2020. november 28. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> ÉLET EUrópában >> TÁJÉKOZTATÓ - ÉLET EUrópában - MON fórum
Új topik indítása   Üzenet küldése
 hunor  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-04-13 17:37   
Az ÉLET EUrópában - MON fórumról:


Mióta?

2003. április 12.-én a népszavazási urnák lezárását követően 24:00-tól, az Igen bejelentése után.


Miért?

A nyugaton élő magyar diaszpóra, a tagállamokban elő magyarság, illetve az Unió intézményeiben dolgozó magyar szakemberek kivételes alkalmat és szellemi tőket nyújtanak, a magyarságot érintő társadalmi kérdések személyes tapasztalatok alapján történő megbeszélésére.


Miképpen?

Az ÉLET EUrópában MON fórum nem vitafórum, nem az Igen/ Nem melletti érvek megvitatására szolgál, es csak politikamentes hozzászólások részére áll fenn.

Egyetlen célja, hogy a fórum hozzájáruljon Magyarországnak az Európai Unióhoz, illetve ezen túlmenően a nyugati közösséghez történő csatlakozása kapcsán jelentkező, az elsősorban a hétköznapokat, a mindennapi teendőket, mentalitást érintő (szükséges) változások, információk megismeréséhez, hozzáféréséhez.

A jelképes határváltozás és az új szabályok nemcsak a törvényhozás és gazdálkodás mindennapjainak ad új struktúrát, hanem a magyar szó, kultúra, mentalitás is új kihívásoknak kell, hogy megfeleljen nap, mint nap. Milyen a hétköznapi élet egy magyar számára az Európai Unióban? Mit jelentenek az elmosódott határok, illetve a nyugati közösségbe való bekerülés munkánk, családunk, tradícióink, nyelvünk szempontjából? Megváltozik-e egy magyar kapcsolata egy más Uniós országbeli polgáréval? Másnak látszik-e kultúránk, nyelvünk, és mi magunk új és régi határszomszédaink szemében és mi hogyan viszonyulunk hozzájuk? Mikor fogunk felzárkózni az Unió átlagához? Elég lesz-e 1 év a szükséges jogi és intézményi reformokhoz? Lesz-e elég képzett szakemberünk a tagállami működés elsajátításához? Képesek leszünk-e megváltozni mentálisan, azaz tudunk-e pro-aktívakká válni, vagy messziről figyeljük majd az Uniós döntéseket?

Az utóbbi időben, hogy a magyarországi magyarok lassan többet tudnak az EU-ról, mint mi itt élők. Dömpingben kapták otthon az információt. Ugyanakkor a gyakorlatban is tudnák alkalmazni ezeket?

Valahol ez is lenne ennek a fórumnak a célja: az elméletet összekötni a gyakorlattal.

És a hétköznapokat a hétvégékkel ... de ha arra kíváncsi hogy kell tortillat csinálni, vagy tudni szeretné mennyi a LOUVRE-ba a belépő? Esetleg az olasz síszezon érdekli? Vagy a baszk népi szokások, a német autógyártás, ösztöndíjak Angliában? És a nyelveket nem szeretné gyakorolni?

Annyi lehetőség kínálkozik, hogy egy témát megközelítsünk.


Kik vesznek részt benne?

- a Kárpát-medencén kivüli magyarságot átfogó MagyarOnline.net olvasói, a Fórum tagjai,
- az Európai Parlamentben, illetve az Unió egyéb intézményeiben dolgozó és tanuló magyar szakembereket összefogó információs fórum, a Brusszelimagyarok.com tagjai.

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó