2022. január 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> A Magyar Világkapcsolat >> Változtatnivalók Magyarországon, valamint külföldi példák
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 következő lap )
 eötvös  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-23 18:29   
hallo Ecet,
amit írsz, az bizony igen savanyú-:) - de sajnos a megállapításaid legtöbbjével nem tudok vitatkozni. Az azonban, hogy mindegy ki van kormányon, ez biz nem stimmel. A gazdasági fellendítést u.i. felülröl kell kezdeni, illetve ennek alapjait helyes adópolitikával lerakni. Ez ma Mo-on nem müködik. Az adóterhek egyetlen - rövid távú - célja, az államadóság törlesztése. Az egyre nagyobb és egyre többféle adók föként a vállalkozókat terhelik és teszik öket lehetetlené. Az más lapra tartozik, hogy ösztönzö adók mellett vajon fellendülne-e a gazdaság? Szerintem erre az esély meglenne, akkor is, ha majd mindenki mentális problémákkal küzd.

 
 ecet  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-12 09:46   
2007-03-07 08:39, ecet:
-
Re: hunor 2007-03-07 08:34
__________________________________________

Rendszàmtàbla àrverezés ügyben olvastam tegnap a Tages-Anzeigerben, érdekesség gyanànt bepötyögöm.
1998-ban valaki a _ZH-1000_ tàblért 135'000 CHF-ot fizetett. Noblesse oblige.
Az uj kocsitulajdonos Zürich Kantonban aktuàlisan 600'000 és 700'000 közti szàmot kap.

 
 bazsi55  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-04 19:14   
Április elsejétől minden eltartott is köteles egészségügyi járulékot fizetni. Értitek? Olyanokat is fizetésre köteleznek, akiket eltartanak, és elvben semmilyen jövedelmük nincs. Ki fogja kifizetni? Az eltartó, tehát gyakorlatilag az ő nyakába varrtak egy újabb adófajtát. Nos ezen változtatni kellene.

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ez a rendszer alapvetően jó, hiszen a szegény vállalkozók miatt vezették be, akiknek papíron semmi jövedelmük sincs. Amúgy minden normális országban, ahol kötelező az egészségbiztosítás, valamilyen formában kell fizetni az eltartottakért. A 18 éven aluli eltartottakért is, nem úgy, mint ezután Magyarországon.

Ha belegondolsz, eddig is fizetett "valaki" az eltartottak után. Mindenki, aki nem tudta eltitkolni a jövedelmét.

A mostani rendszeren én egy javítani valót látok: Akik valakit eltartanak, azoknak adókedvezményeket kellene adni. Mint Svájcban, Németországban, Franciaországban, Ausztriában, stb...

 
 ecet  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-04 14:29   
2007-04-04 12:04, picassojr:
-
re: újabb adófajta
____________________________________________

Én sajnos csak arrol tudnék irni, hogy jön létre egy uj rendelet Svàjcban, és hogy oldunk meg problémàkat mikor egy cég, vagy institucio a közönség feje felett hoz a fogyasztonak nem tetszö döntéseket. Konkrét példa a Svàjcban (eddig) monopol helyzetet élvezö kàbeltévé szolgàltato Cablecom, de ezzel nem akarok untatni. Nàlunk uj törvényeket csak a szuverén, a nép tud hozni. Ezt direkt demokràciànak nevezik, elégé egyedülàllo politikai szisztéma amit sokan csodàlnak, de eddig még senki nem akart àtvenni Persze ezt is csak emberek csinàltàk. Remélem, hogy mi magyarok sem vagyunk tehetségtelenebbek mint a svàjciak.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-04 12:14   
2007-04-04 12:04, picassojr:
-
Április elsejétől minden eltartott is köteles egészségügyi járulékot fizetni. Értitek? Olyanokat is fizetésre köteleznek, akiket eltartanak, és elvben semmilyen jövedelmük nincs. Ki fogja kifizetni? Az eltartó, tehát gyakorlatilag az ő nyakába varrtak egy újabb adófajtát. Nos ezen változtatni kellene.
-

Ez azonban nem vonatkozik a kiskorú eltartottakra.

Hunor

 
 picassojr  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-04 12:04   
2007-04-04 08:44, ecet:

Egyetértek. Az biztos, hogy ez hosszútávon így nem mehet, és előbb utóbb valakik megelégelik, és hatékonyan fognak fellépni. Méghozzá azért nem mehet, mert az államnak nincs elegendő bevétele a saját működtetéséhez, sőt a túlzott privatizáció miatt bázisa sincs, amiből valamikor lehetne, a termelő dolgozókon kívül. Azok viszont nem terhelhetőek már ennél nagyobb mértékben.
Bár én ettől nagyon félek, mert a magyarság utolsó 1100 évének történetében az ilyen reformkísérletek mind kudarccal cégződtek.

Azért a változtatnivalókhoz hozzáírom a kormány legutóbbi intézkedését, mert ezt mindenképpen meg kellene változtatni, hogy ilyen rendelkezéseket ne hozzanak:
Április elsejétől minden eltartott is köteles egészségügyi járulékot fizetni. Értitek? Olyanokat is fizetésre köteleznek, akiket eltartanak, és elvben semmilyen jövedelmük nincs. Ki fogja kifizetni? Az eltartó, tehát gyakorlatilag az ő nyakába varrtak egy újabb adófajtát. Nos ezen változtatni kellene.

 
 ecet  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-04 08:44   
2007-04-03 20:16, picassojr:
-
elöször el kell jutnia az emberek tudatàba, hogy nem csak tiltakozni lehet, hanem a teljesitményt meg is lehet követelni. a problémàkhoz valo passziv hozzààllàs jol tanulmànyozhato TWA blogjàban. a topik mindég problémàkrol szol. az érdeklödés nagy, a reakcio homogén. a hozzàszolok megmondjàk figyelemremélto retorikàval, hogy "igen, ez tényleg nem jo!" 500 hozzàszolàsbol van talàn kettö melyben a téma lehetséges megoldàsàrol ir a juzer. ha ismerösökkel beszélek odahaza kivétel nélkül ugyan azt hallom: "ugy sem lehet csinàlni semmit", "ez mindég igy volt, igy is fog maradni"
remélem, hogy ez egy àtmeneti àllapot.

 
 picassojr  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-03 20:16   
2007-04-02 17:50, ecet:

Van ebben sok igazság. Csak tudod vagyunk páran akik megpróbáltuk, próbáljuk és mégsem megy.
Én éveken át működtettem egy vállalkozást munka mellett. Napi 16 óra munka. Amikor úgy láttam, saját lábára állhat akkor megléptem a dolgot, gondoltam egy munkahely lazább lesz. Napi 16 óra csak egy helyen.
Aztán pár év szenvedés után, mivel a hasznomat elvitte az állam, és egyre nagyobb sz..ba másztam, mert nekem nem fizettek, vagy fizettek de nem időben, így kölcsönöket kellett felvennem, akkor újra visszamentem főálllásba, és megint csak 16 óra meló két helyen. Ha ez nem volt elég 10 év alatt kitörni, akkor azt mondom ennyi. Nem érdemes tovább, majd lesz valahogy.

 
 ecet  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-04-02 17:50   
A Változtatnivalók Magyarországon témàhoz jol passzol TWA blogjàbol az alàbbi iràs:


http://w.blog.hu/2007/04/02/aero_caritas#comments

Hobelevanc 2007.04.02. 13:06:02

A magyar ember mindent felülről vár. Ha sikertelen: akkor ez "nyilván" amiatt történt, mert a sikeresek minden sikerre való lehetőséget elhappoltak előle. Ráadásul tisztességtelen eszközökkel. Mert csak így logikus az, hogy ő maga nem lett sikeres.

Ha esetleg mégsem lehet azt állítani a sikeresről, hogy lopott (mert nincs bizonyíték) : akkor meg miért nem adakozik. Pedig ő, a szegény magyar hogy adakozna, ha tudna! (A fenét! És annak is csak a felét.)

Szerintem egy gazdaságot sokkal inkább az egyéni boldogulásba vetett bizalmon alapuló szorgalom, tenniakarás és a kedvező helyzetek felismerésére és kihasználására való - tömeges - képesség és készség tart fenn és pörget, mintsem az éppen aktuális politikai vezetőgárda ilyen vagy olyan döntései.

A mai magyar társadalomnak nem az a legnagyobb baja, hogy éppen milyen vezetőgárda van fölötte, hogy azok lopnak vagy nem lopnak, arrogánsak vagy adakozók, stb.

Hanem az a baj, hogy mindenki a másik boldogulásával van elfoglalva, ahelyett, hogy a saját boldogulása érdekében tenne valamit.

Ha mindenki csak feleannyit gondolkozna a saját lehetőségein, mint amennyit politizál: ez az ország olyan gazdag lenne, hogy az Öböl-menti emirátusok hozzánk fordulnának szociális segélyért.

Ennek az országnak a parttalan viták, az irígység, a nemtörődömség, a lustaság, a feljelentési készség, stb. a legnagyobb ellenségei, nem az éppen aktuális ilyen vagy olyan politikus. Ha Albert Schweitzer lenne a miniszterelnökünk: attól jobb lenne nekünk?

A társadalom tagjainak egy jelentős része elvesztette a lendületét, a küzdenivágyását, és már el sem hiszi magáról, hogy lakik benne olyasmi, hogy tehetség, kitartás, szorgalom, küzdeniképesség.

Marad az alkohol, a lelkibetegségek, a leszázalékolások, a depresszió.

Alkoholistákkal, lelkibetegekkel, leszázalékoltakkal és depressziósokkal viszont nem lehet egy sikeres gazdaságot csinálni, mert ez csak a pénzt viszi, ezeket el kell tartani, és ha a társadalom többi, kereső tagja úgy látja, hogy egyre nagyobb terheket kénytelen viselni a vállán: akkor okvetlen, hogy egy idő után csak a saját érdekeit fogja nézni. Politikus és magánember egyaránt.

Nem Kókát kell megkeresni a kancsukával, hanem azt kell feltárni, hogy milyen eszközökkel lehet megállítani és visszafordítani ezt az össztársadalmi, kollektív lendületvesztést.

Lehet, hogy ez olyan nagy feladat, mint az asimovi - alapítvány-trilógiabeli - pszichohistória kidolgozása. És az is lehet, hogy - ehhez hasonlóan - ez is csak a sci-fi világában marad.

De ha már eljutnánk oda, hogy a teljesen felesleges "ki lop?", "ki lop többet?" helyett már iyesmin is elkezdünk gondolkozni: már az is egy haladás.

Ne jótékonykodjunk, csak legyünk becsületesek, ami a közteherviseléshez való hozzájárulásainkat jelenti.

És ezt a becsületességet alapvetően ne másoktól várjuk el, hanem a saját kicsi életünkben próbáljunk valami minimálisat megvalósítani belőle.

Ebben az országban mindig mindenki arról beszél, hogy a másiknak mit kellene, vagy éppen mit nem kellene, nem kellett volna csinálnia. De hogy magának mit kellene vagy mit kellett volna csinálnia: arról mélyen hallgat.

És amíg ez így marad: addig sz@rban is lesz ez az ország. Egyre nagyobb sz@rban.

 
 ecet  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-29 16:56   
2007-03-29 12:45, ubuge:
-
ezen lelaholtam magam. a legjobb a kenu meg a hal
a hallal együtt mi van? mentömellény?

 
 ubuge  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-29 12:45   
2007-03-29 12:14, ecet:
-
 
 ecet  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-29 12:14   
külföldön (ch, ö) beengednek kutyàval étterembe is. tapolcàn még a vasboltba sem.
 
 bazsi55  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-26 10:34   
nem láttad még, van vicc rovat is ezen a fórumon

De. Csak sajnos ez nem vicc :-/ 
 bovi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-25 15:13   
2007-03-23 20:54, bazsi55:

Hallo bazsi,

nem láttad még, van vicc rovat is ezen a fórumon

 
 bazsi55  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-23 20:54   
Elhatároztam, hogy kevés önerővel sok kölcsönt akarok venni.

Nyugat-Európában megírom egy banknak, a bank felhív és képviselője szépen felkészülve eljön hozzám. (Én vagyok az ügyfél, akkor is, ha első látásra elég kevés a valószínűsége, hogy üzletet tudunk kötni.)

Magyarországon sok önrésszel akarok kevés kölcsönt felvenni. 80 kiló papírral kell bemennem már az első beszélgetésre a bankhoz, ahol nagy kegyesen fogadnak (ők a Bank), de sajnos nem ismerik a saját kondícióikat, engem meg hülyének néznek.

 
 ecet  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-21 16:58   
2007-03-21 11:54, Ferencz Zsuzsanna:
-
Was soll der Scheiss? A svàjciak elintézik kedv szerint amit vàltoztatni akarnak. A magyarok tegyék ugyanezt ha tudjàk. Magyarokkal a Magyarorszàgon élö magyarokra gondolok. Magamnak meg elintézem azt amit tudok, ott ahol tudok. Der Rest ist nur leeres Gelaber.

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-21 12:09   
Zsuzsa érdekes volna egy topik, mondjuk Változtatni valók Svájcban, valamint albán példák címmel.
 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-21 11:54   
Á, az nem lenne az igazi, kedves Ecet.
Pont a vitriol hiányozna belőle.

 
 ecet  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-21 10:19   
2007-03-21 09:58, Ferencz Zsuzsanna:
-
nyiss topikot, mondd meg te. nekem nincs kedvem vetélkedni.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-21 09:58   
Na és Svájcban milyen hosszú lenne a lista?
 
 ecet  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-21 08:52   
Ha szorgalmasan megirjàtok a vàltoztatni valokat Magyarorszàgon, hosszabb lesz ez a topik mint az O- és Ujtestamentum, a Mahabharata- a Ramajana- valamint a Töke együtt.
 
 bazsi55  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-21 07:12   
Itt van egy kedves történet a témával kapcsolatban:

http://index.hu/homar/index.php?title=molnar_lajos_csodaorszagaban_hogyan_muko_1&more=1&c=1&tb=1&pb=1

Tipikus magyar hozzáállás, adminisztráció, változtatni kéne...

 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-12 20:11   
2007-03-12 19:40, bazsi55:
Hmmm, asszem kicsit felültem a médiáknak

aha!

kirakhatsz egy kézzel írt cetlit (számlát) az autóra.

Hála Istennek, nincs még minden privatizálva NO-ban, így magánszemély nem tölthet ki semmiféle büntetöcédulát.
Én hivatalból átlagosan havonta vontattatok el egy autót, és kb. félévente állok emiatt bíróság elött.
Aranyszabály: ha közterületen áll az a fránya kocsi, feltétlenül hívjál rendört.
Ha magánterületen, akkor ne hívj, mert nem érdekli öket.
De semmiféleképpen ne nyúlj a kocsihoz, mert ha van esze, az összes régi karcolásra ráfogja, hogy te csináltad, és fizethetsz.
Tehát ha kibosszankodtad magad, fényképezz ami csak belefér, és utána jelentsd fel.

 
 bazsi55  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-12 19:56   
2007-03-12 19:40, bazsi55:
-
2007-03-12 02:51, amadeus:
-
2007-03-06 21:28, bazsi55:
Ha Németországban beállnak a garázsod elé, akkor magánemberként is nyugodtan kirakhatsz a szélvédőre egy büntetőcetlit, ha van róla bizonyítékod, be is hajtják neked.

Imádom ezeket az Urban Legendákat!
Mondd csak, hol lehet kapni ezeket a büntetöcédulákat, vennék én is egy tömbbel.
És ki hajtja be neked?Hmmm, asszem kicsit felültem a médiáknak
Egy német tévéadó büntetőjoggal foglalkozó műsorában fejtették ki ezt. (Kabel1, 2007.01.17, 20:15 - Darf man als Privatperson Strafzettel fürs Falschparken ausstellen? ) Azt mondták, hogy ez egy precedens értékű ítélet volt, hogy simán kirakhatsz egy kézzel írt cetlit (számlát) az autóra. Ha fényképpel, vagy tanúkkal bizonyítod a dolgot és a delikvens nem fizet, akkor bizony a bírósági végrehajtók behajtják az összeget.

Most utánanéztem, ez csak a fél igazság. (Néhány esetben tényleg van egy kis esélyed) Mindenesetre jobb, ha rendőrt hívsz - ha nem tudsz kijönni a garázsodból

 
 ecet  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-12 07:49   
2007-03-12 02:51, amadeus:
-
"És ki hajtja be neked?"
____________________________________________

Svàjcban elvileg a Betreibungsamt. Probléma Nr 1, hogy a behajtàsi eljàràs egy szàzasba kerül. Probléma Nr 2, hogy ha elég dörzsölt a pasi ràirja a Betreibungs-cetlire, hogy "grundlose Forderung" és nem fizet semmit. Ennek a következménye, hogy kénytelen lennél a pénzt birosàgi uton követelni. Probléma Nr 3: többe kerül a leves mint a hus.
 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-12 02:51   
2007-03-06 21:28, bazsi55:
Ha Németországban beállnak a garázsod elé, akkor magánemberként is nyugodtan kirakhatsz a szélvédőre egy büntetőcetlit, ha van róla bizonyítékod, be is hajtják neked.

Imádom ezeket az Urban Legendákat!
Mondd csak, hol lehet kapni ezeket a büntetöcédulákat, vennék én is egy tömbbel.
És ki hajtja be neked?

Ha nem akarsz várni, simán elszállíttathatod a téged akadályozó autót - a tulajdonosa számlájára.

Igen, és miután zsebböl kifizetted a szállító számláját, mert az ugye nem fog a pénze után szaladgálni, megpróbálhatod behajtani a tulajdonoson.
De azt hiszem, az éppen azzal lesz elfoglalva, hogy kártérítésért beperel téged, és még csak nem is esélytelenül.

Egyébként egy érdekesség:

Nem mindegy, hogy be akarsz menni a garázsba, vagy ki akarsz jönni.
Ha csak be akarsz menni, és a garázs elött parkol valaki, ez nem korlátozza annyira a mozgási szabadságodat, hogy egy elvontatás indokolt legyen.

Kijövetelnél más a helyzet.
Viszont ha az elvontatott kocsi tulajdonosa ügyvédhez fordul, alaposan megvizsgálják mennyire volt sürgös és szükséges az elvontatás.
Jobban jársz, ha inkább taxit hívsz, annak a költségét visszaperelheted.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-11 22:18   
Budapesten az eleted kockaztatasaval lehet csak a zebran atkelni, meg akkor is, ha zold a lampa, mert mihelyt sarga lesz, letarolnak.

Norvegiaban es Svajcban voltam tavaly, meg le sem szalltam a jardarol, az autok megalltak, hogy atengedjenek.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-11 20:51   
Romák kapcsán a téma folytatása, és korábbi üzenetek: Lepu törzsasztala, Németország témakör

Hunor

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-11 18:32   
VALERIA ÜZENETE:


Magyarorszagon:

Kozertbe a kasszanal, koszonsz a morcosan ott ulo kasszasnak, nem koszon vissza. Megkerded, en mindeg koszonok maganak, maga miert nem koszon vissza? Valasz: ha en egesz nap mindenkinek visszakoszonnek, elfaradna a szam.

USA-ban

Kozertbe kasszanal, kasszosno mosolyog, elore koszon, remeli, hogy mindent megtalaltal amire szukseged van, megkerdi, muanyag zacskoba, vagy papirba csomagolja az arut, ha akarod, kiviszi a kocsihoz, es, amikor tavozol tovabbi kellemes napot kivan.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-11 18:32   
RIGOJANOS ÜZENETE:


Magyarorszagon:

Nem sozom fel a jeget az uzletem elott, mert a jarda nem hozzam tartozik. Aki elesik, majd felall.

USA:

Nyitas elott egy oraval ott vagyok, ha egy oraig tart jegmentesiteni az uzletem elott a jardat, hogy nyugodtan be tudjon jonni vasarolni, aki akar.

 
Ugrás a ( 1 | 2 | 3 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó