2022. január 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> A Magyar Világkapcsolat >> Magyarország külképviseletén, külföldi magyar kulturális intézetben jártam...
Új topik indítása   Üzenet küldése
 bobo.2006  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-14 15:22   
Vegul is hogy fogod gyakorlatban megoldani Brigike? Mar tudjuk, hogy a leirt modon lehet, de hogy fogod csinalni, a gyerek szuletese elott vagy utan?
 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-09 14:22   
Bemásolom ide is Brigike válaszát - forrás: Németország témakör, Düsseldorfi magyarok c. topik:


vídám hétföt mindenkinek!

kicsit visszaolvasgattam a fórumra írottakat, amióta nem voltam fent, hu, jó sok érdekes témátok volt:)

amit és ahogy a fökonzul asszony irt, az nagyon pozitív benyomást tesz róla! ezen kívül visszaadja az intézménybe vetett hitet.. meg legalább most már azt is tudjuk, mi hogy müködik ott (pl. mikrofon, diszkrét ügyintézés stb.) köszönöm szépen a fökonzul asszonynak a hasznos, mindenre kiterjedö, korrekt és kedves hangon ismertetett információkat!!

az elmúlt 10 napban egyébként Mo-n voltam és nagyon klassz idö volt, eltekintve 1-2 hüvösebb naptól igazán jól esett szentendrén, a liszt ferenc téren (bp-en), tihanyban az apátság melletti panorámás cukrászdában 1-1 jegeskávét elkortyolgatni )lenge nyári öltözékben... de az idöjárás jelentésen kivül egy fontosabbat akartam megosztani azokkal, akiket érdekel (ugyebár ki tudja ki mikor milyen cipöbe bújik...)

bementem a gyámhatósághoz és a kis ügyem viszonylag egyszerü (ha hamarabb tudtam volna még részben telefonon is elintézhettem volna - vagy ahogy a fökonzul asszony is irta: a konzulátusról is odacsöröghettünk volna telón, megkérdezni lehetséges-e ezt rajtuk keresztül bonyolitani, és ha igen, mi kell hozzá - na de most már leszakadok erröl a témáról)

szóval igen, elintézhetö a konzulátuson,hogy itt írják meg a nyilatkozatot a vezetéknévröl, és magyarországon szülessen meg a gyerek; ahogy pl. szavazni is lehet onnan, örökségröl lemondani stb. stb.

a magyar állampolgárságú leendö anya vigye magával:
-lakcímkártyáját
-útlevelét/személyi igazolványát
-családi állapotról igazolást (ezt kb. 2 perc alatt kiadja az önkormányzat okmányiroda és lakosságszolgálati osztálya, de csak 30 napig érvényes!)
-kezelö nögyógyásztól egy pecséttel és aláírással ellátott nyilatkozat a fogamzás vélelmezhetö és a születés várható idejéröl (ez újdonság, eddig elég volt a "várandós anya gondozási könyve=mutterpass)

a külföldi állampolgárságú apától kell:
-lakcímét igazoló okmány: igazolvány v. kártya stb. amit az adott országban e célra használnak
-személyi azonosságát igazoló irat/útlevél

tolmács:
-nem kell hivatásos, csak egy személy, aki mindkét nyelvet érti és beszéli (amennyiben valamelyik tagja a szülöpárnak nem érti és beszéli a másik nyelvet)
-lakcímkártya
-személyi igazolványa száma/útlevélszáma
fontos: neki is alá kell írnia a nyilatkozatot !

kaptam még egy jegyzökönyv-mintát is az ügyintézönötöl (hogy hogyan kell kinéznie), most már nem "mehet ferdén semmi"....

az egész ügyintézés (önkormányzat és gyámhatóság nem tartott várakozási idövel együtt se tovább mint 50 perc) és mindkét helyen kedves, élettöl nem megcsömörlött, segítökész és munkájukhoz jól értö ügyintézök ültek!!
gyerekek van még remény!!!!

kedves riki, ha hamarabb olvasom amit kérdeztél, akkor becsszó beszaladtam volna a lelkészi hivatalba is ) a fenti lendület ismét szárnyakat adott )

jó hétkezdést nektek! én is visszarepülök a munkámhoz....

brigi

 
 bobo.2006  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-07 14:18   
Nos, pont erre gondoltam. Sajnos az EU-val kapcsolatban sincs semmi konkretum es a csodara is varni kell


 
 SK-Net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-07 12:05   
2007-07-07 09:55, bobo.2006:

"Ha ez a honfitársunk telefonon, vagy a fórumon megkérdezi, hogy mennyi idő alatt kap útlevelet, milyen választ adjunk? Egy normál útlevélügy itt külföldön minimum nyolc hét. A fenti példában említett ügy már lassan egy éve tart."

Ha erre gondoltál, akkor ez engem sem vidít fel!
Nálatok is így van ez vagy ott gyorsabban megy?

Mire gondoltál az EU-val kapcsolatban?
Én sajnos annyira nem ismerem a brüsseli újdonságokat!
Látsz valami nyomot, amin el lehetne indulni?

 
 bobo.2006  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-07 09:55   
2007-07-07 08:20, SK-Net:

Kedves SK-Net!

Az 1/2/3/4/5/6/7 pontra regalva az a keresem, hogy olvasd el ujra a fokonzul asszony levelenek azon reszet, amelyben az ugyintezesi idok hosszat taglalja.

Talan egyetertesz velem abban, hogy ez nem szolgaltatas... Te akarmit akarsz reformalni ezen,akkor sem lesz egy modern, a 21 szazad kovetelmenyeinek megfelelo, polgarkozpontu szinvonal. En szemely szerint csak az EU-ban latok valami halovany alternativat, jobb hijan.

 
 bobo.2006  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-07 09:20   
2007-07-07 06:02, Fredi:

>>> hozzászólásod azt szuggerálja, mintha a bürokrácia tipikus magyar jelenség lenne.

Termeszetesen igazad van, a burokracia lepten-nyomon jelen van az eletunkben, barhol a vilagon is el az ember!

De eredetileg Brigike temaja volt a vitaindito. Ez volt a magyar hatter!

 
 SK-Net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-07 08:20   
Kedves Bobo!

Én magam is furcsállom, de engem valóban a naivitásom juttatott el Németországba és minden máshova is.
Én már csak ilyen vagyok.

A mostani naiv gondolatom is mint általában eléggé szilárd alapokon nyugszik!

1. Jártam a konzulátuson
2. Láttam a saját szememmel az „infrastruktúrát“
3. Többször volt dolgom a szóbanforgó ügyintézövel
4. Az egyik barátnöm a kolléganöje volt és elbeszélgettem néhány órát vele az ügyröl
5. Ismerem a néhány napon belül megérkezö ötödik kunzulon kivül mind a négy konzult személyesen.
6. A személyes ügyintézést csak kiegészítheti vagy meggyorsíthatja, de semmi esetre sem helyettesítheti egy – ha nehezen is, de manipulálható - interaktiv szolgáltatás
7. Nem mindenki tudja használni az internetet.

Ezért még, ha máglyára kerülök a naivságomért, akkor is azt mondom, hogy egy ötjegyü összegböl meg lehetne oldani a probémák fontosabb részét.
Annyira persze nem vagyok naiv, hogy arra várjak, hogy a kormány belátható idön belül is legalább egy elegendöen képzett redszergazdát fog küldeni az általad – de az enyémmel vetekedö utópizmussal – elképzelt interaktiv külképviseletet létrehozására.

Sajnos, kedves Bobo bármennyire dühítö számomra is a helyzet, ha mi nem teszünk valamit, akkor nem fog változni semmi, ha csak nem romlani!

Különben a te vonaladon már egy keveset elörébb jutottam, azzal hogy összegyüjtöttem a fökonzulasszonynak a magyar szövetségek címlistáját a kommunikáció feljavítására és a problémák feltérképezésére.
Továbbá elkeztünk egy adatbázist felépíteni amelyben föleg kulturális, de jogi és egyéb vonatkozású adatok interaktív gyüjtéséröl álmodozunk, mint ahogy fent említed.
Ezt eddig nem tartottam említésre méltónak, ami a fenti pontokból is kitünik.

Végül megismételnén, ha nem untatom az olvasókat, hogy szerintem nem a pénzen, hanem a figyelemfelkeltésen van a hangsúly

Ha, jól tudom, te Hollandiában élsz nálatok ez hogy müködik?
Talán le lehetne másolni egy-két jó dolgot!
A hollandoknál szerintem elörébb van a demokrácia, mint itt.

Próbáltalak régebben elérni telefonon, de valahogy nem veszi fel senki… Lehet hogy rosz volt a szám, amit adtál?

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-07 06:02   
Kedves Bobo,

hozzászólásod azt szuggerálja, mintha a bürokrácia tipikus magyar jelenség lenne. Sajnos nem így van. Németországban is csak úgy dühöng a bürokrácia és gyanítom még sok más európai országban is.

 
 bobo.2006  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-06 21:43   
Csak roviden visszakanyarodnek az eredeti temahoz...

Orultem volna, ha Brigike a fokonzul asszony allasfoglalasara reagalt volna, mar csak azert is, mert o inditotta el ezt a temat.

Kover ur inditvanyan jol mosolyogtam, nem a segitokeszsegen, ami nagyon dicseretes, hanem a naivitason, amivel a kerdest megkozelitette. Szamomra a kovetseg, konzulatus egy elmult idoszak maradvanya, a modern informacios tarsadalomban teljesen idejetmult. A szabad polgarnak a jelenlegi kommunikacios lehetosegek alapjan a vilag minden egyes pontjararol lehetosegenek kell lennie arra, hogy az ugyeit annal intezze, aki ebben az ugyben illeteskes. Ha nekem a vilag barmely pontjan most egy szuletesi anyakonyvi kivonatra van szuksegem, akkor csak percek kerdese lehet, hogy meg is kapjam. Az hogy erre magyarban egy konzulatushoz kell fordulni, csak egy szegenysegi bizonyitvany! Nem tobb penzre van szukseg, hanem egy szolgaltatoi szemleletu, hatekonyan mukodo infrastrukturara Magyarorszagon!

Brigike levele:
>> de meg nem vagyunk benne biztosak...

Ebben az esetben a burokracia barmelyik ugyijehez fordulni kilatastalan! Pontosan az tortenik hajszalpontosan, amit leirtal...
Azt javasolnam, hogy tegyetek rendbe a dolgaitokat, dontsetek felelosseggel gyermeketek erdekeben, es keruljetek messze el a burokracia utvesztoit.

 
 SK-Net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-06 16:30   
Szia Hankie!

1. Passz!

2. Akkor talán gyüjtsünk indirekt Brigike sorstársainak és legyen nálad a kasszakulcs!

3. Szerencsére a MON – ban eddig nem volt említésre méltó visszaélés az anonymitással! Az origó sokkal durvább. Nem is szeretem annyira.

4. 20-30 % - os haszont ígérnek a spanyol épülö projektek. “Es kommt mir aber spanisch vor…“ Túl jól hangzik!

5. Eltaláltad, a kérdés az, hogy miért is adakozzon nagyösszeget egyedül a rendezö, ha már a résztvevöknek még a kicsi adakozáshoz sem fülik a foga?!

6. Pontosan igy szeretnénk és sikerült is tucatnyi összejövetelt megszervezni. Volt közte kiállítás májusi lángosevés, grillezés, gulyásfözés, de Magyarország hivatalos reprezentációja is... most tényleg itt lesz az ideje, hogy lemozogjuk a felszedett kilókat valami jó kiránduláson. Ismersz valami érdemes helyet?

7. Kirándulás helyett esöüzö táncestet is szervezhetünk ösi magyar sámánénekekkel…

Várjuk meg Hunor válaszát is, neki mindig szokott lenni valami jó ötlet a tarsolyában!


_________________

 
 hankie77  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-06 11:28   
hi,

csak részben olvastam el a hozzaszolasaitokat, de ez is elegendő volt

1: a hazai politika nem "orvend" kozutalatnak, hiszen ebbe beletartozik a valasztok azon resze is, akik nem utaljak a politikusokat, igy mar nem lehet kozrol beszelni (tudom, ez szorszalhasogatas, de ez van)

2. egyetertek azokkal, akik nem adakoznanak a magyar konzulens jobbatetelere. En sem tennem. Akkor mar valami "ertelmesebb" dologra.

3. a forumot mi tesszuk azza, amilyen, ez igaz. De vannak "ok", akik nem igy velekednek, igy ezzel elni kell. Aki Forumra ir vagy valaszol tisztaban kell lennie azzal, hogy anonym "tamadasoknak" van kiteve. Aki pedig vallalja a teljes nevet es lakcimet, az tegye nyugodtan, az o dolga. Egy valamirevalo forum kozossege ugyis ismeri egymast szemelyesen is...

4. uzleti otleteim vannak, fektess olyan cegbe penzt, amelyik napenergiaval foglalkozik vagy szeleromuvekkel. 2 legyet egy csapasra!

5. Mar volt szerencsem tobb nemetorszagi magyar osszejovetelhez es eddig mindegyik nagyon pozitiv volt. Mindenhol alkalmankent kellett fizetni annak fejeben, hogy mit nyujtottak erte. Pl. berlini Magyar Haz: Brod Konzert 4 eve, Braunscheig- Schutzenhaus: magyar disznotoros magyar zenevel vagy a hannoveri magyar egyesulet programja, amelyek ingyen latogathatok (az etelert kellett csak fizetni). Ismerem mas nemzet egyesuleit is (pl. portugal) es mindenhol a hagyomanyorzes es a kozosseg osszetartasa a lenyeg. Nem verik nagy dobra, hogy ok vannak, aki pl. portugal az tud roluk es ha hetvegen szardiniat sutnek, akkor elmegy es vesz maganak 0.6 centert (onkoltsegi ar).

6. Ha mar egyesulet szervezesere adtad a fejed, olyan dolgokat probalj kitalalni, ami sok embert vonz, kis koltsegu es a lenyeg, hogy az emberek megismerkedjenek egymassal, segitsenek egymasnak, stb...
(Grillezes, kozos turazas, kirandulas, sportprogramok, etc...)

7. az ido lehetne mar valamivel szebb is!

udv

HANKie

 
 SK-Net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-06 08:04   
Hát igen kedves Fredi!

Mindnyájan szenvedünk a kormány hiányosságaiból kifolyólag.

Az is jó lenne, ha jobban ki lennének a politikusaink képezve, föleg külföldi tapasztalatokkal füszerezve.

Ez nehéz dió lesz, ahogy mondod.
De kihevertük mi a tatárokat is!

Amíg a vezéreinknek lesz egy szabad perce, addig is egyre azon töröm a fejem, hogy hogyan tudnánk Brigike sorstársainak kicsiben, de gyorsan segíteni!

Talán, ha elsöként megpróbálhatnánk valahogy a konzulátus feladatát pontosan definiálni.
Aztán pedig elemezni, hogy hol tudnánk a magunk keretei között kisseb nagyobb segítséget (nem csak anyagit, mint pl Hunor fórumja) nyújtani.

Kényes és nehéz ügy!
De szerintem jó irányban tapogatózunk...!

Örülök, hogy megjavult a véleményed a "gyarló" és idö valamint tapasztalat hiányában nem valami nagyon átgondolt kezdeményezésemröl.


Nem szabad, hogy bárki is félre értsen bennünket.
"A feladó dolga hogy épségben odaérjen a szó nem a telekomé!"

_________________

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-06 07:42   
Kedves SK-Net,
azt hiszem félreértettelek. A Petőfi-idézettel azt hittem, hogy pont erre utalsz:"A „parlament elött höbörgö“ demokráciát ( ), pedig szerintem ne is említsük...!" most már egyértelmű, hogy nem. Ami a koldulást illeti én ezt főleg a konzulátus megsegitésére vonatkoztattam és most is fenntartom, hogy bármely diplomáciai testület inkább egy kormányt, mint egy országot fémjelez és ha az a kormány ilyen elsőrangú kirakatokat sem képes "kirakatrendezni", akkor azt ne vegye át a polgár.
Megoldás. Csak egy elvi és hosszútávú megoldást tudok. A nép iskolázása, művelése,
a kultúra terjesztése. Csak így lesz a nép képes arra, hogy tudatosan éljen a demokrácia adta lehetőségekkel és mielőtt szavazni megy képes legyen saját akaratából választani!


 
 SK-Net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-06 07:24   
Hankie77,

te jártas vagy üzleti dolgokban, nincs valami jó ötleted ebben az irányban?
_________________

 
 SK-Net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-06 07:12   
Kedves Fredi!

Ha egy jótékonysági rendezvény szerinted a koldulással egyenértékü, akkor igazad van.
Azt a koldulást, amire te gondolsz én sem tenném.
Megszámlálhatatlan nonprofit vagy/és karitativ egyesület létezik ennek az elvnek az alapján, ahol rovid idö alatt komoly célok megvalósultak.
Én is inkább ilyesfajta irányra gondoltam, mint szakadt bördzsekiben perselytcsörgetni a Haupbahnhofnál.
És igazából nem is "ezért" jönnénk, hanem csak hát most egyszerüen itt élünk.

Igazán sajnálom, hogy a patetikus szavakban nem volt eléggé érezhetó, hogy azokat inkább vicces öniróniának szántam.

Jól hangzik a fogalmazásod:
„józan ítélőképességre és a parlamenti demokrácia adta lehetőségek racionális kihasználására van szükség“
Ez eddig Hunornak is és nekem is szemmel láthatóan bejött!

Alig várjuk már a te konkrét javaslataidat is és persze az ebben vagy más témában elért eredményeidnek hosszú listáját is, mert ha a viccet nem is mindíg de a lényeget nagyon is jól látod.
Biztosan te is a megoldáskeresés és ötletadás híve vagy, mint az ellenkezésé és lázasan töröd a fejed velünk együtt.

A “pszeudó-forradalmi-t” még valahogy megértem így hogy nem fogalmaztam elég viccesen, de az “USZÍTÁST” azért mond már meg hogy hogy értsük!?

U. i. Abban is igazad lehet, hogy már a szomorkodás ( ) is több lenne a semminél!
(Szerintem persze nem sokkal!)

A „parlament elött höbörgö“ demokráciát ( ), pedig szerintem ne is említsük...!


 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-06 06:01   
Kedves SK-Net,
ha hazám csödöt mondana, átvitt értelemben és részben teszi is, szomorú lennék, de semmi esetre sem mennék más országokba koldulni hazám javára.
Ami a patetikus, poétikus szavakat illeti, azok adott körülmények között és adott időben játszhatnak pozitív szerepet. Szerintem most sokkal inkább józan ítélőképességre és a parlamenti demokrácia adta lehetőségek racionális kihasználására van szükség, mint pszeudo-forradalmi úszításokra.

 
 SK-Net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-06 00:15   
2007-07-05 10:19, hankie77:
Szerintem nem a Fórumok ilyenek, hanem mi!
_________________

 
 SK-Net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-06 00:15   
2007-07-05 09:37, Fredi:
Mit csinálnál, ha a hazád tényleg csödöt mondana?

Szerintem nem egyenlö a haza fogalma azzal a néhány politikussal a parlamentben aki közutálatnak örvend?
Azzal hogy a kormányt hibáztatjuk – pedig szerintem ebben még teljesen igazad is van - , nemigen fogjuk Brigikének és másoknak az ügyét elöbbrevinni.

---

Sajnos én, meg a névrokonaim már csak ilyenek vagyunk!
Már vagy 159 évvel ezelött is azt hajtogattuk:
“Talpra Magyar, hí a haza…!”

Üdv:

Sándor_________________

 
 SK-Net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-06 00:14   
Szia Hunor!

Biztosan emlékszel még a GERNUNGARN e. V. magalakulásakor kialakult rövid, de annál hevesebb vita hangnemére.
Akkor megegyeztünk, hogy nem kérünk moderátori segítséget a sértö hangnemü beírások megszüntetésére.
Mi, egy privát szervezet vagyunk, amely csak magát és a céljait képviseli ellentétben a konzulátus amely az egész magyarságot reprezentálja.
Ezért nem tartottuk szükségesnek a kritikán aluli hangnem megakadályozását az esetünkben.
Az ellenzöink azonnal reagáltak is a nyílt kérésünkre és így megadták nekünk a lehetöséget a dialógusra.
Ezt természetesen mi sem felejtettük el.

Ebben az esetben viszont meggyözödésem, hogy nem lene jó a Fórumnak, ha ilyesmi a konzulasszonnyal szemben is megismétlödne.
Szerintem nem vagyok egyedül a tagok és a sponsorok között azzal a véleménnyel, hogy a lojalitás ebben a vonatkozásban helyén való.

Kitünö lehetöség van a nem véletlenül alkotott Humor-Topikokban mindenféle csevegésre és veszekedésre vagy bolondozásra, hol bárki kitombolhatja magát, anélkül, hogy kárt okozna.

Igazad van, hogy a Fórum szabályai érvényesüljenek, és így arra kérlek, hogy legyen ennek az egy a topiknak az udvarias és tárgyilagos hangnem a szabálya.
Az eddigi ismeretségünk alapján biztos vagyok benne, hogy ezt te is hasonlóan látod, mert az eddigi figyelmes moderációd szinte minden rovatban érezhetö.

---

Én sem igazán a gyüjtésben, hanem inkább a figyelemfelkeltésben és az elsö – ha nem is teljesen perfekt – lépés megtételében látom a fontosságot.
Ne felejtsük el, hogy a legtöbb honfitársunk azért jutott el Németországba, mert nem a megszokott rítusokat és szabályokat követte. Pontosan ezért tartom az ö körükben megvalósíthatónak, hogy egy eddig nemigen megszokott utat is megpróbáljunk.

Azt a filozófiát pedig, hogy mindent az államtól várjunk el a szocializmus/kommunizmus megdöntésével szerintem egyidejüleg elvetettük már vagy 15 éve, mivel azt mondtuk, hogy vállakozni akarunk és magunk akarjuk irányítani a sorsunkat.
Ehez természetesen a szolidaritás és a felelösség is hozzátartozik.
Az állam pedig a polgáraiból áll. Az állam hibája a polgárok hibája és nem fordítva!
Ha te nem így gondolkoznál akkor nem lenne MON!

Igaz egy-két dolgot másképpen látunk, de az az egy biztos, hogy eddig te tettél a legtöbbet közülünk az ingyenes MON megteremtésével és professzionális müködtetésével az idegenben élö magyarok ügyéért, pedig, ha úgy vesszük ez is az állam dolga lett volna. A MON adta meg Brigikének és a konzulátusnak a lehetöséget a szóhozjutásra és a dialógusra.
Nem hinném, hogy a rengeteg munkád és költséged a legkisseb mértékben is állami támogatást kapott volna!
Ha úgy vesszük, csak utánnozlak téged meg Gróf Széchenyit a magam kis szükreszabott fantáziájával és keretei között.

Végül, de nem utolsó sorban, a hivatalok dolgozói ugyanolyan hús-vér emberek, mint mi és ugyanolyan érzéseik és problémáik vannak, mint nekünk.
Ha egy kicsit is tudunk segíteni jobb eszközöket stb. biztosítani akkor többet és jobb kedvvel tudnak tenni a honfitársainkért.

Ez minden befolyásos, vezetö beosztású vagy más felelösséghez szokot és sok ember és anyagi javak sorsáról döntö honfitárs számára kézenfekvö.

Inkább törjük a fejünket, hogy hogyan tovább?
Neked mindig szoktak lenni jó ötleteid!

 
 hankie77  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-05 10:19   
2007-07-05 09:37, Fredi:

-

a Hunor válaszával teljesen egyetértek.

@Fredi: ha ez valóban így lenne, hogy közképviselők nem válaszolnak a Nick-neves kérdésekre, akkor az Origó társalgója már évekkel ezelőtt megszűnt volna. A Fórumok már csak ilyenek...

 
 Fredi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-05 09:37   
Hunor
"... de ne feledjük egy - bármely - intézmény vezetőjének illik (kötelező -illene) válaszolni az esetleges kérdésekre, javaslatokra, észrevételekre, akkor is hangzanak el azok."

Igen ez így van, de erősen kétlem, hogy ez nickneves levelekre is vonatkozik. Aki nem meri véleménye mellé rendes nevét illeszteni, annak én nem válaszolnék.
Az SK-Net javaslatát, miszerint privát emberek finanszirozzanak egy magyar konzulátust abszurdnak találom. A magyar államnak van, kell legyen erre pénze, ha pedig nincs, akkor jelentsen csődöt!

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-05 08:47   
2007-07-05 01:42, SK-Net:
-


Nem hinném, hogy sok konzul venné a fáradtságot válaszolni egy privát fórumban anonyman feltett kérdésekre vagy kritikára.
Ne felejtsük el, hogy a fökonzulasszonynak a belépésével és hozászólásával azzal a veszéllyel is számolnia kellett, hogy az anonym tagoktól esetleg még övönaluli támadásokat is el kell szenvednie.


Egyetértek, Nagy Jánosné levele nagyon korrekt, de ne feledjük egy - bármely - intézmény vezetőjének illik (kötelező -illene) válaszolni az esetleges kérdésekre, javaslatokra, észrevételekre, akkor is hangzanak el azok. A második mondattal nem értek egyet, az anonimitás nem feltétlenül egyenlő övön aluli támadásokkal, az ezzel való veszély számolás kifejezést így nem igazán érzem sem elegánsnak, sem helytállónak a MON esetén.

Ezért biztosan ti is úgy látjátok, hogy mindenkinek kellö tisztelettel és a legmesszebbmenökig tárgyilagosan, de persze azért személyes érzésekkel is füszerezve illik írnia.

Egész egyszerűen a MON szokásait, szabályzatát figyelembevéve elegendő írni.A MON 10.000 tagja és a mi kb. (mostanra már) 1.500 NRW-ben lakó barátank körében rendezhetnénk különbözö jótékonysági összejöveteleket, amelyek befolyt összegeit a konzulátus javára fordíthatnánk, de mindenekelött az ANYAORSZÁG FIGYELMÉT IS FELKELTHETNÉNK A FEJLESZTÉS ÉGETÖ SZÜKSÉGÉRE.

Hm, nem hinném, hogy helyi magyarok kellene gyűjtsenek magyar külképviseletek fenntartására - az Magyarország feladata. Akkor már értelmesebb a külképviseletek figyelmét felhívni a hiányosságokra, javaslatokat írni nekik, vagy eljuttatni az ezeket fenntartó minisztériumnak, és lobbizni.

Hunor

 
 SK-Net  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-05 01:42   
Nekem is az volt a benyomásom, hogy a düsseldorfi fökonzulatus titkársága több technikai és személyzeti támogatást is kaphatna az anyaországunktól.

Ennek ellenére sikerült a mi (GERNUNGARN e. V.) ügyünk meghallgatására is egy beszélgetést összehozni a fökonzulasszony jóvoltából.
A fökonzulasszony személyében egy nagyon lelkes támogatóra találtunk.
Ezért is ajánlottam a fórumban Brigikének, hogy forduljon hozzá bizalommal.

Nem hinném, hogy sok konzul venné a fáradtságot válaszolni egy privát fórumban anonyman feltett kérdésekre vagy kritikára.
Ne felejtsük el, hogy a fökonzulasszonynak a belépésével és hozászólásával azzal a veszéllyel is számolnia kellett, hogy az anonym tagoktól esetleg még övönaluli támadásokat is el kell szenvednie.

Ezért biztosan ti is úgy látjátok, hogy mindenkinek kellö tisztelettel és a legmesszebbmenökig tárgyilagosan, de persze azért személyes érzésekkel is füszerezve illik írnia.

Mivel a vitathatatlanul a konzulátus tette meg az elsö lépést a problémák orvoslása irányában igy szerintem most rajtunk a sor, hogy kölcsönössé tegyük az együttmüködést.

Mi lenne, ha megpróbálnánk elsö próbálkozásként öneröböl egy kis segítséget szervezni?

A MON 10.000 tagja és a mi kb. (mostanra már) 1.500 NRW-ben lakó barátank körében rendezhetnénk különbözö jótékonysági összejöveteleket, amelyek befolyt összegeit a konzulátus javára fordíthatnánk, de mindenekelött az ANYAORSZÁG FIGYELMÉT IS FELKELTHETNÉNK A FEJLESZTÉS ÉGETÖ SZÜKSÉGÉRE.

Ha arra gondolok, hogy három hónap alatt elértük, hogy nem csak másfélezer itt élö magyar várja a körleveleinket és látogatja az összejöveteleinket hanem az Európai Komission valamint a düsseldorfi Rathaus ismét felkért bennünket a szeptember 1.-ére és 2.-ára tervezett rendezvényének támogatására, valamint az augusztus 3. megrendezett krefeldi Magyar Folklórfestivál szervezöi is hozzánk fordultak, akkor nagyon is el tudom képzelni, hogy a rendelkezésünkre álló egyre bövülö kapcsolatok és a technikai eszközök adta lehetöségek kihasználásával hosszútávon komolyabb eredményeket is elérhetnénk.

Akármennyire is a magyar kormány feladata lenne a külképviselet ügye, szerintem most megmutathatnánk, hogy nem csak kritikát tudunk gyakorolni, ami természetesen a problémák fetárásához elengedhetetlenül fontos és szükséges (köszönnet Brigikének ), hanem segítö kezet is tudunk nyújtani.

Elismerem, hogy nagyon meredek az elképzelésem, de nem véletlenül elismert világviszonylatban a magyarok ötletessége, állhatatossága és hazaszeretete.

Miért ne legyünk ismét elsök egy jó ügyben?

„Kétszer ad, ki gyorsan ad!“

Kövér Sándor
http://www.gernungarn.com

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-03 18:14   
Nem maradt szó nélkül a MON olvasó panasza a dösseldorfi magyar főkonzulátus munkatársára - levélben reagált Nagy Jánosné főkonzul.
A levél előtt azonban az előzmények - forrás: Németország témakör Düsseldorfi magyarok topik, utolsó három oldal (jelenleg, újabb üzeneteknél hátrább kerül).


Brigike levele:

sziasztok!

szeretném megosztani veletek a mai napi élémenyemet a düsseldorfi magyar fökonzulátuson!

az ok, amiért felkerestem öket az az, hogy én magyar állampolgár vagyok, a barátom német. próbaidejét tölti egy cégnél, ami miatt október végéig nem kap szabadságot. közös gyermekünket szeretnénk (aki október közepén esedékes) de meg nem vagyunk benne biztosak, hogy melyik országban; az ö (apa) vezetéknevére anyakönyveztetni.

tudom, persze, hogy a jugendamt-ra tartozik, ha nemétországban születik, de amennyiben magyarországon, mód van-e arra, hogy az apának (mivel nem kap szabadságot) ne kelljen ezért odautazni, hanem innen, németországból intézhesse a hivatalos részt, eseteleg velem együtt a magyar konzulátuson keresztül (mivel én magyar állampolgár vagyok, es ez esetben a gyermek is az lenne).

elöször gondoltam, odatelefonálok, a konzulátusnak könnyen áttekinthetö, tényleg jól felépített telefonos rendszere van (meglepö módon)! menüpontjai között valamelyik "alkönyvtárban" található egy ún. "anyakönyvezési ügyek" amit a 3-as nyomógombbal lehetne elérni, amennyiben valaki felvenné a telefont. de hát ez azért igazán nem várható el, hiszen ügyfelfogadási idö heti 3X4 órában történik, meg lehet érteni, hogy ilyenkor sokan vannak és az ügyintezök nem tudnak egyszerre személyesen és telefonban is segétségünkre sietni. (van természetesen ügyeleti telefonszám, de hát gondolom, azt csak sürgös ügyekben célszerü hívogatni).

e gondolatmenetet követve határoztam úgy, hogy személyesen keresem fel a schirmerstr 80-at.
bennem még mindig van egy kis - talán szentimentálisnak mondtható öröm, amikor meglátom a magyar címert, vagy a lobogót illetve magyar feliratokat. ez szinte szárnyakat adott es mit nekem a lépcsök felkiáltással a 6 hónap alatt összegyüjtött 10 kg súlytöbbletemmel felszuszogtam az elsö emeletre. a bugyuta kis örömömnek kedves mosolyt csalt a képemre, és így köszöntem az ügyintézö hölgynek, aki komoran és hang nélkül nézett vissza rám. kicsit lehervadt az önbizalmam, gondoltam, persze, hát biztos nem is beszél magyarul, ezért köszöntem neki németül is. mivel a reakciója ugyanaz maradt, megkérdeztem töle, hogy beszél-e magyarul és mondta, hogy igen.

sajnos nemhogy a diszkrét, de egyáltalában véve a verbális kommunikációnkat is valamelyest megnehezítette, hogy a viszonylag kis teremben volt 5-6 várakozó, illetve a másik ügyintézövel hangosan veszekedett egy nö valami pecsét miatt németül; továbbá, hogy a golyóálló plexifalnak csak az ügyintézö felé esö oldalán van mikrofon fölszerelve.
ezzel szemben az ügyintézés menete gyors, ugyanis a kérdések zömére különféle (de sohasem segítökész vagy nyugodt) "nem tudom" a válasz, némi kioktató körítéssel, hogy lásd, hogy azért a hülye te vagy, hogy lehet ilyet kérdezni... (de erre mindjárt kitérek)

szóval kb olyan hangerövel, mint 3.-os gimis koromban búcsúztattam a 4.-es ballagókat egy rövidke ám megható beszéddel (muszáj volt), közöltem a hölggyel, hogy anyakönyvezési ügyben szeretném a segítségét kérni (én úgy értelmeztem, hogy a fenti "problémám" belefér ebbe a kategóriába) és elordítoztam neki (ezzel együtt a teremben mindenkinek) azt a néhány személyes infót, amit nektek is leírtam a story elején. a nön látszott, hogy untatom de rendes próbált lenni és közölte velem, (olyan hangsúlyban, hogy "na te idióta ezt se tudod"), hogy ök pontosan azért vannak itt, hogy ilyen ügyekben segítséget nyújtsanak és ne kelljen külön magyarországra utazni. ezt örömmel megköszöntem, ö pedig átharsogta a plexin a kerdéseit, hogy össze vagyunk-e hazásodva és mikor jön a gyerek. mondtam, hogy hát október közepén, (de nem szemrehányóan, vegül is nem várható el, hogy emlékezzen mindenre amit már vagy 1 perce mondtam neki, vagy az is lehet, hogy abban a hangzavarban nem hallotta rendesen) mire ö megkérdezte, hogy miért is gondolom azt, hogy a barátomnak magyarországra kellene utaznia ügyintézni. mondtam, hogy amennyiben ott születne a gyerek és az apja vezetéknevét akarjuk neki, a gyámhatóságon kaptam az infót, hogy oda kell együtt bemennünk, egy tolmáccsal, nyilatkoznunk és ott jegyzökönyvet vesznek fel ezzel a jegyzökönyvvel kell menni a kórházba szülni. erre megkérdezte, hogy akkor, ha tudom, miért jövök ide. azért se adom fel - gondoltam és mondtam neki, (immár másodszorra azt is), hogy mivel a barátom nem kap szabadságot, szerettem volna megkérdezni, hogy intézhetnénk-e ezt esetleg innen a konzulátusról. erre megkérdezte, hogy német állampolgár-e a baratom. mondtam, hogy igen, én meg magyar vagyok (hogy megelözzem a következö kérdést a story elején említett utolsó információmra vonatkozóan). erre olyan stílusban, mint egy megkeseredett, öregedö elmeorvos egy "visszaeso" pácienssel, közölte, hogy minek jövök én ide be, ha magyarországon születik a gyerek, ahhoz neki semmi köze, menjek el a gyámhatósághoz budapesten a barátommal együtt es ott érdeklödjek! schnitt... (megvallom öszintén, hogy ezen a ponton kezdtem együttérezni a mellettem pecsét ügyben ordítozó sorstárssal) de mivel az elvem az, hogy kedvességgel többre megyünk mint indulatokkal (különösen igaz ez azokra az esetekre, mikor nekem van szüksegem a másik emberre) es emlékeztem rá, hogy a konzulátus telefonos menüjeben volt valahol egy 1-es nyomógombbal elvileg elérhetö "útlevél és házasságkötési ügyek" gondoltam megkérdezem, hogy ha össze szeretnénk házasodni németországban, tudja-e, hogy milyen papírokra volna nekem szükségem. erre mondta, hogy ö azt nem tudja, érdeklödjek a standesampt-nál. ha intézhetö bármelyik is (a névadási vagy a házassági ügy) a konzulátus segítségével, azt érkedlödjem meg budapesten a gyámhatóságon illetve a polgármesteri hivatalban. most szóltam volna be neki, hogy ha ö nem tudja, hogy mi a hatásköre illetve a munkája, akkor hogyan várjam azt el másoktól, hogy megmondják??
aztán komolyan felháborodva közölte velem, hogy itt csak olyan ügyekben tudnak segíteni, ha mondjuk útlevelet akarnék a gyereknek kérni, azt kiküldik postán. nyeltem megint egyet és nem kérdeztem rá a telefonos rendszer különbözö választható menüpontjaira...a fenti eszmecserénk alapján úgyis valami olyasmi választ kaptam volna, hogy ö nem tudja, mit installáltak oda fel, kérdezzem meg a telekom-ot vagy a külügyminisztériumot... megköszöntem hát a kedves és hasznos segítséget ö meg nem szólt semmit....

hát kívánok mindenkinek sikeres ügyintézést!


jo hétvégét nektek! sziasztok,

brigi...további üzenetek a megjelölt forrásban, a topik címe alatti számokra kattintva lehet visszafele lapozni.


Nagy Jánosné főkonzul levele:


Tisztelt Simon Hunor Úr!

A Brigike néven bejelentkező ügyfelünktől, s természetesen másoktól is, akiket akaratunk ellenére megbántottunk, ezúton is szíves elnézést kérünk az általunk is meg nem engedettnek tartott hangnemért. Erre nincs kifogás, elvünk az, hogy a hozzánk fordulókat legjobb tudásunk szerint és mindig udvariasan lássuk el megfelelő információkkal és intézzük ügyeiket. Szeretném megjegyezni, hogy nemcsak az ügyintézőknél, hanem az ügyfeleknél is van mikrofon, csak nem látszik, mert beépített. Az ügyintézők mikrofonját rendszeresen állítgatjuk, hogy szabályozni tudjuk a hangerőt, ez még nem mindig sikeres. Ha valaki diszkrét ügyintézést igényel, kérheti ezt az ablaknál. Erre speciálisan kiépített helyiséggel rendelkezünk.

A munkánkról egy kicsit általánosabban: A főkonzulátus munkatársai nagyon sokrétű feladatokat látnak el, beleértve a konzult is, nem kiképzett anyakönyvvezetők, útlevél ügyintézők, állampolgársági, házasságkötési, válási, temetkezési stb. szakemberek egy személyben. Feladatunk mindenek előtt az ilyen jellegű ügyek átvétele és a megfelelő hazai hatóságokhoz történő továbbítása, ellenőrizve azt, hogy itteni honfitársaink a megfelelő dokumentumokat csatolják a kérelmekhez. Helyi döntési hatáskörünk csak vízumügyekben és egyes, ritkán előforduló közigazgatási ügyekben (bizonyos feltételek meglétekor ideiglenes úti okmány kiállítása, halottszállítási engedély, hitelesítés, stb.) van.

Sokszor előfordul – bár ne lenne így – hogy olyan kérdéseket kapunk, amit azonnal nem tudunk megválaszolni. Ilyen esetekben nekünk is fel kell venni a kapcsolatot a hazai intézményekkel, annak érdekében, hogy minél pontosabb tájékoztatást tudjunk adni.

Ezért javasoljuk is, hogy a kérdéseket, ha nem égetően sürgős a dolog, írásban tegyék fel az érdeklődők, mert így lehetőség van, esetleg otthoni konzultációt is igénybe véve a pontos válaszadásra.

Vannak olyan ügyek is, amikor nincs is jogkörünk a válaszadásra. Ilyenek legtipikusabban a német belső szabályokat érintő dolgok: munkavállalás, tartózkodási engedély, házasság, válás, német állampolgársági kérdések, csak hogy a legtipikusabb ügycsoportokat említsem. Ezekre belső német szabályok, rendeletek vonatkoznak, ezekben hiteles tájékoztatást csak a német illetékes hivatalok, tudnak, és képesek adni. El lehet képzelni, hogy milyen következményei lennének annak, ha egy magyar konzulátusi munkatárs információi alapján valaki kárt szenved az itteni „Behördengang” során.

A telefon ügyre is reagálva: valóban egy jól működő rendszer lenne, ha a készülékek nem akkor csengetnének, amikor az ügyintézők épp az ablakban intéznék más, személyesen megjelent ügyfelünk dolgait. Ideális megoldás egy ügyfélszolgálati munkatárs beállítása lenne, de az államigazgatásra nem a létszámbővítés, hanem épp az ellenkezője jellemző. Ezért javasoljuk, hogy a telefoni megkeresésekre, lehetőleg ügyfélfogadási időn túl kerítsenek sort. Ügyfélfogadásunk ideje: hétfő 9-12 óra, szerda 9-12 és 14-15.30 óra valamint péntek 9 – 12 óra.

Néhány szót a németországi magyar külképviseleti rendszerről. Van egy országos hatáskörrel (egész Németország) működő nagykövetségünk Berlinben. Ott is működik egy konzulátus, konzuli osztály elnevezéssel, Alsó Szászország, Berlin, Brandenburg, Bréma, Hamburg, Mecklenburg-Előpomeránia, Szászország és Türingia konzuli kerülettel. A düsseldorfi főkonzulátus konzuli kerülete: Észak-Rajna-Vesztfália, Hessen, Rajna-Pfalz és Saar-vidék. A müncheni főkonzulátushoz Baden-Württemberg és Bajorország tartozik. A főkonzulátusok önálló szervezeti egységek, tehát Berlin nem felettes szerve a főkonzulátusoknak (és Düsseldorf sem Berlinnek) - klasszikus konzuli és vízumügyekben semmiképpen sem - de természetesen a politikai irányítás a nagykövetség feladata.

Azzal a felvetéssel szemben, hogy valaki a főkonzulátusról rendszeresen nyilvánuljon meg a fórumon, inkább azt kérjük, hogy ha valakinek kérdése, kérése, ötlete, felvetése van, azt tegye meg hozzánk intézett faxon, e-mailban, vagy levélben. Ezek az ügyek általában személyiségi jogokat érintő kérdések, és sokszor nem is egyszerűek, amelyekre általános válasz a legtöbbször nincs is. Ezekre a levelekre mindenképpen válaszolni fogunk, akár az otthoni illetékesekkel is konzultálva, ahogy azt már fent is jeleztük.

Egy példa az ügyek összetettségére, s ilyenre csak a személyes beszélgetések során derül fény: felkeres egy ügyfelünk, hogy itt született gyermekének kér útlevelet. Ez természetes, de ehhez előbb otthon is anyakönyveztetni kell a születést. Kérjük a magyar házassági anyakönyvi kivonatot, az nincs – nem tudta, hogy a magyar állampolgárnak otthon is meg kell csináltatni. Rendben, ezt is meg lehet rajtunk keresztül csináltatni. A kérelmező azonban elvált, itt Németországban, de otthon ez sincs még anyakönyveztetve, ezt is el kellene még intézni, s ha mindezek az előzmények rendben lesznek, akkor kap a bébi útlevelet, nem egy-két hónap múlva, hanem jó félévbe is beletelik mire minden ügy, elintéződik. Azt is kell látni, hogy ha ezeket az ügyeket otthon intézzük, akkor legalább három-négy hivatalba kel elmenni, itt azonban egyben be lehet adni az ügyet, s mi küldjük tovább. Így keletkezik egy egyszerű útlevélügyből egy „ügykígyó”. Arról nem is szólva, hogy ha - ne adj isten - az útlevele érvényessége hat hónapja lejárt akkor még egy állampolgársági vizsgálat is fűszerezi, és lassítja az ügyet. Ha esetleg az állampolgárunk Erdélyben született, és onnan kellene eredeti anyakönyvi okiratot beszereztetni, erre is volt példa, akkor lesz igazán bonyolult a helyzet.

Ha ez a honfitársunk telefonon, vagy a fórumon megkérdezi, hogy mennyi idő alatt kap útlevelet, milyen választ adjunk? Egy normál útlevélügy itt külföldön minimum nyolc hét. A fenti példában említett ügy már lassan egy éve tart.

Remélem, hogy Brigike rossz tapasztalata csak elszigetelt jelenség marad, erre mi mindenképpen törekszünk. Kívánok minden düsseldorfi és messzebbi honfitársunknak is sok szerencsét a külföldi lét nagy kalandjához.

Tisztelettel

Nagy Jánosné
főkonzul

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-02 12:51   
A düsseldorfi Brigi véleménye, valamint fórumtagok reakció Németország témakör Düsseldorfi magyarok c. topikban olvasható, itt:
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=1492&forum=4&1991
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic=1492&forum=4&start=0
(Újabb üzenetek esetén a link változhat, ezért érdemes majd visszalapozni az adott topikon belül.)

Új élmények, vélemények helye itt, indokolt esetben a hozzászólásokat, kérdeseket eljuttatjuk az adott képviselet illetékeseihez, majd a kapott választ itt közöljük.

Hunor

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-07-02 12:46   
Magyarország külképviseletén, külföldi magyar kulturális intézetben jártam... élmények, kalandok, beszámolók, észrevételek - írjon, és konkrét kérdés esetén megszólaltatjuk az illetékeseket is.
 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó