2022. január 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> A Magyar Világkapcsolat >> Cikk: Mi a magyar - 2?
Új topik indítása   Üzenet küldése
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-25 10:30   
A romániai kisgyerek kapcsán a beszélgetést átköltöztettem ide:
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=3564&forum=75&1251

Hunor

 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-24 00:07   
Egy szo mint szaz az a magyar aki annak tartja magat Az unokam ö csak Robertnek tartja magat fogalma sincs hogy miert tud magyarul meg svedul A kis baratai között van Hannes(sved), Felipe(delamerikai), Angus(skot) es ez igy van jol. Olvas az en unokam is magyarul és svedul 7 es fel evesen. Irni meg idezem: "olyan szép betukkel szeretnek mint Emöke néni( pótnagyi aki Magyarorszagon él). Gyakorol es szepen formalja a betuket erre kulön buszke vagyok. Most már en is dicsekedtem egyet.
 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-23 17:45   
2008-01-23 14:21, egyedls:

Mesterség kulcsa....azt hiszem, megtaláltad a kulcsszót Laci. A gyerekek nevelése mesterség, nem is akármilyen. Mégis a legtöbb szülő, nagyszülő minden képzettség nélkül kísérletezik a körmei közé kerülő emberanyagon
Ha rövidzárlat van a lakásban, hívok villanyszerelőt, ha eldugul a lefolyó, csatornamestert, az autó esetén hallgatok a szervízben dolgozókra. Csak a gyerekneveléshez nem kell a szakember!

Annak mindenesetre örülök, hogy ha csodagyerekek nincsenek is a Monon, de vannak csodaunokák.

Szerencsére rólunk is mesél ilyen történeteket az anyánk. Állítólag én is még bölcsődés voltam, amikor már csodáltak buszon, villamoson, mert minden utcai feliratot kibetűztem. Hat évesen felmondtam a János Vitézt. Nem tanította senki, szegények voltunk, a
Petőfi összes volt az egyetlen könyv a házban, hát az volt az esti mesém

Szóval nem azzal van a baj, ha a gyerek önként, szívesen, játszva megtanul olvasni, nyelvet, bármit. A baj ott kezdődik, ha szülő, nagyszülő erőlteti a tanulást, ha kötelességgé, teherré válik, ha erejét meghaladó feladatok elé állítják naponta. És még valami, mi felnőttek sem vagyunk egyformák, a gyerekek se azok. Nem lehet tehát elvárni, hogy minden magyar óvodás 2-3-4 nyelven beszéljen, írjon, olvasson.
_________________
poe

 
 Tihi  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-23 15:26   
2008-01-23 12:46, poe:
-
Miért kell egy 3 éves gyereket írásra, olvasásra, nyelvekre "szándékosan, akarattal" tanítani.

Természetesen amit a gyerek játszva, saját ösztönös kivánságaival tanul, az nagyon is rendben van.

Szerintem ha szülök, nagyszülök a 3 éves gyerekeket ilyenre kényszerítik, azok csak beképzeltek és önzök, a saját maguk nagyságát és okosságát akarják látni a gyerekeikben.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-23 13:26   
feleslegesnek és károsnak tartom a gyerekeket 3 éves korban írni-olvasni tanítani..."

4 eves fiu unokam folyekonyan felolvasott nekem egy ujsagcikket. Amikor megkerdeztem, hogy mikor tanult meg olvasni, azt valaszolta, "nagymama, en mindeg tudtam"

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-23 12:46   
2008-01-23 12:42, Ferencz Zsuzsanna:

Mint mondtam, vannak kivételek, és nem arról volt szó, hogy nem ismerheti meg a betűket, ha maga is akarja, hanem arról, hogy tanítsuk-e 2-3 nyelven írni, olvasni a 3 éves gyermeket. Erre reagáltam, hogy NE.

_________________
poe

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-23 12:42   
Kedves Poe,
Eszke ötéves korára 3 nyelven olvasott és írt.Pedig nem tanította senki, csak mindig megkérdezte, mi van a cégtáblákra írva, vagy mi egy-egy könyv címe.Az írás nem ceruzával történt, hanem a hűtő oldalán, mágneses betűkkel.
Kedves Tarcsi, akármennyire is el vagy foglalva, remélem, a MON-ra szakítasz kicsi időt, különben nincs értelme annak sem, hogy válaszolunk.
Azt írtad:
"Sajnálom, hogy csevegőtársaink nem követik példádat, nem magyar, faramuci nevek mögé rejtőzve bátran mondják véleményüket. Kitől félnek? Csak nem önmaguktól? ".
Hát...
Egyrészt sokan megjárták a net őrültjeivel.
Másrészt ez a net-szokás.
Harmadszor pedig játszanak.
Neked meg nekem megvan az előnyünk, hogy olyan ember bőrébe bújunk, akit mi teremtünk. Legutóbbi regényemben például engem Bónis Ábelnek hívnak...
Most magánüzenetet is írok neked, remélem, ki tudod bontani.


 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-23 09:13   
2008-01-23 08:57, Ligeti Päl:

Sajnálom, hogy csevegőtársaink nem követik példádat, nem magyar, faramuci nevek mögé rejtőzve bátran mondják véleményüket. Kitől félnek? Csak nem önmaguktól?

Nem hiszem, hogy a névválasztás mögött félelem állna, (többségünknek nincs mitől ), de az "átlagember" számára nem olyan lényeges, hogy a nevét bárhol is reklámozza. Egy író, költő, újságíró számára viszont elengedhetetlen, hiszen ebből él.

A vitára visszatérve, mint óvónő, feleslegesnek és károsnak tartom a gyerekeket 3 éves korban írni-olvasni tanítani. Sem a kezük, sem az értelmük nem elég fejlett még erre, kivéve persze a zseniket, bár a finom motorikus tevékenység még náluk sem alakult ki erre a korra. Az erőltetés soha nem vezet jóra, akár az írásról vagy járásról, bilizésről, evésről van szó.


_________________
poe

 
 Ligeti Päl  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-23 08:57   
A technika ördögét kell elhessegetned, mert nálunk bármelyik napon és időben működik.Az Ághegy után következő adást is mi a Transilvania Egyesület tagjai indítottuk. Elnöke a táncházas Fodor Béla, a multikulturalitás híve és gyakorlója. Alapjában svéd nyelvű, mert ez kötheti össze a városunkban élő mintegy 137 nemzetiséget. Van Forrás zenekarunk és táncház-csoportunk, többnyire svédekből.
A LIFS pedig a beándorlók egyesületeinek szövetsége. A helyi kormányzat támogatásával épült és bővül lapunk, amelyet főszerkesztek
(lásd ugyanezen a honlapon: Över Gränser). Ott megtalálod a magyar egyesületnek átadott elöbbi rádióműsorom (Liget Rádió volt a neve, amit minden vasárnap du. 4-5-ig sugároztunk/ sugároznak, amikor erre érkezésük van.
Kíváncsiskodnék magam is: Hogy vagy? Olvastam regényedből, de nem az egészet, hol kapható. Láttad-e Szerenádomat? Van róla véleményed?
Buikarestben élsz? Kit érdekelhet ott a skandináv világ? A skandináviai magyar alkotók? Itt számos nagytudású író, költő, művész, zeneszerző, filmes hiányolja a haza éltető figyelmét. Én magam is. Erdélyi témájú könyveim (Erdélyi mézeskalács- lírai receptkönyv, Erdélyi Szépmíves Céh - dokumentumok, visszaemlékezések, az újralakult Cég története, Száraz oázis - színjáték-sorozat - kiadására nem találok kiadót.
Tudd, hogy itt északon, az utolsó hullámban érkezett erdélyi magyarok a közésségalkotók. Az 56-ok és az utána érkező anyaországiak az egymásellenességben felmorzsolodtak. Innen az igény az erdélyi hazával valú szorosabb együttműködésre. Ehhez pedig nem elég az egyoldalú érdeklődés.
Most Stockholmból írok, várnom kell egy tanácskozásra, amely a Híradó címú Svédországi Magyarok Szövetségének (SMOSZ)lapja szervezésében elfogadta javaslatomat, hogy Bevezetés az újságírásba tanfolyamot indítsunk az utánpótlás, a tudósítók képzésére. Már vezettem ilyen Tasnádon, ahol a Tükör címú lap indítását segítettem. Visszatérve Lundba, sajnos nem lesz időm "csevegni", a hátralévá rövid időben újabb regényemet is be szeretném fejezni.
Üdv.
Tarcsi
Ui. Sajnálom, hogy csevegőtársaink nem követik példádat, nem magyar, faramuci nevek mögé rejtőzve bátran mondják véleményüket. Kitől félnek? Csak nem önmaguktól?

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-23 05:51   
Ligeti Pál-Tarcsi, megtaláltam a rádióadásodat, de nem nyílott ki...
16:00-17:00
Radio Aghegy
- Program med Ághegy-Liget Vänskapsförening - Litteratur-, konst-, och musikprogram

17:00-18:00
Radio Transylvania
Mondd, mi ez a Radio Transylvania? Ez a te volt adásod?

