2020. november 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> ÉLET EUrópában >> Utoléri-e teknősbéka Achillest?
Új topik indítása   Üzenet küldése
 Mary  módosítás |   válasz erre |   profil |  2008-04-05 10:32   
A bukaresti EU-csúcstalálkozó kapcsán ez (is) áll az újságban (Nürnberger Nachrichten):

A lakosság örül a kivételesen tisztára sikált városnak. A találkozó miatt felmosták az utcákat, összeszedték a kóbor kutyákat. Sok virágot ültettek az utak mentén és örzöszemélyzetet állítottak fel, a viráglopás megakadályozására. A hajléktalanokat elszállították. Még a rendörség külcsínjára is figyeltek: csakis sovány, vonzó külsejü rendörök állhattak kint az utcán.

Mostmár nehéz volt nekem eldönteni, hogy ezt az Abszurdum gyüjteménybe írjam be, az EU-kérdésekhez, vagy hová is?

Asszem, itt jó lesz. Esetleg Zsuzsa meg tudja erösíteni vagy cáfolni ezeket az állításokat.

Hja, vajon utoléri valamikor a teknösbéka....?

 
 Pompéry Berlin  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-20 15:29   
Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ma az EU-nak 15 tagállama van, tehát már ma is széles a skála. A fejlett és gazdag törzstagok mellett látjuk Görögországot, Portugáliát, Írországot is, amelyek szegények, vagy legalább is azok voltak a belépésük pillanatában. Megkockáztatom, egyes régióik semmivel nem álltak jobban néhány éve, mint ma Szabolcs vagy Borsod. Tapasztalataim szerint ezek az országok mind nyertek a tagsággal és egyik sem merült el holmi internacionalista egyenlősdiben.

Felhívnám továbbá a figyelmet, hogy nem egyedül Magyarország körül forog a világ, ill. az EU. A jelenlegi belépésre készülő államok között pedig M.o. nem is áll a legrosszabb helyen, ami feltételek teljesítését illeti. Akár szabad szemmel is látható, hogy pl. Lengyelország behoznivalója sokkal nagyobb, mint Magyarországé. Ezt észrevenni nem nehéz, ha összehasonlítjuk az infrastruktúrát Boroszló-Zakopane, ill. Győr-Tokaj között. Ezt ismételten épp a múlt héten tettem, Hegyaljára utazván Berlin-Forst-Boroszló-Katowice-Zakopane-Bártfa-Eperjes-Kassa-Mád vonalon, majd hazajövet Miskolc-Bp-Rajka-Pozsony-Prága-Drezda-Berlin úton. Nagyon tanulságos.

 
 rigojanos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-14 18:15   
Re: Farkas Péter hozzaszolasa:

“Nem tudom ki, milyen EU vagy nem EU nyugati országban élt vagy él, de azok között is nyilván nagyok a különbségek. Nem minden ország kulturáltabb minálunk és az életszínvonal sem egyelnő az életminőséggel.”

Ez igy igaz, amellett, hogy hozzateszem, az eletminoseg valamilyen modon egy altalanos, helyi kulturabol fakado prioritas alapjan definialhato. Eppen ezert, ahogy nem feltetlenul altalanosithato tobb orszagra egyuttesen kivetitve az ugynevezett “megfelelo, vagy atlagon feluli” eletminoseg, igy nehez egy orszag polgarakent objektivan megitelni egy mas orszagban elo eletminoseget.

Azok, akik Nemetorszagbol meritenek peldat az EU-tol varhato es remelt valtozasok megiteleseben, azok is inkabb az eletszinvonalbeli vonatkozasokat tartjak szem elott. Azt pedig nehez vitatni, hogy fel tudunk sorakoztatni nehany onnan meritett peldat, amit celkent tuzhetunk ki magunk ele.

“Egy kulturál világhoz a kapunk előtti rend, egy ablakban lévő virág eppúgy hozzátartozik, mint egy tiszta városi busz vagy egy tiszta WC. Ez nem pénz kérdés és nem a nyugati mintákon múlik.”

Ezzel az altalanos ervenyu bolcsesseggel nem is szall vitaba senki.

 
 olajos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-14 16:37   
Ezt Farkas Péter barátunktól kaptam, csak nem tudta feltenni. Ejnye Péter!


Kedves Péter! (olajos sic.)

Imádom ezt a chat forumot de nem tudom használni, írtam egy választ, de nem tudom hogy felrakni ezert neked küldöm el.

Nem tudom ki, milyen EU vagy nem EU nyugati országban élt vagy él, de azok között is nyilván nagyok a különbségek. Nem minden ország kulturáltabb minálunk és az életszínvonal sem egyelnő az életminőséggel. Velence vagy Nizza sokkal koszosabb, mint -mondjuk- Győr. Párizs vagy Nápoly közbiztonsága sokkal rosszabb mint Budapesté. Fölösleges kergetnünk a németeket, mert nem hozzájuk kell mérni magunkat, hanem a saját elvárásainkhoz. A baj pedig ott kezdődött, hogy ezek az elvárások silányultak el. Egy torzult értékrendet torzított még tovább a rendszerváltás pénzcentrikus káosza. Nekünk az életminőségünkön lehetne jócskán javítani, hiszen ez kevésbé függ objektív gazdasági tényezőktől. Emlékeztek a "Tiszta udvar, rendes ház" akcióra? Nagjából erről beszélek. Egy kulturál világhoz a kapunk előtti rend, egy ablakban lévő virág eppúgy hozzátartozik, mint egy tiszta városi busz vagy egy tiszta WC. Ez nem pénz kérdés és nem a nyugati mintákon múlik.

farkaspetya

 
 bab  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-13 21:07   
Az axioma meg van forditva, mert ugyanis Achilles nem kepes a teknosbekat utolerni... De jol van, biztosan van ennek itt jelentosege, amit nem erzek ezidaig....
Hogy utol kell e ernunk barmifele orszagot, azt nem hiszem, nem gondolom. Hanem azt, hogy bevezetve a megfelelo uj elveket azt a gyakorlatba atteve olyan ujszeru europai moralt kell megvalositani, ami legjobban kepviseli az otthon elo allampolgarok erdekeit, ami legoptimalisabb modon elosegiti az orszag eletet minden vonatkozasban. Erre az uj utra mar regen ra kellett volna Magyarorszagnak lepnie, EU csatlakozas nelkul is.
Azonban ne beszeljunk a mar EU-orszagokrol ugy, mintha ott minden (minden vonatkozasban) a tokeletesseg volna. Vannak termeszetesen olyan tenyezok, amiket jobb ha atveszunk, mert elonyosebb helyzetbe hozhatjuk magunkat, Magyarorszagot, azonban nem a 'minden aron valo' s 'mindent leutanozni' a cel, hiszen mint tudjuk, a EU orszagok is kuszkodnek bizony sok kellemetlen gazdasagi tenyezovel, ami sok esetben hatraltatja az elorehaladast...
Tehat mehetunk teknosbeka modjan, futhatunk mint Achilles, de a fontos az, hogy a felvett, megtanult informaciokkal okosan gazdalkodjunk, s ugy epitsuk be gyakorlati eletunkbe, hogy kozbe ratalaljuk arra a legoptimalisabb utra, ami csak reank, Magyarorszagra jellemzo...
bab

 
 Ria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-13 00:19   
Az elmult kozel 1,5 evben volt szerencsem, ha nem is EU, de nyugat-europai orszagban elni es dolgozni. Itt szinte elkepzelhetetlen a blicceles a buszon, a parkolohazakban akkor sem foglaljak el a rokkant helyet, ha nincs mar tobb hely, az utcakon, tereken max nagyon ritkan egy-ket cigarettacsikket lehet latni es ha kimegyek az erdobe, akkor nincs minden fa toveben sajat szemetlerakotelep, stb...

Gazdasagilag szerintem nem sok esely van arra, hogy valaha utolerjuk Nemetorszagot, de azt rendkivul pozitiv fejlemenynek vennem, ha az emberek gondolkodasmodja legalabb hasonlitani kezdene. Es amint a munkamoral is hasonlo lesz, elvileg a eletminoseg is javulni fog.

Mindenesetre en remenykedek es drukkolok, hogy a leheto legjobban sikeruljon a csatlakozas...

RIA

 
 olajos  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-12 21:21   
Az előző 12 hétben a hazai EU-kampány miatt volt szerencsém keresztbe-kasul bejárni az országot, aminek következtében érdekes tapasztalatokra tettem szert. Statisztikailag az egyik leggyakoribb a „Mikor foguk utolérni Németország életszínvonalát?” kérdés volt.
Nem szerettem rá válaszolni, mert vagy elméleti közgazdasági fejtegetésekbe kellett bocsátkoznom, vagy cinikusan rövid, de hitem szerint őszinte „soha” típusú válasszal megajándékozni az érdeklődőt.
Egy idő után néha megengedtem egy-egy viszont kérdés, a tudja-e hogyan élnek a németek?, akar-e biztosan úgy élni (és dolgozni)? Milyen Magyarországot képzel el 20 év múlva?, típusúak közül.
Nos a válasz minden esetben a hallgatás volt. Megdöbbentő hogy mennyire nincs az embereknek semmiféle jövőképe azon túl, hogy nagyobb, drágább, jobb autó, meg hogy több pénz.
Miután az elérendő célok tekintetében még homályos elképzeléseink sincsenek (ez alól a politikusaink sem kivételek…) teljesen ellentmondásosan viselkedünk a mindennapokban is. Van aki a legnagyobb természetességgel el dobja a szemetet, mások megszállottként szelektív gyűjtik, van aki jogosulatlanul beáll a mozgássérülteknek fenntartott helyre, vagy a legnagyobb természetességgel bliccel a buszon, és/vagy notóriuson nem fizet parkolási díjat. Nálunk sport, egyfajta karakán viselkedésminta a rendszer szabályain tapodni.
Ha nincs a többség által ismert és helyeselt jövőképünk (célunk), ha nem rendelünk ezekhez egyértelmű szabályokat, ha azután azokat következetesen nem tartatjuk be, akkor hogyan akarjuk utolérni az Achilles-Németországot?

1. kérdés: Milyen tapasztalataitok vannak egy átlagos EU polgárnak van-e bármiféle ország, vagy Európa jövőképe? Meg tudja-e mondani milyen változásokat szeretne látni az elkövetkezendő 20 évben országában?
2. Betartják-e a szabályokat, hol tanulják, mennyire erős a „társadalmi kényszer”
3. Végül, szerintetek utol fogja-e és legfőképp utol kell-e érnie a teknősbékának Achillest?

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó