2022. július 07. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> A Magyar Világkapcsolat >> SZAKDOLGOZAT: Magyar emigránsok Amerikában
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-06-15 21:45   
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=3825&forum=75

Itt a MONon is lehet az 56-os eseményekröl olvasni.

 
 bloem2  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-06-15 21:06   
Nagyon èrdekes történetek, nagyon érdekelnek az `56-os emigránsok történetei, mert nagyapám is kivándorolt Ausztráliába, de én pici voltam, amikor visszajött, és utána meghalt, Így nem kérdezhettem meg.

Kerdésem: lehet valahol többet olvasni 56-os magyar emigránsok történeteröl? Ha igen,
kaphatok címeket, weboldalakat? Szívesen olvasnék többet róla.
Köszönettel,
üdv. Mindenkinek,
Bloem2

 
 taursus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-11-14 02:32   
2006-01-28 21:45, Eva76:
-
Igen, a 8 válaszadó közül Taursus volt az egyetlen aki a 80-90-es évek előtt vándorolt ki.

-

Csak most, majdnem ket evvel kesobb kukkantottam be ide es olvasom a tapasztalatgyujtes eredmenyeit. Oszinten megmondom, elegge szanalmas eredmenyek... de ez nem ram tartozik.

Egyre viszont, mint ugy latszik az egyetlen, a 50-es evekben erkezett, szeretnek a magam modjan fenyt vetni. A 80-as, de kulonosen 90-es evekben idekerult magyarok lenyeges resze mas okokbol inditva es mas korulmenyek kozott hagyta el az orszagot. En edesapammal, 15 eves koromban 56 november vegen hataroztuk el, hogy eljovunk. A forradalom elotti evekben dedszuleim hazat allamositottak es 80-on felui korban kiraktak oket, mindket nagyszuleimet, valamint ket nagybatyamat kitelepitettek. En nagynehezen kerultem be a szentendrei ferencesekhez, mert mashova nem vettek fel. (Erdetileg szuleim ugy terveztek, hogy csaladi tradicio szerint a Lonyai utcai gimnaziumba fogok jarni, ahol ukapam, Vamossy Mihaly volt 1859-ben az egyik alapito tanar, majd kesobb 30 even at az igazgato. Mire oda keruletem volna, allamositottak.)

56 nyara, a Petofi kor szelemme, majd a forradalom roppant sok remenyt elesztett bennunk. Aztan jottek az oroszok, a tankok, a razziak az iskolaban, ahonnan elvittek nehany tanart es diakot is... remenytelen volt a helyzet. A hatarig ketszer mentunk at orosz orsegen es a hatart hasoncsuszva keltuk at. Mindezt nem panaszbol, csak talan magyarazatkepen irom hogy miert volt fontos szamunkra eluzott menekultkent gyokeret verni Amerikaban. 50 evvel kesobb megbekelve elek itt, szervesen reszt veszek az itteni eletben, elsosorban amerikaiakkal de magyarokkal is.

Bar persze minden emigracio alapjaban veve gazdasagi okokbol sz.rmazik, de azert sok mas is vann benne. Apam Becsben a Konzular Akademiam vegzett, franciaul, nemetul es angolul magas szinten beszelt es a 30-as evekben 3 evet dolgozott a parizsi magyar nagykovetsegen, mint kereskedelmi irnok. Utanna hazajott es egy nagy magyar kulkereskedelmi vallaltnal volt jo allasban. 45-ben nem ment ki, tovabbra is dolgozott a kukerben, - egeszen addig, mig egy reggel kirugta ot a kommunista parttitkar, mert nem olvasta el az aznapi Rakosi Matyas vezercikket (mert szuleit csomagolta egesz ejszaka akikert hajnal jottek kitelepitesre..) Azutan Bekasmegyeren volt ejjeli or egy Allami Gazdasagban. Persze mint sok-sok ejjelior, o is angol, francia es nemet cikkeket forditott ejjel petroleum lampa mellett - mert a Magyar Nepkoztarsasag ezt igy talata helyesnek. Igy aztan nem csoda talan, hogy amikor a remeny mar elmult inkabb a szamuzetest vallalta mint tovabbi uldozest es megalaztatast a Nepkoztarsasagban. Talan valoban gazdasagi okokbol szanta magat 40 evesen arra, hogy elhagyja hazajat. De a Magyar Nepkoztarsasag (Rakosi, Kadar & Company) erosen hozzasegitette ehez...

En teljesen megertem (hiszen nekem is vannak rokonaim, barataim otthon) hogy egeszen mas szajizzel hagyat ott hazajat az aki joval kesobb jott el. Nem hibaztatom oket azert, hogy mas elmenyeik voltak... sot, orulok annak, hogy nekik mas adatott. De szerintem tisztelettel kellene kezelnunk egymast es megerteni, hogy ki mikor es miert dontott ugy, hogy elhagyja hazajat es uj hazat vall magajanak.

Es talan meg egy utolso megjegyzes: en 89-ig nem tartottam magamat "kivandorlonak", hanem menekultnek. Valojaban akkor kellett szembeneznem azzal, hogy megszunt az ok, amiert menekultem. Beszelgettem is (amerikai)felesegemmel arrol, hogy "most hazamegyunk". Ebbol viszont 50 ev tavolsagabol mar nem lett semmi. O amugy is "itthon" van, ugy mint fiaim, hugom, sok rokonaim. Szuleim amerikai foldben nyugszanak, ugy mint par napos koraban meghalt kisfiam is. Az "itthon" "itt" van, az "otthon" "ott" van. Es mi itthon vagyunk.

 
 lajoma  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-09-05 12:39   
A 80-as evek elejen hagytam el Magyarorszagot. Angolul nem beszeltem. Segitseget csak annyit kaptam, hogy megmondtak a bevandorlasi hivatalban hol keressek munkat. Ezek utan mindent egyedul csinaltam, illetve ertem el. Hogy miert hagytam el Magyarorszagot? Felig politikai, felig gazdasagi okai voltak. A gazdasagi ok a gazdasagi rendorseg volt. Amikor mar maganvallalkozasokat lehetett kezdeni, az volt a baj hogy ha gyorsan nott a vallalkozas, vagy keveset tejelt az ember az illetekes elvtarsaknak. Szoval ebbol egy kicsit eleg volt. A politikai ok az volt, hogy vezeto elvtarsaink kozul tobben a szemem lattara illetve tudtommal dezsmaltak az orszagot eloszeretettel. Azt hiszem elobb utobb szalka lettem volna a szemukben. Ugy hogy ugy dontottem jobb felni, mint megijedni leleptem. Egyszer, majd ha megoregszem, leirom emlekeimet. Addig nem. Lehet, hogy valakit erdekel, hogy az egyik utolso politikasnak miert is kellett elhagynia az orszagot a 80-as evekben.
 
 eniko77  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-08-25 18:10   
2006-01-10 20:24, Eva76:
-

1. Mikor hagyta el Magyarországot és vándorolt ki az USA-ba?

2000 nyara

2. Mi volt a legfőbb indok amiért elhagyta Magyarországot?

Szerelmes lettem egy amerikaiba.

3. Egyedül vagy családjával vándorolt ki?

Egyedul

4. Milyen úton hagyta el Magyarországot?

Repulogep

Ütközött-e akadályokba a kiutazás során? Ha igen, milyenbe?

Nem

5. Várták-e Amerikában rokonok, ismerősök, barátok?

Nem

6. Milyen szakmával rendelkezett mikor kivándorolt? Sikerült-e a szakmájában elhelyezkednie illetve most mivel foglalkozik?

Most tanulok, es nem sikerult az eredeti szakmamban elhelyezkedni

7. Amerika melyik részén telepedett le?

California, LA

8. Beszélt-e angolul mikor megérkezett?

Igen, beszeltem.

9. Milyen gyorsan sikerült lakást illetve munkát találnia?

Azonnal

10. Nehéz volt-e beilleszkednie? Hogyan fogadta el környezete?

Nem volt nehez beilleszkedni, mindenki segitett.

11. Visszajár-e Magyarországra látogatóba? Ha igen milyen rendszeresen?

Evente ketszer hazamegyek.

Mennyi idő után jött vissza Magyarországra először.

4 hosszu ev utan.

12. Hazájának tekinti-e Magyarországot?

Termeszetesen

13. Figyelemmel kíséri-e a magyarországi eseményeket?

Igen

14. Kapcsolatban van-e Amerikában más magyarokkal?

Igen

15. Vannak-e gyermekei? Ha igen, Magyarországon vagy Amerikában születtek?

Nincs gyermekem

Ha Magyarországon, hogyan illeszkedtek be az új környezetbe?
Ha Amerikában, magyarnak vagy amerikainak tekintik magukat?
Beszélnek-e magyarul?

16. Megemlékeznek-e a magyar történelmi ünnepekről?

En megemlekezek, de persze ez nem olyan itt kint egymagamban.

17. Megtartotta-e a magyar szokásokat, tradíciókat? Pl.: húsvéti locsolkodás, ajándékozás szenteste, tb.

Igen, probalom itt egyedul fenntartani a magyar szokasokat. Nekem nagyon fontosak.

 
 Eva76  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-02-02 23:11   
halló halló!

ne süllyedjünk már el. Kellenének még önkéntesek akik válaszolnak. Nem muszáj itt, van emilcímem is.

Köszi

 
 Eva76  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-31 07:10   
Én is könyvtárban kezdtem. Jegyzeteltem, gyönyörűeket idéztem, hivatkoztam. Viszont a konzulensem azt mondta, hogy ő vmi eredetit szeretne, elemzőset, és ő javasolta hogy próbáljak neten keresztül kapcsolatot felvenni amerikai magyarokkal. Ez történik most. De még mindig kevés a válaszolók száma.

Én az elején megadtam az emilcímem hogy bárki írhasson aki nem akar a nyilvánosság előtt válaszolni.

 
 SOM  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-31 01:16   
Re: alábbi link:

Tarján Gábor beidézett tanulmányában 34 hivatkozás szerepel, azonkivül értékes könyveket is megjelöl a szövegében.. Előljáróban akartam ezt kiemelni, hogy bátrabban belekezdhessek előtolakodó gondolatomba.

Ime, látni lehet, hogy egy átfogó tanulmány is táplalkozhat innen onnan, és miért is ne tehetné?

Még olvasni is rossz, hogy több-fórumos felmérések sikertelensége miatt egy Szakdolgozatot évekig kellhet halogatni. Pedig micsoda óriási előnyben vannak a ma diplomázók, mondjuk a mi generációnkkal szemben. Nekünk, hogy úgy mondjam, könyvtártól könyvtárig kellett kutyagolnunk, olykor jéghideg archivum termekben jegyzetelnünk, kutakodnunk mindenhol, ahol csak az eszünk felérte..
Ma, kényelmes ergonomic székből, a képernyőről szinte bármit le lehet olvasni s jegyzetelni ugyanott egy WordPad-lapra. Egy kis adatfeldolgozó készség, és egy-két hét alatt kész a dolgozat! S mégcsak plagizálás sem történik, hisz becsületből ott fog állni mindennemű hivatkozás a *- jel alatt, a jegyzetben.

Sok sikert!

 
 SOM  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 23:48   
Jó, valóban. Nagyon jó irások lettek oda betéve. Van tehát mit olvasgatni. Ilyenekre utaltam vala magam is.

*

En azt is megértem, hogy egyetemistát segiteni értékelendő dolog, de mint valaki már megjegyezte, ez igy itt, hétezres tömeg előtt nem biztos, hogy fog menni. (jómagam pedig meg sem kérdeztettem. - lásd: 1, 2, 4, 11, 12, 15 sz. kérdések)

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 23:27   
Egy jo topik: Mit tudunk a magyar emigraciorol?
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=1459&forum=75&10

 
 Eva76  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 23:22   
2006-01-30 22:42, SOM:
-
Szivet megsajditó, korabeli beszámoló az emigráció egyik kései hullámáról (az '56-os késeiről..)

.......

Ez az a rész amibe nem akarok belebonyolódni. Tudom nem lehet elválasztani az előzményeket az "utózmányoktól" de egyszer már akaratlanul belebonyolódtam egy vitába és sztem nem egészséges. Nem ez a célom. Köszi

 
 SOM  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 23:21   
"enni nem ker",

S inni? , - én nem vetem meg a finom itókákat, kemény játékért, kemény itókára inspirálok..
Különben, közben pontositottam.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 22:51   
2006-01-30 21:05, SOM:
-

Epp igy kapásból most nem, de utánanézhetek. Szörfölgetve a neten, bizony könnyen belebotlik az ember hasonlókba, de nem "bookmark"-olja rögtön a cimet.

Alkalmankent betehetnel akkor neha-neha egy-egy linket, hogy elemezzunk. Akar egy uj topikba...

Egy kedvderito szekely szolas: enni nem ker.

Hunor

 
 SOM  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 22:42   
Szivet megsajditó, korabeli beszámoló az emigráció egyik kései hullámáról (az '56-os késeiről..)

"Akkor határozták el, hogy otthagynak hazát, házat, temetőt, jószágot, amikor már bizonyossá lett, hogy nem jön egy új Kossuth, nem támad második Damjanich, hogy az orosz megszállta a keresztutakat és a bakterházakat is, a Nyugat pedig nem tud vagy nem akar cselekedni. Ausztriában aztán megtudták, hogy ők "januáriak", s ezzel eljátszották a jogukat a világhoz. Mások olyanok voltak, akik még az utolsó pillanat után is megpróbálták a lehetetlent, akik még ott voltak január tizedikén a csepeli ütközetben, akik arra gondoltak, hogy talán a párton belül sikerül valamit elérni, vagy talán jön egy jegyzék Amerikából, esetleg Hruscsov elméje megvilágosodik, s akkor szükség lesz a kitartó és becsületes emberekre." (Irodalmi Újság, 1958. február 15.)

- ha nem idevaló, jöhet a Moderátor.

 
 SOM  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 22:01   
2006-01-30 21:05, SOM:
-

Óhajtok pontositani: a Szakdolgozat kapcsán emlitett "hasonlók", semmiképp sem azt jelenti, hogy szavakig azonos, vagy hasonló indittatású dolgozatra céloztam, hanem azt inkább, hogy az amerikai magyar emigrációval foglalkozó többszáznyira rugó tanulmány, könyv, cikk mind-mind ilyenszerű adatbeszerzés/felmérés alapján készült, minden bizonnyal.(!) Vannak köztük egészen régiek, közvetlen az első hullám korabeliek és vannak újabbak, jóval frissebbek is; - nagyon jó könyvek is. Szét kell csak nézni a neten.. pár kulcsszó a google.-ba, és lehet ámuldozni, válogatni.. ki-ki saját izlése szerint.

 
 Eva76  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 21:35   
Senkinek semmilyen válaszát nem akarom nyilvánosan boncolgatni hacsak nem itt válaszolt de akkor is csak óvatosan.

Igen rájöttem, hogy a téma nem túl szerencsés választás volt, ezért halasztom már 1 éve a diplomázást.
A kérdéseket napokig fogalmaztam azért hogy minél kevésbé legyenek vájkálósak. De úgy tűnik nem jött be.
A mikor és miért kérdést azért kellett feltennem, hogy időben el tudjam majd helyezni a kivándorlást.
Ami inkább érdekel az az hogy mi történt az érkezés után. Nyilván ez is magánügy, de talán könnyebb erről nyilatkozni mint az okokról.

 
 SOM  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 21:05   
2006-01-30 20:52, hunor:
-
Som: par hasonlo felmerest tudnal linkelni?

Epp igy kapásból most nem, de utánanézhetek. Szörfölgetve a neten, bizony könnyen belebotlik az ember hasonlókba, de nem "bookmark"-olja rögtön a cimet.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 20:52   
2006-01-30 19:34, bobo.2003:
-

Sok esetben tisztazatlan, erzekeny pont is, melyet konnyebb elutasitani, mint megvalaszolni?

Som: par hasonlo felmerest tudnal linkelni?

Hunor

 
 SOM  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 20:34   
Ugy látom én is, hogy nem igazán nyerő ez a SZAKDOLGOZAT. Nem igazán tolakodnak a páciensek, az szent.

Szerintem is magánügy, de talán az is hátráltató ok lehet, hogy több más ilyenszerű felmérés is készült eleddig.

 
 bobo.2003  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 19:34   
Ez nagyon osszetett maganugy. A provincialista Magyarorszag a kivandorlast egyfajta hazaarulasnak is tekinti: erre sok szep peldat lehet a mi rovatainkban talalni. Nincs pozitiv image-e a hazajat hutlenul elhagyo polgarnak. Ha Te nekikszegezed nyilvanosan a kerdest, haver te miert is vandoroltal ki, ezt szemelyes tamadasnak is vehetik es rogton a falat keresik maguk mogott, kiegyenesitik a kaszat es igy neznek veled farkasszemet. Szerintem jobban jarsz, ha maganban teszed fel a kerdeseidet es csak az erdemenyt irod meg nyilvanosan.
 
 Eva76  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-30 13:40   
Miért forró téma a kivándorlás?

Több más fórumon és cseten is próbáltam válaszokat kérni a kérdéseimre.Meglehetősen bizalmatlanul fogadtak. A legsúlyosabb az volt mikor vki megkérdezte, hogy csak nem a magyar fbi-nak gyűjtök infókat. Ezért is írtam vhol, hogy a kivándorlás oka csak 1 mondatban érdekel, nem kérem bőven kifejteni.Szóval még mindig gyanakvóak az emberek.

Érdekelne vajon miért?

 
 Eva76  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-28 21:45   
Igen, a 8 válaszadó közül Taursus volt az egyetlen aki a 80-90-es évek előtt vándorolt ki.

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-28 20:20   
Nagyon kevés a válasz az általánositásokhoz, mégis meglep, hogy Taursus kivételével mindegyik fórumos válaszadó a 90-es évek végén ment ki (95-96-97), az okok ehhez mérten munka, tanulás illetve házasság.
A mostani kivándorlók szerintem egészen mások, mint az 50 évvel ezelőttiek, mások a motivumok, más az előkészités, és a beilleszkedés is. Könnyebb a kapcsolattartás az otthon maradottakkal, nem csak a technikának, de a politikai hangulatnak köszönhetően is. Igy természetesen kevesebb bennük a keserűség. Már nem ellenség a külföldi magyar, de még nem is barát.

_________________
poe

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-28 20:18   
2006-01-28 20:08, Eva76:
-

1 kérdés: Miért van az, hogy a kivándorlás bárhová még mindig "forró" téma?
-

Milyen szempontbol erted?

Hunor

 
 Eva76  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-28 20:08   
szerintem is így van ahogy poe írja, a levelekben sokkal bőbeszédűbbek és nyíltabbak voltak a válaszadók.

1 kérdés: Miért van az, hogy a kivándorlás bárhová még mindig "forró" téma?

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-28 18:51   
Ha nyilatkoznom kéne, mindenképpen, de egyébként is tudatában vagyok mindig, hogy a fórum nem magánbeszélgetés
_________________
poe

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-28 18:47   
2006-01-28 18:45, poe:
-
másképp egy majd hétezer főt számláló közösség előtt.

-

Neked iras kozben ez felmerul?

Hunor

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-28 18:45   
2006-01-28 18:42, hunor:

Igen Hunor, gondolom. Az ember biztosan másképp nyilatkozik, ha csak 1 másik embernek ir, esetleg ismeretlenül vagy névtelenül, és másképp egy majd hétezer főt számláló közösség előtt.
_________________
poe

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-28 18:42   
2006-01-28 18:32, Eva76:
-

Írtam viszont, hogy nem akarok általánosítani. Nyilván mindenki máshogy viszonyul a honfitársaihoz.

-

Ezt gondolom, en is csak eme mondatresz miatt irtam az eszrevetelt: "eddigi válaszolók gyulav kivételével"

Poe:

Hm, gondolod, hogy befolyasolja?
Egyebkent erdekes jelenseg, noha nem tartjak a kapcsolatot magyarokkal, ami akar elfogadhato is, mindenki sajat dontese, a kozossegek (jelen esetben a MON) megis vonzerot jelent...

Hunor

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-01-28 18:36   
Tegnap jutott eszembe éppen, vajon mennyiben befolyásolhatja a fórum nyilvánossága a válaszokat?
_________________
poe

 
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó