2019. február 17. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> Németország >> Nyugdíj magyaroknak Németországban
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-09-23 11:26   
2009-09-23 08:50, Mártha:

Kedves Mártha

Hiúz nevü fórumtárs három és fél éve írt itt utoljára, nem fog válaszolni biztosan. De talán majd másvalaki....
_________________
poe

 
 Mártha  módosítás |   válasz erre |   profil |  2009-09-23 08:50   
Kedves Hiúz!

Szeretnék megismerkedni az általad említett brassói nyugdíjas tanárral, aki áttelepült Németországba. Az én sorsom is hasonlóan alakul, ezért szeretnék tőle tanácsot kérni és kapni.

Nagyon köszönöm előre is!

Mártha

 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-09 10:19   
2006-02-08 11:00, Lepu:

"Állami alkalmazottak eltartást kapnak, amit manapság olyan szépen írnak körül, hogy BAT."

Csak mint info:
BAT már megszünt, tavaly október óta TVöD (Tarifvertrag für den öffentlichen Dienst) van.

"És ki garantálja az állam fennállását, vagy azt, hogy ezt a garanciát az állam be is tartja?"

Hát nem tudom melyik privát bankban vagy biztosítótársaságban bízhatok jobban meg mint az államban?

"Az állam ezt bármikor megteheti. Ugyanúgy mint azt is, hogy egyszerüen eltörli a pénzt, és egy újat ad ki."

Ezt mint közgazdász nem mondod komolyan...

"Vagy azt, hogy hoz egy törvényt, hogy a meggazdagodás ezen formája erkölcstelen, és hirtelen illegális lesz."

Hallo! Mi nyugdíjkiegészítésröl beszélünk, annak aztán tényleg semmi köze a meggazdagodáshoz!

"..amióta Euró van, én inflácíót még nem láttam. Áremelkedést azt igen, de inflácíót azt nem...az hogy egy-két terméknek emelekedik az ára, még nem inflácíó, csupán csak a gazdasági összeomlás kezdete..."

Ez így igaz, de a nyugdíjast (és mást) nem érdekli hogyan nevezik ezt a folyamatot, csak az, hogy egyre kevesebb árut, szolgáltást kap ugyanannyi pénzért.

 
 Híúz  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-08 11:17   
A témáról csak annyit tudok, hogy erdélyi magyar (istenem, megint ez az Erdély) nyugdíjas tanár ismerösöm nyugdíjaztatása után települt át Némtországba, fenntartva brassói lakását is. Igaz, hogy nem kap sokat, de mindenképpen jobban meg lehet belöle élni, mintha Brassóban maradt volna. S mielött valaki felhördülne, a magyar nénike német származású... De magyarabb, mint sokan mások.
 
 Lepu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-08 11:00   

(Egyébként ez megnyugtat, mert nekem mint állami alkalmazottnak, TE fizeted a fizetésemet )


Ebben igazad van, de ha nem tünt volna fel, te nem kapsz fizetést. Állami alkalmazottak eltartást kapnak, amit manapság olyan szépen írnak körül, hogy BAT. A különbség a fizetéshez az, hogy ha az államnak olyanja van, bármikor a felére csökkentheti..

Egy minimális, 3,25 százalékos kamat államilag garantálva van. Persze vannak (pillanatnyilag)rentabilisabb befektetési módok....nulla garanciával.

Aha. És ki garantálja az állam fennállását, vagy azt, hogy ezt a garanciát az állam be is tartja? A legegyszerübb erre az a módszer, hogy ugyan kifizetjük a 3,25%os kamatot, de bevezetünk aegy 100%-os adót a kamatra. Az állam ezt bármikor megteheti. Ugyanúgy mint azt is, hogy egyszerüen eltörli a pénzt, és egy újat ad ki. Vagy azt, hogy hoz egy törvényt, hogy a meggazdagodás ezen formája erkölcstelen, és hirtelen illegális lesz. De nem gond, mert általános amnesztia lesz, csak elkobozzák az összes pénzt.
Erre mind volt már példa a történelem folyamán. Ne legyünk annyira naivak, hogy azt higyjük, hogy ilyesmi többet nem történik meg. A kérdés csak az, hogy mikor...


Az, hogy azt a minimális kamatot addigra az infláció felzabálja, az tény, de ezt a veszteséget az állami hozzájárulás elviselhetövé teszi.


Ez azért érdekes, mert amióta Euró van, én inflácíót még nem láttam. Áremelkedést azt igen, de inflácíót azt nem. Deflácíót viszont az orrvérzésig. Az más lapra tartozik, hogy a néphülyítéshez kell az inflácíó legenda is, de gondolkozz egy pillanatra: lehet e csökkenö bérek mellett inflácíó? -Az hogy egy-két terméknek emelekedik az ára, még nem inflácíó, csupán csak a gazdasági összeomlás kezdete... 
 Lepu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-08 10:47   

"naja, és ki garantáltja, és mit?"

a biztosito tarsasagok mielött egy Ristert eladhattak volna kelett elismertessek
(zertifizierung) a tarifaikat. Ebben a folyamatban van meghatarozva az is hogy a befizetett összeget a biztosito tarsasagnak garantalnia kell. Pont ezert a biztosito tarsasagok ezekkel a penzekkel nem spekulalhatnak nagyon, ennek a következmenye hogy eleg gyenge a kamat.


Ha ez neked garancia. Öszintén szólva az idöjósok holnapi esögaranciája többet ér és megbízhatóbb. Gondoltál már arra, hogy egy biztosító minden további akadály nélkül csödbe mehet?
-Igen, erre az esetre van a bankoknak és a biztosítóknak egy ú.n. "Auffanggesellschaftjuk", ami szintén nyújt egy kis pszeudóbiztonságot, mert egy két kisebb társaság halálát tényleg szép csöndesen le tudják vezetni. De többet nem. Szóval elég ha egy nagyobb, vagy egyidejüleg pár kisebb társaság bedobja a törölközöt, és az egész rendszer összeomlik. Ja, igen, és ez meg is fog történni.

Nem tudom az emberek honnan szedik, hogy egy véges világban a befektetett töke a végtelenségig nöhet, föleg exponenciálisan, de ha te ebben hinni akarsz, nos a rendszer a hitböl él... A fedezet és a garancia az egészre a te hited. Ill. hogy többen hiszik azt, hogy müködik, mint azt, hogy beszarhat. De ez nem változatt azon a dolgon, hogy az egész egy "hólabda" ill. "piramis"-játék.

"Amúgy sem volt semmi más az egész, mint a tözsdék összeomlásának a megakadályozása. "
Nagyon egyszerü megoldas lenne ha müködne:-)
-


Müködik.

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-07 22:02   
2006-02-07 18:40, didergö:

"Nem ertem miert vagy olyan biztos hogy nincs mas alternativa."

Kedves Didergö,

biztos vagyok benne, hogy sok alternatíva van, pl. olyanoknak, akinek a hónap végén még elég sok pénz megmarad és nem tudja, hová tegye.

"Ha erdekel küldök privatban cimet ahol utananezhetsz."

Köszönöm kedves ajánlatodat, de személy szerint viszonylag jól le vagyok biztosítva, többre pedig nem futja. Többek között a munkaadómon keresztül is megy egy biztosítás (Direktversicherung), lesz ingatlanom, ha végre kifizetem és van két porontyom (akik inkább pénzbe kerülnek, de Lepu szerint a plussz oldalon kellene elkönyveljem )

Üdv,
Mary

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-07 21:57   
2006-02-07 18:53, Lepu:

"Ajánlhatom még a régi nyugdíjbiztosítást is. Egy harmadik gyereket "
-
Ez lenne aztán az, aki a te nyugdíjadat fizetné?

 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-07 21:51   
2006-02-07 16:08, Lepu:
"Elöször is te fizetsz, meg az állam is fizet (de nem neked, hanem a te adódból másnak -> tehát te fizetsz)"

Adót a Riester-nyugdíj nélkül is fizetünk.
(Egyébként ez megnyugtat, mert nekem mint állami alkalmazottnak, TE fizeted a fizetésemet )

"Aztán reménykedsz, hogy majd valamikor évtizedek múlva a befizetett összeget kamatostól visszakapod."

Egy minimális, 3,25 százalékos kamat államilag garantálva van. Persze vannak (pillanatnyilag)rentabilisabb befektetési módok....nulla garanciával.

"..akkoriban majd abban reménykedsz, hogy egyáltalán kapsz valamit."
Lásd fent.

Az, hogy azt a minimális kamatot addigra az infláció felzabálja, az tény, de ezt a veszteséget az állami hozzájárulás elviselhetövé teszi.

 
 didergö  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-07 21:32   
2006-02-07 19:31, Lepu:
Nem tudom honnan veszed te ezt informaciot
es ha mar nem ismernem a stilusodat akkor ledöbbennek hogy hogy tud valaki igy nyilatkozni.

Ezert a valaszaimat nem is neked szanom hanem esetleg annak akit elbizonytalanitottal.

"naja, és ki garantáltja, és mit?"

a biztosito tarsasagok mielött egy Ristert eladhattak volna kelett elismertessek
(zertifizierung) a tarifaikat. Ebben a folyamatban van meghatarozva az is hogy a befizetett összeget a biztosito tarsasagnak garantalnia kell. Pont ezert a biztosito tarsasagok ezekkel a penzekkel nem spekulalhatnak nagyon, ennek a következmenye hogy eleg gyenge a kamat.

"A gyerekeket meg azért kell az öregek támogassák, mert a kamat általában az öregek javára megy, és a fiatalok terhére. Ezért nem müködhet hosszútávon a riester."

Hat ez megint nagyon Lepu logika....

"Amúgy sem volt semmi más az egész, mint a tözsdék összeomlásának a megakadályozása. Hála Riesternek ígya nagykutyák szép lassan kivonhatják a pénzüket a tözsdékröl, és hagyhatják összeomlani az egészet. Akkor a kis ember mindent elveszít, és a játék kezdödhet elöröl.."
Nagyon egyszerü megoldas lenne ha müködne:-)

 
 Lepu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-07 19:31   
naja, és ki garantáltja, és mit?
Mert az a garancia semmit sem ér.
A gyerekeket meg azért kell az öregek támogassák, mert a kamat általában az öregek javára megy, és a fiatalok terhére. Ezért nem müködhet hosszútávon a riester.
Amúgy sem volt smemi más az egész, mint a tözsdék összeomlásának a megakadályozása. Hála Riesternek ígya nagykutyák szép lassan kivonhatják a pénzüket a tözsdékröl, és hagyhatják összeomlani az egészet. Akkor a kis ember mindent elveszít, és a játék kezdödhet elöröl..

 
 didergö  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-07 19:10   
2006-02-07 18:53, Lepu:
tudom hogy felig viccnek volt a harmadik gyerek alternativa szanva...de sajnos a mai valosag azt mutatja hogy öregkorra a gyerekekre nem szamithatunk...söt mi több sok pelda van mar ma ra hogy az öregek tamogatjak anyagilag a fiatalabb nemzedeket.

" Nem tudom feltünt e már, de az összes fond azt mondja, hogy az elmúlt x évben hogyan alakult a fond-juk. Sosem azt, hogy a következö x-évben hogyan alakul."
Van olyan Fond ami a jövöre is prognozist ad es ezekre az a kijelentes hallhato...ah ezek a szamok csak spekulaciok,
Tehat akkor inkabb az utobbi 30-50 evet veszik kiindulo pontnak...mert az realitas.

" A Rieseteren meg feltehetöleg majd 100at."
hat az azert nem egeszen ugy van mert a Risternel ha mas nem is de a befizetett öszeg garantalt...tehat legrosszabb esetben nincs rajta semmi nyereseg... 
 Lepu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-07 18:53   
Melyik verébre gondolsz? És melyik tú(l)zokra? Milyen alternatíva van?


jobb ma azt a pár €-t elkölteni, mint megspórolni, annak a reményében, hogy késöbb sok lesz belöle.
Az alternativa pedig az, hogy amit ma elkölthetsz, ne halaszd holnapra. Minden alternativa a magángazdaságon alapul bizonytalan. Minden ami állami bizonytalan. Tehát ott tartunk, hogy elég nehéz a prognozis, különösen ami a jövöt illeti. Nem tudom feltünt e már, de az összes fond azt mondja, hogy az elmúlt x évben hogyan alakult a fond-juk. Sosem azt, hogy a következö x-évben hogyan alakul. Szóval az alternativa: lottó. Most 16milla van a jackpotban. Az esélyed semmivel sem rosszabb, mint a rieseteren. A lottón Csebicsev és Gauß törvényei alapján hosszútávon 50%-ot buksz. A Rieseteren meg feltehetöleg majd 100at.
Ajánlhatom még a régi nyugdíjbiztosítást is. Egy harmadik gyereket


 
 didergö  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-07 18:40   
2006-02-07 17:48, Mary:
Kedves Mary,

2005-ben egyszerüsitettek a Rister-t ami azt jelenti hogy most csak egyszer a kezdetben kell az allami tamogatast kerelmezni utanna automatikusan müködik.

Nem ertem miert vagy olyan biztos hogy nincs mas alternativa.
Mert szerintem igencsak van ...
Ha erdekel küldök privatban cimet ahol utananezhetsz.
Kellemes estet Anna

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-07 17:48   
2006-02-07 15:54, didergö:


Kedves Didergö,

a Riester-képem nekem sem éppen olyan optimális, de más nagy lehetöség nem marad, a nyugdíjat kiegészíteni. Természetesen lehet pénzt máshová is befektetni, ha marad, de ha nem, akkor ez is egy lehetöség. Ez nem orvosság a nyugdíjhiányra, csak egy pótlék.
Természetesen nem lehet megmondani elöre, hogy az inflációt tekintetbe véve, mennyi marad nettó-nyugdíjnak, ha eljön az ideje.

"Nem lehet altalanositani hogy mindenkinek megfelelö lenne a Rister."

Ezt én is így látom. Elsösorban kiskeresetüeknek+gyerekeseknek jó.

"Meg valami, a ristert nem muszaj a munkaado atutalja."

Nem muszáj, magánúton is lehet, nálunk pl. a munkaadó csinálja ezt, az állami támogatást pedig a biztosító kérelmezi, felhatalmazás alapján (így ennek sem kell évente utánajárni).

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-07 17:28   
2006-02-07 16:08, Lepu:

"Szóval a Riester esetében érdemesebb a jobb ma egy veréb, mint holnap ha túlzok szabály szerint eljárni. "

Melyik verébre gondolsz? És melyik tú(l)zokra? Milyen alternatíva van?

 
 Lepu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-07 16:08   
Na megint elöbújt belölem a közgazdász.
A Riester elvtársról elnevezett néphülyítés (nehogy nyugdíjnak nevezze már valaki), megérheti azoknak, akik közelebb állnak a halálhoz, mint az élethez. Aki 50nél fiatalabb, az -szerény véleményem szerint- jobb ha messziröl elkerüli.
Úgy is fel lehet fogni, hogy az államtól kapsz pénzt, mint ezt sokan teszik. Ez azonban nem igaz. Elöször is te fizetsz, meg az állam is fizet (de nem neked, hanem a te adódból másnak -> tehát te fizetsz). Aztán reménykedsz, hogy majd valamikor évtizedek múlva a befizetett összeget kamatostól visszakapod. Ill. akkoriban majd abban reménykedsz, hogy egyáltalán kapsz valamit.
A matematika törvényei ennek viszont erösen útjában állnak, mert ezeket a fránya exponenciális függvényeket mindig alábecsülik az emberek. A statisztikai valószínüsége, hogy egy ma 32éves 35év múlva (mert ugye 67 lesz a nyugdíjhatár) kap valamit abból amit ma befizet, erösen a nulla felé tart.
Szóval a Riester esetében érdemesebb a jobb ma egy veréb, mint holnap ha túlzok szabály szerint eljárni.

 
 didergö  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-07 15:54   
2006-02-04 23:17, Mary:
Kedves Mary es Amadeus,
mint szakmabeli egy kis javitast kell tegyek a ti riszter kepeteken.
Elöször is igaz hogy magan nyugdij biztositason elgondolkozni es azt megvalositani nagyon tanacsos.
1.
2002-ben a nyugdij törvenyt valtoztattak es az akkor bevezetett 3%-os hiany potlasara gondoltak ki ezt az allamilag tamogatott magan nyugdijat.
2.
Nem lehet altalanositani hogy mindenkinek megfelelö lenne a Rister. Szerintem ahol egy keresö van, az eves brutto 30.000 euronal kevesebb es ket kisgyerek legalabb ott igenis bün lenne ha nem vennek igenybe az allami tamogatast.
Egy egyedülallo szemelynek is csak akkor ajanlatos ha az eves jövedelme 20000 euronal kevesebb.
Mert a tamogatas nem minden, ha a vegeredmeny nagyon szereny.
Meg valami, a ristert nem muszaj a munkaado atutalja.
Na ez kisse hosszura sikeredett.
Üdv Anna

 
 Zolee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-06 08:32   
Szia Amadeus!
Köszönöm szépen:)

 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-05 10:29   
Kedves Mary,
teljesen igazat adok neked. Nekem is van Riester-nyugdíjam. Amikor bevezették, azonnal lekötöttem. Tényleg bolond volna az ember az államtól ajándékba kapott pénzt nem elfogadni.
_________________

 
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-04 23:17   
Kedves Amadeus,

a német nyugdíjjal kapcsolatban csak helyeselni tudom Miki javaslatát, hogy magánbiztosításba is be kell fizetni, másképp nem lesz elég az állami nyugdíj a megélhetésre.

Reklámot nem akarok csinálni, de pl. a Riester-nyugdíj éppen erre való, bármelyik biztosítónál érdeklödni lehet. Ebbe belepótol az állam is. Ha néhány évet befizet az ember, kijön belöle egy kis pótnyugdíj.

2006-2007-ben az elmúlt év bruttó fizetésének 3 százalékát kell a nyugdíjpénztárba befizetni. Gyakorlati példa kerek számokkal : 20.000 bruttó 2005-ben, ennek 3%a 600 euró. Az állam fizet ebböl 114 eurót, a maradék 485 eurót 12 hónapra elosztva, marad 40,50 euró, amit a nettó fizetésból átutal a munkaadó a nyugdíjpénztarnak. Gyerekesek jobban járnak, mert minden gyerekre jár az államtól 185 euró, tehát ezzel is csökken a saját rész.

Ezt alternatívaként írtam ide, mert sokszor bizony nem jön össze a nyugdíjra való évek száma, föleg gyerekes nöknél vagy kitelepedöknél, mint mi.

 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-04 19:24   
2006-02-03 17:28, Zolee:

Zolee, bocs, de 3 napig nem volt gépem, csak most tudtam elolvasni amit írtál.
Szóval újabbat én sem tudok, a legfontosabb infókat megkapod az elözö linkre kattintva.
Én is olvastam valahol, hogy vissza lehet igényelni a németországban befizetett nyugdijjárulékot, de nem nagyon foglalkoztam eddig vele, mert ez engem nem érint. Körülnézek a neten, ha találtam valamit ezzel kapcsolatban akkor jelentkezem.

Üdv
ama

_________________

 
 Zolee  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-03 17:28   
Szia Amadeus!
Dolgoztam Németországban összesen 2 évet. Szeretném igényelni a németországi nyugdíjamat, állítólag folyamatban is volt, de azt az infot kaptam, ha megkapom az összeget, akkor nem vagyok jogosult többet Németországban dolgozni.
Tudsz ebben segíteni?
Köszi,
Zolee

 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-28 22:30   
Talaltam egy oldalt, ahol minden kerdesemre valaszt kaptam.
Ha valakit erdekel, itt a cim:

http://www.onyf.hu/index.php?lang=HU&Menu_id=155

amadeus

_________________

 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-24 22:05   
Hallo Miki,

köszönöm a professzionális tájékoztatást!
Akkor a nejemnek most már csak ki kell várnia amig eléri a nyugdíjkorhatárt ahhoz hogy megtudja mennyi nyugdíjat NEM fog kapni

üdv

ama
_________________

 
 Miklos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-20 10:25   
Hi Amadeus!

A "teljes értékü" nyugdíjjárulékhoz kell 35 évnek összejönnie. Ez azt jelenti D.-ben, hogy 35 év munkaviszony után jogosult mindenki a D.-ben meghatározott minimál-nyugdíj összegére, amit egy bizonyos faktor - átlagos életköltségek, stb. - határoznak itt meg, és az évenkénti automatikus nyugdíjemelésbe mindíg bevonnak. Valóságban azonban ha valaki 35 évet dolgozott, mindíg több nyugdíjat kap a minimálisnál, mert a nyugdíjalapba befizetett összeg mindíg magasabb, ha csak nem nagyon alacsony keresetü volt a munkavállaló.
Erre egy Pont-szisztéma van, 0,1-töl 5 pontig. 1 pont értéke megfelel a minimális nyugdíjértéknek, Kb. 610.-Euronak jelenleg.
A Ti esetetetkban azonban úgy néz ki, hogy ha párod ha nem éri el a 35 év munkaviszonyt, akkor részlegnyugdíj fizetésére jogosult, tehát a ledolgozott évek után a befizetett nyugdíjjáruléknak megfelelö összeget fognak neki folyósítani. Sajnos erre nem kötelezö már az évenkénti emelés sem, és ha ez az összeg alacsonyabb a minimál-nyudíj értékénél, nincsen automatikus felemelés a mninmálnyugdíj összegére.
Ebben az esetben ajánlatos az állami nyugdíjjárulék mellett egy úgynevezett " Private Altesversorgung " megkötése, mivel a részletnyugdíj összege nagyon ritkán elég a megélhetésre.

Üdv,
miki_d

 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-19 17:48   
2005-03-19 17:29, Miklos:
-
"a párod számára két helyröl fognak nyugdíjat folyósítani. A MO-n letöltött évek után a Magyar Nyugdíjintézet, a D-ben ledolgozott évek után pedig a BFA."
-
Miklos, de a BfA szerint itt a varakozasi idö 35 ev, annyi neki nem fog mar összejönni. Ezek szerint itt hiaba fizet be nyugdijhozzajarulast?

Üdv.
ama
_________________

 
 Miklos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-19 17:29   
Kedves Amadeus !

Kérdésedre visszatérve teljes bizonysággal tudom mondani, hogy a párod számára két helyröl fognak nyugdíjat folyósítani. A MO-n letöltött évek után a Magyar Nyugdíjintézet, a D-ben ledolgozott évek után pedig a BFA, vagy a megfelelö nyugdíjintézet folyósít majd nyugdíjat. Összevont nyugdíj folyósítása kizárt dolog, ezt megigényelni sem lehet, mert nincsen D-ben törvényesített alapja.

üdv, Miki_d

 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-16 17:17   
2005-03-13 11:06, Miklos:
-


Köszönöm, Miklos, az infot. Szamomra nem is az a fontos hogy mikor es mennyi nyugdijat kap a parom MO-rol, hanem hogy ilyen esetben (2 orszagban töltött munkaviszony utan) egyaltalan melyik orszag folyosit nyugdijat. Sajnos erre egyik nyugdijintezet sem kepes konkret valaszt adni.

Üdv.

amadeus

 
 Miklos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2005-03-13 11:06   
Kedves Amadeus!

Nyugdíjfolyósítás Magyarországról D-be sokkal komplikáltabb mind gondolnád.
Elöször is a német nyugdíjintézet - BFA - elismeri az otthon töltött idöt mint " Beitragspflichtige Zeit" , de nem folyósít erre egy fillért sem. Ezt MO-n kell megkérvényezni, az összes papírok és bizonylatok benyújtása után egy MO-n átlagos nyugdílyösszeget megállapítanak, amit egy Magyarországi betétszámlára havonta átutalnak.
Hogy milyen összegekröl van szó, csak összehasonlítés képpen egy példa: egy közeli ismerösöm 17 év jogosultsági idö után után - ebben három év tanulás, két év katonaság és 12 év rendes munkaviszony van benne - kap a Magyar Nyugdíjintézettöl 49.00 Euró nyugdíjat. Ha ezt átutaltaja Német folyószámljára, lejön belöle 18.00 E. kezelési költség minden átutalás után.
Ezen túlmenöen kap minden évben egy írásos feslzólítást, amit ha nem válaszol meg 10 napon belül, leállítják a nyugdíj folyósítását, és halottnak tekintik.
Mo. teljes körü EU-csatlakozása után sem fog ezen semmi változni, mert a német törvények szerint csak német nemzetiségü, úgynevezett " hazatelepülök " számára van a német nyugdíj folyosítása törvényesítve.
Sajnos tény marad, - több tízezer itt élö magyar számára - hogy a magyar nyugdíj összege semmiképpen nem elégséges eny gondtalan öregségre itt németországban.

Üdvözlettel,
Miklos_d

 
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó