aktivan dolgoznak azon, hogy a vilag fele pozitiv es invitalo arculatot mutassanak.

Szerintem ezek mind-mind kozrejatszanak az altalad emlitett jelensegnel.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-07 19:26   
Egy kisse talalva erzem magam amikor olvasom, hogy a "gazdag" nyugati nyugdijasok utazgatnak a vilagban mig a magyar nyugdijasok arulgatjak a piacon a viragcsokraikat.

Ez nem egeszen igy van ahogy leirod Mogyoro. A szuleink valaltak, hogy elhagyjak az orszagot haboru utan, gurcolve dolgoztak, hogy megelhetest teremtsenek. Mi tanultunk, felnottunk, meghazasodtunk,gyerekeket neveltunk, nem jartunk szabadsagra fiatal korunkban, hanem ugyanugy gurcoltunk mint ok, hogy mire megoregszunk legyen egy kis hatterunk es ne kelljen viragot arulni a piacon. Most szegyeljem magam, hogy utazgatom es nem viragot arulok a piacon? Eszem agaban sincs!!!!

A differencia ott volt es van is, hogy a nyugati orszagokban ha dolgozott a ma mar nyugdijas ember, azt meg is fizettek, es meg volt engedve neki, hogy ervenyesuljon, elorehaladjon, mig keleten beklyoban tartottak az embereket es kizsigereltek oket. Ez nem a nyugat hibaja es nem a nyugat rovasara kell felirni.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-07 19:20   
2005-02-06 02:10, rigojanos:

Tehat en nem erzem ugy (es javits ki, ha Te nem erre akartal kilyukadni), hogy ez egy novekvo trend lenne, vagy kulonosebben emlitesre melto, mint szokatlan jelenseg, egyszeruen csak termeszetes.

Csak annyiban tartom említésre méltónak, hogy ez régebb nem volt természetes dolog, csak az utóbbi években erösödött fel ez a keletre-özönlési tendencia. Régebb sokan jártak szabadságra a keleti országokban, de most ott is akarnak maradni. Szokatlan jelenség az én szememben azért, mert évtizedeken keresztül a nyugat volt vonzó, most pedig megfordult a kocka (legalábbis úgy tünik) és a kelet válik egyre vonzóbbá. Az okok természetesen sokrétüek, amiért az emberek odamennek és az emberek is különböznek (lásd hazatelepülö nyugati magyarok és Magyarországra telepedö nyugatiak).

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-07 19:11   
Kedves Zuló! Most veszem észre, hogy véletlenül lebolondoztalak, mert nem tettem se idézöjelbe, se egy smileyt utána. Így pedig egészen más az értelme, mint amit írni szándékoztam. Remélem, te azért jól értetted! Különben egyetértek azzal, hogy az embereket nem az anyagiak vonzzák keletre, hanem elsösorban a kalandvágyás és a más kultúra. Sokuknak ez újrakezdés, más körülmények között. De érdekes folyamat, ha belegondolunk, hogy 15 évvel ezelött még senki sem kívánkozott a "vasfüggöny" mögé, most pedig egyre többen keresik ott a boldogulást.
 
 mogyoro80  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-07 12:37   
Tudom, hogy keleten is van ilyen réteg (ismerek is újgazdagokat)- megítélésem szerint azonban arányában kevesebb, mint itt nyugaton.
most viszont rohanok
puszik

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-06 20:47   
2005-02-06 13:17, mogyoro80:
-
Mogyoró, amiről Te szólsz, az általánosan emberi. A yuppie-réteg M.o-on ugyanígy viselkedik. Nem tudom, hány rózsadombi újgazdag korodbeli gyerekét ismered, hány 30-40-éves jólmenő üzletembert, a "consulting" magyar változatát, de állítom, hogy nincs difi. Legföljebb annyi, hogy ezek viszonylagos létszáma, a társadalomban előforduló aránya M.o-on egyelőre kisebb.

Ami a 2. generációt illeti, ott az én m.o-i megfigyeléseim rosszabbak, mint az itteniek. Ez persze lehet szubjektív, attól függ, hol kit ismer az ember. Mégis úgy látom, hogy Mo-on a vadkapitalista világ harácsoló építkezésének mentalitása gyakran ötvöződik a k-eu-i nevelési hagyományokkal: a csemete abbahagyhatja az egyetemet/főiskolát, lógathatja a lábát, jöhet haza az n-edik drága külföldi nyelvtanfolyamról felmutatható eredmény nélkül. Mindez nem baj. Ha nem megy másként, majd alkalmazza apuka/anyuka vállalkozása valamilyen adminisztratív poszton - persze ennél jobb fizetéssel. Ha pedig jönne váratlanul egy gyerek, akkor a a vállalkozó szülők teremtenek lakást is. És mindez még csak nem is zsenáns. Nem zavarja, hogy alátolták, nem igénye, hogy maga teremtse meg magának. Nekem ez a felfogás idegen és ilyesztő. Előrebocsátom: nem ez a jellemző a társadalomra, de m.o.-i újgazdagéknál láttam több ilyen példát.

 
 bobo2003  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-06 16:09   
Szerintem ennek a "trendnek", csak a megelhetesi koltsegek kozotti differencia a mozgato rugoja, valamint a viszonylag alacsony beugro koltseg. Ezert van ido a jo szerencsere es munkalehetosegre varni. Masreszt meg nincsen "luzer" statisztika. Tehat otthon is azokat tartjak szamon, akik elmentek, de akik egy felev mulva visszajottek, azokkal mar nem korrigaljak a statisztikat, hiszen ki valja be szivesen, hogy nem sikerult neki a paradicsomot nyugaton megtalalni.
 
 mogyoro80  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-06 13:17   
én értem, mire gondolt Mary. és emiatt én is növekvö trendnek nevezném.

idekint, bár nem panaszkodhatom, nincsenek rossz tapasztalataim, mégis úgy érzem, egy egyre "szívtelenebb", "embertelenebb" társadalom van kibontakozóban. ezek durva szavak és persze, hogy nem jellemzö mindenhol és mindenkor és mindenkire. de egy annyira pénzfüggö, pénzéhes ország ez (lásd a gazdag nyugdíjasokat, akik a világot beutazzák, míg a magyarországi nyugdíjasok az után ácsorognak és árulják a kis virágcsokraikat, paradicsomjukat stb - és az itteniek panaszkodnak!!!). az emberek azt nézik, milyen pozícióban dolgozol, mennyit keresel. a segítség mint olyan, csak pénzösszeg lehet.

persze, hogy jól érzik magukat a magyarországi nyaraláson, ahol, ahogy valaki lentebb írta, nem taktikai okokból beszélgetnek más emberekkel...

én is kezdek fuldokolni.

nem aranyásók azok, akik keletre mennek.
egyszerü emberek, akik nem azért élnek, hogy dolgozzanak (és piszkosul gazdagok legyenek) (és így versenyképesek legyenek ITT), hanem akik egyszerüen éldegélni akarnak, boldogan, nyugodtan.
látom a sógoromat, hogyan él, milyen ember lett belöle és szánom öt. unternehmensberater, nyugaton. éjt nappallá téve dolgozik, nagylábon él, sokat ingázik, szórja a pénzt - így nincs is megtakarított pénze, tehát nincs elöbbre, mint bárki más, de emellett, a munka és az életmód miatt nincs senkije! 33 éves. mivel nyugaton leszólják öt ("kit érdekelnek a te ossi-storyjaid???"), ö is egyre bunkóbb, mindenkit csak szurkál és bánt és közben keményen küzd, hogy ott megfeleljen. mindig rettegek, hogy valamikor felfordul az autójával az autópályán valamelyik éjszakai útja során. azt hiszem, ezen a ponton, ha választhatna, ha újrakezdhetné, ö maga is másképp csinálná...
hiszen minek az egész?


 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-06 09:59   
Erre talan a hippik a flower power a legjobb pelda, ök is ezt akartak es mi lett belöle?
 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-06 02:10   
2005-02-06 01:30, Mary:
-
Ezért azt hiszem, hogy a trend sokáig fog tartani. Legalábbis addig, amíg a nyugati társadalom nem képes a lakóinak ugyanazt nyújtani. Ez hosszadalmas dolog lesz....

Erdekes a megfigyelesed, es Zuloval egyetertve azt mondom, hogy raadasul regota igaz. De talan eppen ezert egy termeszetes jelenseg is, hogy van egy olyan retege minden tarsadalomnak, ami meg akar tapasztalni valami szokatlant, ismeretlent – es teszi ezt azert, mert valaminek hianyat szenvedi, unatkozik, kalandvagyasbol, spiritualis okokbol, stb stb.

Tehat en nem erzem ugy (es javits ki, ha Te nem erre akartal kilyukadni), hogy ez egy novekvo trend lenne, vagy kulonosebben emlitesre melto, mint szokatlan jelenseg, egyszeruen csak termeszetes.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-06 01:30   
2005-02-05 23:18, Zuloaga:

Zuló, te is ilyen bolond vagy, mint én? Mindenesetre, szerintem létezik egy trend, de én ezt nem a száfárikkal és a bunjee-jummpinggal azonosítom, hanem az emberek újra es másra vágyásával. Tehát valami maradandóbbal.

A kapitalizmus megtagadása játszik egy szerepet ugyan, de nem ez a fö hajtóerö. Hanem kitörni a bilincsekböl, a reglementált életböl és felfedezni azt, amit évtizedekig mindenki az ördög müvének tekintett. Egyszerüen élni. Lélegezni, míder nélkül. A szomszéddal beszélgetni, taktikai okok nélkül. Ahol a gyerekek szaladgálhatnak, a "Füre lépni tilos!" tábla nélkül. Ahol a felnöttek a metróban nem az "állni" és"menni" tábla után igazodnak. Ezeket lehetne sorolni. Másoknak ez felfedezés, nekünk normalitás.

A meghitt családiasság hiányzik a legtöbb nyugati társadalomból. Magyarország ezt felkínálja (és más kelet-eúrópai országok is). Ez náluk természetes. A nyugatinál nem. Többek között ezért érzi mindenki jól magát a lengyeléknél, cseheknél, magyaroknál, románoknál, bulgároknál stb. Itt van egy olyan "termék", ami náluk nem kapható. Erre sokan éhesek. Meg a lehetöségek a globalizált Európán belül sem kutya. Ezért azt hiszem, hogy a trend sokáig fog tartani. Legalábbis addig, amíg a nyugati társadalom nem képes a lakóinak ugyanazt nyújtani. Ez hosszadalmas dolog lesz....


 
 Zuloaga  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-05 23:18   
2005-02-05 20:00, Mary:
Érdekes a teóriád Mary. Bár szerintem ez a szellem mindig élt. Mármint az, hogy a "kényelmes" nyugathoz szokott emberek egy része inkább kalandra vágyik, (lásd safarik vagy ázsiai, d-amerikai utazások, bár ezek inkább turizmus jellegűek) vagy valami úgymond egyszerűbb életre, ahol a kapitalizmus egyáltalán nem vagy nem olyan mértékben élte még ki magát, ahogyan a "jólét" államaiban. Ezek a nyugati emigránsok keleten olyan kincsvadászfélék. Nem aranyat keresnek, hanem felfedezetlen értékeket, mint a más kultúra, más életmód, más szellem. Ez nagyon is vonzó lehet. Míg mi, általános műveltségünkből eredően is többet tudunk róluk, ők csak az utóbbi időkben fedeztek fel bennünket. Egy új terep vagyunk. Ráadásul közel. Félő azonban, hogy manapság mint minden új, rövid ideig fog tartani. A kapitalizálódás üteme, a globalizálódás hosszú karja stb. rövid idő alatt csökkenteni fogja a varázst és előtérbe helyezni az általános érdekeket.
A kincsvadászok akkor pedig újabb helyeket keresnek.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-02-05 20:00   
Van nekem egy nagyon bolond elméletem, tessék kikacagni nyugodtan, tényleg nagyon hülye és hihetetlen elképzelés, de szerintem lassan kialakul egy ellenkezö irányú emigráció. Ha a múlt század folyamán nyugat felé tódult a tömeg, hát most eljön az az idö, amikor kelet felé tájolódnak az emberek. Hirtelen divatba jött az új, a más, a tartós morális és emberi értékrendszer keresése meg a kiábrándulás az uniform nyugati világból. Ez a tendencia több helyen észrevehetö. Példának álljon itt az Eurovision Song Contest ukrán nyertese, a Nobel-díjas Kertész Imre, az O-zone román pop-együttes - régebb nem fogadott volna rájuk senki. Példának álljanak itt továbbá a keleti országokba beözönlött nyugatiak, akik ott élnek, anyagilag talán nem olyan jól, mint azelött, de nyugodtan és elégedetten. Valami mást kerestek és megtalálták.

Még sok mindennel alá tudnám támasztani komikus teóriámat, mert hosszabb ideje foglalkoztat a dolog és figyelem, merre fejlödik. Elsö hallásra biztosan furcsa. De én, több okból, meg vagyok gyözödve róla, hogy egy megtérülési, egy visszafordulási folyamat indult be. Mellesleg jónak tartom.

 
 Szilvoka_1  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-25 09:42   
2005-01-24 22:11, bobo2003:
Köszi!
Neked is minden jot!

 
 bobo2003  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-24 22:11   
Nos engemet ugyan nem gyoztel meg, de eldontottetek, csinaljatok es azt hiszem tiszta szivvel kivanhatom, hogy sikeruljon az elkepzeleseiteket megvalositani, jo egeszseget es sok sikert !
 
 Szilvoka_1  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-21 17:21   
2005-01-20 18:20, bobo2003:
-

>> Termeszetesen lehet, de eppen igy lehet Nemetorszagban is, esetleg mas varos, mas tartomany. Ezzel azt âkarom mondani, hogy nem Magyarorszag az egyetlen alternativa.

Nemetorszagot mar megismertük, tudjuk, milyen itt elni, dolgozni. Azert költözünk MO-ra, mert ott a csalad, baratok, ismerösök, beszeljük a nyelvet, ismerjük a környezetet.
Miert költöznenk mondjuk Spanyolorszagba, a teljesen idegen környezetbe vagy akar Csehorszagba, vagy mashova? Ott eselytelenek lennek a boldogulasra.

>>Keressetek erveket ne csak a magyarba telepules mellett, hanem a nemetben maradas mellett is,a kettot vessetetek ossze, mert kesobb nagyon rossz lesz megbanni, vagy kesobb sokkal jobban tudtok orulni annak, hogy jol valasztottatok.

Akik hazaköltöznek, altalaban megtervezik es sokaig latolgatnak, mielött döntenenek. Nalunk is ez a helyzet. Nem ugy megy, hogy tegnap eldöntöttük, holnap költözünk. Mi mar 1 evvel ezelött eldöntöttük. Azota tervezzük es keszitjük elö a hazaköltözest. Ez allaskeresesre is vonatkozik. Nem ugy megyünk, hogy majd meglatjuk, hogy lesz. Ez nagy felelötlenseg lenne.

 
 bobo2003  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-20 18:20   
2005-01-20 13:01, Szilvoka_1:
>>Ez igaz es ez miert ne lehetne mas orszagban, mint Nemetorszag?

Termeszetesen lehet, de eppen igy lehet Nemetorszagban is, esetleg mas varos, mas tartomany. Ezzel azt âkarom mondani, hogy nem Magyarorszag az egyetlen alternativa. Keressetek erveket ne csak a magyarba telepules mellett, hanem a nemetben maradas mellett is,a kettot vessetetek ossze, mert kesobb nagyon rossz lesz megbanni, vagy kesobb sokkal jobban tudtok orulni annak, hogy jol valasztottatok.

>>Mit ertesz tovabbi valasztasi lehetöseg alatt?
Tobb egyenerteku alternativabol kikeresni a szamotokra legkedvezobbnek tunot!
Emlekezz Kolcseyre (kedvencem):
"Messze jövendővel komolyan vess öszve jelenkort"
KOMOLYAN

 
 Szilvoka_1  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-20 13:01   
2005-01-19 23:50, bobo2003:
-
2005-01-18 17:41, Pompéry Berlin:
>>sajnos csak később derül ki, hogy mi volt az a lehetőség, amelyet elszalasztottunk - vagy sem.

>>En itt az idotenyezot nem is emelnem ki annyira, sokkal inkabb azt,hogy mennyire sikerult megtalalni a szamitasat valakinek.

Ez igaz es ez miert ne lehetne mas orszagban, mint Nemetorszag?

>>Ugy lattam, hogy a fiatalok csak megmagyarazzak, hogy miert eppen magyarba kell nekik menni, ugyanakkor nincs tovabbi valasztasi lehetoseg.
-
Mit ertesz tovabbi valasztasi lehetöseg alatt?

 
 bobo2003  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-01-19 23:50   
2005-01-18 17:41, Pompéry Berlin:
>>sajnos csak később derül ki, hogy mi volt az a lehetőség, amelyet elszalasztottunk - vagy sem.

En itt az idotenyezot nem is emelnem ki annyira, sokkal inkabb azt,hogy mennyire sikerult megtalalni a szamitasat valakinek. Ha valakinek szerencseje van es meg tudja az elkepzeleseit valositani, akkor kihasznalta a lehetosegeit. Ha valaki nem tudta ezt valami miatt megtenni, ezzel elszalasztotta a lehetoseget automatikusan.

En azt nagyon rossznak tartom, ha peldaul el akarunk utazni, akkor berontunk az allomasra, felugrunk az elso vonatra es jo esetben a kalauztol tudjuk meg, hova is megy a vonat valojaban.

Ugy lattam, hogy a fiatalok csak megmagyarazzak, hogy miert eppen magyarba kell nekik menni, ugyanakkor nincs tovabbi valasztasi lehetoseg. Mindenkinek van ugyanis valasztasa, csak ahhoz minimum ket nagyjabol egyenerteku alternativa kell!

 
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó