2022. január 22. Címlapra!
[Regisztráció]  [Profil szerkesztése]  [Beállítások szerkesztése]  [Keresés]
[Magánüzenetek]  [Felhasználók listája [Bejelentkezés]
MagyarOnline.net Fórumok >> A Magyar Világkapcsolat >> Hazatelepedettek
Új topik indítása   Üzenet küldése
 ecet  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-14 07:12   
2007-03-14 00:24, boots:
-
Menjek vagy maradjak?
___________________________________________

a döntés annyira személyes, hogy lehetetlen megbeszélni még kevésbé tanàcsot adni, de nem is kell. mindenki csinàlja ugy ahogy muszàj. az ovatosabb nyitva fogja hagyni a kiskaput ha jelent neki valamit az orszàg ahol addig élt. ha nem, akkor nem tud hibàt csinàlni.

a kultursokkhoz nekem elég volt tavaly egy fél év hercehurca a magyar hatosàgokkal. màs ilyesmit fél kézzel mosolyogva megold, nekem minden a rend. ez egyike a tucat oknak amiért ott maradok, ahol 34 éve élek.
szerencsémre tudom a menés maradàs kérdést emocionàlis kényszer nélkül megfontolni. szegények azok akiknek leküzdhetetlen honvàgyuk van.

 
 boots  módosítás |   válasz erre |   profil |  2007-03-14 00:24   
Menjek vagy maradjak?

Van, akit haza hoz a honvágy. Van aki maradna. Van, ahol a kapcsolat megy tönkre, mert míg az egyik jól érzi magát kint, a másik inkább otthon lenne. Ha kint maradnak, az egyik betegszik bele a honvágyba. Ha hazajönnek, a másik betegszik bele a változásba.

Kint sokszor szabadabbnak érzi magát az ember. Idegenben. Ott megvalósíthatja az álmait. Vállalkozó szellem, mert mert elindulni. Kipróbálni magát más környezetben. Megtanulni más nyelveket, beilleszkedni más kultúrába. És boldogulni. Nagy sikerélmény mindez. Mikor hazalátogat, egy-két napra, vagy hétre, az otthoniak irigykednek. Különcnek tartják. És ez valahol jól esik neki. Büszke magára.

Ha nyugatra került, talán jobban is él. Évente többször eljut tengerpartra, vagy látogat haza. Olyan életszínvonalon él, amirõl az otthoniak csak álmodni tudnak. Olyan lehetõségek nyílnak elõtte, fõként a kettõs kultúra miatt, ami keveseknek adatik meg (lásd a legutóbbi álláshirdetéseket: angol és egy másik európai nyelv ismerete szükséges).


Ismerõseim közül többen költöztek vissza Magyarországra. Szinte kivétel nélkül mindenkit megviselt a költözés. Igaz, a kifele költözés is megviseli az embert. De attól függõen, hogy melyik országból tértek haza, mennyire volt hosszú a kint tartózkodás, mennyire volt szoros a kapcsolat az otthoniakkal, eltérõ mértékben, de jelentkezett a kultúrális sokk. És ha az célország nyugaton volt, akkor a hazatérés kellemetlen meglepetésekkel járt. (Ugye emlékszik mindenki a filmre: Helsink az nyugatra van? Nem, keletre. Kelet nyugatra. De baráti, komppal lehet menni Leningrádba.)

Visszaszokni keletre

Vajon belegondoltak-e azok, akik hazaköltöztek, milyen lesz visszaszokni Közép-Európába? Vajon volt-e honvágyuk visszatérni a másik országba? Vajon megbánták-e a hazaköltözést? Érdemes lenne részletesebben körüljárni a témát.

Ha valaki átesett már hazaköltözésen, nyugatról vagy keletrõl, rövid vagy hosszabb kinttartózkodás után, kérem, írja meg a tapasztalatait, akár érte kultúrsokk, akár nem. Apránként én is megosztom az ismerõseimtõl hallott történeteket.

 
 Valeria  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-03-26 22:21   
Beleolvastam a topikba es latom andi_usa emliteset Szilaszrol, aki par eve visszatelepedett Magyarorszagra. Talalkoztam vele tavaly nyaron, Egerszalokon vettek egy nagyon csinos hazat, boldogok, jol elnek, nem bantak meg, hogy hazakoltoztek. Viszont az is igaz, hogy evente visszaternek az USA-ba hosszabb idore, mert ott el a lanyuk es az unokaik.

Viszont az en szuleim is visszatertek 33 ev tavollet utan, apam jol erezte magat amig meg nem betegedett, viszont anyam nagyon boldogtalan volt es visszasirta Venezuelat. Tehat, nem lehet altalanositani.

 
 OMGI  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-03-26 17:24   
.... vájatok még türelemmel, majd beszámolok.
 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-03-26 07:41   
2006-03-25 23:49, kakas:

2 - év után, ismét visszajöttem ide DK-ba és azóta már eltelt, pontosan 41-év.

Köszönöm, kedves Kakas, akkor azt hiszem, magyarországi tapasztalataid nem éppen a legfrissebbek. 41 évvel ezelött én még piros nyakkendöt hordtam, és rettegtem a kapitalizmustól, bár még nem tudtam mi az!

 
 Greve  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-03-25 23:49   
2006-03-25 22:14, amadeus:

Érdekelne, van-e már "visszatelepülö", aki megosztaná velünk tapasztalatait.

-

Kedves Amadeus!

Érdeklödésedre a valaszom; igen van, pld. a saját személyem.

Csak hát 2 - év után ismét visszajöttem ide DK-ba és azóta már eltelt, pontosan 41-év.

 
 amadeus  módosítás |   válasz erre |   profil |  2006-03-25 22:14   
2003-08-08 18:50, andi_usa:

..nem találtam eddig személyes beszámolokat azoktol, akik.. visszatelepedtek Magyarországra.
Minden olyan, ahogy elképzelték? Mi az ami váratlanul érte öket?


Felhoztam ezt a topicot, kár lenne ha feledésbe merülne, hiszen aki valaha elhagyta a szülöföldjét az nem biztos, hogy véglegesen tette.
Érdekelne, van-e már "visszatelepülö", aki megosztaná velünk tapasztalatait. 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-08-09 09:06   
Kero,

eszembe jutott Szilasz aki most otthon él, de a chaten nem találkoztam vele ujabban, habár most stimmelne az idö nála. Érdekelne hogy tetszik neki USA után az élet Magyarországon.

Nem tudom szerepet játszik-e az, ha valaki nagyon fiatalon ment el és elég hosszu idö után látogatott elöször vissza. Nálam 25 év után volt ez. Talán mert formálo éveimet máshol töltöttem, és szép emlékek füznek oda, inkább élnék Bécsben vagy Zürichben. Olaszország nagyon vonz de ahhoz ismét nyelvet kellene tanulnom, csak enni-inni tudok ott.

Más nyugdijba menni Magyarországon, vagy üzletet kezdeni. Hallottam egy magyar férfiröl aki Ausztráliábol ment vissza, nejét lerázta, aki Franciországba maradt 3 gyerekükkel és onnan probál elválni a férjétöl aki Magyarországon uj partnert talált magának és ott akar uj életet kezdeni. 
 Kero  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-08-08 20:15   
2003-08-08 20:05, andi_usa:
-
Kero,

Teljesen egyedi - ahogy irod.

Sok dolog keservesen hianyzik, de nem vagyok biztos benne, hogy ezekert, a kis udvariatlansagokat, turelmetlensegeket megint meg tudnam szokni ott..

Az argentin fazon eleg sikeres volt otthon, vagyonnal ment magyarorszagra, igaz elt 10 evet az usaban is kozben, ott talalkoztak.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-08-08 20:05   
Kero,

az emlitett példák közül egyik sem volt szegényes, aki amiatt ment volna haza, hogy ott többet érne a nyugdija. Az elsö emlitett esetnél még a régi rendszerben nem volt más megoldás mint a magyar bankon keresztül kapni a Forintra váltott holland nyugdijat s ezt nekik elönyösen tették és hátrányosan a nyugdijas részére, de az volt, azt kellett szeretni. Tudom hogy késöbb sokan másként intézték, és nem vesztettek el annyi pénzt mire kezükbe került.

Persze Argentina után talán jobb Magyarországon élni, ahonnan férjem is menekült mikor rossz lett a helyzet s volt barátja is inkább Brazilba vándorolt át ahol özvegye és lánya a mai napig is élnek. Töle tudjuk a mai helyzetet Argentinában, mert látogatja még ottélö növérét és beszámol férjemnek a régi ismerösökröl is.

Talán egyéni is, ki hogy tud az uj környezetbe beilleszkedni? Van akinek elég a magyar szo és a többi miatt szemet huny?

Én mikor 2 1/2 éve Svájcban voltam realizáltam, mennyire változott az az ország amiota elhagytam, és a régi ami után sokáig annyira honvágyam volt már nem létezik. Az uj Svájcban nem tudnék élni!

Sok ember nem gondol arra, hogy jo lenne elöbb ott tölteni legalább 3 honapot mielött véglegesen elhatározza, hogy haza telepedik.

 
 Kero  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-08-08 18:53   
2003-08-08 18:50, andi_usa:
-
Tavalyi utunk soran talalkoztam egy holggyel Budapesten, aki ferjestol hazakoltozott, ferj argentin volt - ok imadnak ott elni.

3 gyereke el a jueszben, evente jarnak ki hozzajuk, mint ebbol kitalalhatod - jol el vannak engedve anyagilag. Azt hiszem ez szamit a legtobbet, mert igy nem kell felégetned a kulfoldi egzisztenciadat sem.

 
 andi_usa  módosítás |   válasz erre |   profil |  2003-08-08 18:50   
Sziasztok,

nem találtam eddig személyes beszámolokat azoktol, akik itt tagok voltak kezdettöl fogva és vissza telepedtek Magyarországra.

Minden olyan, ahogy elképzelték? Mi az ami váratlanul érte öket?

Persze érdekel olyanok beszámoloja is, akik elöbb mentek vissza, mielött a Magyaronline alapitva lett.

Eddig nem hallottam lelkesedöket, csak panaszkodokat. Legyen az a Svájcbol vissza telepedett holland állampolgár ismerösünk, a holland Shell nyugdijas hölgy, aki ottélö lánya miatt ment vissza s nekem személyesen mondta, megbánta. Svájcban jol élt belöle, férje igazgato volt a Shellnél.

Vagy azelött ittélö anyosom aki könyörgött késöbb hazalátogato sogoromnak, segitse öt vissza jönni. Azota mindkettö meghalt..

Ott van egy másik család, ahol a fiu második neje (patikus) elöbb kijött Ohioba a férjéhez de hamarosan rávette hogy költözzenek haza s férje elsö házasságábol levö kamaszokkal együtt hazatelepedtek. A férfi szülei követték öket hogy közelebb legyenek, ök már nyugdijasok voltak és lent Floridában éltek. A nyugdijas férfi rögtön vissza jönne, az egyik unoka itt tanul közben, az apa pedig ide jár vissza néha dolgozni hogy javitsa a magyar jövedelmét mint orvos!

Se férjem, sem én nem mennénk vissza Magyarországra élni, mi mindketten régen kerültünk ki s emiatt is szokatlan az élet részünkre Magyarországon.

 
Új topik indítása   Üzenet küldése
Irjon nekünk! - Impresszum - Médiaajánlat - Súgó