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-23 05:20   
Igen, emlékszem, Tarcsi...
A válaszodat átmásoltam a vonatkozó rovatba, utólagos engedelmeddel.
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=281&forum=75&39

 
 Ligeti Päl  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-22 20:19   
Kérésedre szívesen dicsekszem: három unokám van: Benjámin Zsolt, Emma Margit, Vilma Karolina. A nevekből látható, hogy tudatosan magyarul is írhatóak, olvashatóak. Benjámin 12, Emma 9, Vilma 2 éves. A családban elfogadott, hogy anyanyelvükön beszélnek anyjukkal és velem, apanyelvükön az apjukkal és az iskolában, ahol angolul is tanulnak. Házasságuk kezdetén lányom a reggelihez hat-hat magyar szót is készített, Håkan ért magyarul, Pesten és Kolozsváron is elboldogul, amikor nyaranként ott megfordulnak. A két nagyobbat megtanítottam írni-olvasni magyarul. Benjáminnal a fogalmazásnál tartunk.Használunk néhány magyar tankönyvet, de olvasta a Pál utcaiakat és a Jó légy mindhaláligot, most a Tüskevárat aprítjuk. Hetenként egyszer tanítom őket, szük egy órában. Rendszeresen diktálok nekik, Benjámin próbára tettem: egy pesti és egy kolozsvári hasonló korú tízsoros tollbamondásában azonosan, három-három hibát találtam. De ha utazás vagy betegség miatt megszakad a szokásos gyakorlatunk, rögtön előjönnek a svédesülések: az u helyett o-t ír stb. Nálunk, ha a szülő akarja, magyarul is tanítják csemetéjét. A tanítás színvonala nem kielégítő. A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának választmányi tagjaként számos javaslatot tettem a nyugati régiókban élő kisebbségek anyanyelvi oktatása színvonalának javítására. Többek között Lezsák Sándornak is átadtam egy irattartónyi anyagot ezzel kapcsolatosan.A magam alapította Magyar Liget - a dél-svédországi magyarok családi lapjában 2-3 rovatban folytatok nyelvapoló és hagyományőrző munkát.
A rádióban - nekem jutott az a szerencse, hogy az egyetlen svédországi magyar rádió adásait elkezdhettem, folytatását átadtam a helyi magyar egyesületnek, jelenleg az Ághegy Rádiót - az ághegy című skandináviai magyar irodalmi és művészeti lapfolyam hangos kiadását szerkesztem (www.lifs.org/radio)
Megszoktattam unokáimat, hogy a karácsonyfa alatt verset mondjanak. Tavaly svéd gyerekverseket fordítottunk magyarra, az idén Kányádi és Szabó Lőrinc verset fordított két unokám svédre. Kitűnő magyartanulási alkalom volt. Lényege, hogy nem könnyű, hanem fogas feladatokat kapjanak a gyermekek, aminek nekifeszülhetnek. Persze ehhez megtanítottam nekik a szótár használatot és a verselés alapvető tudnivalóit.
Az Erdélyi Szótörténeti Tár köteteit nagy unokámra hagytam, tudja miért, és tudja mi a haszna. És azt is tudja, hogy Vilmát már neki kell anyanyelvére tanítania.
Lényegében ezért jöttem Svédországba. És elértem célomat. És lapokat is azért alapítottam és szerkesztek, hogy legyen kivel szóbaállniuk miután leléptem a térképről, hiszen a Skandináviában élő százeznyi magyarnak is hasznos, ha megtartja, műveli anyanyelvét.
Olvasom és próbálom megérteni azokat, akik az anyaországban erre nem volt és nincs gondjuk. Erdélyben megtanultam, hogy a pálma gondozáshoz jól jön minden súly, nehezék, elnyomás. És azt is, hogy mindenkinek a maga lelkiismeretével kell elszámolnia. Mindig tévedek, amikor érdesebben fogalmazok, nem kellene senkit sem elítéljek, megszóljak. Ez rajtam, rajtunk nem segít. Konrád Györgyöt idézhetem: "Nem vagyok rossz, nem vagyok jó!"
Hozzáteszem: Járom az utam...
Üdv.
Neked, ha még emlékszel: Tarcsi

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-22 05:38   
Kedves Karcsi, kérlek, számolj be arról, hogyan, milyen sikerrel tanítod magyarul az unokákat?
http://www.magyaronline.net/forum/viewtopic.php?topic=281&forum=75&38

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-22 00:01   
2008-01-21 20:47, Lepu:

Ebben tokeletesen igazad van!!!!

 
 Lepu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-21 20:47   
2008-01-21 12:51, Valeria:
Mi tortenik akkor, ha nincs anyanyelvu radio es tv ott ahol elsz?


Akkor szép tiszta magyart fogsz beszélni, és nem veszed át ezt az affektálós, beszédhibás majomnyelvet ami a mai médiákat uralja. Komolyan, szerintem ahhoz, hogy valaki tévébemondó legyen, szükséges alapfeltétel, hogy beszédhibás legyen. Ez még csak a kisebbik baj, de kifejezetten hátrány lehet az, ha magyarul is tud az illető, mert olyat nem vesznek fel. Amúgy a koronát egy parlamenti közvetítés teszi fel, mert a képviselők is tudnak ám....

 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-21 19:30   
Már negyven évvel ezelőtt felkaptam a fejem, és alapos vizsgálat alá vettem néhány pesti vasmunkás és néhány erdélyi szaktárs könyvtárát, olvasottságát. A különbség megmutatkozott ama örökké emlékezetes "nem" szavazatok számában.

....számomra ez az a pont ami miatt nem kívánok semmiféle további eszmecserét folytatni a témáról.....

Mondjam azt, hogy sértö? Mondom.


 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-21 12:51   
6. Hároméves korától tanítsd anyanyelveden írni, olvasni gyermekeid.

Ez megvolt, mindharmat megtanitottuk


9. Rendszeresen hallgass anyanyelveden rádióműsort, nézz anyanyelvű tévét.

Mi tortenik akkor, ha nincs anyanyelvu radio es tv ott ahol elsz? 
 bobe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-21 10:54   
Miert osztjuk allandoan a multat, ideje tovabblepni. Szerintem minden felnött ember maga dönti el, hogyan beszel. Még egy kerdes miert kell mindig masnak segitenie az erdelyi magyaron, hat segitsen már ö magán. Itt az ideje. Elég a sok siralombol, tehetetlensegböl. Ezert utalok hazamenni, csak a jajgatas van, de miert? ès kapom a pofamba, hogy árulo voltam, csak amiatt mert segitettem magamon, meg a csaladomon.
Kedves Tar Károly, igenis emlekszem tragediadra, a könyved amit irtal a fiadrol itt van Svédorszagban velunk, mindezek ellenere nem ertek egyet veled, a magyarsag temaban.


_________________
bobe a 87 eves

 
 Ligeti Päl  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-21 09:15   
Folytatva felsorolásod: vannak, akik mégcsak nem is akarnak, csak sodródnak. És ők vannak többségben. Hozzájuk szóljon minden kiáltó szó. És tizparancsolatok is, amelyeken, akár a bibliain, érdemes elgondolkozni. Mert már az sem zavarja többséget, hogy ez utóbbit sem volt érkezésünk betartani. Úgy tűnik érdemes érvelnünk amellett, hogy a magyarságunk megtartása magánügy? Nem tudom. Innen Európából szélesebb látóhatárra látni. Ezt vallom ma is, s azt szeretném, ha észokokkal segítenének megváltoztatni tíz esztendeje versbe szedett véleményemet:

Üdvözlet Európából

Biharkeresztesnél kiloptam Erdély-részem
meggyötört magamban
zsebkendőnyi hegyet maroknyi döglegyet
hajszálnyi elégültséget nacionalista ferdeséget
ökölnyi rosszindulatot ökörnyi hetet-hatot
hajba kapó kamatot kimentaházablakot
idegrángásból habot szívzörej-lakatot
sóhajokból kacatot
ősi-hősök-levegőt tolerancia kergetőt
becsületbe betörőt érzelmes tekergőt
ebek harmincadjára holnap tanulságára
otthon hagytam

és átvágtattam

sokszorosan árván soklóerős kerekes lovon
repülő agytriciklin érzelemmozdonyon
a megengedhetetlen veszett
sebességen is túl bazdmegmár mérgezett
magyarságát temető önmagával szórakozó
magából kivetkező egymáson lovagoló
élve temetkező férgekkel ölelkező
nagy-anyaországi kutyálkodásban seregestül
zsibbadt kurtakány malackodó
nyelvtársaim trianonokban zsugorított
apámföldjén gázoltam keresztül
elidegenítve értetlenül

jó Kelemen bátyámnál is messze távolabbra
vitt sanyarú sorsom (az ellenkező irányba
kellett nékem mennem) utánam sem marad
senki csak gondolatban kedves néném nekem is
a titkokat mélyen rejtő ködszivacsok itt is tova-
gomolyognak sebesen - kék sárga tisztán ragyog
a mértékletes északi világ! van nagypohár söröm
villanymelegben lubickolok hűtőm csordultig tele
kicsinyként jött örömök sorjáznak lakomban
mikrómban velem sisteregve pironkodó dundi csirke pirul

lehetnék kanál a lében: svéd-magyarok között önműködő
remete tenger mormolása bölcsködéseink permete
idegen-hideg világból hazajáró kivagyiskodó-lélektorony
könny-lego ábrándból búsmagyar sóhajkupac
Európa laza emlőin itt meglehetősen jól élek
zsugorodó segélyen társadalomszegélyen
nem adtam csak kaptam besétáltam a készbe
évszázaddal előbbre megalázó kisebbségből
emberséges kisebbségbe simán érdemtelenül

vidáman szörfözöm hír-tele-Interneten
cöcörög a modem mocorog a faxom
hangrögzítőm cseveg sok idegen hangon
komputerem dolgos akkor is ha alszom
belenézhetek minden áldott este a zsugorításra
ítélt kolozsvári kicsi Szabadságba
az álmokat püffesztő magyar közéletbe
világunkat szédítő sok agyat tépő fájlba
olvashatom sorban kisded folytatását
az erdélyi erdőkben lihegő in intenegrum
kapatos prostitúciónak

itt is most is a földszinten nem lakik
más társadalmi kategória alattam
vagyok ki otthon koldul kukában turkál
unottan polgárok közt nincs szava
fürdetem magam süket csendbe-hallgatásom
bére ez (s hogy buszjegyem árából kabátot
vehettem az Uffban s hogy mások előtt szégyellve
ezt rögtön lehazudtam) de rengeteg az ingyen
ingem melyeket kivasaltan küldött nekem
csomagoltan lökve a kukába egy északi szívű
ismeretlen férfi egy sápadtan szőke idegen
aki a jótékonykodást így elkerülte
és hányszor cseréltem bútort mit a fogyasztói
társadalom viszketegségben szenvedő
felfelé figyelő tagja kidobott rádiójával
tévéjével együtt mert unta és unja a banánt
és nem veszi észre magát s annyi mindent mi
örökké javításra szorul a körénk ájult ócska jóban

mondhatom fényes konyhán szokásaimat pazarolva élek
beépített itt minden akár a szeplőtelen élet
a kisvárosban az egyetem nagyobb mint otthon
százhuszonhét nemzetiség koccanástalanul lakja
épült ezer éve egyenlősdire a háború két
évszázada nem a "kommunizmus" sem dúlta
a busz kívül belül tisztább mint nálunk a patikus
a lazac sem álom itt egyszerűen csak van
és mellé a világ kelletősen palackozott minden-
fajta keserű-édes kedvet szikráztató bora
hajtja magát persze itt is a dolgozó házat hajót
hétvéget szebbet rögeszmésen többet akar
miközben csoportokba trancsírozva eszi
társát a hazáját és magát dadogva felejtő
mohóbbnál is mohóbb svéd-magyar

felzárkóznak és bezárkóznak egykori nyelvtársaim
extra Transsylvaniae non est vita igazát
igazolják és mégis innen csak az látszik
hogy Erdélyben az életnek nincs már java
félve mondjuk ki: jövője sincsen -
itt kékebb az égbolt a zöld sem haragos
tüdőbe való levegő nyugtatja szívünk
és messze hallatszik a rendre épült csend
patyolat pontosság ketyeg a létben
a távolságok egyre rövidülnek de nőnek
a lelketlen emberi lények között
a hatalom már nem a kényelem a szent

a haza innen messze belső-afrikai
brazil-őserdei ausztrál-sivatagi
elzártságban távol belénk zsibbadva
fáj és százszor fölhorgad a költői miért
vigasztaló templomaink csaknem egyidőben
tornyosultak és kitántorgott innen is
az ígéret földéjre a századfordulón
több mint egy millió reménykedő
jövőmért most én is kitántorogtam Európába
egyszem lányomból kelt félmagyar unokámért
leszünk játékos kedvvel észben közlekedő edények
ha akad még jó bennem az növelje jó nagyra őt
csizmahúzó nyögésem akaratlanul máris elleste
s utánozza már néhány anyámtól örökölt szép szavam
nevetve munkálkodunk hogy "nem van enyém szobámba"
rendre rend legyen mire édesanyja hasából kinő
a családi vázát szépítő északi szőke erdélyi gesztenye
csipetke fruska kis virág s benne a három betű mit
a hitében soha kopasz apám jussomul rám hagyott
a háromnyelvűség bölcsője magától értetődő
természetességgel univerzális legyen

itt ha úgy tetszik bármikor lehúzom a rozsdás rolót
láttam már éppen eleget: szédült világunk folyton
csak maga körül forgott - és ma viszont hiába
spekulál zihálva népem ott a Kárpátok ölében
importált erkölcsökbe kapva keveredve
Biharkeresztesnél hőköl hanyatt vágódik Európa
kifogytunk immár újra kedves édesanyánkból
basák janicsárok vadak elé ájtatos angol
hidegképpel pénzfüggöny épül s lakat a rongyolt
üres zsebűekre - két világ között határsáv -
ex kincses Transsyilvania: egykor dugványolt Európa
magántermő lélekvilág maradj már magadnak
jövőt evő jómadaraknak! - e század nem szül
több jót nekünk s nem lesz több Mátyás és Bethlen

de mit elvettek a nagyok a kő kövön álló alapot
a következő évezredre valót őrizzük a világban
szerteszét szórva is miként a zsidó az eszét
s éltesse a népet, hogy visszajáró gondolatban
téglaként küldjük a reményt: talán az éhesen
ébredő magzat is (mint szikla ha porlik mert
úgy akarja) kibírja sorsát a kemény fagyot
a végtelenülni-kész ezer évet

Lund, 1998. november 4.

Üdv. mindenkinek!


 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-21 05:58   
Kedves Karcsi, remélem, még elidőzöl tájainkon, s nem lépsz le
Magam is sokat olvasgattam a témáról, bár nem a te rendszerességeddel.
Annyit felfogtam, hogy az erdélyi magyarok minimum három csoportra oszlanak: más a magyarságtudata a többségben élő, de kisebbségi magyaroknak (Székelyföld), megint más a szórványmagyaroknak, és megint más azoknak, akik olyan vidéken élnek, ahol a népesség fele magyar, fele román.
A külföldre távozott magyarok is legalább háromfélék: van, aki foggal-körömmel meg akar maradni magyarnak, van, aki integrálódni akar, s van, akinek az asszimilálódás a szíve vágya.
Tehát nem lehet egy kalap alá venni őket.

 
 Ligeti Päl  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-20 17:24   
Kedves mindenkinek!
Az idén éppen hetven éve, hogy a magyarság eszesebbje megpróbált válaszolni a Mi a magyar? kérdésre. Irásom célja - azért terjedelmes mes végigkövetem a kötetben megjelent akkori tanulmányokat - az újabb önvizsgálat.Ez úgy kell, mint a frissítő zuhany. Annyi a hibám, hogy nem volt szándékomban senkit sem kimélni. Ezzel eddig is így voltam, s iszom is a levét.
Köszönöm, hogy Zsuzsa,még ismer és tud bajos dolgaimról.
A fiam húsz esztendővel ezelőtti halála máig tisztázatlan, a szekurítáté besugónak akart, ellentámadásba mentem át - megtehettem,nem volt már veszíteni valóm -, s azzal büntetek, hogy diákkatona-fiamat elkülönítve, vérmérgezték. Az orvos , mert a legfelsőbb törvényig vittem a dolgot, három hónap alatt családjával együtt Nyugat- Németországba távozott! Az idősebbek tudják, hogy ez meghaladott akkor minden elképzelést. Bizonyára oda is hóhérmunkára küldték. Szőcs Géza tudna erről mesélni, éppen abban az időben naponta jelentkeznie kellett a belügyiseknél. 1995 végén, amikor minden hozzátartozom elhalálozott (anyám, apám, testvérem, anyósom, apósom, feleségem) döntöttem úgy, hogy lányomhoz költözöm Svédországba, akit különféle praktikákkal az egyetemről üldöztek el 1987-ben. Három fél-magyar unokámat tanítom anyanyelvükre. Három lapot szerkesztek (egyet svédüL), rádióműsort vezetek.
A tízparancsolatban foglaltakról: A hároméves kortól való nyelvtanulás, régi zsidó hagyomány. Ne vagyok zsidó, de látnom kell, hogy vallásuk előírásainak máig érően megvan a gyümölcse. Üldözöttségük ellenére mindenütt ott vannak a világ élvonalában.
Az imádkozás helyett írhattam volna számolást, de ez köztudottan anyanyelven szokásos. Nem vagyok vallásos, de az egyház nevelőszerepét szükségesnek tartom, azok között, akiknek erre szükségük van. A nyugati régióban az egyház az anyanyelv őre. Az egyházi közösségekben lassabb a beolvadás. Az asszimilációval oda lesznek nemzeti sajátosságaink: szegényedünk. Szegényítjük a befogadó országot is. Ezért hirdetem svédül és magyarul a beilleszkedést, mint a bevándorlók életének egyedüli emberséges megoldását.
A régi Mi a magyar? vizsgálódás a nemzeti öntudat erősítésének céljával született. A globalizálódás (egyetemesülés)rohanásában nem kellene az anyagi, a civilizációs jólétben szegényebbek legyünk történelmünkben, irodalmunkban, hagyományainkban, nyelvünkben, ősi szokásainkban stb.,mert akkor az átlagnál fennebb nem kapaszkodhatunk.
Köszönöm azokat a megjegyzéseket, amelyek arra figyelmeztetnek, hogy erdélyi előbbrevalóságunknak hódoljak. De erdélyiként sok olyan apróságot leltároztam,az anyaországban, amelyek megtanítottak arra, hogy amikor az mondom, hogy "úgy gondoltam", az ne sablon, hanem valóban átgondolt gondolat legyen. Már negyven évvel ezelőtt felkaptam a fejem, és alapos vizsgálat alá vettem néhány pesti vasmunkás és néhány erdélyi szaktárs könyvtárát, olvasottságát. A különbség megmutatkozott ama örökké emlékezetes "nem" szavazatok számában.
Köszönöm továbbá azok visszajelzését, akik írásomban felfedeztek némi igazságot is. Még a kötözködőktől is tanul az ember. Indulatosság ellen indulatosan hadakoztam sokszor magam is.A bölcsnek nem kell a szó sem- tudjuk Lao Cse-től. Azért irok hosszan, mert még mindig nem vagyok elég bölcs.
Üdvözlettel:
Tar Károly/Ligeti Pál - Lundban lakom, az egyetemi város és öcsém nevét viselem ebben a névben

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-20 17:17   
Visszatérve arra, amit Andu írt:
A nyolcvanas évek végén magam is kiszöktem volna, a kislányommal (nem kaptam útlevelet, tehát csak embercsempészek segítségével sikerült volna). Amit írtam a magam beállítottságáról, az békeidőkre vonatkozik, nem pedig diktatúrákra. Hiszen ugye hiteles magyar író Márai, Zilahy, Wass Albert is...

Tar Károly: igen, maximalista. Azt hiszem, elfelejti, hogy nem mindenki az.

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-20 15:35   
Kedves Andu, tényleg mennie kellett.
Nem vagyok indiszkrét, ha elmondom legnagyobb tragédiáját, hiszen ő maga is megiirta azt.
A nyolcvanas évek elején a fia baka volt, a cipő feltörte a lábát, nem engedték orvoshoz menni, (itt némi román nacionalizmus is szerepet játszott),s pár nap alatt meghalt vérmérgezésben. Akkor nem kaptak engedélyt, hogy a házsongárdi temetőben temessék el, akkor oda már csak románokat temethettek.Közben Tart cseszegette és fenyegette a Szeku is.

 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-20 11:34   
2008-01-20 10:55, Andu:
-

"..ezek szerint Tar Károlynak már nem fájhat annyira a helyzet, megoldotta a problémáját, elhagyta Erdélyt. "

Az ő esetében megértem, hogy mennie kellett.

Hunor

 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-20 10:55   
2008-01-20 04:38, Ferencz Zsuzsanna:
..ezek szerint Tar Károlynak már nem fájhat annyira a helyzet, megoldotta a problémáját, elhagyta Erdélyt.

A cikk kapcsán jut eszembe: pont Te írtál öszíntén és nyiltan arról, hogy a munkádhoz, a hitelességedhez elengedhetetlenül szükséges, hogy ott legyél helyben Romániában és ne valahol Németországban....mert az (most ismétlem a kifejezést) hiteltelen lenne.

 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-20 10:49   
2008-01-20 01:10, hunor:

értettem én mire céloz.

De nem értem mi a baj azzal, ha valaki más nyelven imádkozik? Föleg akkor ha ez a személy egy kivételes nyelvtehetség, akinek nem lesz identitászavara attól ha két nyelvet is a sajátjának tud.
Nem érzem a dolog súlyát, nem hiszem, hogy ezen múlna a magyarságunk megtartása.

...és én tényleg nem tudok imádkozni..

 
 poe  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-20 10:40   
Végigrágtam magam a terjedelmes cikken. Rengeteg igazság van benne, mégis, én is érzem a sorok között a bírálatot, a számonkérést.
Egyrészt a magyarországi magyarok lekezelő megítélését - ami jelen esetben hármas, mert mind a nyugati mind az erdélyi, mind a zsidó magyarság mögé utasíttatik minden téren - másrészt a szinte teljesíthetetlen elvárásokat.

Ugyancsak fájdalmasan érint az általánosítás. Persze, engem is bosszant a terjedő nyelvi igénytelenség, gyakran ostorozom is, de tudom, hogy vannak még szépen beszélő "kultúremberek", és hogy ez a beszédmód gyakran a rohanó élet, a túl gyors technikai fejlődés következménye, nem kifejezetten magyar betegség. Ugyanerre panaszkodnak a holland nyelvészek, irodalmárok, tanárok is. Az angol nyelv terjedése műszaki téren máshol is látványos, éppen Svédország az, ahol az angol szinte már kiszorítja az államnyelvet. De ugyanúgy küzdenek vele a hollandok, németek, olaszok is.

A válások, a biztonságos családi hátország összeomlása szintén nem magyar átok, a nyugati demokráciák élen jártak a kispolgári életvitel szétzúzásában.
Ami még bántotta a szememet, az a számonkérés: Magyarországnak anyagilag támogatnia kell mind a Kárpát-medencében élő, mind a nyugati szórvány magyarság fennmaradását, anyanyelvének megőrzését. Kell? Nem kérdezik, miből, nem kérdezik, milyen áron, de meg kell lennie.

Mellé ott a kritika, hogy a magyarok törtetőek, a pénz, az anyagi javak után rohannak.
Igen valóban. Sietnek utolérni bennünket, nyugaton élőket, akiknek már évtizedek óta megadattak ugyanazok a javak. És csak kevesen közülünk gondolnak arra, hogy ebből néha lehetne juttatni az otthon maradottaknak is. Legalább a levetettet, kidobandót odaadni, sokan annak is tudnának örülni.
Halkan megkérdezném, az erdélyi magyar milliomosok közül hányan és mit tettek az erdélyi templomok, iskolák, könyvtárak fennmaradásáért? És a nyugaton élő magyarok hányan és mit tettek a magyar klubok, egyházközségek, újságok fennmaradásáért? Igen, akadnak néhányan áldozatosak, itt és ott, akik segítenek, ha több nem telik, legalább rokoni szinten, és vannak, akik munkával, pénzzel támogatják a magyar szervezeteket. De egyre kevesebben vannak. Ám egyre többen a politikusok, politizálók, szónokok.

Bár a lenti cikknek ellentmondani nem tudok, mert sok igazságra rávilágít, mégis úgy érzem, a hangneme tovább mélyíti a szakadékot benti és kinti magyarok között, és olyasmiket kér számon, amik a mai korban már teljesíthetetlenek. Nemhiába hivatkozik gyakran a régi írókra, költőkre, egy ideális társadalmat képzel el, amelyben mi magyarok mutatnánk a jó példát a világnak. Sajnos ez utópia. Nem azért, mert rosszabbak lennénk a többi népnél, hanem mert pont olyanok vagyunk, mint a többiek. Emberek vagyunk, önzők, lusták, akaratosak, de miért is ne, mikor még a szenteknek is maguk felé hajlik a keze
_________________
poe

 
 Ferencz Zsuzsanna  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-20 04:38   
Kedves Andu, nem Ligeti Pál írta azt a tanulmányt, hanem Tar Károly...Aki Svédországban él most, viszont kolozsvári újságíró volt... S mint minden erdélyinek, t.k. mindig a román-magyar viszony, illetve a magyar kisebbség helyzete fáj neki.
 
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-20 01:10   
2008-01-19 22:42, Andu:
-


10. Imádkozz anyanyelveden.

na asszem nem vagyok igazi magyar.... nem tudok imádkozni? Fejet mikor vétetnek?
-

Ez nem azt jelenti, hogy imádkozz, hanem, hogy imádkozz AZ anyanyelveden (ha imádkozol), tehát ha nem teszed egyáltalán (lényegtelen, hogy milyen okból), akkor nyilván nem is vonatkozhat Rád, és nem is lehet ettől függő a magyar mivoltod. Amúgy - ha belegondolsz - ezeket a pontokat sokan követik (mondjuk a háromévesek írásra tanításától eltekintve), még akkor is, ha nincsen nevesítve, listázva, hanem csak úgy, igény alapján.

Hunor

 
 Andu  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-01-19 22:42   
2008-01-19 22:24, Ligeti Päl:

Ugye nem haragszol, de ez a "valami" sima mezei hozzászólásként iszonyatos.....a terjedelmét tekintve.

Végigugrattam rajta az egerentyüvel. A 10 pontnál álltam meg egy kicsit, mert ott szellösebb, átláthatóbb volt a pálya.


1. Beilleszkedni igen, beolvadni nem.

ha úri kedvem úgy tartja hadd olvadjak bele...miért is nem szabad?

5. Vegyes házasságban is beszélj gyermekeiddel anyanyelveden.

jelentem, iparkodom!

6. Hároméves korától tanítsd anyanyelveden írni, olvasni gyermekeid.

na, hogy erre meg ki jött rá? 3 éves kortól! 5 évesen pedig atomfizikát nem?

7. Keresd honfitársaidat. Szoktasd hozzátartozóidat rendszeres anyaországi látogatásra.

8. Kerüld a zagyva nyelvet. Havonként olvass legalább egy könyvet, hetenként legalább egy oldalt (levelet, naplót stb.), írj – anyanyelveden.

9. Rendszeresen hallgass anyanyelveden rádióműsort, nézz anyanyelvű tévét.jézusom....
amikor ezt összeszedték merre járt a józan ész? Ez a ...szoktasd, kerüld, olvass, halgass.....tisztára mint régen a cucializmusban. Még a brigádnapló hiányzik amibe mindezekröl tanubizonyságot téve bele is ragasztjuk a belépöket, fényképeket, naplórészleteket.

10. Imádkozz anyanyelveden.

na asszem nem vagyok igazi magyar.... nem tudok imádkozni? Fejet mikor vétetnek?

 
Ugrás a ( 1 | 2 következő lap )
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó