2022. július 07. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> A Magyar Világkapcsolat >> FELMÉRÉS - OTTHONIAK Újra vonzó Magyarország? - Mit gondol a hazatelepülőkről?
Új topik indítása   Üzenet küldése
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-02-25 12:47   
Eötvös üzenete, válasz az előző hozzászólásra - itt olvasható:
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=4565&forum=75&64

(Figyelem: a felmérés válaszai kapcsán a vélemények, hozzászólások helye a VITA: Újra vonzó Magyarország? - Külföldről hazatelepülők c. topikban van!)

 
 kata323  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-02-25 10:48   
Szia János,

véleményem szerint Magyarországon dolgozni akaró és tudó, jól képzett emberekre van szükség. Ha az a személy külföldön tanult és dolgozott - és megfelel az előbbieknek - akkor szükség van rá, egyébként önmagában attól, hogy ő külföldön élt és dolgozott, nem feltétlenül.

Véleményem szerint nem versenyképesek a külföldön tanultak a magyar munkaerőpiacon azokon a területeken, amelyek országspecifikusak, és szoros kapcsolatban állnak a jogi szabályozással, valamint már a szaknyelv elsajátítása is sok időt igényel(Pl. jogi végzettséget igénylő munkakörök; számvitel).

Nagy előnyt jelenthet viszont kereskedelmi tevékenység esetén, ha sok az üzleti partner abban az országban, ahol tanult az illető. Ugyanígy sikeresek lehetnek olyan multinacionális (ill. kisebb) cégeknél, amelyeknek ugyanaz az anyaországa, mint ameyikben ők tanultak.

Egyik külföldi diploma sem jobb (úgy általában, önmagában) mint a magyar. Szerintem ott sem mindegy, hogy hol végez az illető: mindenhol vannak olyan egyetemek, ahonnan származó diploma "megnyitja az utat, kinyitja az ajtókat" a jobb állások felé, de olyanok is (és a többség bizony ezeken végez), amelyek nem adnak ilyen előnyt (bár lehet, hogy a képzés ugyanolyan jó). Pl. harvardi diploma nem ugyanannyit ér, mint valamelyik kisebb amerikai állami egyetemen szerzett.

Ez Magyarországon most kezd kialakulni (ill. a folyamat már néhány éve tart): bizonyos egyetemeken végzetteket szivesen fogadják egyes helyeken, míg sajnos olyan álláshirdetést is láttam már, amiben nyiltan kiírták, hogy XXX-en végzettek kíméljenek.

Szerintem ez erősen emberfüggő. Különbözhet pl. a manageri szerepfelfogás. Ha az illető (aki előtte külföldön élt) vezető pozícióba kerül, és úgy gondolja, hogy az ő feladata kizárólag mások munkájának irányítása, menedzselése, az összeggyűjtött infók, megoldott feladatok "eladása" a felette lévő management felé - anélkül hogy ő maga azt területet még minimális szinten sem ismeri, és nem tesz hozzá semmilyen önálló szellemi munkát - nos, akkor baj van.

Az ilyen managerre a beosztottak szemével nézve nincs szükség, komoly konfliktushoz vezethet.

Versenytársra vonatkozó kérdés: helyzetfüggő.

Nyelvtudás: igen, meg lehet tanulni nyelvtanilag tökéletesen beszélni. Aki itthon tanulja nyelvet (nem az adott ország iskolarendszerén szocializálódott) persze nem fog tudni mindent megtanulni (szólásokat pl.), de nincs is szükség erre. Aki multinacionális cégnél dolgozik, az sokszor tapasztalja, hogy külföldi kollégák többsége szintén idegen nyelvként tanulta azt a bizonyos nyelvet (ergo: előbbiek alapján nem beszél tökéletesen), de lényeg az, hogy meg tudja magát értetni az ember.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-02-24 10:00   
RIGOJANOS ÜZENETE:


Nehany kerdes a temaval kapcsolatban azokhoz, akik meg nem eltek kulfoldon

*****************************
On szerint Magyarorszagon szukseg van kulfoldon tanult es dolgozott hazatelepulokre, mint munkaerore? Ha igen, akkor mely teruleteken?

Jobb egy kulfoldi diploma, mint egy magyar?

Konnyebb vagy nehezebb egyutt dolgozni egy magyar munkahelyen olyannal, aki eveket elt (tanult, dolgozott) kulfoldon?

Egy kulfoldi tapasztalattal nem rendelkezo magyar komoly kompeticionak erzi egy kozep-, vagy felsovezetoi posztra vele egyutt palyazo, kulfoldi egyetemet vegzett, es ott dolgozott tarsat?

Meg lehet tanulni tokeletesen egy kulfoldi nyelvet ugy, hogy valaki soha nem elt abban az orszagban, ahol azt a nyelvet beszelik?

Anelkul, hogy tudna a valodi okokat, mit gondol azokrol, akik tobb evet elnek egy nyugati orszagban, majd visszakoltoznek Magyarorszagra? Mi motivalhatja oket erre a lepesre?

Szivesebben, vagy kevesbe szivesen dolgozik egy olyan fonoknek, aki kulfoldrol telepult haza, mint egy olyannak, aki soha nem elt mas orszagban?

On szerint mit lehetne/kellene leginkabb tanulni egy kulfoldi tapasztalattal rendelkezotol? Legyen az munka teren, vagy szocialisan.

On szeretne kulfoldre koltozni? Ha igen miert? Dolgozni szeretne, nyelvet tanulni, vagy tovabb tanulni?
*****************************

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó